Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

woensdag 18 april 2018

Zuinige voorjaarstip!

Koop je vaak bollen voor in huis, zoals mini-narcissen, blauwe druifjes of hyacinten?
Deze hoef je, als ze uitgebloeid zijn, helemaal niet weg te gooien, maar die kun je een nieuw leven geven in je tuin.
Oudste dochter had van die kleine narcissen en toen ze uitgebloeid waren, vroeg ik of ik ze mocht hebben voor mijn tuin. Zelf hebben ze er weinig aan op hun balkon, in de volle grond doen ze het een stuk beter. Helaas had mijn schoonzoon de bolletjes al in de kliko gegooid en waren ze verdwenen. Ze hebben nog een potje staan, dus die krijg ik binnenkort.

Ik heb, doordat ik slecht tegen de zware geur van hyacinten kan, weinig ervaring met hyacintenbollen, want die koop ik nooit. Ik heb nu een uitgebloeide bol gekregen (die geurt niet), en heb deze uitbloeide bol in de tuin geplant, en ik ben benieuwd wat het wordt.

blauwe druifjes van vorig jaar, nu in mijn voortuin
Met blauwe druifjes en narcissen heb ik veel meer ervaring. Zoals je op bovenstaande foto kunt zien doen de blauwe druifjes uit het voorjaar van 2017 het uitstekend. Ik heb diverse polletjes narcissen in mijn tuin. Die gaan in de loop van de jaren wel wat achteruit, maar doen het jarenlang uitstekend.

8 opmerkingen:

 1. Dat deed ik ook altijd, voordat wij verhuisden was de tuin vol met bollen van gekregen plantjes.....
  Elk voorjaar groef ik er ook weer een paar op om in huis te zetten en die gingen na de bloei weer terug de tuin in.
  In dit huis beginnen we weer opnieuw. D e eerste 3 potjes zitten alweer in de grond😊.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Helaas is mijn ervaring dat ze elk jaar met minder bloemen terug komen. Bij bepaalde narcissen komt alleen het groen nog maar op na 3 jaar en deze heb ik dus allemaal uit de tuin gehaald.

  Heb nu voor €6 een zakje wilde bloemenmix gekocht die meerderjarig zijn. Kijken hoeveel plezier we er van gaan hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bakjes narcissen uit de supermarkt en goedkope plantjes van de Praxis zitten vol gif, wat niet goed is voor de bijen. Dat wil ik niet in de tuin hebben. Wilde bloemenzaad wel, maar ook dan controleer ik de afkomst.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ook de narcissen uit tuincentra zitten vol gif, daar hoef je niet voor naar de Praxis of supermarkt (helaas). Maar: doordat je de bollen eerst binnen hebt laten bloeien, daarna in de tuin onder de grond laat afsterven, en pas het volgende voorjaar komen ze weer in bloei, is dat gevaar er wel af. Tenzij je zelf de gifspuit hanteert, natuurlijk.

  Overigens staat mijn tuin ook vol met kleine narcissen, uit de potjes die ik mijn moeder gaf en daarna weer voor haar afvoerde, na de bloei. Doen het al jaren uitstekend.

  Tip bij slechte bloei: als het blad (bijna) helemaal is afgestorven, haal ze nog eens op uit de grond, haal erg dicht op elkaar zittende bollen wat uit elkaar en stop ze, vooral op zanderige grond, flink diep weer terug. Narcissen zijn erg gevoelig voor uitdrogen.

  Bij uitplanten in de tuin na de bloei binnen, laat het blad er aan en geef een beetje voeding, het blad zorgt voor opname van de voeding naar de bol.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, dan staan ze te dicht op elkaar. Hier in het dorp staan alle bermen vol met narcissen mooi! Alhoewel met deze warmte ze alweer bijna weg zijn.

   Verwijderen
 5. Hyacinthen doen het ook best in de tuin !

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Die hyacinth komt vast volgend jaar wel op.
  Hier vorig jaar een aantal uitgebloeide (beschimmelde) binnen hyacinthen in de tuin begraven en, echt waar, ik heb nog nooit zulke mooie gezien. Omdat ze anders op "buiten" reageren zijn ze langer en staan de bloemetjes verder van elkaar op de steel.
  Overigens ben ik dol op de geur ervan en dus ook regelmatig buiten met mijn neus in de bloemen te vinden ;-)
  Ze raken nu helaas uitgebloeid, maar hebben het zo'n 3 weken volgehouden.
  C@th

  BeantwoordenVerwijderen