Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 26 januari 2018

Vegetarische vrijdag - #KoeHermien

Weken geleden is er een koe ontsnapt die geslacht zou worden. Dat was begin december en nog steeds loopt het dier rond in de bossen bij Lettele in Overijssel. Ze is nog steeds niet gevangen en dus niet naar het slachthuis gebracht. Lees ook hier.
Ondertussen is de Partij voor de Dieren begonnen met een cowdfundingsactie gestart om Hermien te redden.

Hermien - bron: AD
Ik vind een ontsnapt dier wel een leuk symbool voor als je tegen de vleesindustrie bent. 

Nog even een paar weetjes over de water footprint van een hamburger:
Om een hamburger te produceren is: 2400 liter water nodig.
1 minuut onder een douche staan met een waterbesparende douchekop kost 6,9 liter per minuut. Stel dat je per keer 5 minuten doucht, dan kun je dus voor 1 hamburger ruim 69 keer douchen!

21 opmerkingen:

 1. En hoelang kun je douchen vd productie van een katoenen t shirt?
  Wel goed vd koe. Die heeft zijn vrije oude dag verdient!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Voor 1 kg graan is ook 3000 liter water nodig.

  https://www.cijfers.net/milieu_02.html

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Van 1 kg graan en nog een litertje water maak je twee grote broden. Wil je dat echt vergelijken, ook bijv. qua voedzaamheid, met één hamburgertje?

   Verwijderen
  2. Nee dat niet maar ook vegetarisch voedsel heeft zijn prijs.

   Verwijderen
  3. Voor de productie van veel vleesvervangers is vaak meer energie nodig dan regulier vlees. Mind you.

   Verwijderen
 3. Jeetje.... En wij eten vandaag nog wel hamburger. Ik kijk er nu wel met andere ogen naar....

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Laat je niet gek maken , geniet ervan :)

   Verwijderen
  2. Kan bovenstaande reactie weg? Dit is de houding die de wereld naar de knoppen zal helpen...

   Verwijderen
  3. Helemaal eens met anoniem 16:23 uur. Het egoïsme van lekker zelf genieten en laat de rest maar stikken is ongelooflijk in de huidige maatschappij.

   Verwijderen
  4. Overdrijven is ook een kunst. Daarmee bedoel ik in dit geval het oordelen over iemand die hamburgers op haar menu heeft staan. Beetje onverdraagzaamheid is altijd een ding geweest bij wereldverbeteraars.

   Verwijderen
  5. Je kunt je toch én bewust zijn van wat iets kost, én zo af en toe van zo'n uitspatting genieten?

   Verwijderen
  6. Anoniem van 16.23 en 16.53, zoals jullie vreselijke azijnzure reacties, bedoelde ik het niet, meer zoals mrs h te b het omschrijft ...beetje onverdraagzaamheid ... , nou het spat ervan af , ha ha .

   Verwijderen
  7. Weet je, volledig veganistich/vegetarisch is ook niet goed voor de wereld. Koeien en varkens eten dingen die wij niet kunnen of willen eten (gras, restanten uit bierbrouwerij, suikerbietenpulp dat overblijft nadat de suiker eruit is gehaald, enz enz). Niet alle plekken waar gras groeit, kan je groenten of fruit gaan verbouwen (in NL misschien nog wel, maar denk aan dorre streken of bergen of zo). Met het ideaalbeeld van PvdD (enz) kan je niet de wereld voeden. Ik ben dankbaar voor het varken dat voor mij ongeschikt voedsel om weet te zetten in hoogwaardig voedsel.

   Verwijderen
  8. De gewassen die je noemt hierboven (gras, suikerbieten, bierproducten etc) zijn geen gegeven, maar ook weer door de mens geplant/gesticht. Een menselijke keuze dus die ook anders had gekund. Geen natuurwet. Dus dat het varken een goede daad verricht door dit op te eten is een aanname, geen feit. En hoogwaardig voedsel, nee, varkensvlees is dat zeker niet.

   Verwijderen
  9. Mee eens. Voor vegetarisch voedsel wordt ook een prijs betaald.

   Verwijderen
  10. Niemand heeft gezegd dat Nicole die hamburger niet mag eten. Ik vind alleen heel goed dat ze er met andere ogen naar kijkt. Maak geïnformeerd een keuze voor geen of niet al te vaak vlees. De houding 'laat je niet gek maken, geniet ervan' past daar in mijn ogen simpelweg niet bij. Het suggereert dat het niet goed is dat Nicole nu meer geïnformeerd haar keuze maakt.

   Verwijderen
 4. ....die Hermien, zo sneu! Gebruikt als "melkfabriek" en eindigen in het slachthuis! Eigenlijk zouden we ook geen zuivel meer moeten gebruiken want elke melkkoe eindigt in het slachthuis. Maar een rusthuis voor oude melkkoeien is ook geen goede oplossing. Vroeger las ik de boeken van Wil den Hollander (Boerin in Frankrijk) en daarin vertelt ze over haar band met een oude melkkoe en de melkkoe mocht blijven om een goede oude dag te krijgen (tegen de zin van haar man overigens) Die goede oude dag duurde niet lang, een uitgemolken koe is geen gezonde koe! Met pijn in haar hart moest ze haar man gelijk geven en werd de koe alsnog afgevoerd naar het slachthuis.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hermien is een Limousin. Dat is een vleesras, ze was geen melkkoe

   Verwijderen
 5. IK heb al heel veel gelezen over dierenleed (bespaar jullie de feiten) en ben daardoor veganist geworden. Buitenshuis is dit spijtig genoeg moeilijk omdat koks blijkbaar overal wel iets dierlijks moeten indoen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hermien gaat naar een koeien-oude-van-dagen huis hoorde ik vandaag. De boer hoeft ook geen geld meer voor haar te hebben. Dat zijn mooie berichten. :-D

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Opmerkelijk, net nu ik pas vegetarisch ga leven:

  https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/vegetarisch-en-gezond-eten-vaak-slechter-voor-het-milieu

  BeantwoordenVerwijderen