donderdag 31 augustus 2017

Eczeem

Eczeem, netelroos, dauwworm, bronchitis, hooikoorts, astma, ik had het als kind allemaal. Ook bronchitis had ik regelmatig. Ik werd behandeld met zalven, met poedertjes, met medicijnen, antibiotica bij infecties. Ik droeg 's nachts katoenen handschoentjes die met koorden om mijn polsen gebonden waren, zodat ik ze niet uit kon doen. Bijkomend voordeel was dat mijn handen ingezalfd konden worden en de zalf niet meteen weer in het beddengoed verdween.
Ik herinner mijn nog stinkende, bruine teerzalven die, o horror, zelfs op mijn voorhoofd aangebracht moesten worden.
Op mijn hoofd!
Voor iedereen zichtbaar!
Volgens mijn moeder werd ik als baby en peuter nooit met water en zeep gewassen, maar altijd schoongemaakt met dotten watten en een neutrale olie en werd daarmee de huid lekker vet gehouden.
Zo na mijn 20e verdween de allerlaatste eczeemplek en had ik alleen nog maar hooikoorts en astma en zo nu en dan reageerde mijn huid  en slijmvliezen op deodorant, tandpasta, kauwgom. Een beetje afhankelijk van het merk. Je snapt dat ik héél erg merkentrouw werd, want ik hield niet van blaren in mijn mond en evenmin van oksels waarvan de huid helemaal open lag. Eerst een héél klein beetje proberen als ik zo nodig een ander merk wilde, dat was het allerbeste (soms staat er op een product: VERNIEUWD, dan moet ik uitkijken)

Toen mijn kinderen geboren werden, hield ik ernstig rekening met het feit dat ze ook eczeem zouden krijgen en ook zeer gevoelig zouden zijn voor allerlei stofjes.
Dat viel erg mee, ze hebben allebei alleen in hun babytijd een paar keer bronchitis gehad en de jongste had een dubbele longontsteking als complicatie bij de kinkhoest, maar geen eczeem, geen astma, geen hooikoorts, niets van dat alles.

Blijkbaar slaat de gevoeligheid bij ons een generatie over, want mijn oudste kleinkind van nu bijna 11 maanden heeft al weer maanden last van eczeem in de huidplooien: achter de oren, in de elleboogplooien en in de knieholtes. Daarnaast zitten haar luchtwegen vrijwel voortdurend erg vol. Bronchitis heeft ze nog nooit gehad. Ze krijgt en kreeg altijd borstvoeding, terwijl mijn dochters zonder klachten vrijwel uitsluitend kunstvoeding hebben gehad en daarop geen klachten ontwikkelden. Kleindochter draagt lange mouwen en shirtjes van katoen, zodat ze niet heftig kan krabben met die kleine handjes van haar. Verder gaat ze zelden in bad en  zorgt mijn dochter dat de huid lekker vettig blijft en niet te droog wordt.
Haar eczeem valt tot nu toe mee en ik heb wel de indruk dat haar eczeem veel minder heftig is dan mijn eczeem destijds, maar dat blijft moeilijk vergelijken aangezien iedere volwassene die mij ruim 60 jaar geleden als baby en peuter heeft meegemaakt al lang overleden is.

Heb jij tips voor de verzorging van mijn kleinkind?

28 opmerkingen:

  1. Owww, herkenbaar helaas :(. Zelf heb ik het ook, maar m'n moeder ook. Onze kinderen gelukkig niet. Wél is zoonlief allergisch voor de bekende gele baby-spulletjes. Wat een rommel zit daarin :(... Hooguit voor een feestje doe ik wat babyolie op z'n romper ter hoogte van de luier, zodat het z'n huid niet raakt... Misschien kan een pufje helpen tegen de benauwdheid?

    Gebruikt ze koemelk? Gluten? Zijn bij kleintjes meer dan eens triggers. Onze dochter knapte erg op van een dieet (ze had een erg droge huid en continu verkouden, snotterig, nu niet meer). Sterkte ermee!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ze krijgt nu, na 10,5 maand nog steeds borstvoeding, geen koemelk. Ik zet het er nog even bij in de tekst.

      Verwijderen
    2. In de tijd dat ik mijn jongste kind van mijn melk dronk en toch allerlei klachten kreeg ben ik zelf gestopt met melk te drinken en kaas te eten en dat had heel positief effect op baby...

      Verwijderen
    3. Als de moeder nog wel koemelk producten gebruikt kan het kind nog steeds koemelkeiwitten binnen krijgen en daar heftig op reageren. Het is dus goed om te proberen dat je dochter ook geen koemelkeiwitten meer binnen krijgt, of overstappen op koemelkeiwitvrije poedermelk. Dit is duur en wordt gedeeltelijk door de verzekering vergoed.

      Verwijderen
    4. Jep, ik gaf dochterlief ook nog borstvoeding, maar door mijn (matige) melkconsumptie bleek ze ernstige klachten te hebben. Zelfs een verkeerd stukje biscuit (hoeveel melk zit er nu in een stukje biscuit?) resulteerde in een bezoekje aan de Huisartsenpost...

