Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 23 februari 2018

Vegetarische vrijdag - hoe gaat het met het minderen met zuivel?

Vegetariërs eten geen vlees, geen vis, geen vogels, geen schaaldieren en ook geen slakken of insecten. Maar het is niet zo dat vegetariërs geen zuivel mogen eten of drinken, als je kaas eet en melk drinkt ben je vegetariër, laat daar geen misverstand over bestaan.

Ikzelf wil graag minderen met zuivel. Dat is vooral omdat de productie van zuivel heel veel milieubelasting met zich meebrengt. Minder zuivel is dus beter voor het milieu.
In de afgelopen tijd probeer ik minder zuivel te consumeren.

- Minder toetjes. Dat gaat heel goed. Ik eet niet meer dagelijks toetjes en ik heb in 1 week een halve liter yoghurt gebruikt. Ik neem nu niets in plaats van toetjes. Is ook goed voor de lijn!

- Minder vaak koffie met veel melk. Ook dat gaat prima. Minder melk in de koffie heb ik geprobeerd maar vind ik niet lekker. Daarom drink ik nu vaker rooibosthee in plaats van koffie met veel melk. Dat bevalt prima.

- Minder vaak kaas op brood of als hapje op een cracker. Ook dat gaat goed!
In plaats van kaas op brood mee naar het werk kies ik nu vaker voor pindakaas op brood of sandwichspread. Thuis at ik al geen kaas meer op brood. Ik heb nu wel weer roggebrood gekocht. Naar mijn smaak hoort daar kaas op, dus in de komende tijd eet ik minder kaas op brood, maar niet helemaal geen kaas meer.

 Ben jij je bewust van de milieueffecten van zuivel?

31 opmerkingen:

 1. Ja, en ook voor dierenleed. Een koe wordt normaal 20, maar wordt in de veeindustrie in 5 jaar leeggezogen en gaat dan naar de slacht. Elk jaar krijgt ze een kalf dat haar afgenomen wordt en waar ze heel verdrietig over is. Haar zoontjes gaan vrijwel direct naar de slacht en haar dochters mogen eerst 5 jaar zwanger zijn, kindjes afstaan en leeggezogen worden, voordat ze haar volgen. Elke reden om geen vlees te eten, geldt net zo goed voor zuivel. Vegetariër zijn is een vreemde, halve maatregel. Alleen als veganist maak je je sterk tegen dierenleed en milieuvervuiling.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waarom is vegetarisme een vreemde, halve maatregel ? Het lijkt me dat alle beetjes helpen . Prima hoor als je veganistisch wilt leven, maar hou op veganisme als het enige ware geloof (want daar lijkt het bij sommigen op) te propageren.

   Verwijderen
  2. Alle beetjes helpen inderdaad maar verder is alles wat de eerste anoniem schrijft over dierenleed en uitbuiting in de zuivelindustrie gewoon waar. Het zou vaker gezegd moeten worden.
   Zeker zolang wij het in NL nog normaal vinden dat er in reclames een boer bij een pasgeboren kalf alleen in een hok staat ipv bij zijn moeder, zoals dat hoort bij zoogdieren.

   Verwijderen
  3. goede opmerking dit! Het is al lang bewezen dat de strikte visie van de precieze vegetariërs/veganisten veel minder effect heeft op dierenleed etc dan het stimuleren van de nog enorme groep vleeseters om eens na te denken over vlees eten. Lees ook de blog Lisa van lisa goes vegan, zij weet door haar positieve niet-veroordelende boodschap heel veel jonge mensen te overtuigen.

   Verwijderen
  4. Ik ben juist door mensen die keihard de waarheid vertelden op het veganistische pad gekomen. Zonder mensen als anoniem 8:13 had ik helemaal niet geweten hoe het gaat met koeien en kippen. Ik dacht dat het gewoon best ok was om hun eieren en melk te nemen en dat ze daar verder geen last van hadden. Je maakt ze toch niet dood? Zo wordt dat ons als kind geleerd. Nu weet ik gelukkig beter en minder ik steeds meer met dierlijke producten. Als je het leed van de koe en de kip niet aan de orde brengt, hoe moeten mensen dan geïnspireerd worden om andere keuzes te maken?

   Verwijderen
  5. Ik snap de flexitariër een stuk beter dan de vegetariër. De flexitariër is inderdaad van 'alle beetjes helpen' en dat is een goede insteek. De (strikte) vegetariër zegt 'dieren mogen niet dood gemaakt en mishandeld worden om hun vlees, maar wel om hun melk en eieren.' Dat is nogal een arbitraire keuze. Je kunt net zo goed de helft minder vlees eten en de helft van je zuivel beperken. Dat komt op hetzelfde neer.

