Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

zondag 11 maart 2018

Verdwijnt het contante geld?

Laatst in het nieuws: in acht Nederlandse gemeenten kun je alleen nog maar met pin betalen.
En je kunt dus niet meer met contant geld voor gemeentelijke zaken zoals het ophalen van een rijbewijs, paspoort en dergelijke.
Het is in mijn stadsdeel ook al zo dat ik alleen kon pinnen toen ik mijn rijbewijs vernieuwde. Ik ben al lang blij dat ik op 5 minuten fietsafstand een kantoor heb waar ik dergelijke zaken kan afhandelen, dat ik alleen met pin kan betalen neem ik dan wel op de koop toe.

Maar toch, ik betaal graag contant en dat pinnen vind ik niet heel prettig.
Waarom? Je bent door het pinnen constant te volgen in alles wat je koopt. Ik haal liever zo nu en dan geld op en betaal met echt geld. Papergeld en munten zijn nog steeds een wettig betaalmiddel en dat zou ik graag zo houden. 

In het artikel lees ik wel, dat de criminaliteit waarschijnlijk afneemt als je nergens meer contant kan betalen. Nergens ligt meer geld in een kluis of in huis. Dieven en overvallers hebben er niets meer te zoeken. Ik zou me ook goed voor kunnen stellen dat je bij tankstations en dergelijke niet meer contant kunt betalen.
Ook las ik dat woninginbraken sowieso minder nuttig zouden zijn, omdat criminelen dan nergens meer hun gestolen spullen te gelde kunnen maken.

Dat vind ik toch wel iets om over na te denken. Zou niets meer contant betalen en alles pinnen inderdaad inbraken en overvallen terugdringen? Dan hebben "boeven" alleen nog maar iets aan mijn pinpas en pincode.

17 opmerkingen:

 1. Ik ben er tegenstander van dat papiergeld zou verdwijnen en enkel nog kan betaald worden met de bankkaart. Ik doe vaak boodschappen voor mijn bejaarde moeder en een oude tante. Zij geven hun boodschappenlijstje door, ik haal het gerief en als ik het hen aflever, betalen ze me de aankoopsom terug. Indien er geen contact geld meer zou zijn, zou ik, zowel van mijn moeder als van mijn tante de bankkaarten moeten hebben. Dat betekent dan wel dat zij gedurende de periode dat ik hun bankkaart heb, zelf nergens een aankoop kunnen doen aangezien er overal enkel met bankkaart zou kunnen betaald worden.Ik heb niet graag de bankkaarten van anderen mee omdat ik niet wil dat die in verkeerde handen zouden vallen.
  Mensen die weinig of geen besef van geldwaarde hebben, zouden het moeilijk hebben om alles met de bankkaart te betalen. Mijn schoonzus is er zo eentje : zolang ze ziet dat er geld in haar geldbeugel zit, kan ze uitgeven maar als ze haar bankkaart gebruikt gaat het gegarandeerd mis omdat ze totaal niet bijhoudt wat er op haar bankrekening staat. Daardoor zit ze dan regelmatig in het rood met alle gevolgen vandien....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan maken ze het geld aan jou over. Problem solved.

   Verwijderen
  2. Ik heb de pinpas van mijn moeder om boodschappen voor haar te halen, maar ook hulpverleners halen vaak een boodschap voor haar.. moet ze ook daar haar pas en pincode aan mee geven, lijkt me niet!
   En kleinkinderen die even boodschappen doen voor oma? -pinpas mee hmmm lekker makkelijk doelwit lijkt me ook niet echt handig,

   Verwijderen
  3. Sorry,maar dat probleem zie ik niet. Je kunt ook zelf alles pinnen, en dat zij alles aan jou terug overmaken.

   Verwijderen
 2. Ik denk dat veel mensen die echt op een minimum zitten hier ook door in de problemen kunnen komen. Iemand iets toestoppen is dan verleden tijd. Ok dat mag officieel niet, maar is soms wel nodig...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo wordt wel duidelijk waar de schoen wringt.

   Enige wat ik hierbij zou vinden is dat het geld dat je dan op de bank hebt dan ook voor 100% veilig moet zijn. Dus bij n nogelijk faillisement alles terug en niet tot een ton. Als je voor je eigen pensioen spaart gaan veel mensen toch aan dergelijke bedragen komen en dat moet dan wel gegarandeerd zijn. Verder mag men weten waar ik mijn geld aan uitgeef. Niks te verbergen.

