Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

maandag 11 juni 2018

Kosten voor boodschappen volgens het Nibud

Om de kosten voor de verschillende maaltijden per persoon te berekenen, heeft het Voedingscentrum een verantwoord voedingspakket samengesteld. Dat pakket bevat wat iemand minimaal gemiddeld dagelijks nodig heeft om gezond te blijven.
Volgens het Nibud zou ik het volgende kwijt moeten zijn aan boodschappen

ontbijt2e brood-maaltijdwarme maaltijdtussen-doortjestotaal
vrouw 51-69 jaar1,131,592,101,035,84

Deze prijzen zijn gebaseerd op de uitgaven voor een huishouden van 2 personen, een alleenstaande zoals ik zou daar nog 10% bij moeten rekenen. Dat bekent dat ik per week €44,97 zou "moeten" uitgeven. Ik heb laatst berekend dat ik in het afgelopen jaar gemiddeld €28,94 per week aan boodschappen uitgaf.

Doe ik iets fout?

Nee, ik denk het niet.

Persoonlijk denk ik dat dit komt omdat ik geen vlees of kip koop en vrijwel geen vis, daarnaast is de hoeveelheid alcohol die hier wordt ingeslagen vrijwel te verwaarlozen. Dat scheelt gewoon veel geld!
Ook probeer ik altijd te profiteren van aanbiedingen in het groente- en fruitsegment en ook de vegetarische vleesvervangers hebben mijn aandacht.

11 opmerkingen:

 1. Ik geloof niet dat de Nibud ook drank heeft meegerekend ��

  Het valt mij op dat Nibud vrij ruime bedragen rekenen, maar mogelijk hebben zij ook gemiddeld? (Vers)producten in het westen van het land zijn gewoon duurder dan in het noorden kwamen wij achter toen wij verhuisden, dezelfde dingen bleven kopen maar toch gewoon duurder uit waren.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik dacht altijd,dat wij met onze biologisch voedsel zoveel kwijt waren. Maar dat valt dan nog mee,terwijl we een beetje vlees en kaas eten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ....wij eten ook zoveel mogelijk biologisch. Partner eet ook (biologisch) vlees en drinkt melk en ikzelf eet af-en-toe kaas en soms yoghurt. Met het bedrag rond de 45 euro p.p. komen we een heel eind. Misschien een reden voor meer mensen om biologische produkten te kopen. Geld overhouden is mooi maar niet zaligmakend!

   Verwijderen
 3. Laatst hadden we biologische kip. Die was niet zo duur.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zie geen post voor huisdieren. Het biologische vegetarische voer voor onze hond is behoorlijk prijzig.

   Verwijderen
  2. Klinkt ook niet echt als een normale uitgave. Als ze dat al zouden begroten, zal het bedrag vast heel anders uitpakken.

   Verwijderen
  3. Honden zijn vleeseters !

   Verwijderen
 4. Ik probeer tegenwoordig in de recepten die ik maak sommige ingrediënten wat goedkoper te maken door minder exclusieve producten te gebruiken. Dat scheelt al behoorlijk.
  Boodschappen zijn gewoon niet goedkoop, maar tot nu toe kan ik ons gezin van 3 goed voorzien van gezonde producten binnen het Nibud budget. Hierbij zijn zelfs babyvoeding en luiers voor nr. 4 meegerekend.

  Ik maak altijd een weekmenu, koop bewust de juiste ingrediënten en probeer zo min mogelijk te verspillen. Dat werkt hopelijk ook mee. Al zullen veel mensen nog veel goedkoper uit zijn dan wij. Ik hou wel van goede producten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier ook bijna de helft van wat Nibud zegt. Zij zeggen voor een 4-pers huishouden rond de 90 euro begreep ik ooit van een journaliste die me interviewde. Ze had het voor het artikel uitgezocht ;). Zelf heb ik me er nooit in verdiept, ik kan met 50 euro prima rondkomen en zelfs me nog een hoop luxe permitteren :)... Als jij dus iets fout doet, Zuinigaan, doen wij ook iets fout ;)...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Even opgezocht bij het Nibud, mijn dochter en ik zouden volgens het Nibud zo'n 350 euro per maand moeten spenderen aan maaltijden. Alleen aan maaltijden! Gelukkig geven we dat bedrag niet eens uit aan al onze boodschappen (dus inclusief drogisterij-artikelen, voer voor de poes enz).
  Ik vind het wel erg hoge bedragen hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Voor het ontbijt dat ik lever, bereken ik €10,00. Per persoon en €15,00 voor twee personen. Ik kom er soms niet eens mee uit.

  Voor mijzelf is het beleg het duurst. Een goede kaas kost wat, iets te drinken er bij. Hop, hop.

  BeantwoordenVerwijderen