Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

dinsdag 12 juni 2018

Koffie na het zwemmen

Er zijn nogal wat zwemmers die iedere keer nadat ze in "mijn" zwembad gezwommen hebben, gaan koffiedrinken. Ik zie ze altijd wel zitten, soms alleen of met het zwem-maatje of groepje waarmee ze zwommen. Ik vind het nogal een uitgave om daar te gaan zitten koffiedrinken!
Voor een koffie rekenen ze 2 euro en voor cappuccino €2,30.
Ik zwem minimaal 3x per week. Als ik iedere keer dat ik zwem zou gaan koffiedrinken, dan scheelt dat mij tenminste 300 euro per jaar.
Ik vind dat veel geld!

Die koffie die drink ik thuis wel. Thuis kan ik een stuk voordeliger!

Naar aanleiding van een aantal reacties: het is niet zo dat ik iedere keer als ik het zwembad uitloop denk: dat heb ik dan weer mooi bespaard. Aan de besparingen denk ik niet, het leek me alleen leuk om het eens een keer uit te rekenen.
Een enkele keer neem ik wel eens een kop cappuccino, om bij te praten met iemand of als er iets speciaals is.

33 opmerkingen:

 1. Inderdaad kostbaar...voor veel mensen ook naast het zwemmen, een moment om even bij te praten onder het genot van een kop koffie of thee. Uiteraard kan dit ook gezellig bij iemand thuis...geld uitgeven is altijd een kwestie van keuzes maken...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In de loop van de jaren heb ik wel geleerd dat je bij keuzes maken niet altijd verstandig moet zijn. Een kopje koffie in zwembad is duur maar de meerwaarde is wel deelnemen aan een groepsgebeuren. Even samen praten en lachen zo maar ontspannen leven !Even verzorgd worden ipv te zorgen of wat voor anderen belangrijk was even niet alleen zijn. Gewoon praten en samen lachen zonder zorgen !!Dat is niet in geld uit te drukken.

   Verwijderen
 2. Het lijkt me ook dat zwembaden deels draaien op de inkomsten van zo'n kopje koffie.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En daar verschilt de denkwijze tussen die mensen en u. Ze zitten daar namelijk helemaal niet voor de koffie. Hoogstwaarschijnlijk is die zelfs helemaal niet lekker. Het gaat deze mensen om de sociale contacten en het samenzijn. Daar hebben veel mensen wel 300 euro per jaar voor over.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die sociale contacten heb ik onder het banenzwemmen. Daar heb ik geen koffie voor nodig.

   Verwijderen
 4. Ik drink graag een lekkere cappucino buitenshuis.Niet elke dag natuurlijk. Maar geregeld,op een favoriet terras.Het liefst in leuk gezelschap. Daar geniet ik van en betaal graag voor mijn capuccino.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Van koffie word je zo hyper

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik snap die mensen op zich wel. Waarschijnlijk vinden ze het gezellig en is het ook een soort beloning voor zichzelf. Maar je hebt gelijkt wat betreft de kosten!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Waarom hebben “zuinige, vrekkige of minimalistische” mensen het altijd over mensen die anders zijn.
  Na mijn fitness-uurtje ga ik altijd meteen naar huis. In de lounge-hoek zit dan een groepje mensen gezellig na te praten en iets te drinken. Ik groet ze, zeg tot volgende week en ga. De gedachte: dat sapje kost wel 3 euro en daar heb ik zoveel perssinaasappels voor is (tot op dit moment) nog nooit bij mij opgekomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mensen hebben altijd de neiging kleine bedragen met het aantal dagen in een jaar te vermenigvuldigen zodat het bedrag (veel) groter lijkt.
  Je kunt die 2 euro ook uitsmeren over 365 dagen en dan heb je het over een halve cent per dag...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zou een correcte redenering zijn als je maar één kopje per jaar drinkt.

   Verwijderen
 9. Altijd na het aquarobics een keer per week, tenzij het niet door gaat om welke reden ook. Gebeurt niet zo vaak.
  Wij drinken iets. Daarna. Ik thee, de rest slootwater.
  Het rondje koffie thee duurt vaak langer dan het zwemmen. Alleen als iemand jarig is dan bij die iemand thuis. Omdat het op neutraal terrein is, vrouwen omder elkaar kletsen we honderd uit.

