zaterdag 4 augustus 2018

Extreem gevoelig

..... voor tabaksrook.
Mijn conclusie is dat mijn luchtwegen extreem gevoelig zijn. Als ik buiten ben, dan reageer ik direct op rook, ook al is de roker op meters afstand. En als ik binnen ben, met de ramen dicht en mijn buren roken in de tuin, dan komen er sporen van rook mij plagen. Ik reageer met benauwdheid en misselijkheid. Op een pakje sigaretten staat: ROKEN is DODELIJK en dat weten mij luchtwegen mijn haarfijn duidelijk te maken. Weg bij rook, want dat is niet goed voor je!
Laatst notuleerde ik op mijn werk een vergadering, de voorzitter, zwaar astmatisch, zat naast me. Ik had last van de rook van de rokers die buiten stonden, vlakbij de ruimte waar wij vergaderden. Die ruimte was namelijk naast de ingang en en bij die ingang roken regelmatig collega's. De ramen waren dicht, maar ondanks dat hinderde de rook mij. Ik vroeg de voorzitter na afloop of zij ook last had gehad van de rook. Nee, helemaal niet. Het is niet mogelijk dat ik het me ingebeeld heb, want ik heb geen roker gezien, alleen tabaksrook geroken en in ruimtes die verder van de rookplek verwijderd zijn heb ik nergens last van.
Op zich vind ik het heel vervelend dat ik zo snel last heb van rook. Die bijna allergische reactie is in de loop van jaren steeds erger geworden. Ik kan haast niet meer in mijn tuin zitten, alleen bij slecht of koel weer, als mijn buren niet buiten zitten. Mijn ene buurvrouw is een kettingrookster, mijn andere buren roken minder, maar zijn met meer mensen. Ze zijn daar met zijn vieren en soms met zijn zessen of meer, allemaal rokers, ook de inmiddels bijna volwassen kinderen.
Mijn moeder had heel veel last van parfumgeuren, die kon niet naar de schouwburg omdat ze dan de kans liep om vlakbij iemand te zitten die haar een hele avond liet hoesten en benauwd zijn. Dat durfde ze niet aan. Ik vind parfum ook niet fijn, maar ik vind rook erger.
Ik hoop niet dat mijn klachten nog verder toenemen!

14 opmerkingen:

 1. Ik heb geen astma, geen copd en heb ruim 35 jaar zelf gerookt en ben 19 jaar geleden gestopt met roken, cold turkey.
  De eerste jaren nadat ik was gestopt met roken vond ik de geur van een brandende sigaret heerlijk.
  Maar nu kan ik al jaren niet meer tegen de rook en de geur van tabak. Lekker op een terrasje zitten wordt me door rokers vaak onmogelijk gemaakt. In de rij voor de kassa krijg ik last van een kriebelhoest als er een roker (de geur in de kleding, het haar) bij mij in de buurt staat. Gelukkig wonen we niet in een rijtjeswoning maar staat ons huis op een kavel van ruim 2400 m2 zodat ik van de rokende buren geen last heb. Helaas hebben de overburen een houtkachel: die rook heeft hetzelfde effect op mij!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vanmorgen was m'n buurman al vroeg met z'n bijenkasten bezig. Daar wordt een rookpot bij gebruikt. Ik kan je vertellen dat ik in bed bijna stikte, ik moest snel overeind. Heb om 7 uur alle ramen en deuren dicht gedaan. Door de smog heb ik al meer last van m'n astma, en dit verbetert het niet. Nu, om bijna 10 uur, heb ik het nog steeds benauwd en heb vanmorgen maar een extra puf genomen. Gezonde mensen hebben dit echt niet in de gaten. Groet, Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lijkt inderdaad op een soort allergie of overgevoeligheid. Misschien voor een van de hulpstoffen in de tabak? Maar ja daar schiet je niet veel mee op. Het lijkt me enorm lastig en ook beperkend. Ben je er erg lang benauwd van?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik denk dat roken dodelijker is as dan vlees eten. Gr. Wim

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wim, echt, ze moeten jou de baas van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschap maken.

   Verwijderen
 5. Wat lastig. Voorals,als je het niet ontlopen kunt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb nooit gerookt, heb geen astma, geen COPD en ben voor mijn leeftijd superfit. In de jaren '60 en '70 kwam ik in kroegen, waar je andere mensen nauwelijks zag door de rook. In mijn herinnering ging ik heel graag naar dat soort kroegen en had ik daar nauwelijks last van de rook.
  Nu vloek ik, wanneer iemand voor mij fietst of loopt en daarbij rookt (en ga daarna snel voorbij die persoon). Reeds vóórdat ik deze blog las, had ik het idee, dat de gevoeligheid voor tabaksrook bij mij toeneemt met de leeftijd. Ik schrijf dit niet om de overlast van rokers te bagatelliseren (wat mij betreft: Nederland rokersvrij), maar ik vermoed, dat de gevoeligheid voor rook met de leeftijd toeneemt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zou heel goed kunnen. Ik had een rokende vader en rokende ooms en tantes en had als kind nergens last van, behalve dan van astma en oorontstekingen als twintiger (er is een aantoonbaar verband tussen roken bij kinderen en astma en oorontstekingen). Ik had ook geen problemen met rook in cafés etc destijds.

