Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

maandag 2 juli 2018

Levensvreugde en genieten

Er waren vorige week zondag nogal wat lezers die bij mij weinig levensvreugde zagen. Volgens sommigen draaide bij mij alles om het geld en was genieten er niet bij.
Mijn blog draait om geld en zuinig zijn met respect voor natuur en milieu. Daarom schrijf ik over vegetarisme en veganisme en niet over goedkoop vlees. Daarom schrijf ik over hypotheek aflossen en over lage energielasten, over spaarrentes en andere financiële onderwerpen.

Op zich klopt het wel dat ik niet altijd barst van levensvreugde. Dat is ook nooit zo geweest. Voor zover ik dingen leuk vind, ben ik niet heel uitbundig, en ik heb vanaf mijn pubertijd al verschillende depressies gehad, als ik dat zo na ga, zeker een stuk of 8. Over het algemeen niet super diepe dalen, maar toch wel zo dat het voor mij allemaal niet meer zo hoefde.  Ik schreef er hier voor het eerst over op dit blog. 

Persoonlijk vind ik dat je ook niet van iedereen kunt verwachten dat ze altijd en volop overal van genieten. Zo is het leven niet en ik denk dat dit voor de meeste mensen op gaat.
Toen ik bijna veertig jaar geleden een relatie kreeg met de vader van mijn kinderen had ik niet gedacht dat hij in tamelijk korte tijd een ernstig zieke psychiatrische patiënt zou worden en dat die ziekte, zoals veel psychiatrische ziektes en andere aandoeningen aan de hersenen, nooit weer over zou gaan.
En toen eindigde mijn eerste zwangerschap 33 jaar geleden uitermate rampzalig tijdens de bevalling in de dood van ons eerste kindje.
Ga je dan huppelend en stralend door het leven en spat de levensvreugde er van af? Ik in ieder geval niet.

Waar geniet ik wel van?
Van mijn geweldige dochters en mijn schatten van schoonzonen. Ik vind dat ik het echt goed getroffen heb met mijn kinderen en hun partners. En hun kindjes zijn een soort kers op de taart. Wat een rijkdom, 2 kleintjes, waar ik bijna dagelijks van mag genieten. Ik ga binnenkort een speciaal blogje wijden aan mijn kleinzoon en kleindochter.

Ik geniet van de vogels die ik onderweg op mijn fiets tegenkom: zwanen, kuifeenden, aalscholvers, reigers, ganzen, zwaluwen, futen en nog veel meer. Ook de vogels op beleef de lente vind ik altijd erg leuk! Daar neem ik in het voorjaar altijd dagelijks een kijkje.

Ik geniet van mijn werk, als ik iets voor anderen kan betekenen, voor mijn collega's dan wel voor studenten, dan is mijn dag weer goed.

Ik geniet van eten. Ik kan erg genieten van een goede warme maaltijd en van sommige soorten fruit. Dat lijkt misschien niet zo, omdat ik vooral schrijf over prijzen van eten en uitjes, maar ik kan heel erg genieten van een heerlijke maaltijd.

Verder geniet ik van lezen, zowel delen van de krant als boeken. De delen van de krant over oorlogen, nare dictatoriale leiders of rampen zijn niet echt genietens-waardig, maar een leuke, goedgeschreven colomn is fijn!

Ook geniet ik van fietsen met de zon op mijn gezicht en van de geuren die tijdens het fietsen mijn neus bereiken. De geur van water, de geur van pasgemaaid gras, de geur van planten en bomen, zoals bloeiende lindebomen.

Soms geniet ik ook van zwemmen, lekker in het water banen zwemmen. Overigens geniet ik niet altijd, soms doe ik het puur plichtmatig, voor mijn gezondheid, omdat ik weet dat het goed voor mij is.

Er is vast nog wel meer dat mij levensvreugde geeft, maar dat kan ik zo niet bedenken.


