Lang geleden was vakantie iets voor de rijken, die verbleven dan in een hotel of in een pension aan zee, of in de heuvels van Limburg of in de bossen op de Veluwe en natuurlijk ook aan de Franse Middellandse Zee kust.
Vanaf ongeveer 100 jaar geleden werd het ook voor mensen met een lager inkomen mogelijk vakantie te houden. Die gingen kamperen en namen een tent mee op de fiets. Dat was een hele onderneming, want er waren geen lichtgewicht kampeerspulletjes. Alles was loodzwaar! Vaak lieten kampeerders dan een vervoerbedrijf als van Gend en Loos een of meer grote houten hutkoffer (s) naar het kampeeradres brengen met allerlei spulletjes die te zwaar waren om op de fiets mee te nemen.
In zo'n kist nam je kussens en dekens mee, je loodzware tent van zeildoek, zware rubberen luchtbedden, kooktoestellen (soms levensgevaarlijk spul, ik heb er wel eens één in brand zien staan) en aluminium borden en bekers.
Hoe zag een camping in die tijd er uit?
De hoeveelheid sanitair was te verwaarlozen Er was altijd wel een waterpunt, soms gewoon open een kraan op een leiding op een soort houten wandje. Daar kon je water halen en daar kon je je wassen, gewoon bij de kraan.
Ik heb rond 1960 ook gekampeerd onder primitieve omstandigheden.
Toiletten waren niet aangesloten op riolering, maar werden 1x per zoveel tijd leeggezogen door een speciale auto. Soms ging de inhoud van zo'n tank als mest over het land. Dat was o.a. op Ameland het geval. Omdat toiletten niet aangesloten waren op de riolering, was er ook geen doorspoeling. Je nam een emmertje en gooide er een paar liter water achteraan als je klaar was. Misschien kan je je voorstellen hoe zeer de toiletten stonken! Brrrrr!!
Natuurlijk was er geen stroom, je had een stormlamp op petroleum.
Ik heb rond 1960 ook wel gekampeerd op plekken waar alleen een open kraan was en een houten huisje boven een gat in de grond als toilet. Na afloop van het seizoen werd het gat weer dichtgegooid en dan werd er in het volgende jaar weer een nieuw gat gegraven.
Kun je je er een voorstelling van maken? Het was in mijn ogen toen heel gewoon, maar tijden zijn ingrijpend veranderd en campings zijn een stuk luxer geworden.
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
woensdag 30 augustus 2017
Kamperen in vroeger tijden
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Je verhaal roept herinneringen op.10 jaar later had je nog zulke "vrije kampeerplaatsen"in b.v. Zweden of Frankrijk. Maar daar mocht je ook een vuurtje stoken bij je tent.
BeantwoordenVerwijderenZo'n camping heb ik in 1985 ook meegemaakt. In de Franse alpen, naast een riviertje, compleet met campingvuurtjes. Alleen een kraan en een gat in de grond met een houten huisje er boven.
VerwijderenWe wasten ons in het riviertje.
Dat bestaat nog steeds, ook in Nederland. Paalkampeerplaatsen heet het. Een vuurplek, en een waterkraan, meer niet.
VerwijderenDe eerste 20 jaar van mijn leven heb ik alle weekenden en vakanties op de boot van mijn ouders doorgebracht. Ook dat was primitief, weinig water aan boord en voor vullen vd tank moest je weer in jachthaven zijn of als hij voor de deur lag in een Amsterdamse gracht met kannen uit de thuiskraan vullen.
BeantwoordenVerwijderenDe WC zat voorin en alles ging gewoon het water in, hoe we doorspoelden ben ik vergeten, waarschijnlijk met een fles even rondspoelen. Omdat we veel zwommen kwamen we ook regelmatig ronddrijvende drollen tegen.
Kamperen in schotland, trekkend door de highlands. Elke dag je matje en slaapzak strak oprollen, in je tas doen, nog zeven emmers water over je vuurplaats gieten. Een emmer in je wc gat gieten en dichtscheppen.
BeantwoordenVerwijderenWc, graaf een gat, geeft de grond te makkelijk mee? Ergens anders graven.
Van gend en loos komen niet om je rugzak 30 km verderop neer te leggen, je gaat berg op berg af, rivier door, rivier over met de benenwagen en je 22 kilo rugtas. Aangekomen zet je je tent op, verzameld brandbaar spul, maakt een vuurplaats, vuur, kookt water om te drinken, graaft een gat en eet rijst met bonen.
Kosten iets meer dan 300 euro, inclusief vlucht, bus en twee nachten in een b&b.
Gewoon kamperen doen we ook. Met zonder stroom, met gasfles aan een kooktoestel, ouderwetse canvastent en meestal is stromend drinkwater, een wc en een koude douche al wat er te vinden is. Dan kun je voor 150 euro twee weken staan.
Tegenwoordig kun je je dat niet meer voorstellen. De lol zal er echter niet minder om zijn geweest!
BeantwoordenVerwijderenToen ik 20 was (of zo) heb ik eens liftend rondgetrokken in Frankrijk. We kampeerden er onder andere in de tuin van een oud echtpaar. Met houten huisje en toilet in de tuin (zonder licht!) en een mangel in het schuurtje.