   Verwijderen
 7. Mijn vader was een kettingroker, en ik vind het verschrikkelijk stinken! Hij rookte Caballero, ik heb later begrepen dat dat ook echt heel zware sigaretten waren. Als hij in de auto een sigaret op stak, had ik direct hoofdpijn. Hij moest dan echt eerst een raampje open zetten, en dan dook ik plat op de achterbank. Maar helaas vergat hij het nogal vaak. Vanmiddag liep ik in de stad, en oh wat een ellende, als er dan iemand midden in de winkelstraat een sigaret opsteekt! Ik heb geen astma o.i.d. maar wel weinig long-inhoud. En tijdens een dubbele longontsteking zijn veel longblaasjes geknapt, dat schijnt niet te herstellen. Wat mij betreft mag Nederland rookvrij worden, maar ik realiseer me dat rokers er helemaal niet bij stil staan hoeveel vervelend het voor anderen kan zijn dat zij roken.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik word zo langzamerhand erg moe van de inhoud van deze blogs en de commentaren. De nieuwe heksenjacht is geopend op de rokende medemens. Voor alle duidelijkheid: ik rook niet! Bij mij thuis mag altijd gerookt worden door volwassenen maar: buiten. Waar komt toch die behoefte vandaan om altijd maar ongezouten je mening te geven over de rokende medemens.( dit is niet alleen voor jou bedoeld hoor zuinigaan)

  Er zijn zoveel dingen die niet gezond zijn. Waarom nooit een blog over mensen die te dik zijn, grotere kans op gewrichtsband slijtage, diabetes, hartklachten. Mensen die o zo gezellig een flesje wijn (of 2) drinken in het weekend.
  Mensen die gretig gebruik maken van de (verzekerde) fysiotherapie,terwijl de desbetreffende therapeut ze aanmaant alsjeblieft wat te gaan sporten omdat de klachten daarvan afnemen. Als is het maar elke dag een flinke wandeling maken.
  Ik ben praktijkondersteuner in een grote praktijk en kom meer van dit soort situaties tegen dan iemand zich kan voorstellen.
  Ben zelf astmatisch en heb artrose. Dus idd last van houtkachels, barbeque , rokende medemens etc.Door de artrose beweeg ik moeilijk, heb last van hoge stoepranden,traplopen, etc.
  Moet iedereen zich dan aan mij aanpassen zoals men verwacht van rokers???
  Het zijn volwassen mensen die hun keuze maken, net als mensen die overgewicht hebben door teveel te eten, mensen die te weinig bewegen, mensen die ongezond eten etc.
  Kom op zeg,stop eens met de pijlen te richten op 1 groep. We leven in een klein dichtbevolkt land, dus hebben we altijd last van het een of het ander. Misschien iets meer tolerantie en iets meer zelfinzicht.
  En ja hoor ik weet hoeveel last ik zelf heb van rook, te smalle trappen, te hoge stoepranden etc. Maar een ander daarvoor te blamen?
  Laten we eerst eens kijken wat wij kunnen doen om onze maatschappij vriendelijker en vooral gezonder te maken en dan commentaar geven op de ander....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien omdat de niet rokende medemens ervoor kiest om niet te roken. Wordt echt niet blij iedere keer als ik verplicht in de rook van mijn buurman zit. Of hij daar nu zelf voor kiest of niet, heeft daar niets mee te maken.

   Verwijderen
  2. Ik snap die reactie van Martha (die ik heel vaak hoor) niet. Ik heb er geen last van als iemand te dik is, ik heb er geen last van al iemand veel drinkt. Laat iedereen maar zo ongezond zijn als ze zelf willen. Zal mij een zorg zijn. Het heeft totaal geen invloed op hoe ik me voel.
   Waar ik wel last van heb is rook. En behoorlijk ook. Daar word ik heel erg benauwd van. Wat mij betreft ben je echt appels met telefoonkabels aan het vergelijken.

   Verwijderen
 9. Ik vind parfumluchten ook vreselijk , net als roken trouwens

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ook ik heb extreem gevoelige luchtwegen, astma van geuren en alles wat maar in de lucht zit. Rook, parfum, scherpe etensgeuren, ik kan er niet tegen. Yasr

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden geweigerd. Over niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.