zondag 28 januari 2018

Snert

Kort geleden kocht ik twee enorme blikken erwtensoep bij de AH. Er zit per blik 1200 ml in. Een blik is voor mij alleen goed voor wel 2x soep eten. Roggebrood erbij en smullen maar!
Volgens het blik zitten er 5 porties in, maar dat lijkt me overdreven als je de soep als maaltijdsoep eet.
Op zich leek mij het prima eten voor een keertje, hoewel je bij soep in blik geen hoge verwachtingen moet hebben over de hoeveelheid groenten die je binnenkrijgt, want dat zal ongetwijfeld tegenvallen.

Toevallig kreeg ik een recent onderzoek van de consumentenbond tegen met als onderwerp: erwtensoep. 
Hierin een  test en verder nog een recept van een expert voor lekkere erwtensoep.
Wat vonden ze van de erwtensoep die ik gekocht had?
De soep kreeg een 6,8 en dat kwam vooral omdat er te veel zout in zit. De smaak kreeg een 7,8, wat naar mijn mening nog niet zo slecht is.
Hoe kan ik de reeds gekochte de soep verbeteren? Ik zou wat gekookte ui en gekookte prei kunnen toevoegen. Dat verlaagt het zoutpercentage en verhoogt de hoeveelheid groenten per maaltijd.
Opvallend in de test: de soep van de Aldi was de beste en kreeg zowel het predicaat beste uit de test als de beste koop.
Ik denk dat ik met de grote blikken soep, die ik in de aanbieding kocht voor 99 cent, ook geen slechte koop had. 

17 opmerkingen:

  1. Best fijn zo'n blik soep op voorraad voor als je niet wilt koken. Ik eet geen gangbaar vlees, dus voor ons vallen ze af, maar ben wel altijd blij met soep uit de vriezer.

    Geniet ervan!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lekker hoor. Wij doen er altijd wat verse Hollandse garnaaltjes door.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik maak hem zelf de laatste tijd zonder vlees. En ik moet zeggen , ik mis het niet, maar er gaat hier een mega portie groente door heen. Ik maak veel en vries het in porties in. Voor een hele pan ben ik ongeveer twee euro kwijt als alle in de aanbieding is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Twee euro... kan het bijna niet geloven, waar kun je zo goedkoop de
      Nodige spullen halen ....

      Verwijderen
    2. ik ook niet dan zal het er wel anders uitzien als bij mij, als ik een grote pan bruine bonensoep maak ben ik volgens mij eerder rond de 16 euro kwijt

      Verwijderen
    3. Op D.eens dag laatst selderijknol 0,50 cent, kilo wortels en een zak spliterwten samen 1 euro. Dikke prei 35 cent. Voor een hele pan, gebruik ik maar een halve selderijknol, een paar wortels, een p aar uien en een zak spliterwten en de prei,bouillon maak ik zelf van alle restjes groente en kost geen kneup.selderij komt uit de tuin gratis, aardappeltje erdoor.geen vlees scheelt heel veel!

      Verwijderen
  4. Als je er meer groente in wil doen en zoutgehalte verminderen doe dan een halve stronk gekookte, gepureerde broccoli erdoor.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik kocht toevallig een groentenpakket erwtensoep bij de Aldi in de afprijzing voor € 1,00. Daar zitten spliterwten in én mega veel groente wat je zelf moet schoonmaken en snijden.
    Vandaag dus eten we erwtensoep vegetarisch!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Lekker hoor. Ik koop inderdaad niet zo vaak de kant-en-klare soeppakken, door de hoeveelheid toevoegingen en het zoutgehalte. Maar als ik een keer echt geen zin of tijd heb doe ik het wel eens.
    Wat ik ook een hele makkelijke zelfgemaakte soep vind is courgettesoep. Courgettes in blokjes snijden, bouillion toevoegen (liefst zonder gistextract), nog wat aardappelen in blokjes snijden, rijst erbij of vermicelli en je hebt een heerlijk voorgerecht. Als je er nog meer groente bij doet heb je vast ook een goed hoofdgerecht.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ze eten het hier niet, dus wordt het eigenlijk ook niet gegeten. Zou het wel, dan maakte ik het toch het liefste zelf!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. De portie aanduiding op de verpakking is niet gebaseerd op zout, groente of gevulde maag. Maar op kcal voor een gemiddeld persoon. Dus als je een blik met 5 porties in 2 maaltijden opeet eet je 2,5 portie aan kcal. Plus nog wat brrod en boter of beleg en je eet algauw genoeg kcal voor de hele dag in 1 maaltijd.

    Overigens eet ik alleen zelfgemaakte soep ivm smaakversterkers.

    Petra

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb het blik er even bij gepakt. Per 100 ml zit er 84 kcal in. 600 ml bevat dus 504 kcal. Een snee roggebrood bevat 67 kcal. Een beetje roomboter 37 kcal. Samen is dat goed voor 608 kcal. Ik eet normaal gesproken wel meer op een dag dan ruim 600 kcal.
      Volgens het Voedingscentrum is 2000 kcal per dag voor een vrouw normaal.

      Verwijderen
    2. Ik denk dat die porties van 240 ml soep bedoeld zijn als voorgerecht. Een beetje raar, want volgens mij zijn er vrijwel geen mensen die erwtensoep als voorgerecht eten.

      Verwijderen
  9. Je kunt er ook pom door doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik begrijp een ding niet ,groente toevoegen om het zoutgehalte te verminderen ? dat zout zit er toch gewoon in hoe dan ook .Het enige wat ik dan bedenk is dat met een meer gevulde soep je er minder van zal eten en daarom minder zout binnenkrijgt .Overigens eten wij heel zeldzaam Erwtensoep uit blik van de Lidl en ook die is zeker best lekker .

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het zoutgehalte is relatief, het gaat om grammen per milliliter. Door extra niet gezouten groenten toe te voegen, verdun je de soep en zit er dus per milliliter minder zout in.
      Wel is het zo, dat als je evenveel van de soep eet als dat je dat gedaan zou hebben zonder de toegevoegde groenten, dan krijg je evenveel zout binnen. Het werkt alleen als je daardoor minder van de kant-en-klare soep gaat eten(= méér eigen ongezouten toevoegingen).

      Verwijderen
  11. Laatst hadden we worteltjes in de snert maar dat was geen succes.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.