      Verwijderen
  2. Borstvoeding, ja daar kan een kind met lactose-intolerantie allergisch op reageren. Het lichaam maakt zelf de lactose aan voor de borstvoeding, ook als de moeder een lactosevrij dieet volgt.Daar hoeft ze geen lactose voor in te nemen. Je hoeft dus geen koemelk te drinken om zelf melk aan te maken. Moedermelk bevat zelfs meer lactose dan koemelk. Zou dus nog iets kunnen zijn om te testen.

    Groet,Greet

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dm drogist in Duitsland hebben ze veel producten die niet irriterend zijn voor de huid en betaalbaar zijn! Ik rij elke 3 maanden even op en neer (25 min rijden) En wat Greet zegt klopt over de lactose in de borstvoeding. Wilde ik ook al typen. Na de zoveelste benauwdheidsaanval en vol zitten gaan wij nu naar de kinderarts... daar heeft hij nu met 16 maanden een pufje gekregen wat ontstekingsremmend is. Dat vond ik niet leuk, ook omdat ik zelf die middelen moet gebruiken. Maar nu is alles rustiger inclusief zijn huid. Dat gele merk mag hier het huis of kinderdagverblijf niet in want dan houd hij geen huid over en goed smeren met weleda olie voor babys. Blijft lastig dit soort zaken en het is zoeken wat het beste werkt.. hier was laatst weer een uitbraak, geen idee hoe het gekomen is. Gelukkig gaat het nu weer beter. succes groeten Coos

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Toen mijn kinderen nog klein waren hoorde ik over zemelenbadjes. Zemelen (of havermout, kan ook) in een dichtgeknoopt washandje. In het bad of badje, verder geen zeep, badschuim of iets anders. Wast schoon en de huid wordt of blijft er heel zacht bij.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. zemelenbad kun je maken door drie eetlepels biologische zemelen (de zemel is het buitenste vlies je van korrel, dus daar zit het meeste bestrijdingsmiddel, daarom biologische) in een theepot doen, kokend water erop en na 10 minuten trekken, de thee uitgieten in het badje, theezeefje gebruiken, anders zitten de zemelen nog in je bad en krijg je verstopping.

      Als jouw kleindochter voor haar eerste vaccinatie geen eczeem had kun je er ernstig rekening mee houden dat er iets in de vaccinatie zit waar ze op reageert. Uitstellen van de volgende vaccinaties kan dan in overleg, als de huid dan geneest weet je het zeker. In dat geval is een probiotica om de darmflora te ondersteunen belangrijk. Bieke

      Verwijderen
  5. Misschien kan je dochter letten op de inname van smaakversterkers, E621, ook wel ve-tsin. Mijn man krijgt daar eczeem van. K.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het vervelende van E621 is dat het menselijk lichaam dit aanmaakt en in borstvoeding stopt zodat borstvoeding lekker zoet smaakt.

      Verwijderen
  6. Ik weet niet wat voor wasmiddel je dochter gebruikt, maar het eczeem van mijn zoon verbeterde toen ik een neutraal middel ging gebruiken. En de kleding naspoelen met een beetje azijn, dat verwijdert de laatste restjes zeep.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat vervelend voor je dochter en haar kindje.
    Mijn dochter was altijd snotterig en zodanig dat ze bijna geen adem kon halen. Is ze al eens gezien door een kinder-knoarts? Bij mijn dochter is haar neusamadel met 13 maanden verwijderd en sinds dien is ze normal verkouden en heeft het nooit meer benauwd gehad.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Mijn jongste dochter had ook eczeem en de kinderhuidarts schreef allerlei zalven voor met oneindige lijsten met ingrediënten. Voordat ik daaraan begon heb ik op Eigen initiatief de koemelkproducten een tijdje laten staan, en binnen een week was het eczeem weg.

    In België (waar we wonen) reageerde de arts van het consultatiebureau geschrokken toen ik vroeg of dat gele merk ook goed was. Het werd met klem afgeraden.

    Siebrie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Aanvulling: zelf heb ik last van stress-eczeem, dat uitbreekt tussen mijn vingers. Mijn jongste (nu 6) begon er vandaag ineens ook mee; het zal wel zijn vanwege de eerste schooldag morgen.

      Siebrie

      Verwijderen
  9. Balneum Hermal in het badje. Of anders eenzelfde soort "badolie" speciaal gemaakt door de apotheker zelf. Je kunt het vergoed krijgen.

    N.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Aloe gel om te smeren en aloe siroop om te drinken. Wel kiezen voor een goed merk hoor. Toen onze dochter borstvoeding kreeg, kolfde ik vaak. En dan deed ik in het flesje een half dopje aloe siroop. Ze had geen exceem. Het was uit voorzorg. De gel werd bij ons tegen schrale billen en andere plekjes gebruikt.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Weet niet hoe goed je Engels is, maar dit is wel erg interessant: https://nutritionfacts.org/video/treating-asthma-and-eczema-with-plant-based-diets/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn ervaring is ook dat met een plantaardig dieet mijn eczeem en astma verdween. Ook mijn diabetes is sterk verbeterd.