   Verwijderen
  2. Dat valt op te lossen. Ga mee als ze bv iets moet kopen en betaal het voor haar.

   Verwijderen
 3. Ik denk dat je zelf al antwoord geeft op je laatste vraag. De overvallen op huizen voor geld en spullen wordt dan omgezet in overvallen op personen, die gedwongen hun pinpas+code af te geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik betaal nooit contant. Het is veiliger voor de winkels. De Ethos en de brillenwinkel waren een paar keer overvallen en nu dat je er alleen kan pinnen is die kans kleiner. Het maakt mij niet uit of de bank weet dat ik bij de AH betaal

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zou het ook niet meer belastingtechnisch zijn? -als je alleen nog maar kunt pinnen, hebben mensen ook geen contant geld meer in huis waar de belasting geen zicht op heeft ;-) etc

  Zelf haal ik per maand gewoon 1 vast bedrag uit de muur en betaal geheel alles contant.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik denk inderdaad dat de overheid het maar wat fijn zou vinden als er geen contant geld meer zou zijn, totale controle, voelt niet echt lekker, hoe groot de mogelijke voordelen ook zouden zijn.

  Ik moest ook denken aan van de week, toen kreeg ik van mijn tante €25 voor mijn verjaardag. Met de stukje tape in een lieve kaart geplakt. Moet ze daar dan in het vervolg inzetten: van harte met je verjaardag, ik maak het geld over op je rekening? Dit is misschien een gek voorbeeld maar zo zijn er nog veel meer voorbeelden te verzinnen. Zeker ook het al genoemde voorbeeld dat sommige mensen met pinnen het overzicht kwijt raken. Ik maak zelf weinig gebruik van contant geld want ik vind pinnen juist overzichtelijker, maar ik zie het toch ook niet graag verdwijnen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij gaan een paar keer per jaar naar een rommelmarkt daar kun je alleen maar met contant geld betalen en hoe moet dat dan op de vrijmarkt op koningsdag ik zie de kinderen niet met een scanapparaat in de weer. Nee ik zie het contant geld niet verdwijnen.
   Groeten Gea

   Verwijderen
 7. Ik betaal al mijn boodschappen contant, dan houd ik overzicht op mijn weekbudget wat ik een keer per week contant opneem en op is op. Dat zou wellicht te ondervangen zijn met een extra bankrekening erbij, maar dat kost geld.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Geld is een groot goed en contant afschaffen zal de criminaliteit niet doen verdwijnen, maar veranderen. Alles digitaliseren is voor velen een hoge drempel en een onmenselijke deal. Ik ben ook tegen, maar ik vrees dat de top, het geld en de macht daarover uiteindelijk beslissen zonder oog te hebben voor de medemens.
  Groet El

  BeantwoordenVerwijderen
 9. De Ombudsman protesteerde deze week tegen gemeenten die betalingen voor bv paspoort alleen via pin innen.Cash moet een keuzemogelijkheid blijven.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Graag wil ik me bij een groot deel van de voorgaande schrijvers aansluiten:
  1e: Met pinnen verdwijnt het overzicht, waardoor men sneller te veel uitgeeft/in het rood kan komen te staan.
  2e: Ondanks dat ik niets te verbergen heb, hoeven overheid en banken niet alles " hoe/wat/wanneer" te weten.
  3e: Zoals al geschreven, is het wachten tot men iemand overvalt en pinpas met code afhandig maakt.
  4e: Contant geld is een mooi systeem om eerst kinderen en nu kleinkinderen de waarde van het geld te leren kennen, met geld leren om te gaan, en zo te kunnen plannen/sparen: " na een aantal keer bedragjes opsparen kan ik iets leukers kopen" Fijne zondag, groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Goede vraag inderdaad. Ik merk eigenlijk dat ik pinnen wel heel prettig vind. Vooral omdat ik dan duidelijk inzicht heb in waar het geld gebleven is. En als ik mijn portemonnee verlies, ben ik niet direct een klap geld kwijt. Behalve voor het aanvragen van alle pasjes dan...

  Eigenlijk denk ik niet dat het voor een bank interessant is om alleen jouw uitgaven in detail te bekijken. Daar zou ik me niet zoveel zorgen om maken. Het is voor de kassamedewerkers wel een stuk veiliger, zonder dat contante geld. Dat vind ik belangrijker dan het feit dat mijn uitgaven gevolgd kunnen worden.

  BeantwoordenVerwijderen