vrijdag 6 oktober 2017

Vegetariërs eten!

Ik vind het altijd heel schattig en grappig als kleine kinderen het hebben over vegetariërs eten. Iedere keer dat een kind dit woord gebruikt, schiet ik in de lach!
Bij vegetarisch eten, eet je namelijk geen vlees en zeker geen vegetariërs.

Er zijn mensen die alleen op dierendag geen vlees eten en verder alle dagen van het jaar vlees eten. Dat vind ik jammer, het zou veel beter zijn als je helemaal geen vlees eet of hooguit een paar keer per jaar.

Waarom is dat beter?
- waar dieren gegeten worden als voedsel, ligt het mishandelen van dieren op de loer. Denk maar aan de recente verhalen over dierenmishandeling in slachthuizen. Dat gaat zeker niet altijd even zachtzinnig toe.
- het fokken van dieren brengt een heleboel luchtvervuiling met zich mee, waardoor er steeds meer broeikasgassen gevormd worden.
- het fokken van dieren is een enorme voedselverspilling. De voor de productie van diervoeders (soja, granen etc) gebruikte landbouwgrond kan veel beter direct voor de teelt van voeding voor mensen gebruikt worden. In de Amazone is veeteelt de oorzaak van ca. 80 procent van de totale ontbossing in de afgelopen 50 jaar. De ecologische voetafdruk van bijvoorbeeld rundvlees is enorm!
- bij de productie van dierlijke producten worden middelen gebruikt die voor mensen schadelijk zijn, zoals het middel fipromil en antibiotica.
- verder worden er omwille van de winst, stukken vlees, bijvoorbeeld kip, verkocht als vers vlees, terwijl het al veel langer geleden geslacht is.
De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) zou veel intensiever toezicht moeten houden op  bedrijven die vlees produceren of slachten.
Zonder dat intensievere toezicht is het wachten op de eerste zieke mensen.

Nu heeft de NVWA bedacht dat het nepvlees van de vegetarische slager misleidend is. Speckjes zijn geen spekjes en gehacktbal is geen vlees.
Ondanks dat het met koeienletters op de verpakking staat dat het van de VEGETARISCHE SLAGER is en de producten in de winkels bij de vegetarische producten liggen, zijn er blijkbaar toch mensen die het verwarrend vinden.
Pff wat een mutsen zijn dat!
Zouden die ook denken dat biefstuk van de haas van een haas komt?
Of dat het bij blinde vinken om vogeltjes gaat die de ogen uitgeprikt zijn?
Of zigeunerschnitzels, daar wordt een Roma in plakjes gehakt en gepaneerd!
Of Berliner leverworst, die is vast van de levers van inwoners van Berlijn gemaakt!
En wat te zeggen van gestampte muisjes?

Je begrijpt het denk ik wel, ik vind het niet nodig om de namen te veranderen. Er staat zo duidelijk op: VEGETARISCHE SLAGER, dat ik heel benieuwd ben naar het hoger beroep tegen de op te leggen boetes.

33 opmerkingen:

  1. Sneue actie van de NVWA omdat 1 consument het misleidend vond, pfff

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hahaha, slavink, da's dan vast vegetarisch, toch? :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja het is te erg voor woorden. Er zijn veel vegetarische producten die ook een 'vleesnaam' hebben zoals hamburger. Dat wordt al jaren gedoogd. Nu opeens pakken ze de vegetarische slager aan, dat is toch gek? Het lijkt erop dat hij een vijand gemaakt heeft bij het NVWA. En niet alsof die dienst niet iets beters te doen heeft met echt kwaad in slachthuizen enzo. Nee we gaan een diervriendelijk product aanvallen, zucht.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat ik altijd een vreemde (en ook wel een beetje domme..) fout vind is als mensen zeggen dat ze vegetarisch zijn!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mensen zeggen ook dat ze christelijk zijn. Of allergisch. Of Achterhoeker. In plaats van: ik eet vegetarisch (overigens kan vegetarisch verder gaan dan alleen het eten!), ben een christen of woon in/kom uit de Achterhoek.

      Maar daar ging deze posting niet echt over.

      Verwijderen
    2. Ach ja. Ik zeg ook dat mijn man vegetarisch is, maar dom ben ik allerminst.

