donderdag 3 augustus 2017

Weer wat geleerd!

Het gedoe over het giftige luizenmiddel in eieren is je waarschijnlijk niet ontgaan. De NVWA raadt aan om eieren met de code X-NL-40155XX niet te eten en weg te gooien, want er zit fipronil in. Op de plek van de X kunnen verschillende cijfers staan. Voor kinderen geldt een langere lijst.

Oeps! Ik heb afgelopen dinsdag eieren gekocht! Heb ik nu ook probleemeieren in mijn koelkast staan?
Eigenlijk kijk ik nooit naar de code en toen ik dat nu dan eens een keertje wel deed, kwam ik tot een verbazende ontdekking! Mijn eieren hebben niet de landencode NL, maar ES. Het gaat om een verpakking van de AH. Pardon?  Importeert AH Spaanse eieren? En zijn die dan wel helemaal veilig?
Die eitjes leggen dus duizenden kilometers af voordat ze in Groningen op mijn bordje eindigen.
Dat had ik echt niet kunnen denken!
Heb jij jouw eitjes gecheckt?

26 opmerkingen:

  1. Wij kopen altijd bio eieren in Duitsland en die hebben altijd landcode NL. Ik heb wel alles gecontroleerd, maar hier geen giftige eieren

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als ik eieren koop, dan koop ik ze bij de boer. Die hebben helemaal geen stempel! Vreemd he. Ik ga er toch eens naar vragen. Hoe komt het dat jouw kippen eieren leggen zonder stempel...😀

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die boer is waarschijnlijk een hobbyboer en die hoeft geen stempels te zetten. Volgens mij hoeft dat alleen als er tussenhandel tussen de productie en de consument zit.
      Ik neem aan, dat als je eieren bij de boer koopt, het eieren zijn van zijn/haar kippen en niet van kippen elders.

      Verwijderen
    2. zo is het inderdaad

      Verwijderen
  3. Misschien heeft ah nu voor de gelegenheid in Spanje gekocht? De eieren die ik vorige week bij AH kocht, hadden landcode NL.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, dat denk ik niet. De eieren hebben een THT datum van 7-8-17 en waren 35% afgeprijsd. Ze lagen al in de winkel voordat bekend werd dat er fipronil-eieren waren.

      Verwijderen
    2. de eieren uit spanje zijn nu gewild en dus ook de wat oudere eieren worden verscheept denk ik.
      Ik heb heel vaak eieren van de ah en altijd uit NL

      Verwijderen
  4. Goed om te weten! Wij kopen meestal lokale eieren. Het leuke is dat je bij sommige boeren de kippen zelfs kan zien via een webcam.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb 2 dozen vd Liedel en helemaal geen code.
    Vanmiddag komt de eierboer aan de deur, die was 2 weken met vakantie, ben benieuwd wat die bij zich heeft.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Weet je het zeker? De code zou op het ei gestempeld moeten zijn, de doos heeft geen code.

      Verwijderen
    2. Ja beide dozen alle eieren nagekeken, niks erop gedrukt. Op doos alleen en produktienummer waar ik verder ook niks mee kon.
      Ik eet ze maar gewoon op. Ben toch al aan de laatste helft van het leven bezig en zal al wel veel meer binnen gekregen hebben wat nu niet meer mag.

      Verwijderen
    3. Ik heb ook eieren vd Lidl en kon ook geen code vinden.
      Na veel turen blijkt de code er heeeeeel dun en bijna onleesbaar op te staan, maar wel aanwezig dus.
      Het waren "veilige"eieren.

      C@th

      Verwijderen
  6. Wij hebben altijd biologische eieren van Lidl. Code NL. Alles gecheckt en tot nu toe oké. Maar vandaag komen er nieuwe verdachte codes bij.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Nee niet gecheckt. Beetje flauwekul. Je moet 3000 eieren eten wil je aan de gevaarlijke hoeveelheid komen. Een keer de straat op en uitlaatgassen snuiven en je krijgt meer vergif binnen. Het is een beetje een hoax !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Precies , zo is er elke keer wel wat, en ze komen er nu achter, maar hoe lang eten wij al eieren met die stof? dat zie ik nergens terug en net wat je zegt, slechte stoffen zitten overal in de lucht. In de Flevopolder zag ik zogenaamde biologische aardappelvelden, maar die liggen dan wel naast een drukke autoweg, hoe biologisch is een product dan nog?

      Verwijderen
    2. Ik las in de krant dat het een storm in een glas water is. Het spul is nauwelijks giftig volgens de deskundigen.

      Verwijderen
    3. In Sri Lanka deden 7 mensen een zelfmoordpoging; dronken een flesje fipronil (vergelijkbaar met de maximale hoeveelheid uit 10 miljoen!! eieren). Ze kwamen beroerd in het ziekenhuis terecht en verlieten na 2 tot 4 dagen het ziekenhuis... Hmm, wie eet er 10 miljoen eieren? Zelfs niet in een heel mensenleven... Ik vind het weer eens zo'n 'komkommertijd-nieuwtje...' En wat bizar dat er miljarden eieren en kipjes vernietigd worden... Om die 'storm in een glas water'... Echt schokkend gewoon :(! De boeren zijn soms nog maar amper de schok van vogelgriep (en de bijbehorende financiële schade) te boven en krijgen hetvolgende... Echt heel triest...

      Verwijderen
    4. @Adrianne - Ik vind het ook ronduit dramatisch dat er zo veel dieren en eieren vernietigd worden! Vreselijk!

      Verwijderen
  8. Ik was eregisteren in belgie, eieren waren thuis bijna op. Eieren in belgie gekocht. Eieren uit nl die ik nog in de koelkast staan zijn nog goed.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ook in Belgie speelt de besmetting met fipronil, sterker, het is daar ontdekt. Alleen zijn ze minder hysterisch daar.

      Verwijderen
  9. Mijn eieren komen uit de achtertuin. en ik gebruik geen fipronil ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. ik wacht even met het eten van mijn aldi eieren uit NL. Ze hebben tot nu toe een goede code. Het zal zeer waarschijnlijk een storm in een glas water zijn, ik weet ook niet zo goed wat ik moet denken van de kippenbouten die ik gekocht heb.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. overigens is de lucht die komt uit de megastallen met pluimvee vele malen ongezonder dan het eten van de eieren denk ik.

      Verwijderen
  11. Ik eet geen eieren meer. Las net, dat het kippenvlees ook absoluut onbetrouwbaar is en het beter is om geen kip meer te eten.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Apart, dat je dat las...LTO/NVWA heeft daar nog geen uitsluitsel over gegeven.Heb je een link?

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Voor al het gedoe had ik al eieren in huis. Vrije uitloopeieren, gekocht bij AH en met landcode BE

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.