Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

dinsdag 17 april 2018

Ongezond leven, mag dat?

In de Volkskrant in het afgelopen weekend een column van Marcel van Lieshout over gezonde en ongezonde keuzes in het leven.


Dat was nadat bekend werd  dat ook een klein beetje alcohol schadelijk is voor de gezondheid en het veel gezonder is totaal geen alcohol te nuttigen.
Hij wil graag zelf uitmaken of hij rookt, of hij drinkt, of hij te zout en te veel eet. Volgens hem is het zijn eigen zaak en niet van anderen.
Al die gezondheidsfreaks die allemaal willen dat je lang en heel gezond leeft, hij heeft er niets mee en waarom zou je niet genieten en dan maar de kans lopen om wat korter leven?

wijn en andere alcoholische dranken zijn ook in kleine hoeveelheden slecht voor je


Ik vind dat ik mijn lezers ook nogal eens probeer te motiveren om niet te roken, niet te drinken en weinig vlees te eten en daarmee zuinig te zijn op zichzelf. Misschien kom ik daarin belerend over. Ik vind het voor mezelf belangrijk om zo gezond mogelijk te leven, zonder al te veel aan genietmomenten in te leveren en dat is waarschijnlijk mijn motivatie om ook anderen een gezonde lifestyle aan te praten schrijven.
 
Maar tja, Van Lieshout heeft in sommige opzichten zeker wel een punt. Ongezond leven is tot op zekere hoogte je eigen zaak. Als jij rond je 60e sterft en je hebt enorm genoten van alle wijn, tabak, vette en rode vleessoorten  is dat dan erg dat je daardoor sneller aan je eindje komt?  Dat moet iedereen zelf bepalen. Niet iedereen hoeft 100 te worden. Al die hoogbejaarde mensen zijn alleen maar duur voor onze samenleving. Denk aan alle AOW en pensioenen die uitbetaald moeten worden.Voor de achterblijvers van jonggestorven vijftigers of zestigers zoals partner, kinderen, kleinkinderen, vrienden en collega's vind ik het wel triest, die moeten nogal vroeg afscheid nemen van hun geliefde of fijne vriend of collega. Het is dan natuurlijk wel de vraag of je voor je naasten leeft of voor jezelf. Als je heel veel moet opofferen om gezond oud te  worden, dan is het misschien wat veel van je gevraagd om je te onthouden van al dat "lekkers".
 
Wat ik wel een punt vind van genieten van alcohol: denk er wel aan om niet met te veel op achter het stuur te kruipen!
Daarnaast: veel rokers hebben totaal niet in de gaten hoeveel overlast ze veroorzaken voor mensen met gevoelige luchtwegen. Ik krijg het al benauwd van een klein beetje rook, ook buiten. Als je rookt, blijf dan binnen, met de ramen  potdicht, dan hinder je geen astma- en COPD patiënten.  
 
Wat vind jij van de gezondheidsfreaks, van wie je niet mag drinken, roken of bourgondisch te tafelen en dat je vooral regelmatig naar de sportschool zou moeten gaan?

46 opmerkingen:

 1. In deze discussie wordt vaak gezegd.. Dan leef ik maar 5 jaar korter, als ik maar genoten heb.. daarbij wordt gedacht dat je tot je 60e rokend en drinkend en genietend door het leven gaat zonder klachten.. helaas is de situatie vaak anders. De periode voor het vroegtijdig overlijden zijn er vaak al veel beperkende gezondheidsproblemen met forse inperking van het levens genieten.. dat wordt in de discussie die nu gevoerd wordt vaak vergeten. Je kunt niet ongestraft je lichaam slecht behandelen en dan verwachten dat die super energiek/gezond/slank 40/50/60 jaar prima functioneert en dan op een goede nacht ermee ophoudt vredig in je slaap..

  Als groot voorbeeld heb ik mijn zusje. Zij rookte vanaf haar 12e kreeg kanker op haar 43e. Jaren van ziek zijn/behandelingen volgden en een week na haar 49e verjaardag overleed ze aan de gevolgen van uitgezaaide longkanker. Bieke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik denk er hetzelfde over als Bieke. 5 jaar eerder sterven zou geen ramp zijn, maar zo gaat het meestal niet. Door ongezond leven wordt de kans op ellendige chronische ziektes groter. Vraag die "genieters" nog eens of ze het ook "wel prima"zouden vinden om nog jaren pijn te hebben, in een ziekenhuisbed te moeten doorbrengen, of thuis op de bank en niets meer te kunnen. Ik denk dat de meningen toch worden bijgesteld.
  Overigens ben ik zelf ook niet roomser dan de paus. Ik rook niet, eet zo gezond mogelijk, maar gun mezelf in het weekend wel iets lekkers bij de koffie en drink een glas wijn op vrijdagavond en zaterdagavond. Tja.......

