Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

zondag 3 juni 2018

Je zal eerst moeten betalen!!

Ik was er een aantal weken niet aan toe gekomen om het programma "Twee voor twaalf", dat op vrijdagavond uitgezonden wordt, rechtstreeks op TV te kijken en wilde dit programma via uitzending gemist inhalen. Ik vind het een leuk kennis-spelprogramma en speel thuis graag mee.
Het ging om de aflevering van 20 en 27 april. Het programma is niet beschikbaar.
Huhhh, wat is dat nou?
Je kunt het programma alleen nog bekijken via NPO Start Plus en dat kost €2,95 per maand. Het blijkt dat ik moet betalen om een oude aflevering te kunnen bekijken!
Je kunt dan kijken zonder reclame en met HD kwaliteit. 
Kijk ook hier, bij dit NOS bericht.
Ik vind €35,40 per jaar toch nog een flink bedrag voor het kunnen terugkijken van programma's. Veel meer dan de 0 euro die ik tot nu toe betaalde. Ik heb een alles in 1 pakket van mijn internetprovider, internet + TV + vaste telefoon. Omgerekend kost TV kijken mij 5 euro per maand, dat is 60 euro per jaar. Daarmee vergeleken vind ik die €35,40 per jaar veel geld!

Ik ga er over nadenken of ik dat NPO pakket wil!


20 opmerkingen:

 1. Ik had laatst net zoiets, viel me wel tegen. Inmiddels hebben we de tv tijdelijk afgekoppeld in elk geval voor de zomer en nu ook ons abonnement opgezegd. Misschien dat we in de winter wel zo'n app nemen ipv volledig zenderpakket

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind het belachelijk dat je voor programma’s van de publieke omroep, die gemaakt zijn met belastinggeld, nogmaals moet gaan betalen om ze terug te kunnen kijken

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Betalen om iets te mogen zien?
  Nooit!
  Mijn ogen heb ik gratis gekregen bij mijn geboorte en ik kan er prima mee zien.
  Het mooiste wat ik kan bekijken is mijn vrouw en kinderen en de natuur.
  Wil een ander verdienen aan hetgeen ik alleen maar mag bekijken en niet hebben, houden of vasthouden dan klopt er iets niet.
  Met andere woorden, het mooiste wat ik kan zien is gratis en voor het mindere zou ik dan moeten betalen.
  Nee hoor, dan gaan ze er maar lekker zelf naar kijken.
  Dat geldt overigens niet voor musea en toneel etc. omdat het daar over het origineel gaat.
  Maar wel voor bioscoop, video en opgenomen programma's op het internet. Dat zijn altijd copys en dus in mijn ogen van minder waarde.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daarnaast staat het internet vol met zaken die je gratis kunt bekijken en wel zoveel dat je aan één leven te kort hebt.

   Verwijderen
 4. Je kunt tegenwoordig alle programma's opnemen en dan blijven ze een jaar beschikbaar om terug te kijken, zo vaak je maar wil. Deze optie zit standaard bij je tv - abonnement. Is te vinden in menu.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik betaal een vast bedrag per maand om te kunnen opnemen.
   Dit zit zeer zeker niet standaard in mijn pakket en kost mij €5 extra

   Verwijderen
  2. Dankjewel voor die informatie, blijkbaar zijn er ook abonnementen waar het niet standaard is. Ik heb KPN alles in 1.

   Verwijderen
  3. Ik heb onlangs TV eruit gegooid omdat ik er nooit naar kijk. Maar hiervoor had ik ook KPN alles-in-1 en met het basis tv abbonement is dat zeker niet mogelijk.

   Als ik de nu website bekijken heb je dan gewoon TV of TV 4K, waar je wel degelijk, tegenover basis, extra voor betaald!

   Verwijderen
 5. 1 maal per week even de gemiste uitzendingen downloaden op de pc.
  https://www.helpdeskweb.nl/gemistdownloader/
  Chromecast aanschaffen (1x39,--) en de gemiste programma's naar je tv streamen. Heel eenvoudig te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb digitenne en recorders en neem op wat ik later wil kijken.
  De enkele keer dat ik het vergeten was kon ik nog op uitzending gemist zonder kosten kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Npo is al op de vingers getikt door de regering. Ze vinden dat het npo dit niet mag doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Misschien kun je het NPO-plus abonnement ook delen, net als bijv. Netflix? Ik heb NL-ziet (voor het terugkijken van alle Nederlandse zenders zonder reclame). Dat kost 7,95 per maand, maar kan ik delen met een vriendin.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Van commerciële zenders begrijp ik dat, tot een week na uitzending kun je het gratis bekijken, daarna moet je betalen. Maar van de publieke omroep vind ik dat vreemd, daar hebben we al voor betaald via belastinggeld, Maar ik zie dat tientonnerelf schrijft dat ze ook al op de vingers zijn getikt, dus wie weet wordt het terug gedraaid. Ik zou er in ieder geval nog even mee wachten als ik jou was (zelf kijk ik heel weinig tv, inderdaad 2voor12 wel, maar als ik het ben vergeten of niet kan zien, jammer dan, ga ik niet terug zitten kijken).

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dat was een beetje een storm in een glas water he :) Je kunt vrijwel alles nog steeds ten minste een week lang gratis terugkijken en er is elke intentie om dat zo te houden.

  Ik denk dat het een beetje simpel is om verontwaardigd te zijn dat we voor reclamevrij HD kwaliteit terugkijken op de lange termijn bij de publieke omroep eventueel extra moeten gaan betalen. Het belastinggeld dat we betalen gaat naar het maken en uitzenden van de programma's. De opslag en het onderhoud van de terug te kijken afleveringen is een extra kostenpost, een die groeit naarmate er meer materiaal beschikbaar wordt.

  Natuurlijk kun je discussie voeren over hoe het belastinggeld besteed moet worden maar dat is een ander punt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben al 2x geconfronteerd met deze betaalbaar, 1 dag ná uitzending.
   Een keer omdat ik opname was vergeten, een tweede keer omdat de opname niet was gelukt. Ik vond (en vind) het enorm irritant, dat een omroep waar ik al belasting voor heb betaald, dit kunstje flikt.

   Prima als je voor de app moet gaan betalen, maar dan geen inkomsten uit belasting meer.

   Verder vind ik ook de keuze te beperkt, dat je dan maar verplicht aan een abonnement moet. Waarom die enkele keer dat je iets zou willen kijken, daar niet een kleine bijdrage voor vragen?

   Verwijderen
  2. Als ik een programma binnen een week zonder extra kosten terug kan kijken, dan vind ik het prima. Dan houd ik er gewoon rekening mee.

   Verwijderen
  3. In mijn Ziggo zit een week terugkijken inbegrepen

   Verwijderen
 11. Wat mij betref mag het hele (ultra linkse) publieke bestel worden opgedoekt.. Scheelt een boel gegraai aan belastinggeld, en beter voor de bloeddruk van de gemiddelde Nederlander. Ik kan nog steeds prima een eigen mening vormen, daar heb ik gekleurde of nog erger gecencureerde netten niet voor nodig. Martina

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik zag laatst een reclame voor een nieuwe serie die ons leuk leek, maar die is zelfs alleen via NPO plus te kijken. Ik ga het niet aanschaffen, we hebben geen tv abonnement, maar wel Netflix en dat vind ik genoeg. Jammer voor die serie, maar ik ga er niet extra voor betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Oei, dat is best balen! Ik vond het juist een groot voordeel dat je bij NPO zoveel gratis kon kijken. Ik denk er juist heel vaak niet aan om elke week iets te kijken.

  BeantwoordenVerwijderen