22 opmerkingen:

 1. De een is wat vrolijker dan de ander, absoluut waar. Soms benijd ik de mensen die heel makkelijk overal het positieve in kunnen zien. Sommige mensen die dat (nu) kunnen hebben er ook hard voor moeten werken om dat te kunnen, die benijd ik niet maar die bewonder ik :-).

  Het is bovendien zo, dat je op een blog niet alles hoeft te schrijven over je hele leven. Het is jouw blog, dus jij kiest waar je over vertelt, en welke onderdelen van je leven niet belicht worden. Dus dit blog focust in principe op de dingen die je al noemde. Als een lezer meer wil weten over boeken, over make-up, over de showbizz of over hoe schattig kittens wel niet kunnen zijn ... dan zijn daar andere offline en online bronnen voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi gechreven blog. Ik weet dat het een cliche is, maar na donkere dagen zie je vaker beter wat er allemaal wel is in je leven en waardeer je dat des te meer. Vind dat reclames, tijdschriften ed ons een leven voorschotelen waarin je alsmaar moet genieten en leuke dingen doen. Maar dat is niet realistisch. Genieten van kleine dingen en het leven vaker nemen zoals het komt, geeft gemoedsrust en tevredenheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi geschreven. En altijd blij is gewoon niet realistisch. Somber zijn mag! Ik denk dat sober leven een kans is om te focussen op wat belangrijk is. En daarvan genieten, en ja soms geeft wat belangrijk is verdriet.
  DOE HET OP JE EIGEN MANIER!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel mooi verwoord.
  Zo beleef ik het leven ook.
  Ik loop ook niet de hele dag met een grijns op mijn gezicht.

  Groeten
  Cornelia

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoewel je je lezers geen verantwoording schuldig bent vind ik het leuk om te lezen dat er zoveel dingen zijn waar je blij van wordt. En grappig genoeg zijn dat toch veelal de dingen die niets kosten. En zo past ook dit blog weer bij de rest :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik reageer eigenlijk nooit, maar lees altijd trouw je blog, al jaren. Je bent niemand verantwoording schuldig. Fijn dat je daar allemaal van geniet! Het zijn de kleine dingen. Mooie dingen hoeven niet duur te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze woorden zouden de mijne kunnen zijn.....

   Verwijderen
 7. Dus je geniet! En dat dat volgens anderen niet zo is, zegt meer over hen dan over jou! ik kan genieten van ook de meest simpele dingen (lekker buiten wandelen, een boek lezen, lekker rommelen in de tuin om zo maar iets op te noemen) en ik vind het prima!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Niet iedereen uit zich op dezelfde manier, daar is niets mis mee en hoef je je ook niet te verontschuldigen. Het leven is niet altijd een feestje, wij hebben ook een kindje verloren na 5 maanden zwangerschap, daarna nog 6 miskramen en moeten leren leven met het feit dat we nooit kinderen zullen krijgen....
  En net als jij geniet ik van de simpele dingen in het leven, ons hondenkind, of de natuur bijvoorbeeld, ik zit nu met spanning te wachten tot de koolmezenkindjes uit gaan vliegen, dat vind ik genieten...en hoe je geniet mag jezelf bepalen!
  Mooi geschreven Zuinigaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Een duidelijke omschrijving over hoe je in het leven staat. Ook hier tijden van somberheid en de mooie dingen om van te genieten als tegenhanger .We kunnen nu eenmaal niet elke dag in euforie rond lopen want dat doet geen enkel mens
  gr Elisabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een mooi logje, Zuinigaan! Jij geniet gewoon vaak in stilte. Ik merk ook altijd, dat je kunt genieten van je tuin. Van de narcissen, die elk jaar opnieuw opkomen enzo. En van tulpen op een vaas, ook als ze al bijna uitgebloeid zijn ;-).(ik ook hoor!) Dat kun je er ook nog bij zetten op je lijstje :-).
  Mijn leven kent ook diepe dalen. Met als absolute dieptepunten tot 6 keer toe een kindje wat te vroeg geboren werd en overleed. Dat leed draag je altijd bij je. Ook al is dat bij mij wellicht wat dieper weg geparkeerd en ziet mijn ´buitenkant´ er misschien opgewekter uit dan bij jou. Hoe je jezelf uit is nu eenmaal een stuk karakter. Maar ook wel misleidend. De buitenkant zegt niet alles over de binnenkant. Niet bij mensen die heel blij lijken en evenmin bij mensen die wat somber overkomen. Je hebt gewoon een prachtig blog en bent goed zoals je bent!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je lieve reactie! Het lijkt me vreselijk om het 6 x te moeten meemaken als een kind rond de geboorte overlijdt! Ik heb zelf naast het overleden dochtertje een miskraam gehad. Mijn eerste reactie als ik van een collega of een familielid of een dochter van een vriendin hoor dat ze zwanger is, is "als dat maar goed gaat". Ik probeer blij te zijn voor de zwangere en feliciteer haar dus ook, ik wil zo'n zwangere niet ongerust maken, maar ik ben ook altijd heel bezorgd over het verloop van de zwangerschap.