  BeantwoordenVerwijderen
 3. P.s. wat betreft de kosten voor de maatschappij vind ik dat we niet moraliserend moeten doen. Ook de gezond-levers kosten de maatschappij geld. Denk maar aan alle sportblessures bijvoorbeeld. Dus die kant van de zaak laat ik liever buiten beschouwing.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens mij is dat van die sportblessures dan weer enorme onzin. De mensen om mij heen roken meestal niet, drinken met mate, eten gezond en sporten verstandig. Niemand krijgt ooit een blessure. Volgens mij zijn dat slechts een paar fanatiekelingen en kun je zeker niet zeggen dat 'gezond-levers' de maatschappij geld kosten ivm sportblessures. Het is volgens mij veel beter om te zeggen dat de gezond-levers de maatschappij geld kosten aan AOW.

   Verwijderen
  2. Volgens de berekeningen krijg ik pas op 71 aow. Als deze blijft gekoppeld aan de levensverwachting lijkt me de extra kosten hiervan meevallen, toch?

   Verwijderen
  3. Geen onzin hoor. De eerste hulp zit elk weekend vol met verstuikte enkels en verdraaide knieën. En dat heeft weer tot gevolg dat er weken ziekteverzuim is op het werk. Kost allemaal geld.
   Wil maar zeggen dat dit een discussie is die een glijdende schaal oplevert. Wie kost de maatschappij hoeveel? Vind ik niet zo boeienden kelevert alleen maar op dat men elkaar lelijk gaat aankijken.
   Leven en laten leven.

   Verwijderen
  4. De kosten voor de gevolgen van het roken zijn zo vreselijk hoog. Het is niet zo dat iemand in een keer omkiept. Bloed vatspecialisten zouden bijna werkeloos zijn. En KNO artsen mogen ook het leed opknappen. Wat al die mensen die thuis zitten aan de zuurstoftank of met amputatie door doorroken bij diabetes. Echt niet te vergelijken met een paar uit glijders of auto ongelukken. En wat kost het op het werk bijna een uur per dag dat iemand even buiten staat.

   Verwijderen
  5. Kosten van ziektes door ongezond leven vergelijkbaar met sportblessures....

   Kanker, diabetes, hart- en vaatziekten, longziekten versus verstuikte enkels en gebroken sleutelbeen....

   Hm.....
   Verwijderen
 4. Ja da's wel confronterend wat je schrijft:

  " Niet iedereen hoeft 100 te worden. Al die hoogbejaarde mensen zijn alleen maar duur voor onze samenleving. Denk aan alle AOW en pensioenen die uitbetaald moeten worden "

  Snel na je AOW overlijden is erg kosteneffectief voor de samenleving.
  Wel erg waar

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgensmij bouw je pensioen zelf op. De extra kosten zie ik hier niet van in.

   Verwijderen
  2. Als je komt te overlijden blijft je opgebouwde pensioenpotje bij het pensioenfonds en is niet meer voor jou. Wel solidair !

   Verwijderen
 5. Ik denk dat die mensen een goed punt hebben. Dat is ook beter voor je gezondheid. En dat zeggen wil volgens mij niet zeggen dat je het anderen oplegt. Die kunnen alsnog lekker ongezond leven als ze dat zo graag willen.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik denk dat alle mensen gewoon zelf moeten bepalen wat ze doen. Want of je nu drinkt of rookt, teveel vlees of teveel fastfood eet, maar ook teveel glucose-fructose/suikers tot je neemt waar je de diabetes mee bevorderd, of te veel slechte E-nummers, we doen het toch nooit goed. En je weet van te voren niet of je langer zou leven, want niemand weet van te voren hoe oud hij/zij wordt, of zou zijn geworden als alle regels opgevolgd zouden zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Precies en wat nu gezond wordt gevonden is over 10 jaar weer gedateerd en misschien wel ongezond.

   Verwijderen
  2. Amen, helemaal mee eens.

   Verwijderen
 7. Ook ik heb gerookt totdat ik tot inkeer kwam en stopte. Mijn schoonzus zei: ïk stop nooit, dan maar eerder dood". Rond haar 65e verjaardag kreeg ze klachten en nog steeds stond ze achter haar standpunt "dan maar eerder dood". Ze hoefde geen behandelingen meer om haar leven te rekken, heeft nog een half jaar al rokend, geleefd en is toen gestorven aan de gevolgen van longkanker gestorven. Ik hoop dat dit mij bespaard blijft. Yasr

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik sta er wel achter als de ongezonde(re) zaken meer belast zouden worden. Ik ben zelf een ex-roker overigens en drink nu volgens de "regels" teveel alcohol, maar geniet er erg van. Het zou een andere keus worden misschien als ze alcohol ook veel duurder maken. Dan blijft het mijn keus, maar zal velen wat vaker voor een non alcoholische drank doen kiezen. Winst! Je zegt nog: niet met teveel alcohol achter het stuur. Ik vind echt dat dat op NUL mag komen! Geen alcohol achter het stuur.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Oh, de terreur van de volkoren-dietisten en sportschoolenthousiasten. Vreselijk.
  Het vervelende is echter dat ze je tegenwoordig zo ellenlang in leven kunnen houden. Je kan de pech -of het geluk- hebben dat je met een slag uit bent maar ook dat je nog 15 jaar van nare, dure onderzoeken, experimentele behandelingen, bijwerkingen van pillen en daar wel pillen tegen en uitval van lichaamsfuncties te maken hebt.

  Ik eet behoorlijk gezond maar vind het heerlijk om 's avonds zelfgemaakte (lichte) wijn te drinken. Omdat ik me beter voel bij gezond eten dan bij mezelf volstoppen met troep. En omdat ik na een drukke dag een fijn koud glas wijn heerlijk ontspannend vind.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Over het algemeen zorg ik goed voor mezelf en het milieu.
  Eet simpel, puur en redelijk gezond, beweeg binnen beperkingen regelmatig en drink mijn glaasje Beerenburg in de avond, en in het weekend 2 wijn, vind ik heerlijk. Als ik dat niet meer zou doen voelt dat toch als een beetje pesten van mezelf.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik vind dat iedereen helemaal zelf mag weten wat hij doet, zolang het anderen niet schaadt. En daar zit hem het probleem: vrijwel alle rokers zijn ervan overtuigd dat buiten roken nevernooit naar kan zijn voor anderen. Ik ben zo vaak benauwd bij de ingang van gebouwen, op de fiets, bij de bushalte, in mijn eigen tuin, in het park, bij het zwembad, overal eigenlijk buiten. Daarom ben ik van mening dat roken gewoon verboden moet worden. Stop de verkoop. Ik ben het zat.
  Als mensen rekening met elkaar zouden houden, ja dan is er geen probleem. Maar dat doen ze niet. En ze schelden me nog uit ook.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En als ze dan willen (of moeten) stoppen wordt t vergoedt wat de ziektekosten vergoed en wie mag dat betalen.
   Leven en laten leven voor eigen risico en eigeb kosten!!

   Verwijderen
  2. Hoever wil je daarin gaan, een amateur voetballer die tijdens het sporten iets breekt moet hij/zij daar zelf voor betalen? Iemand die niet voetbalt heeft dat risico niet

   groet Marianne

   Verwijderen
 12. Ik vind dat mensen hun eigen keuzes vrij moeten kunnen maken, ook als dat hun gezondheid kan schaden. Want als je alles ´goed´ doet adem je ook nog uitlaatgassen in, en is je voedsel vaak in plastic verpakt, en verandert het inzicht over wat gezond is over 10 jaar toch weer volledig.

  Daarnaast kan ik mijn best doen om gezond te leven, maar als iemand die op zijn 15e een chronische ziekte kreeg (en ik rookte toen echt niet bijvoorbeeld) weet ik ook dat het leven niet maakbaar is. Ook als je niets ´fout´ doet, kan je gezondheid toch zomaar weggenomen worden. Daarom vind ik genieten veel belangrijker voor iedereen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Het enige waar ik aan denk bij de wel/niet gezond berichten is: Stel dat iedereen volgens de regels gaat leven, je mag dit niet, je mag dat niet, je moet dit, je moet dat enz
  Waar blijft dan de diversiteit die de mensheid zo interessant maakt. Een 100% uniforme maatschappij wie kan daarin uniek zijn??

  groet Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik vind het wat ver gaan om mensen ook te vertellen wat ze in hun 'persoonlijke levenssfeer' moeten doen. Maar: ik vind het wel goed dat er meer bewustzijn komt van het feit dat bepaalde dingen ongezond zijn. Want dat roken ongezond is, is voor de meesten van ons heel logisch, maar 1) niet voor iedereen en 2) dat was 50 jaar geleden nog niet zo.

  Dus wel een vrije keuze, maar ook wel informatie geven, zodat je wéét waarvoor of waartegen je kiest.

  En inderdaad; niet met alcohol achter het stuur kruipen en het liefst ook niet overal gaan zitten paffen zonder even om je heen te kijken of er mensen zijn die daar last van hebben. Dat stukje begrip/inzicht mis ik wel eens bij rokers. Niet dat ik vind dat ze het niet mogen doen of dat ze per se ergens anders moeten staan, maar gewoon even kijken hoe de wind staat of IETS van begrip dat niet iedereen zit te wachten op een rookpluim in 't gezicht, dat zou wel prettig zijn. Maar goed, dat komt bij mij ook voort uit dat ik écht niet tegen die rook kan, word ik helemaal benauwd en beroerd van.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. En en kan niet vindt ik. En die zijn er. Enormveel gezondheidszorg kosten door het rokenen dan blijven roken. Zelfs met/bij kinderen die er ziek door geworden zijn. Ben benieuwd met hoeveel de prijs van een pakje omhoog zou moetenom al die koste er uit te halen.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Iedereen moet leven zoals hij of zij wil.
  Zolang je een ander maar geen pijn of vetdriet doet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Verdriet bedoel ik natuurlijk...
   Haha vetdriet, nooit van gehoord

   Verwijderen
 17. Volgens mij is stress het aller-ongezonds van alles. Laten we daar eens een beetje op letten. Worden we allemaal ontspannen oud!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal mee eens! Stress verschijnt op alle mogelijke manieren, leeftijden en tijdstippen in het leven en vereist evenzovele (preventieve) maatregelen en behandelingen, waarvan we één heel belangrijke allemaal in huis hebben: omzien naar elkaar; aandacht, zorg en respect.

   Verwijderen
 18. Gisteren toen ik naar het ziekenhuis moest ,zat er buiten op de rookplek van het ziekenhuis, een oude man in zijn rolstoel, met zuurstoftankje achterop gekoppeld te roken. Ik vond het zo'n triest gezicht. Wat een nare verslaving is het toch, dat je ondanks je zo ziek bent toch rookt...
  Ik denk niet dat je mensen kan laten stoppen door sigaretten duurder te maken. Het is een verslaving.
  Ik heb de indruk dat men toch gewoon blijft doen wat hij of zij wilt omdat er de behoefte is aan nicotine, alcohol, suiker ect.....

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Deze discussie is hier al vaker aan bod gekomen .......

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ach, weet je, het leven kent geen garantie..Misschien kun je zelf wat doen om de kwaliteit van je leven omhoog te brengen, dat is het enigste wat telt want wat heb je aan een leven van langdurig chronisch ziek zijn en daardoor met veel beperkingen moet leven en niet te dingen kunt doen die mogelijk voor jou belangrijk zijn. Ik rook en drink niet en verder alles met mate,genieten is ook belangrijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het klopt dat ziektes zeker niet per definitie verband houden met leefstijl. Bij een aantal ziektes, zoals kanker en hart- en vaatziekten, is er wel verband, maar je kunt ook ziek worden en jong sterven als je altijd zeer gezond geleefd hebt. Soms hebben mensen gewoon domme pech. Gezond leven is geen garantie voor gezond zijn en gezond blijven.
   Genieten is zeker belangrijk, maar er zijn diverse manieren om te genieten, dat hoeft niet verbonden te zijn met tabak, alcohol of dood beest.

   Verwijderen
  2. Dat is ook voor iedereen anders, er zijn mensen die zonder alcohol niet kunnen genieten of zonder dood beest. Als iedereen zijn eigen ding doet en niet teveel let op een ander wordt het leven veel prettiger. Door altijd te kijken naar wat anderen in jouw ogen fout doen, kijk je niet naar je eigen fouten of je ziet ze niet eens.