  In het zwembad kun je koffiekannen kopen, daarmee is de prijs wat lager.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het verschilt ook of je voor je conditie drie keer per week zwemt, of dat je met kennissen eens per week gaat zwemmen en het koffiedrinken onderdeel is van het onderhouden van je sociale contacten.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Er zijn ook mensen die in een restaurant gaan uitrekenen wat de maaltijd had gekost als ze die zelf hadden klaargemaakt, thuis, en meestal is dat vééél goedkoper. Maar je gaat toch niet alleen uit eten om je maag te vullen, maar vooral voor de gezelligheid, de entourage, de sfeer en de luxe. Daar betaal je dus ook voor.
  En voor de koffie na het zwemmen geldt dit ook en gelukkig is het niet verplicht!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Soms, in financieel magere tijden, ging ik wel eens uitrekenen welke "astronomische" bedragen ik betaalde voor een etentje. Daar had ik met mijn dochters soms wel een hele week van kunnen eten!
   Dan voelde ik mij best bezwaard!

   Verwijderen
  2. Jammer,had u dat niet gedaan was het een leuke avond geweest.
   Nu bent u uw geld kwijt en een rotgevoel rijker.

   Verwijderen
  3. Dat nu is wel minstens 15 jaar geleden en het gevoel was dubbel: enerzijds genoten van een uitstapje, maar anderzijds het gevoel erg veel geld uitgegeven te hebben en daarmee mijn gezin misschien te kort te hebben gedaan.
   Beide gevoelens kunnen naast elkaar bestaan.

   Verwijderen
 12. Voor deze mensen is dit misschien hun uitje. En willen zij hun geld hieraan uitgeven Zij vinden misschien andere dingen weer zonde van het geld. Het is maar net waar je je geld aan wil uitgeven. Wat vind je belangrijk. Ik geef er ook niets om hoor om na het sporten nog wat samen te drinken.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Er zijn vast ook mensen die drie keer per week buiten de deur een kop koffie drinken, maar niet gaan zwemmen. Zij besparen ten opzichte van jou ook 300 euro. Best veel geld :)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik vond het altijd gezellig om na het zwemmen nog even af te sluiten met een drankje. Ik vind het overigens knap als je dat tijdens het banen-trekken kunt. Dat zegt wel iets over (het gebrek aan) de intensiteit van het zwemmen.

  Je kunt natuurlijk alles stukrekenen op hoe goedkoop het kan en of iets het waard is. Maar daar wordt het leven in mijn ogen niet gezelliger van.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een snelle zwemmer ben ik nooit geweest. Om voldoende banen te halen, zwem ik dus minstens een uur. Als je alleen zwemt, zonder gezelschap, dan vind ik een uur héél lang. Zo'n uur gaat in mijn beleving veel sneller voorbij als ik aanspraak heb.

   Verwijderen
 15. Zou je het wel leuk vinden om af en toe eens aan te schuiven? dat lees ik niet in je verhaal.
  Hoeft echt niet elke keer maar om de week is ook een optie en drink je voor de helft.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik doe het ook zelden. Ik moet wel zeggen dat àls we 1x per jaar uit eten gaan ivm onze trouwdag, ik al-tijd na afloop een bakje cappuccino neem en manlief een koffie; daar geniet ik gewoon voor een jaar van ;)...
  Zwemmen zelf vind ik ook vrij prijzig, manlief en dochterlief vinden het geweldig, dus voor haar verjaardag (5) gevraagd om zwemkaartjes. Ze kreeg vrijkaartjes en nog geld voor totaal zeker een keer of 6 zwemmen, dus dolgelukkig ermee :). Dan hoef ik alleen voor manlief een kaartje te betalen, scheelt de helft in de kosten :)... En kan ze meteen mooie herinneringen maken i.p.v. tig kleur- en stickerboeken :)...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een bakje koffie na het eten op je trouwdag....
   Ik word hier zo triest van.

   Verwijderen
  2. Ouders die bepalen wat een kind voor haar verjaardag vraagt...sommige mensen schieten compleet door in hun besparingdrift.

   Verwijderen
  3. Helemaal niet triest! Dat je kunt genieten van de kleine dingen vind ik juist top!

   Verwijderen
  4. Er staat toch helemaal niet vermeld dat de ouders dit vroegen? En dan nog: schitterend cadeau, uitstapjes. Ze geniet er vast en zeker enorm van.

   Verwijderen
 17. Meid, ga er gewoon lekker bijzitten voor de gezelligheid.
  Je hoeft echt niet wat te nemen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Zelf zwem ik 5x per week en wij mogen in ons Bronbad onze eigen koffie meenemen.Dit doen heel veel mensen.Vind 1.95 per keer erg oplopen in een week.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wij genieten heel erg van koffie buiten de deur. Dat maakt het leven voor ons een stukje leuker. Natuurlijk kan het goedkoper thuis, maar hier worden wij gelukkig van. En ik heb het geld er zeker voor over!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik heb een heerlijke bonenmachine thuis, en dus de daarbij behorende lekkere koffie :-)

  Maar ik geniet echt wel van een bakje koffie buiten de deur met vrienden op zijn tijd :-) Ultiem genieten is dat voor mij!

  BeantwoordenVerwijderen