Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

woensdag 13 juni 2018

Beleggen: doorgaan of stoppen?

Ik beleg al weer meer dan 2,5 jaar. In september 2015 begon ik met beleggen bij de ASN.
In het begin ging het geweldig en had ik flink wat winst. Daarna ging het nogal slecht en was alle winst weer weg. Ik heb er hard over gedacht om mijn beleggingen te verkopen. Dat was ook het advies van lezers.

Mijn inleg vanaf oktober 2015 was in totaal €993,51. Ik heb er nadien niets mee bij gelegd en alleen kosten betaald. Mijn beleggingen waren in september 2016 €1038,46 waard en nu €1022,51.
In die ruim 1,5 jaar heb ik dus alleen maar verlies geleden.
Daarnaast heb ik in het afgelopen jaar  €2,40 betaald aan servicekosten.

Ik heb de beleggingen dus nog steeds en ik heb nog steeds twijfels of ik er mee door moet gaan. Ik heb steeds gedacht: ik wil die €1038,46 weer terug, maar dat is tot nog toe niet gebeurd.

Dus heb ik eerst maar eens even gekeken wat ik maximaal aan rente had kunnen krijgen op een spaarrekening. Die €993,51 had het afgelopen jaar op een gewone spaarrekening €2,98 rente opgebracht. In de eerste 1,5 jaar heb ik zo nu en dan wat ingelegd, er was niet steeds een bedrag van rond de duizend euro dat ik uitstaan had aan beleggingen. Ik neem aan dat dit geld ongeveer 4,50 euro had opgebracht op een gewone spaarrekening.
Dus in totaal €7,48 aan rente.

Het positieve resultaat van mijn beleggingen is nu €29,-, maar daar moet ik dan nog wel de jaarlijkse servicekosten aftrekken.
Uiteindelijk is het resultaat zo slecht nog niet, wel minder dan gehoopt op basis van het resultaat in september 2016, maar in vergelijking met de spaarrentes kon het echt minder.
Natuurlijk is er nog steeds het risico dat mijn beleggingen minder waard worden. maar dat is een risico dat aan beleggen vastzit.


11 opmerkingen:

 1. En alle energie die je er in stopt om telkens te controleren wat de koers doet. Stoppen ermee en wat leuks met het geld doen. Sparen schiet ook niet op.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als je niet weet wat je doet moet je er mee stoppen.
  Dit zijn sowieso geen bedragen om mee te beleggen, veel te laag ten opzichte van de kosten.
  Maar ja, de hebzucht hè....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De kosten zijn een percentage van de beleggingen. Ik vind €2,40 kosten over ongeveer 1000 euro beleggingen niet erg hoog.

   Verwijderen
  2. Waar u het over heeft zijn de servicekosten.
   Nu heb ik 20 jaar in de verzekeringen gewerkt,tevens met beleggingsproducten.
   Er bestaat ook zoiets als verborgen kosten. Dat is het verschil tussen het werkelijke behaalde rendement en het aan u uitgekeerde rendement.
   Stel uw fonds haalt 4% maar u krijgt er slechts 3% uitgekeerd.
   Kijk maar in de voorwaarden.
   Maar meestal staat het niet zo duidelijk verwoord.

   Verwijderen
  3. Edit:
   Zoek maar eens op verborgen kosten.

   Verwijderen
 3. Beleggen is iets wat je moet doen met geld dat je over hebt én wat je ook lange tijd niet nodig hebt. Het resultaat van beleggingen moet je bekijken op een termijn van 15 tot 20 jaar. Dus als ik jou was zou ik het óf lekker laten staan en niet meer zo vaak naar kijken. Of besluiten dat beleggen niks voor jou is, wat natuurlijk ook prima is, het verkopen en lekker op de spaarrekening zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Beleggen moet je doen met geld waar je niet wakker van ligt als je misgegokt hebt. Massa’s mensen kopen iedere maand een staatslot of doen mee aan de postcodeloterij. Meestal winnen ze niks, hooguit een bak ijs of chocoladerepen. Het gaat hen, neem ik aan, om het (gok)-spel en niet om de knikkers. Zo bekijk ik jouw (en mijn eigen) beleggingen ook. Niet geschoten is altijd mis en ook ik kan van een dergelijk verlies niet lang wakker liggen. Het is speelgeld!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik denk eerlijk gezegd ook dat je ermee moet stoppen als je er zo mee bezig bent en zo van baalt als de waarde daalt. Beleggen is een kwestie van inleggen en lange tijd niet naar omkijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik denk eerlijk gezegd ook dat je ermee moet stoppen als je er zo mee bezig bent en zo van baalt als de waarde daalt. Beleggen is een kwestie van inleggen en lange tijd niet naar omkijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Misschien een idee om te verkopen en dan van het geld 3 jaar lang heerlijke koffie in het zwembad drinken als beloning voor jezelf?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Je kan denk ik beter elke maand een kleine portie inleggen en dat een aantal jaar volhouden. Dan voorkom je één verkeerd instapmoment en middel je het mooi uit.

  BeantwoordenVerwijderen