      Verwijderen
  5. Ik vind t jammer dat de NVWA hier energie aan geeft. Er zijn zo veel misstanden op te lossen in de vleesindustrie en dan pakken ze de vegetarische slager aan.
    Voor wat betreft misleiding, daar kunnen ze natuurlijk in de vleesindustrie ook wat van. Blije varkens op een verpakking terwijl in werkelijkheid alle levensvreugde uit zo'n varken in een varkensflat wordt geperst.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Sneue actie tegen de vegetarische slager. De NVWA kan zijn tijd veel beter gebruiken.
    Helaas maakt het voor dierenleed weinig uit of je vlees eet of vegetarisch.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik vind het verspilde moeite en geld. Energie en geld kunnen beter aan iets belangrijks besteed worden: b.v. dierenwelzijn.
    Volgens de D.v.D is een slager een winkelier die dood dier verwerkt tot verkoopbare produkten. De Vegetarische Slager is de de (enige) slager die zijn eigen produkten niet eet 😉

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat te denken van een koperslager ???

      Verwijderen
    2. ...dat is een slager die koper verwerkt tot verkoopbare kooeren produkten!

      Verwijderen
    3. Ik weet dat een koperslager koper verwerkt tot verkoopbare produkten. Zie bij Tecla 08:47 uur, de laatste zin. "De Vegetarische Slager is de de (enige) slager die zijn eigen produkten niet eet 😉" Nou de koperslager dus ook niet ! Oane

      Verwijderen
  8. sja what's in a name.

    Een slager was vroeger iemand die dieren slachtte en daarvoor werd betaald met delen van het dier. bij een bepaalde hoeveelheid houd hij over (diepvriesloos levend) en dat verkocht die persoon dan weer. De slagerij.
    nu is de slager iemand die inkoopt, mogelijk bewerkt en verkoopt.

    Ik heb het altijd stom gevonden om vegameuk vleesnamen te geven. Nog stommer de keuze voor de vegetarische slager. of zou die een soyaboon eerst met een drukpistool een eind metaal inschieten om de boon te doden? of is de kaas halal geslacht met een snede in de nek van de kaas, zodat de kaas snel leegbloed. Worden de bonen aan hun pootjes opgebonden voor de kop eraf wordt gehakt? gedompeld in kokend heet water om ze makkelijker te kunnen plukken?

    Ik eet vlees. soms, een beetje, liefst van een beest in de buurt van een boer die ik ken. vroeger toen je nog zelf een dier opkweekte werd er veel spaarzamer vlees gegeten. je kon niet 10 kilo kipfilet eten. nee je had een kip, en daar at je zoveel mogelijk van. er was namelijk een dier gestorven.

    Tuurlijk ging er toen wel eens iets mis, maar inmiddels is de mythe dat in slachtfabrieken geen dieren lijden de wereld wel uit. het systeem van vroeger dat voor de winter de slager langs huis kwam en je een dier zelf vasthield of vastbond en de slager het de keel doorsneed en dan samen het dier in stukken snijden, was zo gek nog niet.

    Overigens heb ik grotere problemen met soyabonen dan met biologische kip. soyabonen halen mijn hormonen overhoop.

    Petra

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Soja is niet het enige vervangende eiwit product voor als je geen dieren wilt eten,er zijn tal van andere eiwitrijke producten.
      Zelf eet ik veganistisch en nauwelijks soja en ben 61 en topfit.

      Verwijderen
  9. Nou dat weer. Wat is er toch steeds een gezeur om kleine dingen. Ik vind de term vegetarische slager ook voor zich spreken.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Is er bezuinigd op begrijpend lezen of zo? Ik vind het geouwehoer.

    Ach, een kleine adekdote; mijn oom vierde zijn verjaardag en mijn vrouw (vegetariër) moest mee naar de Chinees: 'Je moet echt mee, want je moet een vegetariër uitzoeken!' (was overigens een heerlijke vegetariër, mocht ook even proeven) ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wat een gezanik. Ik begrijp niet dat die vegetarische produkten zoveel mogelijk op vlees moeten lijken en dan ook nog Speckjes e.d. heten.
    Mensen die geen vlees eten of alleen plantaardig voedsel nuttigen hebben de neiging om je daar te pas en te onpas over te vertellen. Wat ze allemaal niet MOGEN eten. Maar niemend verbied ze iets, daar is zelf voor gekozen.
    Zelf eet ik een paar keer in de week vlees,altijd van de groene slager. En nooit, nooit staan er speckjes op mijn menu.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik als veganist MAG alles eten ,maar WIL dit niet

      Verwijderen
    2. Als je plantaardig eet wil dat niet zeggen dat je de smaak van vlees niet lekker vindt. Helaas kan ik de producten van de vegetarische slager niet eten. Ik verdraag geen gluten en soja gaat ook niet lekker.

