Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 25 januari 2018

Ongezond eten goedkoper en gezond eten duurder

Laatst was er weer een bericht over ongezond eten dat goedkoper geworden is en gezond eten dat relatief duurder werd. 
IJs, suiker en snoep zijn goedkoper dan tien jaar geleden.
Ik vind het echt heel jammer dat de overheid er niet voor zorgt dat groenten, noten, brood en fruit en andere gezonde levensmiddelen goedkoper wordt.
Je moet er ook geen wonderen van verwachten, maar het zou zeker helpen als de BTW op dergelijke producten afgeschaft zou worden.
Een gemiste kans om te zorgen dat we met ons allen wat gezonder eten kopen. Je hebt het dan ook over ziektepreventie waardoor de ziektekosten lager worden.


Zou het voor mij uitmaken? Ja toch wel, sommige soorten groenten vind ik nu aan de prijzige kant en laat ik liggen. Misschien dat ik, als de groenten goedkoper waren, ik meer bijzondere groenten zou kopen en  altijd de aanbiedingen koos.

18 opmerkingen:

 1. Ik zelf zou meer noten kopen, vind noten nu schrikbarend duur.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoezo is ijs goedkoper? Zelfde prijs en minder inhoud. Maar dat terzijde.

  Welke groente typeer je dan als duur en laat je liggen? Ik verbaas me er juist over hoelang de groentes goedkoop blijven. Onder de euro te koop pp bloemkool broccoli paprika komkommer tomaat witlof sperziebonen spinazie courgette

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik geef je helemaal gelijk. Vooral fruit vind ik erg duur. Wij hebben een huishouden met 5 personen en ik let altijd op wat ik koop, anders is het niet te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik kan me voorstellen dat voor een gezin met een modaal inkomen en 2 of 3 kinderen belaalde groente- en fruitsoorten te duur zijn maar voor een alleenstaande zoals jij, zonder hypotheek en een goed inkomen wil dat er bij mij niet in!! Ik zal in de winter (b.v.) geen ingevoerde aardbeien of sperciebonen kopen, niet vanwege de prijs maar om milieu-redenen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit soort reacties zal mw ook niet op zitten te wachten, denk het dan , maar schrijf het wat vriendelijker .....

   Verwijderen
  2. Doordat ik jaren van een minimum geleefd heb, waarbij iedere cent telde, sta ik nog steeds behoorlijk in de "Zuinigaan-stand".
   Janne heeft gelijk dat ik mij best wel wat meer kan permitteren, maar ik blijf meestal de zuinige keuzes maken.
   Niet iedereen heeft last van een permanente "Zuinigaan-stand", een vriendin van mij stapte heel gemakkelijk over naar een leven waarin ze veel geld uitgaf toen ze het wat ruimer kreeg.

   Verwijderen
  3. Goh, Anoniem van 12.07 uur, dit was zeker geen onvriendelijk opmerking m.i. en zeker niet zo bedoeld! Ik neem aan dat Zuinigaan het ook niet zo opgevat heeft, gezien bovenstaande reactie!

   Verwijderen
 5. Volgens mij zijn groenten in verhouding met andere Europese landen nog steeds goedkoop in Nederland. Wij zijn gestopt met een kopje koffie drinken als we naar de markt gaan, €5.00 voor 2 koffie vinden wij echt te duur, daarvoor koop je op de markt al een bloemkool, een ananas en een zak tomaten.. dus dat doen wij dan liever dan Horeca. Je hebt wel een punt dat croissantjes, energiedrankjes, marsen, zakken chips enz. veel te goedkoop zijn, ik werk op een winkelcentrum en als ik zie, wat vooral jongeren eten als lunch.. dan zie ik de gezondheidszorg in 2040 wel ontploffen met veertigers die dan al ouderdomskwalen hebben. Bieke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij zeggen altijd beter duur als niet te koop.
  En eet groenten en fruit van het seizoen.
  Wij kweken zelf onze groeneten en weten wat we ervoor moeten doen voor we het kunnen eten.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Precies! Hier schreef ik onlangs ook over. Heb je toevallig de foodwatch actie nog ondertekend?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Sommige dingen zijn schrikbarend in prijs verhoogd. Eieren (die koop ik rechtstreeks van de boer voor 120 de tien), boter en appels . Andere dingen, wortels, kool, uien zijn weer zo goedkoop!dus eten wij vaker winterwortels, koolsalade en uiensoep en erwtensoep. Goedkoop, smakelijk en Gezond! Sperziebonen doppers uit de diepvries en heel veel bonen, kikkererwten en linzen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Als je kijkt naar supermarkt/markt etc, dan denk ik nog steeds dat het prima te doen is om voor een gezin gezond te koken zonder erop failliet te gaan. Geen dure importgroenten en -fruit, groente en fruit van het seizoen. Maar de variatie zal beperkt zijn en uiteraard geen voorgesneden en voorverpakte zaken kopen dan.

  Ik vind overigens binnen de horeca dat gezond voedsel wel heel ver boven junkfood geplaatst wordt op de prijslijst. Ik kan het gelukkig betalen en vind het ook lekker en de moeite waard. Maar dat is voor veel mensen (ook jongvolwassenen) sowieso onhaalbaar.

  Als de overheid écht een gezonde samenleving nastreeft, dan verlagen ze als de sodemieter weer de belasting op (gezonde) voedingsmiddelen en dragen ze op die manier bij aan de sturing richting verantwoord eten. Als ze tegelijkertijd de belasting op junkfood, snoep en energiedrankjes flink verhogen, dan zullen hun inkomsten er niet onder lijden. Er zijn immers nog genoeg mensen die af en toe ook rommel kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Groenten vind ik op zich niet zo duur. Fruit wel. Als wij met zijn vieren echt 2 stuks fruit per dag zouden eten, dan moest ik 8x7 = 56 stuks fruit per week kopen. Da's echt wel prijzig.

  Verder heb ik er meer last van dat de AH hier opeens geen gedroogde linzen en andere peulvruchten verkoopt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Weet je het zeker?
   In de 2 AH filialen waar ik boodschappen doe, staan de gedroogde peulvruchten dicht in de buurt van de aardappels. Het zijn grote zakken met 900 gram.
   Ze zijn van het merk "Valle del Sole" en op het etiket staat een zonnetje.

   Verwijderen
  2. Ben het met je eens. Het kost wel wat hoor per week. Onze ah verkoopt nog wel gedroogde linzen en andere peulvruchten.

   Verwijderen
 11. Ik vind de groente en fruit in Nederland niet duur vergeleken met wat ik betaal in Zweden. In buurland Noorwegen zijn ongezonde producten zoals chips, frisdrank en sterke drank super duur. De Noren komen van heinde en verre om karren vol te kopen net over de grens. Echt, je gelooft echt niet wat je dan ziet. Gezond eten is voor veel mensen een keuze en zeker hun eigen verantwoordelijkheid (in mijn ogen).

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Als ik zie hoeveel mensen nog weggooien aan goed voedsel, (en ja ik heb in een "tokkie" buurt gewoond en daar gebeurde dat ook) dan denk ik dat het voedsel nog steeds te goedkoop is.

  Ik zag ook mensen met zeer smalle beurs, wel in een auto stappen om nog geen 500m (!!!) verder sigaretten te gaan kopen. Geld zat voor goed voedsel dus.

  Maar snoep&troep zou idd wel een fikse accijns mogen krijgen, dat geld kan dan mooi in de potjes voor de zorg worden gestopt. Daar zou accijns op sigaretten en dranken ook naar toe moeten natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen