Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 22 januari 2018

Veel armoede onder 63-65 jarigen

Afgelopen woensdag in de Volkskrant: de armoede onder ouderen tussen 63 en 65 is relatief hoog. Geen andere inkomensgroep kent zoveel mensen met een laag inkomen die in armoede leven. De Volkskrant spreekt van "hongerjaren".

De crisis van een aantal jaren geleden is daar zeker een oorzaak van. Mensen werden ontslagen omdat er minder werk was of omdat bedrijven failliet gingen.
En ouderen komen slecht weer aan het werk, op een enkele uitzondering na. Over het algemeen kun je je een slag in de rondte solliciteren als je boven de 50 bent, en zeker als je boven de 60 bent. Je komt bijna nooit meer aan het werk.

Lang geleden had je hiervoor de WAO. Ouderen die niet meer goed functioneerden of voor een deel ziek waren lieten zich afkeuren en verdwenen in de WAO. Dat ging een tijdlang goed, totdat de kosten van deze uitkering niet meer te dragen waren. De WAO werd hervormd en werd WIA. De keuringsnormen werden gigantisch opgeschroefd en de tijd dat je vlot in de WAO kwam, was voorbij.  Geen feitelijk werklozen meer in de WAO.

Gevolg is nu dat er geen leeftijdsgroep is waar zo veel mensen in armoede leven als de groep die nèt voor de AOW zit.
Vanaf de AOW en een (klein) pensioen wordt het voor veel ouderen beter.

Gelukkig geldt dit niet voor mij. Ik ben niet werkloos en ook niet ontslagen voor mijn 65e, ik ben sinds mijn 46e, na een lange periode van werkloosheid, weer aan het werk.
Daarmee heb ik geluk gehad!

Ik vind het heel triest voor al die mensen die dat geluk niet hebben gehad en last hebben van hun lagere inkomen. Er zijn ook vast mensen die er niet zo mee zitten en genieten van het feit dat ze niet meer werken en daardoor toe komen aan andere dingen.

46 opmerkingen:

 1. Ik ken een aantal mensen die met bijstandsuitkering zwart bijklussen. Netto boven de 1700 euro p/m is dan makkelijk haalbaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ken inderdaad iemand die ook een bijstandsuitkering krijgt en allang blij is dat er geen sprake meer is van een sollicitatieplicht (door heftige omstandigheden) persoon red zich dan ook uitstekend met de uitkering. Zegt ook altijd: blij dat het er is.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een bijstandsmoeder met 2 kinderen ontvangt netto zo'n 2000 euro. Werken heeft vaak geen zin.

  Staat bekend als de 'armoedeval' : https://nl.wikipedia.org/wiki/Armoedeval

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bijstandsmoeder 2000 euro netto p/m:

  https://vrouw.nl/artikel/opvoeddilemma/22717/bijstandsmoeder-krijgt-2000-netto-per-maand

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben een bijstandsmoeder geweest met 3 kinderen, maar had geen 2000 euro iedere maand. Had dat wel zo geweest dan had ik me niet een slag in de rondte gaan solliciteren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja. Lijkt me onzin van die 2000 euro. Zal eerder 1500 zijn o.i.d. Met hard werken is dat een paar honderd euro omhoog te krijgen. Gaat weer verloren aan kinderopvang/reiskosten/werkkleding. Werken loont niet

   Verwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  3. Even een stukje uit dat artikel, de sitatie is echter per 1 jan 2015 veranderd!!

   RUIM €2000 NETTO PER MAAND
   Van Gaal licht de financiële situatie van een bijstandsmoeder met twee puberende kinderen vervolgens toe met een rekenvoorbeeldje. Zij krijgt maandelijks binnen:

   €1083 uitkering
   €297 huurtoeslag
   €72 zorgtoeslag
   €148 kindgebonden budget
   €79 alleenstaande ouderkorting
   €60 bijzonder kinderbijstand
   €168 kindertoeslag
   Opgeteld is dat €1907. Door kwijtschelding van gemeentelijke heffingen zoals afvalstoffenheffing komt zij netto per maand uit op iets meer dan €2000.

