Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 23 januari 2018

Waarom begon ik met bloggen?

In augustus 2007 begon ik met mijn weblog. De directe aanleiding was dat ik een huis gekocht had en twijfels had of de hypotheek, vanaf het moment dat ik met pensioen ging, nog op te brengen was. Er moest bezuinigd en gespaard worden!
Al lang voor de start van mijn weblog las ik op consuminderweblogs en op de startpagina Consuminderen. Ik weet niet of dat laatste nog bestaat, er werden daar zeer bruikbare tips uitgewisseld. Onder anderen Teunie Luijk was daar actief.
Toen de eerste consuminder-blogs verschenen, heb ik geruime tijd gelezen op deze blogs. Ik  vond het geweldig dat zo iets bestond! Gewone mensen die schreven over hun ervaringen met besparen, hypotheek aflossen en zuinig zijn. De een schreef vooral over de financiën, de ander over het gezin, nog weer een ander gaf veel recepten en kooktips. Langzamerhand ontwikkelde zich bij mij het idee: dat wil ik ook, een weblog!

Dus begon ik met mijn eigen weblog. Ik schreef over:
- Overstappen naar een andere energieleverancier - dat deed ik toen ook al!
- De rentestanden op spaarrentes - toen was de hoogste rente 4,5%
- Het bedrag dat ik per maand kon sparen - ik rekende toen uit dat ik 375 euro per maand zou kunnen sparen
- Het zoeken van mogelijkheden om meer inkomen te krijgen.
Enzovoorts!

In het begin had ik erg weinig pageviews.
Hoe moesten mensen ook weten dat ik een weblog had?
Je zoekt er niet naar als je geen idee hebt over het bestaan ervan. Dus ging ik op berichten van andere consuminderbloggers reageren. Dat zorgde ervoor dat mensen nieuwsgierig werden naar "Zuinigaan" en bij mij kwamen lezen. Na verloop van tijd had ik "zelfs" wel 50 pageviews per dag!
Het gelezen worden was en is ook niet het hoofdbestanddeel van mijn motivatie om te bloggen. Ik blogde destijds vooral om mijzelf scherp te houden en te zorgen dat ik genoeg bezuinigde om mijn hypotheek af te lossen. Een soort online besparingsdagboek dus.

Nu schrijf ik vooral omdat ik het leuk vind om te schrijven en niet meer omdat ik anders te weinig bezuinig. Die hypotheek is nu helemaal afgelost en daar ben ik erg blij mee!

11 opmerkingen:

 1. Een stukje waardering is altijd prettig en je tikt al bijna de 9 miljoen aan!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind het knap dat je dagelijks wel iets te melden hebt wat het lezen waard is. Zat jij indertijd dan misschien ook nog bij de gulden-gulden-groep op Yahoo? Daar "ken" ik Teunie nog van. Was een interessante groep, waar het soms tot heftige discussies leidde.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben elke dag wel nieuwsgierig naar je bijdrage en je bent een fijne startpagina voor andere blogs

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk om te lezen! Jouw blog was voor mij ook weer een inspiratie om te beginnen. Toen ik me begon te verdiepen in consuminderen enzo las ik onder meer bij jou, bij Schuldenaar, bij het Rijke Wijf (toen nog van zes hoog achter) en bij Opnieuwbegonnen. En na verloop van tijd kwamen daar natuurlijk ook weer anderen bij.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat leuk om je geschiedenis als blogger zo te lezen! Destijds waren de consuminderblogs inderdaad best nieuw. Ik heb er ook heel veel van geleerd!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dan heb je al je jubileum gevierd! Nou ja, we bloggen niet om een jubileum te halen, maar wel om tips, gedachten en vragen te delen. Met bloggen deel je veel hiervan uit en ontvang je er ook weer veel van terug. Gefeliciteerd en blijf doorgaan! We leren veel van je.
  Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Knap dat je nog steeds leuke stukjes weet te schrijven! En wat fijn dat het bloggen je geholpen heeft met besparen en het uiteindelijk helemaal aflossen van je hypotheek. Ik hoop dat voor mij ook gaat gelden over een aantal jaren.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuk hoe het kan lopen. En er komen altijd weer nieuwe consuminderaars bij.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Die van jou springt er uit vindt ik vanwege gewoon gewoon doen. Smeer kaas op brood en de hypotheek af lossen . En geen ideologische red de wereld en zo moet het verhalen Heerlijk G&G
  BeantwoordenVerwijderen
 10. Je bent voor velen een inspiratie denk ik maar zo. Zeker met zoveel lezers. Bravo.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik volg weinig bloggers. Maar jou volg ik al sinds, sinds heel heel lang. Inderdaad vanwege het gewoon, het dagelijkse, ook altijd leuk om de meterstanden te zien, en wat je uitgeeft. Als richtlijn hoe anderen dat doen. En dat doe je al heel lang...daar ben ik blij mee.
  Ik hoop nog lang bij je mee te lezen.

  Groet Greet

  BeantwoordenVerwijderen