Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 8 augustus 2017

Het opmaken van diepvriesmaaltijden uit mijn vriezer

In de 6 maanden voor de zomervakantie had ik een heleboel maaltijden ingevroren. Iedere keer als ik voor 3 of voor 4 dagen kookte, deed ik één portie in een diepvriesdoos en vroor ik dat in. Zo nu en dan gebruikte ik daar weer wat van, maar er kwamen er meer bij dan ik verbruikte. Om nu te zorgen dat de maaltijden niet te oud worden, ben ik begonnen met het opmaken van de ingevroren maaltijden. Al die doosjes namen veel ruimte in in de laden van de vriezer. De dozen zaten vaak maar voor 3/4 of 2/3 vol, waardoor ik in feite ook nogal wat lucht invroor. Niet handig! Het opmaken geeft dus weer flink wat ruimte in mijn vriezer!
Dus eet ik nu ingevroren rijstmaaltijden, pittige noedelhapjes of mediterrane pastamaaltijden. Volgens mij is er ook nog een doos maaltijdsoep met linzen. Die maaltijden eet ik niet "kaal" uit de doos zonder verdere toevoegingen, nee ik bak een ui, een paprika of een stuk courgette ter aanvulling van de "kant-en-klaar" maaltijd. Een handvol bieslook en/of peterselie er over en klaar is mijn maaltje!

12 opmerkingen:

 1. Ik lees al een tijdje mee en heb een tip: ik ben overgestapt op zippzakken van de Action voor het invriezen, ook van "kant en klaar" maaltijden. Het grote voordeel is dat je na sluiten de lucht eruit kunt drukken door een kiertje op te laten. Je hebt nu een plat pakje en bijkomend voordeel, het is sneller bevroren.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier nog een fan van zipp-lockzakjes (afgezien van het afval ervan dan....).

  Handig om die voorraad ook op te eten. Geniet ervan!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat afval vind ik nogal bezwaarlijk. Ik gebruik liever een goede kwaliteit plastic bakjes die ik steeds weer opnieuw kan afwassen en weer gebruiken.

   Verwijderen
 3. Ik ben juist helemaal over op bakjes,veelal van glas. Juist vanwege het plastic afval. Een glazen bakje kan je ook in de oven zetten.
  Zelf plan ik eens per week geen maaltijd in, maar maak ik iets in de vriezer op.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. wij vriezen ook regelmatig maaltijden in, meestal in een plastic bakje, en soms in een zakje als er weinig ruimte in de vriezer is. soms kunnen we dan kiezen uit 3 maaltijden en doe ik er nog wat tomaatjes en komkommer bij. Leuke maaltijden vind ik dat!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat herken ik wel. Ik heb soms ook gewoon teveel voorraad. Daarom las ik elke maand nu een week in waarin we voorraad op eten. Dat is financieel nog voordelig ook.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik doe een plastic zakje in het diepvriesbakje voordat ik het vul. Als de inhoud bevroren is, haal ik het zakje uit de diepvriesdoos zodat ik die doos daarna weer kan gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik eet de ingevroren (rest-)maaltijden het liefst op werkdagen. Heerlijk om thuis te komen en snel een lekkere en gezonde maaltijd op tafel. Ook meestal een rauwkostsalade erbij.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Inderdaad heel fijn om iets uit de vriezer te kunnen halen. Ik vries ook regelmatig een maaltijd in, en geef die mee aan mijn zoon die op vrijdagavond bij een club zit die om 16.30 begint tot 22.00, je moet dan je avondeten mee brengen. Eens met Zuinigaan dat diepvries dozen beter zijn in plaats van plastic zakken.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik kook ook vooruit voor de 3 dagen dat ik op mijn werk ben. (Werk ook een dagje thuis.) Dan heb je nog wat aan je avond. En je komt niet in de verleiding om te gaan bestellen.
  Ellis

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Veel gerechten zijn ook lekkerder als je een flinke portie klaarmaakt, zoals bijvoorbeeld stamppot, soep.
  Ik gebruik gewoon leeggegeten ijsbakjes hiervoor. De grote voor de porties eten, en die kleine bakjes voor kruiden, stukjes citroen of limoen etc.

  BeantwoordenVerwijderen