   Verwijderen
  4. Hoe is de situatie anno 2017/2018 dan ?
   Uitkering, kindgebonden budget en kindertoeslag zijn toch iets hoger geworden ?

   Verwijderen
  5. Maar als je niet elke dag voor de baas paraat moet zijn hou je toch heel veel tijd over om de kortingen bij AH uit te pluizen, naar de Action en Primark te gaan om voor weinig de mooiste zaken te kopen ?

   Verwijderen
  6. Hier wordt heel raar gerekent en gedacht. Als _ nul wordt. Vrijstelling voor een jaarlijkse aanslag krijgen wordt geen maandelijks inkomen. De hoge huurtoeslag duidt op ook een hoge huur.Huizen voor 500nogwat zijn zelfs op het platte land bijna nie te krijgen. Dan nog de ziektekosten verzekeringen waarvan een deel vergoed wordt en een energie rekening dan schat ik dat er een 700 over blijft om van te leven. Weggooi winkels als A en P zijn dan luxe. En deze vrouwen zijn erg vaak mantelzorgers. Dus thuis gaan zitten om aan biedingen uit te pluizen.Vaker is het aan komen rennen om dat Opa naast de pot gescheten heeft

   Verwijderen
  7. Waarom zijn bijstandmoeders meestal mantelzorgers? De logica ontgaat me

   Verwijderen
  8. Ja huurtoeslag is wat aan de hoge kant maar wel degelijk reeel inkomen. De rest van de bedragen vd toelagen klopt wel redelijk lijkt me. Ze mogen zeker niet klagen. Per gemeente ook vask nog gratis gebruik zwembad/bibliotheek

   Verwijderen
  9. Om dat ze toch thuis zitten ? En men daarom vindt dat zij het wel kunnen op knappen en omdat ze dat zelf graag willen .Ik denk dat een uit kering heel wat goedkoper voor de staat is .zou zijn dan al de andere thuis zorg die dan in gezet zou moeten worden .
   Net zo logisch of onlogisch als er van uit gaan dat ze door een uitkering niet meer aan het werk willen .Geen prikkels krijgen om dat ze zo veel toeslagen zouden krijgen. Het bekende bladiebla voor oordelen verhaal

   Verwijderen
  10. Toch klopt dat wel hoor;
   Alleenstaande bijstandsmoeder met twee kinderen
   Bijstandsuitkering: € 960,83

   Huurtoeslag: € 238

   Zorgtoeslag: € 78,49

   Kindgebonden budget: € 406,08

   Kinderopvangtoeslag: € 613,10

   Kinderbijslag: € 127,76

   Totaal: € 2.424,26

   Best veel geld vind ik

   Verwijderen
  11. Ik heb niet de indruk dat er in deze leeftijdscategorie veel bijstandsmoeders zijn met twee jonge kinderen thuis waarvoor ze kinderopvangtoeslag en kinderbijslag krijgen. Kinderbijslag krijg je tot je kind 18 is. Kinderbijslag krijg je tot je kind naar de middelbare school gaat. Dus de bijstandsmoeder zou op haar 52e of 53e nog een kind gekregen hebben. Dat gebeurt maar zelden.

   Verwijderen
  12. I.d.d. klopt er hier iets niet. Waarom kinderopvangtoeslag als je full time thuis bent om op de kinderen te passen zonder n baas boven je en carriere stress

   Verwijderen
  13. Ik snap niet wat 'bijstandsmoeders' met dit topic te maken hebben.

