maandag 3 september 2018

Altijd zomertijd of altijd wintertijd?

De Europese Commissie wil dat er een einde komt aan de wisseling van zomer- naar wintertijd en andersom. Niet goed voor het bioritme van mensen en er is geen economisch nut.
Vooral het wisselen van wintertijd naar zomertijd, waarbij iedereen een uur vroeger moet beginnen, levert problemen op. Daarnaast hebben voor mensen in het hartje van de zomer, doordat het zo lang licht blijft,  problemen met inslapen. Het voelt onnatuurlijk om te gaan slapen als het nog licht is.
Het is nog niet zo ver dat alle landen in Europa gaan stoppen, maar het zit er aan te komen.

Ik ben er wel voor dat de klok niet weer vooruit of achteruit gezet wordt.
Als het toch economisch niets oplevert en mensen er van van slag raken, waarom zou je het dan doen?
Geef mij dan maar voor altijd wintertijd. Dat hadden we voordat de zomertijd ingevoerd werd ook (dat was in 1977, dat weet ik nog heel goed).
In de winter staat de zon om 12:40 uur op zijn hoogste punt, in de zomer is dat nu om 13:40 uur. Dat is in feite ook onnatuurlijk. Het meest logische zou zijn om op 12:00 uur de zon op het hoogste punt te hebben, maar dat levert zo veel verschillende tijdszones op. Dat is niet werkbaar.

Wat vind jij van het idee om te stoppen met wisseling van zomer- naar wintertijd?

28 opmerkingen:

  1. Helemaal met je eens! Zomertijd is ooit eens geintroduceerd in 1943 door de bezetter. Later door de oliecrisis nog een keer (1977). Tijd om weer normaal te doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Net als jij mag het voor mij terug naar voor 1977. En s.v.p. niet altijd de zomertijd.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Moeilijk, de wisseling mag van mij wel verdwijnen, maar ja met wintertijd is het in september al vroeg donker. In de zomer is het sowieso licht als ik ga slapen of wakker word. Ik aarzel voor toch altijd zomertijd.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik las dat ze dan voor de zomertijd gaan kiezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Tja je kan natuurlijk ook denken aan het gemiddelde.
    Half zomer half wintertijd, nog 1 maal verzetten en daarmee klaar.
    Lekker ouderwets polderen ;)
    gr John

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Van mij mag die tijdswisseling ook verdwijnen. Ik roep het al jaren!
    Maar ik hoorde dat ze dan voor de zomertijd gaan kiezen en daar heb ik dan weer mijn bedenkingen bij. Want waarom niet terug naar hoe het was (wintertijd)?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hahaha, normaal doen !! Geef mij maar zomertijd!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Persoonlijk heb ik weinig last van de overgang zomer/wintertijd en v.v.
    Kiezen voor altijd zomerijd is een beetje ondoordacht/kortzichtig, aangezien de zonopgang dan eind decmber pas rond 9.48 is, tegenover standaardtijd 8.48. Ik denk dat niemand erop zit te wachten om een halve morgen in het duister te zitten ;)
    groet Marianne

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik heb altijd wel last van de wissel, vooral die naar zomertijd inderdaad. Maar dat wordt gecompenseerd door het gevoel dat we weer richting het lekkere weer gaan! Ik geniet in de zomer van de lange avonden, lekker nog even rustig 1,5 uur buiten wandelen of buiten sporten na het avondeten. Dus altijd wintertijd zou voor mij niets zijn. Ik ben een avondmens dus dat de zon met wintertijd 's morgens om 4:30 op gaat, heeft voor mij geen meerwaarde.