   Verwijderen
 11. ik volg je inmiddels een poosje en hoewel ik niet heel erg geïnteresseerd ben in de boodschappen en energie overzichten ben ik wel geïnteresseerd geraakt in jou als mens en beweegredenen zo te leven. Tussen de regels door (en in andere teksten)herken ik namelijk een vrouw die fier staat ondanks de klappen en optaters die het leven geeft. Een vrouw die verantwoordelijkheid neemt en stappen zet. Zich niet blind staart op hebben hebben hebben maar oog heeft voor kwaliteit voor minder. Die geniet van andere dingen en van wat er wel is. Een vrouw met levenswijsheid en levenskunst. Dat de toon van je schrijfstijl mij niet rollend van de bank af laat gaat, so what. Daar zijn weer andere mogelijkheden voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Zo genieten, als jij beschrijft is misschien niet spetterend. Maar wel een hele kunst,als je dat kunt.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Na mijn vorige reactie dd. 24 juni ("Een zich herhalend zeurblog", ik: "… inmiddels AOW") dacht ik: maar het moet je met trots vervullen, dat je financiëel moeilijke tijden zelfstandig hebt overwonnen en het moet voldoening geven, indien je hier anderen in kunt motiveren. Trots en voldoening geven toch ook levensvreugde.
  Maar wanneer je twee keer opschrijft: "Wat ben ik toch gelukkig, dat ik het weer goed voor elkaar heb" houd je geen lezer meer over.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik denk dat tevreden en gelukkig zijn met je leven het belangrijkst is. Ik lees zoveel over genieten en vind het zwaar overdreven. Ieder geniet op zijn eigen manier van grote of kleine dingen. Iedere dag is er wel iets waar je blij van wordt maar ook iets waar je niet blij mee bent. Zo is het leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik lees echt al jaaaaaaren bij je en mag je blogs graag lezen. Je hoeft je tegenover niemand te verantwoorden. Jij geniet van de dingen in het leven waar jij blij en vrolijk van wordt! Niemand kan dat voor jou invullen waar jij van "moet" genieten... En je hoeft niet altijd vol vreugde te zitten, we hebben allemaal wel eens een paar dagen er tussen dat we gewoon even somber zijn, somber willen zijn en dit ook mogen zijn lijkt me! Gewoon mooi zo doorgaan zuinigaan en ik blijf lekker bij je lezen en geniet elke dag weer van je blogs!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Je leest eerlijk. Dat kan ik waarderen. Ik denk niet dat iedereen altijd vrolijk en genietend rondhuppelt.Dat veel het wel zo van het scherm willen laten spatten zegt meer over hen dan over jou.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Mooi geschreven! Ik lees je blogjes altijd graag. Zoals Bouk hierboven al schrijft: Gewoon mooi zo doorgaan. En als er eens iemand is die je blogje niet boeiend vindt, dan kan diegene toch gewoon iets anders gaan lezen?

  Met vriendelijke groet, Alice

  BeantwoordenVerwijderen