   Verwijderen
 6. Ik denk dat binnen de groep 63-65 jarigen weinig of geen bijstandsmoeders te vinden zijn. De tijd dat bijstandsmoeder stond voor leven in armoede ligt achter ons, dankzij alle tegemoetkomingen en toeslagen. Het is echt de groep die net voor de pensioengerechtigde leeftijd aan zit, het spaargeld is opverbruikt, een baan zit er niet meer in, zzp-en levert te weinig of niets op. Wat ook in het artikel staat is dat het probleem nog meer zal toenemen naarmate de AOW leeftijd omhoog gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat is nou armoede in Nederland..In het Europese land waar ik woon zijn amper sociale voorzieningen. Een leerkracht op de basischool verdient zo'n 700 euro, om maar een voorbeeld te geven. De kosten van levensonderhoud zijn vergelijkbaar met die in Nederland. Om mij heen zie ik mensen enorm hun best doen om het hoofd boven water te houden.
  Een bijstandsuitkering of kale AOW zijn voor nederlandse begrippen een laag inkomen , maar heb het niet over 'armoede'.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als Nederlander verkeren we inderdaad in een erg luxe positie met alle sociale vangnetten. Zelfs Duitsland kent geen AOW.

   Verwijderen
  2. Alhoewel we allemaal (ook mensen in de bijstand) economisch gezien best een beetje dankbaar mogen zijn voor het feit dat we specifiek in Nederland wonen. Wil het feit dat het ergens anders veel slechter is niet zeggen dat we dus maar in onze handjes moeten knijpen en stil moeten zijn. Armoede is reeel in Nederland, en lang niet altijd omdat mensen niet weten waar ze moeten aankloppen of keuzes maken die niet zo verstandig zijn.

   Verwijderen
  3. Nee hoor, stil zijn en in je handjes knijpen is nergens voor nodig. Maar het is gewoon een feit dat Nederland een goed georganiseerd land is met prima voorzieningen.Ik denk dat je dat pas goed ziet als je jarenlang in een land woont waar dat niet het geval is.

   Verwijderen
 8. Hier ook een arm ouder stel. Man AOW en pensoen 1212 netto per maand. Vrouw nooit gewerkt, 10 jaar jonger (longen, diabetes,reuma, collitus u.) krijgt klein bedrag aan aanrechtsubsidie en met zorgtoeslag totaal inkomen nog geen 1400 euro. Eigen huisje met nog kleinere hypotheek. Geen schulden.
  We voelen ons niet arm, maar het is wel passen en meten

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik ken in mijn omgeving 3 "arme" personen boven de 60, waarvan 1 met 'n gezin, de andere 2 leven alleen.
  Twee daarvan, waaronder mijn broer, zijn "arm" geworden door verslavingen. Ze zitten nu allebei in de bijstand en in de schuldsanering. Ze hebben gelukkig een huis, krijgen voedsel van de Voedselbank,,kleding van het Leger des Heils, hebben een zorgverzekering en een sociale begeleider.
  De moeder van het gezin met 4 kinderen, moet meebetalen aan de schulden die haar ex-man gemaakt heeft, tijdens hun huwelijk. Ze wist wel dat hij veel schulden maakte maar had gedacht dat het wel goed zou komen(!)
  Gelukkig heeft ze een huis, voedsel en kleding genoeg door hulp van alle kanten, zorgverzekering etc.
  "Armoede" begint vaak (vaak, dus niet altijd) bij het maken van verkeerde keuzes. Gelukkig zijn er in ons land diverse instanties etc. die de "arme mensen" willen en kunnen helpen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat ik nooit begrijp is dat mensen hun hele werkende leven tijd (> 40 jaar) hebben om (ruim) pensioen op te bouwen. Velen doen dat blijkbaar niet en gaan klagen als er uiteindelijk alleen AOW binnenkomt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Alleen AOW is niet zo erg. Maar het is vaak een tijdlang alleen maar een 'halve' AOW.

   Verwijderen
  2. Ja, als partner (veel) jonger is en nooit heeft gewerkt.

   Verwijderen
  3. Of vroeger wel heeft gewerkt, maar nu nugger is. Het wordt dan toch wachten tot haar eigen pensioenleeftijd voor wat financiële ruimte.

   Verwijderen
  4. Niet iedereen heeft een inkomen waar nog van gespaard kan worden. Als je door verschillende omstandigheden net het hoofd boven water kan houden dan blijft er niets extra's over om pensieon op te bouwen.

   Verwijderen
  5. Ehhh .Voor heel veel mensen is dat niet "weg gelegd "een pensioen op bouwen .Gewoon te weinig inkomsten uit een eigen bedrijf of het bedrijf is /was de beleging en is onverkoopbaar geworden .Zo veel redenen . Net alsof al die mensen niet hard werken of gewerkt hebben .Dag en nacht soms. Zo raar dat als het woord armoede valt er gelijk weer al de uit vreters er bij gehaald worden.

   Verwijderen
  6. Inderdaad, onze ouders/grootouders hebben flink gepeesd zonder een cent over te houden. We boffen tegenwoordig maar.

   Verwijderen
  7. Maar velen hebben nooit keihard moeten blokken om tentamens en examens te halen. Je kon in dr jaren 60 bij elke fabriek terecht

   Verwijderen
  8. Ja en twintig jaar later werden die allemaal de straat op geschopt, jaren tachtig. Dus is wat is je punt?

   Verwijderen
  9. Het punt is dat 50 plussers zo vaak klagen. Dit terwijl ze alle kansen hebben gehad in 1 van de rijkste landen van de wereld met een bloeiende economie. Zeker in de jaren 60 en 70. Opleidingsmogelijkheden te over. VUT regelingen, riante WAO voorzieningen, lage huizenprijzen. Tja als je de mogelijkheden niet benut mag je ook wel ns naar jezelf kijken. Mvg Annie

   Verwijderen
  10. @Anoniem van 24 januari om 14:07 uur:
   Volgens het CBS is onder deze leeftijdsgroep de meeste armoede. Mensen hebben misschien wel kansen gehad die ze niet benut hebben, alleen heb je daar nu maar weinig meer aan. Het heeft weinig zin om achterom te kijken en te zeggen: had ik maar .....
   Het bericht komt ook niet van 50 plussers, maar van onderzoekers die de inkomenssituatie van Nederlanders met elkaar vergelijken. Volgens deze onderzoekers is er in deze leeftijdsgroep de meeste armoede. In de jaren 60 en 70 waren de mensen in deze leeftijdsgroep nog nauwelijks volwassen, want je hebt het over de mensen die tussen 1952 en 1954 geboren zijn.
   Ik word dit jaar 66 jaar en ik werd in december 1973 volwassen, want meerderjarig.
   Die WAO voorzieningen zijn al lang afgebouwd en bestaan vrijwel niet meer voor mensen tussen 63 en AOW-leeftijd.

   Verwijderen
  11. En dan waren er nog de riante premie A, B en C regelingen voor nieuwbouwwoningen. De enorme ontslagvergoedingen volgens de kantonrechtersformule. De fiscale aftrekbaarheid van consumptief krediet (rente voor de lening van je caravaan kon je gewoon vd belasting aftrekken). Enz enz.

   Verwijderen
 11. Met die groep ouderen heb ik inderdaad wel te doen; het maakt vaak niet eens meer uit of ze willen; ze komen gewoon heel slecht aan het werk. En dat is wel een beetje zuur, als je bijvoorbeeld boventallig verklaard bent ofzo en wel je hele leven gewerkt hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Heftig hoor! Recent keek ik een uitzending over Nuggers (niet-uitkerings-gerechtigden). Pfftt, heftig hoor :/...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Weet je nog waar die werd uitgezonden of wat de titel was? Ik ben een nugger en dat lijkt me interessant.

   misty

   Verwijderen
 13. Aow krijgen is al een voorrecht. Pensioen daarbij is allemaal extra. Zo is het m.i.

  Matty

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik denk dat het wel los loopt want juist degene die vaak nieuwe auto,s kopen zijn juist de 60+er.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En degenen die in de jaren 70 een huis voor 30.000 gulden hebben gekocht en meegelift zijn met de vastgoedhause zijn spekkoper

   Verwijderen
  2. Wat wil je daar mee zeggen dan

   Verwijderen
  3. De ouderen komen er bekaaid vanaf

   Verwijderen