Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In 2007 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

woensdag 15 augustus 2018

Groenten en fruit duurder door langdurige droogte

De droogte heeft voor problemen gezorgd bij de boeren. De opbrengsten vallen tegen en daardoor gaat de prijs van de producten omhoog.
Helaas heeft het kabinet ook het onzalige plan opgevat om de groenten en fruit sowieso duurder te maken door de BTW te verhogen van 6% naar 9%. Dus wat groenten en fruit betreft worden het dure tijden.
Groenten worden duurder, door mislukte oogsten of kleinere opbrengst.
Appels, peren en pruimen worden duurder en meestal betekent dit dat de vraag verschuift naar fruit dat niet te lijden heeft gehad van de droogte in west Europa. Hoe meer vraag er is naar (sub)tropisch fruit, hoe duurder dit ook zal worden.

Dit lijkt mij een uitstekend moment voor de regering om af te zien van de BTW verhoging op groenten en fruit en de BTW zelfs naar 0% te brengen. De regering heeft in mijn ogen tot taak zijn inwoners te stimuleren tot gezonde keuzes. Door verlaging van de belastingen blijven de prijsstijgingen door de droogte beperkt en kan iedereen zich nog steeds permitteren om verse groenten en vers fruit te kopen.
Wil je meedoen aan de actie van Foodwatch om de BTW af te schaffen, klik dan hier.

8 opmerkingen:

 1. Het is weer niet te geloven van die BTW. Belastinginkomsten gaan in Nederland blijkbaar boven gezondheid. Tja de hoge heren in Den Haag kunnen hun appeltje en broccoli toch wel betalen...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben het helemaal met je eens, maar heb niet de illusie dat de heren en dames in Den Haag er begrip voor zullen hebben. Wat is nu 3%, zal er daar gedacht worden. Tja, voor hun peulenschilletje, maar of "het volk" straks de peultjes nog kan betalen?!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het zat eraan te komen dat groente en fruit duurder zouden worden na de droge maanden ,en dan nog 3 % btw erbij word alles mega duur .Weinig stimulerend om gezonde dingen te[ kunnen ] kopen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mega duur?? Klein voobeeldje: Broccoli van €0,99 per 500 gr gaat met 9% btw € 1,02 kosten.
   Duurder? Ja
   Mega duur? Nee

   Het algemene btw tarief is 21% in NL, dat betekent dat het grootste deel van onze spullen met 21% belasting wordt belast. Het LAGE tarief is 6%, dit is dus een speciaal tarief en dat betalen we dus over een veeeeel kleiner deel van wat we kopen (overigens ook over medicijnen, verbandmiddelen, water, bloemen/planten, boeken en kunst gekocht direct van de maker)

   Echt, ik betaal ook liever niet te veel, maar overdrijven is ook een vak ;-)


   .

   Verwijderen
  2. Ach heb ik eindelijk toch een vak geleerd blijkbaar !!

   Verwijderen
  3. Dat LAGE tarief is over een veeeel kleiner deel inderdaad, namelijk over de eerste levensbehoeften!

   Verwijderen
 4. Als je nu al ziet wat vooral fruit kost, niet te betalen voor mensen met een smalle beurs! Verse groenten en fruit eten zijn zo belangrijk voor je gezondheid en daar dan ook nog eens 3% extra btw overheen, nee, dat is geen goed besluit.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De patat gaat duur worden. Nu al 2 euro 70 voor n patatje met.

  BeantwoordenVerwijderen