Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

donderdag 13 september 2018

50 miljoen ton groente en fruit wordt in Europa ieder jaar weggegooid, niet door consumenten, maar door telers.

Daar komt dus wat wij als consumenten weggooien nog bij!

Kort geleden in het nieuws: een paprikateler dumpt miljoen onverkoopbare paprika's op een veldje.
Foto van de gedumpte paprika's. Bron: 1Limburg.nl
De paprika's hadden door de hitte kleine plekjes gekregen en waren "onverkoopbaar". Ze waren nog prima te eten, maar de supermarkten wilden ze niet meer.
 Onderzoek van de Universiteit van Edinburgh toonde aan dat een derde van alle groente en fruit in Europa wordt weggegooid omdat ze lelijk is, meldde het Britse BBC prominent. De reden van weggooien kan zijn omdat er kleine plekjes op zitten maar evengoed om de imperfecte vorm; denk aan een komkommer die net even te krom is. 

Een paar indrukwekkende cijfers:
- Het gaat om 50 miljoen ton groente en fruit elk jaar in Europa.
- De klimaatvervuiling door dit onnodig weggooien komt overeen met de uitstoot van 400.000 auto's. 
Bron voor de tekst in blauw: Foodwatch

Ik vind dat er een omslag moet komen en dat dit weggooien echt niet  kan!

11 opmerkingen:

 1. Het is absurd hoeveel goed voedsel er weggegooid wordt, ook door consumenten!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat gebeurt ermee dan? Wordt het gebruikt als grondstof voor soepen en sauzen of voor de diervoederindustrie? Ik mis die info in dit stuk. Volgens mij wordt een groot deel niet echt weggegooid namelijk

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er wordt compost van gemaakt, dus niet voor voeding.

   Verwijderen
  2. Als het afgekeurd is voor humane voeding dan mag het ook niet in diervoeding, die regelgeving is zo mogelijk nog stricter dan voor humane voeding.

   Verwijderen
 3. Ik kocht een pompoen met "warmte-schade". Goedkoper en prima van smaak.Dat willen vast veel meer mensen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind het schandalig. En 'wij' zijn te verwend. Zag gisteren een aflevering van Steenrijk, straatarm. De zuurkool was 'te zuur' en werd niet gegeven. Terwijl je het gewoon even onder de kraan kunt afspoelen maar blijkbaar weten mensen dat niet meer. Als ik groente uit de tuin haal dan hebben ze ook een 'afwijkende' vorm maar ze smaken prima. En dan ook nog te bedenken dat er miljoenen mensen zijn die honger hebben!!! Het is tijd voor een omslag!
  Groet, Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
 5. 'gegeten' bedoel ik (i.p.v. 'gegeven')

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mijn “overschot” aan groentes en fruit geef ik weg, maak ik in of vries ik in. Rauwe paprika in bakjes in de vriezer en je hebt de hele winter paprikablokjes voor pastagerachten, goulash etc. Als I.glo of B.onduel ze niet willen kopen om te verwerken geef de produkten dan aan de voedselbank. Ik zet in deze periode bijna iedere dag een kruiwagen met appels (gratis meenemen, niet de kruiwagen!) aan de straat en meestal is de kruiwagen tegen de muddag leeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Er is genoeg voedsel op deze aarde

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ontving onderstaande reactie van een lezer:

  Beste zuinigaan,
  het originele bericht stond in Dagblad De Limburger. Ik wil even kort samenvatten wat er in het artikel stond.
  Deze teler had 200.000 kilo paprika' s met een plekje geoogst. Normaal verkocht hij dit aan andere verwerkers, denk aan soep-en sauzenfabrikanten, maar door de hitte was er een enorm overschot op de markt. Hierdoor kon hij het nergens kwijt ondanks alle moeite van zijn kant. Bewaren was door de warmte en het feit dat het een B- product was geen optie, het rottingsproces ging nl. ook veel sneller als normaal. Dit zou zo veel geld kosten dat hij failliet kon gaan. Dus heeft hij ervoor gekozen om de laten onderploegen.

  In het vervolg even verder zoeken en niet meteen veroordelen.😡😡😡😡😡

  BeantwoordenVerwijderen