   Verwijderen
  6. De harde waarheid is inderdaad ook heel belangrijk. Maar ik doelde meer op de visie van sommige vegans die iedereen veroordelen die nog rode M&M's eet. Juist 'alle beetjes helpen', trekt mensen over de streep.

   Verwijderen
  7. Ik heb dan juist weer heel veel moeite met vegans die iedereen veroordelen maar wel drie keer in het jaar verre vliegreizen maken en in de winter aan de bowls vol met tropisch fruit uit plastic bakjes zitten. En in de nieuwste fashion gekleed gaan. Die zijn echt niet duurzamer bezig dan iemand dievist of jacht maar wel heel sober leeft.

   Verwijderen
  8. Het is uitstekend om feiten onomwonden uit te spreken/op te schrijven, misschien mag het w.b. dierenleed allemaal best wat vaker en expliciet benoemd worden maar wat mij betreft is de zin 'Vegetariër zijn is een vreemde, halve maatregel' niet een opmerking die iets positiefs brengt in deze context. Hoogstens jaag je mensen die hun best doen weg omdat je de indruk wekt dat hun inzet toch niet telt. Voor velen is het al behoorlijk wat om een gewoonte van vaak decennia te doorbreken en hun stukje vlees te laten staan. Ze zijn ergens begonnen en dat is wat telt.
   Ik eet overwegend veganistisch (en ik draag geen hippe kleding en maak ook geen verre reizen ;) ) maar ik doe nog van alles dat minder ethisch is, moreel niet helemaal je van het, weinig milieu bewust etc.. Misschien uit onwetendheid of uit gemakzucht of misschien heb ik een hele goede reden. Waarschijnlijk doet mijn overbuurvrouw die wel vlees eet op andere gebieden veel beter werk dan ik. Maakt niet uit. We zijn allemaal feilbaar en de meesten van ons doen echt hun best fatsoenlijke mensen te zijn. Vingers wijzen naar gedrag van een ander terwijl die ander zich overduidelijk inzet om het beter te doen heeft nul komma nul positief effect. Deze berichtjes van zuinigaan elke vrijdag over hoe ze vlees laat staan en mindert met zuivel en hoe dat haar vergaat zijn een veel betere manier om mensen mee over die streep te trekken.

   Verwijderen
  9. Goed gezegd zo, daar ben ik het helemaal mee eens!

   Verwijderen
 2. Heb je Oatly Barista al ontdekt? Heerlijke plantaardige melk die speciaal bedoeld is voor in de koffie en ook mooi schuimt voor in cappucino bijvoorbeeld.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die is zooo lekker romig vooral in de koffie.
   Marina

   Verwijderen
  2. Dit ken ik niet, ga daar naar op zoek, dankjewel!

   Verwijderen
 3. Voor elk zuivelproduct is er een vegan alternatief, denk aan yofu, allerlei plantaardige melk, vegan kaas.
  Je kan om te besparen veel zelf maken. Op vegetus.nl vind je een heel lekkere kaassaus die eenmaal opgesteven ook kan dienen als smeerkaas.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoe scoren die vegan alternatieven op milieubelasting? Want vervoer + verwerking kost ook t een en ander.
   Gewoon om het beeld zuiver te houden, en zuinigaan's milieuwens ook echt uit te laten komen.

   Verwijderen
  2. Even een heel versimpelde versie.

   Optie 1
   Je produceert een hele berg, soja, graan, mais etc. en dat voer je aan koeien, kippen, varkens etc. Die dieren zetten al dat plantaardige voedsel om in in de eerste plaats: warmte, levensbehoud (denk maar eens aan wat je zelf dag in dag uit allemaal eet om te blijven bestaan, nog zonder dat je zwaarder wordt of melk of eieren produceert) en in de tweede plaats vlees, melk en eieren. Je vervoert eerst de planten naar de dieren en vervolgens de dierlijke producten naar de fabrieken en dan het eindproduct naar de mensen (= 3x vervoer). Al deze dieren stoten ook nog eens methaan uit in de atmosfeer en vervuilen het grondwater met andere onderdelen van hun ontlasting.

   Optie 2
   Je verwerkt (vele malen minder!) soja, graan, mais etc. direct tot producten voor menselijke consumptie. Je vervoert de planten naar de fabrieken en de producten naar de mensen (= 2x vervoer).

   Je moet wel heel erg uit de bocht vliegen, wil je optie 2 milieuvervuilender laten zijn. Ik geloof dat het kan hoor, maar zou zo even niet kunnen bedenken hoe.

   Verwijderen
  3. Er wordt ook veel veevoer vervoerd wat een bijproduct is van voedsel voor mensen .Zoals sojaschroot of bietenpulp. Dit eten mensen niet.