   Verwijderen
 21. Over een aantal dingen die ongezond zijn, zijn de meesten het wel eens, roken, alcohol, suiker, transvetten. Maar er zijn nog veel meer dingen ongezond, die nog steeds rustig door jan en alleman gegeten en gedaan worden.
  Belerend zijn werkt toch alleen maar averechts. Goede en vooral objectieve informatie(dus skip voedingscentrum) is van belang.
  Wat ik jammer vind is dat mensen die ongezond hebben geleefd wel alle recht hebben op langdurige medische zorg en zo ook mijn premie omhoog brengen. Solidariteit prima, maar zoveel mensen die behandeld worden voor welvaartsziekten (door bv het eten van veel te koolhydraten) die door gezonder leven voorkomen zouden kunnen worden is op een gegeven moment toch niet meer houdbaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben het niet met je eens dat het Voedingscentrum geen objectieve informatie levert.
   De informatie die dit centrum biedt, heeft een degelijke wetenschappelijke basis. Uiteraard kunnen de wetenschappelijke inzichten in de loop van de tijd veranderen. Dat hangt van onderzoeksresultaten af. Vroeger werd er bijvoorbeeld gezegd dat spinazie heel goed was voor de ijzeropname. Tegenwoordig is uit onderzoek bekend dat er wel veel ijzer in spinazie zit, maar dat de menselijke darmen dat slecht kunnen opnemen. Dat ijzer verlaat het lichaam dus zonder dat je er wat aan hebt.

   Verwijderen
 22. Het voedingscentrum....

  Sponsors van het ‘Leerstoelenfonds’ van het Voedingscentrum zijn onder meer:

  Ahold (Albert Heijn)
  H.J. Heinz B.V.
  Kellogs Benelux
  LU General Biscuits
  Sara Lee / Douwe Egberts Research
  Smiths Food Group BV
  Unilever Health Institute (Unox e.a.)

  Lekker objectief....not.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Veel wetenschappelijk onderzoek wordt gesponsord door het bedrijfsleven. Dat komt omdat de overheid heel weinig geld beschikbaar stelt voor wetenschappelijk onderzoek.
   Als je het zo bekijkt, dan is er maar heel weinig onderzoek onafhankelijk, helaas.
   Overigens hoef je je als onderzoeker in je onderzoekswerk niet te laten beïnvloeden door je geldschieter.

   Verwijderen
  2. Maar de geldschieters kunnen wel beslissen dat hun onwelgevallige conclusies (halvarine is door alle chemische bewerkingen behoorlijk ongezond, bijvoorbeeld)niet worden gepubliceerd. Dan krijg je halve waarheden die losgerukt van de context in de wereld worden gezet (becel is gezond, want bevat plantaardig vet en toegevoegde vitamines).
   Ook worden onderzoeken waarvan wel alle conclusies worden gepubliceerd neergezet als slecht of eenzijdig onderzoek, twijfelachtige opzet bladibla, door het legertje advocaten van deze grote bedrijven. Die maken producten voor de winst, niet voor jouw gezondheid. Zo heeft de rooklobby ook jarenlang geopereerd, met alle desastreuze gevolgen van dien.

   Verwijderen
  3. Over eenzijdig gesproken zet eens een andere (LANG)speelplaat op zucht..

   Verwijderen
 23. ik heb nooit gerookt, drink niet, eet matig vlees. Heb pas gehoord dat ik een progressieve ziekte heb, mijn pensioen bij lange niet haal. dus garantie tot de deur met gezonde leefstijl.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vreselijk dat het je overkomt! Ik vind het heel erg voor je!
   Een gezonde leefstijl is helaas geen garantie om gezond oud te worden, dat zie je ook met jonge kinderen die een ernstige, levensbedreigende ziekte krijgen. Dat ligt ook echt niet aan leefstijl. Het is gewoon domme pech of slechte genen.

   Verwijderen
 24. Ondanks dat ik bepaald geen gezondheidsfreak ben, heb ik moeite met mensen die zeggen: dan leef ik toch wat minder lang? Een leven lang drinken/roken etc zorgt soms voor een minder lang leven, maar ook vaak voor veel gezondheidsproblemen op latere leeftijd. Dus niet "gewoon wat eerder dood", maar een jarenlange ellende van steeds meer pijn en beperkingen. En daar hoor je ze nou nooit over, die overmatige levensgenieters...

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Ik ben een voorstander van leven en laten leven maar dan moet je zorgen dat jouw vrijheid niet de vrijheid van anderen belemmert!

  BeantwoordenVerwijderen