maandag 6 augustus 2018

AOW aangevraagd

Vorige week ontving een mailtje dat er een bericht van de SVB op MijnOverheid klaar stond. Het bleek dat ik AOW moest aanvragen. Eigenlijk dacht ik dat zoiets automatisch ging, maar blijkbaar is dat niet zo.
Je krijgt de uitkering pas als je die aanvraagt.

Ik heb digitaal een serie vragen beantwoord:

mijn burgerservicenummer
mijn bankrekeningnummer,
over wonen en werken in het buitenland (ieder jaar in het buitenland kost je 2% AOW),
samenwonen met partner ja of nee
verder moest ik mijn telefoonnummers invoeren

En toen was het klaar! Ik ontvang dus vanaf december AOW!

Een raar idee hoor, ik AOW. Natuurlijk weet ik dat het er aan zit te komen, maar toch blijft het een raar idee: ik en AOW.

19 opmerkingen:

 1. Ik weet nog, dat ik me ineens oud voelde met mijn AOW. Dat had ik niet verwacht.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vond het geweldig! Als je een eigen bedrijf hebt en de inkomsten per maand nogal verschillen is het zo leuk om op een vaste datum zomaar een bedrag op je rekening te zien staan! En doorbetaalde vakanties en feestdagen en als klap op de vuurpijl ook nog vakantiegeld 😀😀

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dubbel is dat. Verlangen naar gratis geld en in mijn geval verlangen naar minder belastingen. Tegelijkertijd is de AOW leeftijd ook een punt dat je stokoud bent en goed voor je gezondheid moet zorgen.
  In mei volgend jaar behaal ik de AOW leeftijd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind de term gratis geld in mijn geval en zeker ook in jouw geval onjuist. Ik heb vanaf 1973 premie betaald voor de AOW.
   Alleen als je na je zestiende nooit gewerkt hebt of nooit een uitkering ontvangen hebt, dan zou je kunnen spreken van gratis geld omdat de AOW een algemene wet is die voor iedereen geldt, ook voor mensen die niet zelf een inkomen hebben.

   Verwijderen
  2. Ik verwacht dat de,AOW afgebouwd gaat worden. Ooit.

   Verwijderen
  3. Ik ben op mijn zestiende begonnen met werken (als werknemer) en heb tot mijn 35E bij een bedrijf gewerkt (2 keer 6 maanden zwangerschap-verlof. Daarna een eigen bedrijf begonnen en tot na mijn 67E doorgewerkt en in die 32 jaar alle premies betaald dus “gratis geld” geldt ook niet voor zelfstandige ondernemers.

   Verwijderen
 4. Ik vond het vooral bijzonder dat ik mijn ouders nog had, een kind met AOW dus!
  Een vriend van mij is begin 70 en zijn moeder bijna 100. Die is wel heel lang al kind.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij krijgen volgende maand voor de eerste keer aow
  Dus wij hebben moeite om afscheid te nemen van het salaris wat
  Trouw elke 4 weken binnenkomt
  Het aanvragen van aow verliep bij ons heel makkelijk
  Met pensioen hebben we meer problemen want moet volgende maand al ingaan
  En we weten nog de bedragen niet helemaal
  Al menig keer er achter aan gemaild

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik douche maar 1x per week !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De wedstrijd 'wie douched er het minste' die hebben we hier toch al gehad? ;-)

   Verwijderen
  2. AOW staat niet voor Altijd Onder Water hoor anoniem 12:52, dus je lost de wereldproblemen niet op met je 1x per week douchen ;-)

   Verwijderen
 7. Het is je van harte gegund!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ook ik vond het zo'n raar idee AOW te gaan ontvangen .Dacht opeens nu hoor ik ook bij de oudjes haha

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik weet nog heel goed dat mijn grootouders en mijn ouders AOW kregen. Die waren in mijn ogen inderdaad stokoud ;-)

   Verwijderen
 9. Mijn tante moest op een zeker moment ook haar AOW aanvragen. Dat weigerde ze aanvankelijk, ze was terminaal ziek, en verwachtte niet haar 65e verjaardag te halen. Maar dat ging zomaar niet, ze werd er even fijntjes op gewezen dat ze dat MOEST aanvragen. Niet thuis in al die administratieve zaken vroeg ze mij haar te helpen. Ook al wist ze zelf zeker dat ze nooit AOW zou krijgen. Ze is 12 dagen voor haar 65e verjaardag overleden. Ik vond het toen erg vreemd dat ze verplicht werd dat aan te vragen, maar misschien is dat in de tussentijd wel veranderd (ze overleed in 1992).

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Niet aanvragen uit hebberigheid zolang je nog zelfredzaam bent met je eigen spaarpot, vindt ik. Het "krijgen" wordt teveel omarmd want dat kan toch niet echt een erg goed gevoel geven zou ik denken zolang je zonder kunt? Ik heb het als babyboomer 66 jaar zonder de overheid kunnen redden en dan zal dat voor die overige paar jaar ook nog wel gaan zeker?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Niet aanvragen? Ik moet de eerste nog tegenkomen die geen AOW uitkering aanvraagt zodra iemand daar recht op heeft!
   Mijn pensioen bedraagt €629 euro en ik zit nu nog in de hoge uitkeringsfase. In 2028 wordt dit pensioen verlaagd tot ruim 400 euro. Die AOW heb ik echt wel nodig en het lijkt er op dat je die AOW niet kunt weigeren, zoals Anja hierboven al beschrijft. Ik heb namelijk mijn hele leven al premie betaald voor deze verzekering. Als ik de AOW niet had willen hebben, dan had ik uit levensovertuiging rond 1968 bezwaar moeten aantekenen tegen de AOW premie. Zonder premiebetaling geen AOW uitkering!

   Verwijderen
  2. @Anoniem van 17:43 uur. Het geld van AOW en pensioen heb je gedurende je leven opgebouwd. Het is dus niet een kwestie van krijgen, maar recht hebben op.
   Als jij je pensioen en AOW niet wilt hebben en genoeg hebt aan je eigen spaarpot, dan zijn er genoeg goede doelen om dat geld aan te doneren. Ik hoor graag waar jouw geld naar toe gaat en waarschijnlijk vele lezers met mij!

   Verwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden geweigerd. Over niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.