      Verwijderen
  12. Het lijkt me best duidelijk dat de vegetarische slager geen echt vlees verkoopt, dus wat mij betreft hadden de namen gewoon hetzelfde mogen blijven. Zelf eet ik geen vlees, omdat ik het echt niet lekker vind. Niet vanuit een principe. De voordelen zijn wel mooi meegenomen natuurlijk. Vaak vind ik de vleesvervangers ook niet lekker, omdat die voor mij te veel naar vlees smaken.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Als vegetariër mogen de namen van mij rustig gewijzigd worden. Ik zit niet te wachten op vleesvervangende producten die zoveel mogelijk lijken op vlees. Ik ben er niet voor niets van af gestapt. Zelfs de naam vegetarische "slager" mag voor mij om dezelfde reden verdwijnen: roept voor mij teveel gedachten op (slachtperikelen) waar ik niet op zit te wachten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat mij betreft hoeft het ook niet maar er is wel een (snel groeiende) groep die net begint met meer vegetarisch/veganistisch eten en die het soms nog lastig vindt om daar invulling aan te geven. Ik zie niet in waarom het zo'n probleem is om vleesvervangers aan te bieden die zoveel mogelijk lijken op iets dat ze soms al decennia lang graag eten en het dan ook te vernoemen naar iets bekends.

      Verwijderen
  14. gestampte muisjes? enz. ook maar meteen verbieden?
    Merel

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik vind het juist handig dat er op de verpakking staat waar het op lijkt. Ik heb nu ook een lasagne gemaakt voor mijn man met vegagehakt en een met rundergehakt. maar echt dol ben ik niet op nepvlees. Voordat we kinderen hadden at ik samen met mijn man een aantal jaar vegetarisch omdat ik dat handig vond om 1 ding te kopen en koken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vervang gehakt door geraspte champignons. Goedkoop en mijn vleesetende kinderen merken het verschil niet. Terwijl ze niet eens graag champignons eten (Ik doe het niet stiekem hoor, ze weten wat ze eten).

      Verwijderen
    2. Geraspte champignons zijn als vleesvervanger niet zo geschikt omdat ze weinig eiwit bevatten.
      Ze bevatten 2,7 gram eiwit per 100 gram vers product. Rundvlees bevat bereid 30 gram eiwit per 100 gram. Magere kaas bevat ook ongeveer 30 gram eiwit per 100 gram.
      Volkorenbrood bevat 8,4 gram eiwit per 100 gram.
      Als je kinderen weinig eiwitten binnen krijgen, dan zou ik als ik jou was voor wat anders kiezen om te zorgen dat ze voldoende eiwitten binnen krijgen. Kinderen hebben eiwitten nodig om te groeien!

      Verwijderen
    3. Het is in westerse landen ongeveer onmogelijk om een eiwittekort op te lopen als je voldoende calorien binnen krijgt. Een teveel aan eiwit is bv niet gezond voor je nieren.
      En het combineren van plantaardige eiwitten om een zgn 'volledig' eiwit te krijgen is altijd al flauwekul geweest. Het was een handreiking aan de vleesindustrie door Frances Lappe Moore.

      Verwijderen
  16. De vegetarische slager wordt gezien als een gevaar voor de vleesindustrie. Daarom proberen ze dit te doen. Wie is het die de klacht heeft ingediend, een slager? Dat zou ook moeten worden vermeld! Grappig ook dat echte vleeseters dit ook een belachelijke actie vinden.
    Misty

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Je zou bijna denken dat de NVWA gesteund wordt door de vleesverwerkingsindustrie....

    Lekker belangrijk die details (Not).

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ook wel een mooie gratis (nou ja, hopelijk gratis) reclame voor de Vegetarische Slager...

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Ik vind dit ook echt zo stom. Zelf ben ik geen vegetariër maar eet zoals veel mensen wel eens een dagje geen vlees. Maar ook als carnivoor vind ik dit gewoon bedrijfje pesten. De vegetarische slager maakt prima producten die heel veel mensen aanspreken. Die klacht is vast ingediend door een slager die denkt dat hij het verliest van vleesvervangers.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. In mijn dialect zeggen wij "muizenstrontjes" tegen chocolade hagelslag :-) nog geen weet gehad van enige verwarring...

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.