dinsdag 7 augustus 2018

Rookverbod op straat

Afgelopen vrijdag werd bekend dat er in Rotterdam ver gevorderde plannen zijn voor een rookverbod in sommige straten.
Het Erasmus MC, de Hogeschool Rotterdam en het Erasmiaans Gymnasium gaan zo'n verbod aanvragen in hun omgeving en de nabijgelegen straten.

 Ook in andere steden, o.a. Groningen zijn plannen voor rookverboden in bepaalde gebieden van de stad. De NOS: "In Groningen staat de gemeenteraad op het punt een plan goed te keuren waarmee circa 30 instellingen zelf een gebiedsverbod kunnen aanvragen."

Super! Heel goed dat het niet vanzelfsprekend is om in de straat voor de middelbare- of basisschool te roken! Roken is zo vreselijk ongezond, het is een goed teken dat er werk van gemaakt wordt om kinderen duidelijk te maken dat roken heel slecht is.
30 instellingen in Groningen omvatten uiteraard niet de hele stad en voor mijn eigen klachten zal het weinig uitmaken, maar hoe meer signalen dat roken slecht is voor de gezondheid, hoe beter!

Ik weet dat mensen die heel erg hechten aan persoonlijke vrijheid zullen steigeren over dit beleid. Die vinden dat ze baas zijn over hun eigen longen en hun eigen gezondheid en dat het hun keus is om de kans te lopen nog voor hun 60e of eerder te overlijden aan kanker. Maar die mensen vergeten wel, dat hun medemensen mee moeten roken en dat ze een erg slecht voorbeeld zijn voor kinderen.

20 opmerkingen:

 1. Reacties
  1. Dat mag ook wel hoor! In je eigen huis en (jammer voor je buren) ook in je eigen tuin.

   Verwijderen
  2. roken moet mogen.... wat zou je zeggen als je astma had...

   Verwijderen
  3. ik heb zelf copd gold 4 en ik vind ook dat roken moet mogen .... dat betuttel van de regering zou verboden moeten worden !

   Verwijderen
  4. @Anoniem van 8 augustus: Rook jij maar lekker door met je COPD, maar wel graag in je eigen huis. Voorlopig stopt de betutteling van overheden bij jouw voordeur.

   Verwijderen
 2. Voor mij gaat dit te ver en is willekeur. Dan moet er ook een bbq verbod komen. En stinkende houtkachels verbieden. Want dat is erger dan de sigaret van de buurvrouw.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het gebied in Rotterdam is dus rondom een ziekenhuis en een middelbare school. Er zijn daar geen woonhuizen. Dus wat je doet is dat patiënten (voor wie niet-roken ALTIJD loont, want zelfs als je al kanker of een hartziekte hebt, doet stoppen met roken nog goede dingen voor je) en middelbare scholieren minder met rook en rokers in aanraking komen.

   Verwijderen
  2. Het verbod is inderdaad niet in een woonbuurt.

   Verwijderen
 3. Ik vind zo'n verbod ook prima. Persoonlijke vrijheid is 1 ding, maar met roken laat je andere mensen noodgedwongen mee 'genieten' van jouw persoonlijke vrijheid. En dat vind ik niet oké. Sommige hobby's moet je bij je houden.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wie gaat dat in de gaten houden. De politie ? Die heeft het al druk genoeg !

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel goed idee! Overlast door rook, van sigaretten of kachels of wat dan ook, is helaas niet te voorkomen. Maar hoe eerder we voorkomen dat onze kinderen denken dat het normaal is om te roken, hoe beter.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat mij betreft prima. Hier ook snel benauwd van rook van een ander. Probleem is dat je mee 'moet' doen, dus voor het ziekenhuis, in de winkelstraat, in je buurt, enz. Prima als een ander rookt, maar zelf kan ik er niet tegen. Om over de sigarettenpeuken die overal slingeren nog maar te zwijgen... In de speeltuin, langs de kant van de weg, op straat, brrrr wat rommelig...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. In Singapore mag je nog net roken op straat, maar oh wee als je niet netjes met as en peuk omgaat. Geldt al helemaal voor kauwgom. Van mij mag zo'n beleid hier ook. Streng op zwerfvuil, hoge boetes.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ben zelf een ex-roker, die nog met regelmaat best een shaggie zou lusten. Maar ben er altijd voor geweest, om het roken te ontmoedigen. Het is een goed signaal en bij mij heeft het gewerkt al die verboden in trein, openbare gebouwen etc. Ik drink nu nog graag een wijntje, maar sta er ook achter dat er gewezen word op de gevaren van drank... hoe meer, hoe beter. Het blijft je eigen keus of je wil roken/drinken, of niet. Maar dan gelimiteerd, alleen thuis. Prima toch?! We vinden het toch ook niet fijn als er heroïne word gespoten in ons bijzijn, in een speeltuin, of in de straat? Slechte dingen zijn slecht en laten we dat uitdragen!EN hou op met te zeggen: nou, dan mogen we ook geen vette friet met zout meer eten in 't zicht van anderen, dan lijft alleen een appeltje en watermeloen over.... zucht!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik zie dit als betutteling, waar trek je de grens?! Persoonlijke vrijheid is een groot goed..
  Ik ben geen voorstander van roken en heb zelf ook nooit gerookt, 61 jaar jong.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eens, en ik ben zelf ook geen roker (nooit geweest ook). Bij mij roken ze in mijn portiek, barbecueën achter in de tuin en ik hoor wel eens muziek ook. Dat moet je accepteren als je in een volksbuurt woont, zoals ik. Ik doe die dingen zelf allemaal niet, en het zou fijn zijn als het er niet was, maar zolang het binnen acceptabele grenzen blijft moet het kunnen vind ik. Mensen zijn al vaak zo onverdraagzaam naar elkaar.

   Verwijderen
 10. Ik kan me zo voorstellen dat je last van de rook hebt in de nabije toekomst echter is de overheid nog steeds niet actief bezig het roken te verminderen behalve enge plaatjes op de pakjes. Wat denk je dat ze aan accijnzen mis lopen wanneer iedereen dit jaar zou stoppen!! Het ontmoedigen om jeugdigen niet aan te zetten tot roken vind ik juist maar hou op met wat wel en niet mag! Ik zou ook katten belasting moeten betalen omdat ik katten heb en deze in mijn eigen tuin poepen en piesen. Ik kan de blaffende honden van mijn buren ondertussen ook amper verdragen omdat ik hoog gevoelig ben. De politie inschakelen omdat bij de buren een feestje iets te luidruchtig is terwijl ik de volgende dag weer om 5 uur mijn bed uit moet vanwege werk?
  Vergeet niet dat alle en dan bedoel ik ook alle rokers het liefst vandaag dan morgen zouden stoppen vanwege de kosten en het gevoel als outlaw bestempeld te worden maar het een hele vervelende verslaving is.
  Ik zal roken nooit goed praten maar het verwijzende, lees veroordelende, vingertje is niet nodig. Oké we hebben een van de meest dichtbevolkte landen van de wereld en daardoor komt iedereen in contact met de minder aangename kanten van het leven.

  Groet, Ellen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ken een vrouw die ook graag wilde stoppen met roken maar ze is ernstig ziek ( prognose, nog 1 jaar te leven) en roken is nog haar ´enige´lolletje, wat ik mij goed kan voorstellen, ze heeft niks meer te verliezen, toch!

   Verwijderen
 11. Ik ben ook hooggevoelig tegen filter sigaretten

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden geweigerd. Over niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.