Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

vrijdag 3 augustus 2018

Vegetarische vrijdag - Hoe eet je veganistisch op vakantie?

Ik ben nu een weekje op vakantie op Ameland met mijn veganistisch etende kinderen. Vorig jaar waren ze nog vegetariërs op een enkele uitzondering na, want we hebben bijvoorbeeld vorige zomer nog wel kibbeling gegeten. Toen gingen we pizza eten en ook elders eten.Ik at toen meestal nog wel vis en ook nog wel een beetje vlees.
Maar nu is in ieder geval het ene stel uitsluitend veganistisch en  het andere stel bijna helemaal veganistisch. Het is feestelijk en gezellig om uit eten te gaan, maar waar eet je veganistisch  in een restaurant?

Ik heb wel eens even zitten googelen. Het moet wel kunnen, maar is nogal prijzig en de meeste restaurants die in aanmerking komen, zijn aan de andere kant van het eiland. We hebben de auto's op de pier in Holwerd staan, dus daar hebben we hier niets aan en op de fiets ben je toch vrij lang onderweg.
Gelukkig is het aanbod in de supermarkten best goed afgestemd op mensen die veganistisch willen eten. In Nes is een Jumbo gevestigd en die heeft veel vegaproducten, maar ook de supermarkt van de camping heeft sojamelk en andere vegaspulletjes.
We hebben één voordeel: de man van mijn oudste kookt graag en maakt heel lekker eten! 

Vandaag of morgen gaan we wel buiten de deur eten. Bij de viszaak Metz, in Nes. Voor diegenen die dat willen alleen patat met vegamayonaise (als dat er tenminste is) en voor diegenen die toch nog vis willen, net als vorig jaar kibbeling met patat. Voor het geval dat er geen vegamayo is, gebruiken we zelf meegebrachte mayo.

15 opmerkingen:

 1. Mooi dat jullie er zo relaxed en creatief mee om gaan. Ik hoorde net van een kok in een redtaurant dat ze uitgaan van wat niet weet wat niet deert. Het niet serieus nemen. Komt vooral door de wannabe vegans. Moeten ze ingewikkelde hapjes maken en dan gaan er bitterballen naar binnen. Heb je het veganstalletje al gezien op de brug vanaf het station naar de nieuwestad in Leeuwarden. Heerlijk soylatte en weedburgers. Feestje om dat tegen te komen. Kwam eens familie met bezoek uit Afrika. Die wilden de bezoeker snert laten proeven. Smaakte best. Nadat het op was werd er voorzichtig op gemerkt dat er geen vlees in zat en dat ze het niet gemist hadden.Mooi toch zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bij een pizzeria hoeft het niet al te moeilijk te zijn. Dat heb ik gehoord van een voormalige buurvrouw die toen al vegan at. Wel handig om van tevoren even te bellen met het restaurant.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik kan me voorstellen dat uit eten gaan nog best lastig is inderdaad. Mijn oudste dochter zegt dat tenminste ook wel eens; zij eet ook veganistisch. Fijn dat het aanbod in supermarkten wel behulpzaam is.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Lijkt me inderdd niet makkelijk om Vega te eten op vakantie want hoe controleer je of iets ook echt vega is klaar gemaakt?
  Misschien toch het beste om dan zelf te koken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. We kwamen laatst veganistische frikandellen tegen in de delhaize. Daar zit geen dood vlees in ! De consistentie was enigszins korrelig doch goed eetbaar. Een aanrader voor wie geen dodelijk frikandellenvlees wil. Kijk wel uit met evt. mayonnaise voor de frikandel special. Die moet ook veganistisch zijn. De ketchup gaat meestal wel goed. Evenzo de uitjes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. kun je die dan ook op vakantie meenemen. Naar het strand bijv.

   Verwijderen
 6. Hbben ze dan ook vegan kroketters ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De vegetarische slager verkoopt vegan kroketten en bitterballen die bij de meeste winkels te koop zijn. Ook de aldi heeft vega kroketten en bitterballen.

   Verwijderen
 7. Frikandellenvlees is dood, maar niet dodelijk - anders zou het zeker niet verkocht mogen worden!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou met die ogen uiers en hersenvliesvlees is het zeker dodelijk

   Verwijderen
  2. Alleen zit dat er niet in en blijft dat broodje aap maar door zingen door van deze opmerkingen als van anoniem.

   Verwijderen
  3. Rest vlees wordt vaak verward met afval. Al eeuwen wordt er worst van gemaakt. Ik weet nog dat na het slachten men zich verheugde op snut en oren op brea.Roggebrood. Was erg lekker.Schijnt. Waarom zou vlees van dezelfde koe of varken opeens dodelijk of slecht zijn ? Zo hypocriet. Heet het spareribs dan is het lekker maar als de ribbetjes van een varken krabbetjes heten zijn ze vies

   Verwijderen
 8. Van uiers, ogen en 'hersenvliesvlees' eten ga je niet dood. Wat wordt er weer schromelijk overdreven. Vegan willen eten, maar dan wel nep kroketten en frikandellen. Verbaasd zijn dat er niet in elk restaurant vegan menu's op de kaart staan. Eet thuis, informeer je en verwacht niet het onmogelijke van de horeca. Die zich vast wel in rap tempo zullen aanpassen aan deze trend hoor. Want voor veel mensen is het dat, jammer genoeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ehhmm.
  Pizza is niet veganistisch, kaas is namelijk niet veganistisch, vis eten is niet vegetarisch want vis is geen plant.
  Vegetarisch komt van het woord vegetatie, planten dus. Veganistisch is daarvan de overtreffende trap. Je mag geen patat uit dierlijk vet eten, geen kaas, melk Yoghurt of eieren
  Veganistisch eten is niet gezond, je kunt er aan dood gaan.
  (ps: ik ben dus wel vegetariër want ik eet geen vlees en vis, maar wel eieren en kaas, dus ben ik geen veganist)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wie heeft gezegd dat pizza veganistisch is? (kan wel als je de kaas eraf laat en geen melk in de bodem doet). Zuinigaan schrijft dat er kibbeling gegeten is als uitzondering. Even beter lezen voordat je belerend doet.
   Van veganistisch eten kun je inderdaad dood gaan, net als van vegetarisch eten of 'alles' eten. Het hangt er helemaal van af of je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt.
   Veganistisch eten is hartstikke gezond als je oplet wat je eet (o.a. vitamine B12 slikken!) Misschien de volgende links even lezen?

   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19562864
   http://www.heart.org/HEARTORG/HealthyLiving/HealthyEating/Vegetarian-Diets_UCM_306032_Article.jsp

   Verwijderen