      Verwijderen
  12. cetomacrogol creme bij drogist of apotheek op advies van de huisarts deed wonderen voor de huid van mijn kleinkinderen en van mijn extreem droge huid mag zo vaak als nodig is gesmeerd worden sucses

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat dus een hormoonhoudende zalf is en het bij mijn dochter explosief verergerde...

      Verwijderen
    2. Cetomacrogol is niet hormoonhoudend!

      Verwijderen
  13. bij ons zit eczeem, hooikoorts, astma enz.helaas ook in de familie, bij mijn man en bij mij. onze kinderen hebben dan 70% kans om het ook te krijgen. We hebben 3 kinderen, die helaas alledrie ook eczeem kregen.
    De oudste heeft een krabpakje gehad, werd vergoed door zorgverzekering toendertijd, dat is een soort jumpsuit van katoen, waar de voetjes en handjes helemaal dicht zijn. ook kreeg hij hoormoonzalf(de huis wordt er dun van, dus mocht niet teveel gebruiken) hij is ook getest op allergien, en kreeg toen koemelkvrije melkpoeder(nutrilon pepti) is idd duur, maar kon ook deels vergoed worden. al met al heeft het arme kind de eerste 2 jaar van zijn leven continue gekrabt, lekker badderen of zwemmen was er niet bij..en hij mocht niet alles eten. Met de jaren groeide hij erover heen, hij is nu een tiener en nergens meer last van, maar nog wel wat littekens op zijn benen.
    De andere kinderen hebben het dus ook gehad, maar door onze ervaring met de oudste hebben wij eerder een doorverwijzing naar de dermatoloog aangevraagd en die er naar laten kijken.zij kregen eerst ook van die sterke rotzalf, maar waren er gelukkig gauw vanaf. ook omdat we op hun voeding letten.

    mijn advies: laat een dermatoloog ernaar kijken, let op voeding, gebruik natuurlijke verzorgingsproducten, huidje vet houden, gladde vloeren, niet teveel stoffering in huis(hoogpoligvloerkleed, gordijnen enz) dat werd ons geadviseerd omdat onze oudste ook vaak benauwd werd en zelfs 2x in het ziekenhuis heeft gelegen.

    succes! groetjes An

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Jouw verhaal is mijn verhaal ik kreeg eerst astma bronchitis en hooikoorts en nadat dit met medicatie behandeld is eczeem. Ook heb ik in Het ziekenhuis van Utrecht gelegen dit is t allerhoogste adres is mij verteld voor mensen met huidproblemen. Ik ben er zelf kater achter gekomen dat ik toch allergisch ben voor koemelk al bleek dit niet uit de testen als ik teveel melkproducten gebruik krijg ik meer last. Wat ik in de vriezer heb liggen zijn coldpacks om de plekken te koelen waar het ineens heftig kan jeuken. Als ik dan een aanval heb doe ik er een schone theedoek omheen en dan op de plek houden. Doordat t afkoelt wordt de pijn en jeuk minder.
    Helaas hebben mijn kinderen ook last van eczeem ik probeer t zo snel mogelijk de kop in te drukken door de huid waar nodig in te vetten en geen melk meer te gebruiken dan zakt t al snel af.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bij mij was het andersom. Ik ben over de eczeem heen gegroeid en heb sinds mijn kindertijd nauwelijks last meer van eczeem. Nu (gelukkig!!) een beetje last van astma en hooikoorts.

      Verwijderen
  15. Onze kleinzoon, toen 8 maanden, had kinkhoest. Via-via werd onze dochter paardenmelk aangeraden. (in poedervorm voegt ze een lepeltje toe aan de flessenmelk. Natuurlijk heb ik er geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, maar de gevolgen zijn verbazend: het hoesten werd al snel minder. Het schijnt dat paardenmelk ook een gunstige werking op eczeem heeft. Het lijkt mij zeker de moeite van het proberen waard, mede omdat het een veel onschuldiger middel is, dan bijv. hormoonzalf.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Wij gebruiken alleen kokosnootolie om onze baby mee in te smeren, ook voor de billetjes. Familie met een kind met eczeem (ook al als baby) haalt hier ook goede resultaten mee.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Borstvoeding is heel goed. Misschien naar bioresonantie in Veendam. Onze zoon kreeg na de borstvoeding bij 7 mnd op de zelfde plekken eczeem. Kruidvat haverbadje en van alles geprobeerd. Vermoeden voedingsallergie bleef. Zkh kon niks vinden. Na doormeten bij de bioresonantie voedingspatroon aangepast. Veel intoleranties voor bindmiddel, nachtschade, koemelk. Sinds hij nu 2 jaar anders eet veel minder eczeem. En naar de zee is goed voor de huid. Ook dure Australische crdme van Grahams werkte een paar maanden. Daarna niet meer... Succes!

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.