Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 7 augustus 2017

Een gezwollen, knalrode teen!

Ineens had ik in de afgelopen week problemen met mijn kleine teen. Omdat ik diabetes heb, is het advies: héél voorzichtig zijn met je voeten in verband met het risico op wondjes of infecties. Verwaarloosde infecties kunnen uitmonden in een amputatie!
Vanwege diezelfde diabetes heb ik al jaren erg weinig gevoel in mijn voeten. Als ik wat voel, dan is er iets aan de hand! In bed klapte de teennagel van deze teen om en dat deed behoorlijk pijn. Ik bleef blijkbaar hangen achter het laken!
De teen was rood en gezwollen! Ik maakte me ongerust: dit zou toch niet het begin kunnen zijn van een eerste amputatie?
Vanwege mijn voetproblemen bezoek ik 6x per jaar op medisch voorschrift een pedicure. Die had al verschillende keren gezegd: "als je iets hebt, niet mee blijven rondlopen en gewoon bellen!" Ik wist niet zeker waar ik moest zijn, bij de huisarts of bij de pedicure. Eerst maar de pedicure, want er was duidelijk iets aan de hand met de nagel! Huisarts kan altijd nog.
Ik kon binnen 2 uren bij haar terecht. De pedicure keek eens goed door de loep en constateerde een bloeduitstorting en zwelling onder de nagel. Door de druk was het uiteinde van de nagel wat omhoog gaan staan en daardoor was de nagel blijven haken en omgeklapt. De oplossing van de pedicure was simpel en effectief. Ze maakte in de lengterichting een gleufje in mijn nagel en zorgde er daarmee voor dat de druk er af ging. Er kwam wat wondvocht uit de nagel, maar het ging niet bloeden. Ze druppelde met steriliserende druppels en plakte een pleister. Vrijwel zeker kwam het zo wel goed!
En dat was ook zo, de volgende dag had het teentje weer zijn normale kleur terug en leek het alsof er nooit iets aan de hand was geweest!

6 opmerkingen:

 1. Fijn dat het zo snel opgelost kon worden. Goede zelfzorg is zeker bij diabetes erg belangrijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Super dat het zo snel opgelost werd!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een narigheid zeg! Wel fijn dat het alweer opgelost is.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Kan mij voorstellen dat je flink geschrokken bent. Knap van je pedicure dat ze het zo snel en goed kon oplossen, daar heb je een goeie aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gelukkig maar!!
  ik ben ooit mijn kleine teennagel verloren in de wildwaterbaan van een zwembad (bleef achter een rooster hangen). Duurde een paar weken maar er groeide een nieuwe op. Kan me voorstellen dat met diabetes je erg voorzichtig bent met je voeten, verstandig.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Gelukkig wordt er niet vaak meer geamputeerd. Maar met diabetes zijn je voeten kwetsbaar. Vanuit de zorgverzekering kun je als diabeet vaak ook 1 of 2 keer per jaar naar de podotherapeut. Zooltjes gemaakt door de podotherapeut kunnen ook zorgen voor een betere doorbloeding van de voeten. Misschien dat je gebrek aan gevoel in de voeten te maken heeft met de doorbloeding.

  Ellis

  BeantwoordenVerwijderen