   Verwijderen
 4. Ik ben vegetarier (al 25 jaar) vanwege mn gezondheid. Dus ik heb geen principieel bezwaar tegen zuivel.
  Wel merkte ik op een vakantie (naar n land waar zuivel zeldzaam is) dat het mn lijf prima bevalt zonder zuivel. Dus ik probeeer ook te minderen, en vind het heel prima dat het milieu daarvan meegeniet.
  Ik heb op brood nu humus vaak (met peteh sambal). Al is dat voor meenemen niet zo handig. Daarvoor zit ik nog steeds aan de kaas. Wel van de bioboer hier in de polder, dat maakt dat je best nadenkt voor je het opmaakt, want het is toch een stuk fietsen....
  Ik merk wel dat ik eiwit-honger heb als ik hard ga sporten. Dan eet ik meer kwark en eieren. Ik zie nog even niet hoe ik daar omheen kan (peulvruchten en noten doe ik ook al veel, maar daar kom ik er in die situatie niet mee). Als je daar nog tips voor hebt....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Al dat vegetarische “vlees” ,gewoon niet te eten
  Spreek uit ervaring ...
  Geef mij maar een gewoon , klein stukje lekker vlees , ook goed tegen de hoge bloeddruk waar sommige vegetarische eters aan schijnen te lijden , als je de reacties leest ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi hi, er stond ook 'vegerarische' in de blogtitel. Misschien is dat de reden...

   Verwijderen
  2. Dat was een schrijffoutje.
   Ik vind vegetarische vleesvervangers over het algemeen best lekker, niet allemaal, je moet er even je weg in vinden.

   Verwijderen
  3. Tja, voor mij was het een opluchting vegetarisch te gaan eten zo'n 30 jaar geleden. Ik vind vlees (en vooral vleeswaren) nl vies, als klein kind al at ik stukjes vlees uit kroket of soep te vissen (als niemand keek).
   Vleesvervangers zijn niet nodig, maar eten wij af en toe voor lekker hartig/afwisseling. Zal zo'n 6x per maand zijn, hooguit.

   Overigens is mijn bloeddruk, hartslag etc. dikke prima. Het enige waar ik (en velen met mij) op moet letten is vitamine D, in de winter.

   Verwijderen
 6. Ik maak mijn eigen humus...is inderdaad onhandig bij een zelfgemaakte lunch, dan wordt het een zompige boterham. Maar een (camping)mes en een bakje met humus past prima in de broodtrommel. Het vult zo goed, het is zo lekker, dat ik dat extra bakje meenemen en het brood smeren net voor ik ga eten, niet zo erg vind.
  Greenjump verkoopt goede lekvrije meeneemdoosjes van zowel okee plastic als RVS.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Cocos olie in de koffie smaakt bijna als slagroom.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Is dat zo? Ik zal het eens proberen.

   Verwijderen
  2. Zoek als je dat wil proberen eens op "bullet koffie" erg lekker als je het op de goede manier maakt.

   Verwijderen
 8. Jeetje wat een reacties.
  Ik eet veel minder vlees als voorheen, maar ben dol op ijs kaas en ei.
  Bij een ei ve kip kan ik me toch echt niks slechts voirstellen. Helemaal niet als t je eigen kippen zijn. Moet je hem dan weggooien?? Een kip legt nu eenmaal n ei. In de prehistorie at de mens ook al vlees. Vele dieren doen dat ook. Miss groeit de aarde wel volledig scheef als we allemaal hiermee stoppen. Nog even buiten beschouwing gelaten dat sommige lijven echt vlees nodig hebben om te kunnen functioneren. Meegemaakt uit eigen ervaring. Dierenleed is verschrikkelijk. Daar moet wat aan gedaan. Maar de wetgeving houdt het behoorlijk tegen om naast een eigen kip een eigen koe of varken te houden en uiteindelijk te slachten. Waarschijnlijk scheelt dat ern hoop leed.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier kan je lezen waarom eieren eten niet diervriendelijk is http://www.plantaardigheidjes.nl/2013/10/vegetarier-vs-veganist-eieren.html

   Verwijderen
 9. ALs vervanger van kaas moet je eens de Wilmersburger naturel (o.a. natuurwinkel en ah) proberen. Het doet denken aan hele jonge kaas, maar zoals altijd bij dit soort vervangers het is niet gelijk aan kaas. Ik vind het erg lekker op een bolletje met rauwkost of mosterd. (de hartige variant vind ik dan weer smerig!)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik vind de tips die ik lees het leukst(en nee ondanks alles ben ik geen vegetarier/vegan) Ik heb ook nog een tip. In de AH van het merk VanBlik is er vegan curry madras in blik te koop. Even opletten,de andere twee varianten van VanBlik zijn niet vega/vegan.
  Altijd handig een maaltijd op voorraad te hebben, of voor onverwachte veganvrienden, of om mee te nemen als je gaat kamperen.

  BeantwoordenVerwijderen