Toen ik een kind was, aten wij altijd brood van 2 dagen oud. Mijn moeder kocht iedere dag een halfje bruin en een halfje wit, maar dat verse brood mochten we niet eten, want dat was volgens ma vies en klef. Nee, we moesten wachten tot het oud was, brood moest oud en droog zijn, dan was het veel voedzamer.
Mijn moeder was een zuinig en spaarzaam mens, maar dat eten van oudbakken brood deed ze niet uit zuinigheid, maar omdat het volgens haar gezonder was. En zo aten we dagelijks oud brood.
Wat wel klopte, was dat je er minder van at, na 2 sneetjes had je wel weer genoeg van dat droge brood van 2 dagen oud. Dat was op zich niet slecht voor mensen met een overgewicht zoals mijn vader, mijn broer en ik.
Hoe doe ik het nu?
Ik geloof er niet in dat oud brood gezonder is, ik eet iedere dag vers brood. Dat doe ik door het brood bij aankoop in te vriezen en 's ochtends de benodigde plakken voor de dag uit de vriezer te halen. Na ontdooien is het zo goed als vers. Veel brood heb ik niet op voorraad, want een lang verblijf in de vriezer is niet zo goed voor de kwaliteit en versheid van het brood. Ondanks de verpakking droogt het brood dan uit. Ik heb meestal hooguit 2 broden op voorraad. Ik gooi nooit brood weg, hooguit stukjes brood die kleindochter niet blieft en op de grond belanden. Die gaan in de groene container.
Gooi jij wel eens brood weg?
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
zondag 26 november 2017
Brood van eergisteren
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Hier gaan de kapjes naar de kipjes :) En puberzoon en -dochter besluiten nog wel eens dat de supermarkt lekkerder lunch verkoopt dan de meegenomen boterhammetjes. Overigens doe ik het net als jij: brood in de vriezer en dan per keer laten ontdooien wat je nodig hebt. Vroeger hadden we thuis een broodtrommel, maar man was het vanuit de vriezer gewend. Dat heb ik overgenomen.
BeantwoordenVerwijderenMet een hond hoef ik nooit brood weg te gooien.
BeantwoordenVerwijderenIk bak al jaren zelf ons brood in een heteluchtoven. Na afkoelen, snijd ik het brood en verpak het in dagporties en steek het in de diepvriezer.Per dag neem ik een portie brood uit dus we hebben nooit oud brood.Ik gooi ook nooit brood weg.Ik recupereer zelfs de broodkruimels die ik heb bij het snijden van het brood : laten drogen en daarna platrollen met de deegrol en ik heb gratis paneermeel.Indien je oud brood hebt, kan het verwerkt worden in wentelteefjes, croque monsieur, geroosterd brood....Oplossingen genoeg om te vermijden dat brood moet worden weggegooid.liesbet
BeantwoordenVerwijderenNee brood gooi ik nooit weg, heb ik echt over dan gaat het naar de vogeltjes in mijn tuin.
BeantwoordenVerwijderenMijn opa en oma deden dat ook, oud brood eten, inderdaad in de overtuiging dat het gezonder zou zijn.
BeantwoordenVerwijderenHier gaat bijna nooit brood de container in, ook wij eten brood uit de vriezer. Ik volkoren en mijn kinderen liever wit. Nu vertikken ze de kapjes te eten, dus die eet ik op. Echt een traktatie: wit kapje uit de broodrooster met roomboter en chocolade vlokken.
Het enige verse brood dat ik als kind kreeg, waren de kapjes. Ik kreeg altijd een kapje als mijn moeder het verse brood kocht. Ze waren heerlijk knapperig en niet taai en droog. Ik kreeg ze naturel, zonder boter en zonder beleg.
VerwijderenKapjes gooien wij weg, oud brood gooi ik vaak in de diepvries en eet ik later als tosti. Dan merk je er niets van dat het brood wat uitgedroogd is.
BeantwoordenVerwijderenIk gooi nooit brood weg. Kapjes eten we op en eventueel oud brood maken we een tosti van of roosteren we even.
BeantwoordenVerwijderenInderdaad met hond gooi je zelden iets weg. Ik maak vaak soep bij de lunch en dan gaat het kapje even door de pan voor de restjes bouillon.
BeantwoordenVerwijderenSoms zijn kapjes zo dik dat er nog een klein boterhammetje van te snijden is, die rooster ik altijd en dan alleen met boter.
Oud brood eten we alleen geroosterd, als tosti, broodpizza of wentelteefjes. Heel soms gooi ik wat weg. Meestal eten we alles gewoon op.
BeantwoordenVerwijderenWe bakken zelf en er gaat dagelijks (bijna) een heel brood doorheen. Zoon is als enige hier dol op kapjes :-)
De kapjes ("kontjes") eet ik meestal op. Vroeger maakte ik ook regelmatig paneermeel, maar we zijn met vlees geminderd en braden minder vaak gehaktballen. Deze zomer heb ik een aantal wentelteefjes gemaakt, toen het weer zo bederfelijk was. Overgebleven stokbrood wordt toastjes. Panpizza voorboterhammen is ook een optie, bedenk ik nu ik het schrijf. Ik krijg schuldgevoel van voedsel weggooien en probeer dat zo veel mogelijk tegen te gaan.
BeantwoordenVerwijderenik doe afgepaste dagporties in de diepvries. Als er eens een boterham overblijft maak ik er paneermeel van voor de falafel.
BeantwoordenVerwijderenVroeger hadden we kippen, geiten en een ezel en die kregen af-en-toe een gedroogde boterham.
De verse kapjes zijn juist het lekkerste. Ik eet niet veel brood, maar als ik er 1 koop haal ik juist de kapjes eraf om eerst op te eten voor het de vriezer in gaat. Lekker met roomboter en kaas of hagelslag.
BeantwoordenVerwijderenVroeger thuis doordeweeks altijd bruin en in het weekend een halfje wit als tractatie. Dus maar 1 kapje dan.... om de beurt kregen we dat dan, wanr wit vonden we nog lekkerder.
Ouder brood is makkelijker verteerbaar dan vers brood, dat klopt wel.Maar niets is lekkerder dan een verse boterham met roomboter en boerenkaas !!
BeantwoordenVerwijderenWij gooiden eerder vrij veel brood weg, omdat we het zo onregelmatig eten en het gewoon in de broodla bewaarden. Dat gebeurt nu soms nog met speciale dingen als krentenbollen ofzo, we vergeten gewoon dat het er nog is en tegen de tijd dat je het tegenkomt wil je het niet meer eten. Het normale brood koop ik op het moment op de dinsdag van AH want dan zijn de Les Pains broden 3 voor 5 euro en die vriezen we dan ook in. Van dat brood gaat er amper nog wat weg nu.
BeantwoordenVerwijderenIk kan je moeder helemaal begrijpen, ik eet ook veel liever brood van één of twee dagen oud. Dan is het wat steviger en ik koop ook wel "Duits" speltbrood van Soma, dat vind ik ook lekker stevig en blijft lang goed, heerlijk met roomboter. Toen de kinderen nog thuis woonden kocht ik vaak bij de supermarkt brood van de vorige dag, soms wel 4 of 5 die ik dan invroor. Brood weggooien? Nee dat is er niet bij. Desnoods maak ik broodpap.
BeantwoordenVerwijderenBrood weggooien bestaat bij ons niet. Bij ons krijgt het al geen kans om te bederven (is zo op). Als het er te lang ligt, maken we croutons. En als het veel brood is maken we wel een broodschotel.
BeantwoordenVerwijderenIk gooi geen brood weg, maar ik eet ook niet zoveel brood in mijn eentje. Over het algemeen heb ik melba toast in huis, en voor het weekend afbakbroodjes.
BeantwoordenVerwijderen