Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

vrijdag 4 mei 2018

Vegetarische vrijdag - een lekkere en zuinige spinaziesoep

Sinds kort heb ik een boek in huis over veganistisch eten*. Een leuk boek dat uitleg geeft over alle belangrijke voedingsstoffen en dat je helemaal geen tekorten hoeft te krijgen als je volledig plantaardig eet. En verder beschrijft het boek vooral dat plantaardig eten leuk en lekker is.
Nu doe ik dat plantaardig eten nog niet helemaal, maar het boek inspireert wel om anders dan anders te koken en te eten.
In plaats van mijn eeuwige boterhammen 's ochtends en 's middags en een klein repertoire aan warme maaltijden, raak ik geïnspireerd en kook 's ochtends een havermoutpap met sojamelk, eet ik ineens zelfgemaakte soep als lunch en experimenteer ik met gerechten die ik nog nooit eerder gemaakt heb.

Gisteren bijvoorbeeld spinaziesoep:
Nodig voor 2 personen
een pak spinazie uit de diepvries (450 gram)
ongeveer 250 gram gekookte kikkererwten
2 uien
2 flinke tenen knoflook
een halve rode peper
250 gram kastanje champignons
hot madras curry
olie
zout en peper

Bak de gesnipperde uien, knoflook, de kerrie en snippertjes rode peper in de olie in een soeppan. Voeg als de uien licht bruin kleuren de spinazie toe. Bak ondertussen in een koekenpan de in plakjes gesneden champignons.  Als de spinazie ontdooid en gaar is, voeg je een halve liter of meer kokend water toe en ook de kikkererwten. Maak op smaak met peper en zout en voeg als laatste de champignons toe.

Ik at de soep met naanbrood en ik heb er van gesmuld.

Waarom gebruikte ik spinazie? Het pak lag al ruim een half jaar in de vriezer en ik had er geen goede bestemming voor. Ik had al eens eerder spinaziesoep gegeten, maar dan van een recept, dus leek het mij een goed idee om spinazie in een zelfbedachte soep te verwerken.

Wat kost dat? Naar schatting ongeveer 2 euro, dit is 1 euro per persoon.
Spinazie 49 cent, kikkererwten waren zelf gekookt, kosten 16 cent, 2 uien 15 cent, knoflook 5 cent, champignons 99 cent, kerrie 3 cent, rode peper 20 cent, olie 5 cent, zout en peper 2 cent.
Het pakje naanbrood kostte mij in de aanbieding 99 cent, zodat de hele maaltijd per persoon op €1,50 komt.
Dit is de kerrie die ik altijd gebruik. Als je heel goed op de verpakking rechts kijkt, dan zie je dat er in het Nederlands staat: Heet Madras Herriepoeder. Ik zeg tegenwoordig vaak Herriepoeder. ca €1,10 voor 100 gram.

*Het boek heet: De Vegarevolutie van Lisa Steltenpool. Ik ga er binnenkort uitgebreider over schrijven. Er staan een kleine 60 recepten in en daarvan ga ik er flink wat uitproberen.
Een volgende vrijdag meer over de recepten in dit boek!

10 opmerkingen:

 1. Dat lijkt me een lekker pittig soepje! Ik gebruik niet zo vaak spinazie en al helemaal niet in een soep, maar ik vind het een uitdaging om zoiets een keer te maken.
  Je zou ook spinazie in de pasta kunnen gebruiken als je niet weet wat je met spinazie moet. Dat deed mijn schoonzoon altijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lekker hè spinazie, ik vind het ideaal voor vegetarische gerechten. Regelmatig staat hier rijst met dhaal en spinazie op het menu, of rijst met spinazie en kikkererwten, ook maak ik een rijstsoep met kikkererwten en spinazie, ik maak zelfs spinaziebrood (meer een soort hartige cake) en overigens is qua kruiden de combinatie van spinazie met dille ook erg lekker.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Klikt heel goed.Ik ben een soepmens, dus ik zal deze zeker proberen. Dank je.

  Groet,greet

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Waar koopt u de hot madras curry, en hoe duur is dat?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die koop ik in de grote Chinese supermarkt (Oriental Palace) €1,10 per 100 gram.

   Verwijderen
 5. Ik ben wel benieuwd hoe je de recepten vindt. Van kookboeken hoor ik graag eerst wat iemand ervan vindt voordat ik er eentje aanschaf.
  loesje

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bedoel je dan kerriepoeder of curry pasta ? En zijn die 250 gram kikkererwten al gekookt, of ongekookt? Dankjewel alvast voor je antwoord !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kerriepoeder, ik heb een foto van de zakjes die ik gebruik toegevoegd.
   125 gram gedroogd en 250 gram gekookt.

   Verwijderen
 7. Hier ook zo af en toe wat meer plantaardig en steeds minder de vastgeroeste boterham. Ik merk lichamelijk enig positief verschil. jij ook?

  BeantwoordenVerwijderen