    In de winter met zomertijd is het van half 10 tot half 6 licht ongeveer. Met een 40-urige werkweek betekent dat structureel in het donker reizen en tijdens de lunchpauze hopen op een straal zonlicht. Kortom, van mij mag het blijven zoals het nu is.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Mijn eerste reactie is: stoppen met die tijdwissel. Ik verbaas me er altijd over hoelang ik nodig heb om in het nieuwe ritme te komen. Maar als ik me dan voorstel dat ik vanavond de lampen thuis al rond een uur of half 8 aan moet knippen, terwijl het voor mijn gevoel nog volop zomer is, vind ik dat ook wel weer jammer. Kortom: ik zie zowel voor- als nadelen aan het afschaffen van de tijdwissel.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Persoonlijk heb ik nooit last van de omschakeling. Hooguit een dag of twee het gevoel dat ik op een rare tijd ga eten. Ook mijn man en kinderen hebben er nooit last van (gehad). Als ze het toch gaan afschaffen, zou ik denk ik wel liever altijd wintertijd hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik heb de enquête ingevuld en gekozen voor wintertijd. Maar nu lees ik dat de meeste mensen die de enquête ingevuld hebben voor zomertijd hebben gekozen. Dat heeft toch wel iets raars zoals Zuinigaan al aangeeft. Ik heb altijd erg veel last van de tijdswissel, dat heeft te maken met m'n ziekte, dus wat mij betreft: hoe eerder hoe beter!
    Groet, Gerda

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Deze week had ik al twee keer een jetlag. Te gezellig, heel laat naar bed. Wat ik haat dat ik de volgende dag niet vooruit te branden ben.
    Keuzes, keuzes,

    Ik snap niet dat mensen zich druk maken om dat ene uurtje. Flexibel zijn er veel niet. Qua bezuinigen op kWh en gas, zou ik kiezen voor altijd zomertijd.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Gewoon afschaffen en weer normaal doen. Dan heeft niemand er last van en kun je het ook niet vergeten. En gelijk invoeren, deze keer al :) Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Van de wisseling heb ik nooit last, we leven gewoon op de tijd die op de klok staat, alleen de hond moet even wennen!
    Een voorkeur heb ik ook niet echt.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Gewoon van vóór 1977. Wintertijd is meest normale tijd. Zon staat dan redelijk in het midden van de dag op de hoogste stand en niet te lang donker 's morgens in de winter. Ik denk dat iedereen steen en been gaat klagen als het pas tegen half 11 goed licht is. Is die enquete in de zomer gehouden,dan vult men zomertijd in, zou het in de winter zijn dan veel meer wintertijd-invullers

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Mensen hebben altijd wel iets te zeuren, ik snap het niet zo, dat uurtje. Ook kinderen kun je met niet al te veel moeite weer in dat ritme krijgen, als je maar niet te gefocust bent op die klok. Niet meer wisselen moeten we ook even afstemmen met de landen om ons heen denk ik, want anders komen er weer rare verschillen. Van mij mag het gewoon zo blijven, ik vind het een leuke 'aankondiging' van seizoenen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het wordt afgestemd met de landen om ons heen, de enquête is op Europees niveau gehouden. En ja, als je gezond bent dan heb je er geen last van. Maar er zijn veel mensen met bijv. suikerziekte die op tijd moeten eten etc., die hebben er wel last van. Als jij er geen last van hebt, dan zal je er ook geen last van hebben als er geen zomer-/wintertijd meer is. Dus terug naar voor 1977!
      Groet, Gerda

      Verwijderen
    2. Van mij mag het zo blijven en anders ben ik voor de zomertijd. Het was vandaag om 20:00 al donker hier, met wintertijd is het dus om 19:00 al donker!
      En de onzin dat er mensen last van hebben, in de jaren 70, 80 en 90 hoorde je er niemand over en nu heeft ineens iedereen er last van!?

      Verwijderen
  18. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Wat mij betreft gaan we teeug naar altijd wintertijd. Óf zo laten, maar sowieso niet altijd zomertijd! Dan wordt het nog erger dan het nu al is. In de winter zou het dan pas rond 10 uut 's ochtends (!) licht worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Ik pleit voor een minuut van 100 seconden, een uur van 100 minuten, een etmaal van 10 uur. Afschaffen dat 12-tallig stelsel. Zo vreemd...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, deze vind ik echt leuk.

      Als we vast iedereen die klaagt, maar wel in het vliegtuig stapt voor een verre bestemming (bijna iedereen) de stem ontnemen, blijft er een kleine minderheid over die, waarschijnlijk om gezondheidsredenen, tegen zullen stemmen.

      Ik ben dol op zomertijd. De winter op zomertijd wordt erg overdreven: pas 10u licht. Nee, het is kwart voor tien en bovendien begint een half uur voor zonsopgang de schemer al, dus vanaf kwart over negen zie je al ochtendgloren. Ik vind het vreselijk om in december al om 4u in de middag in het donker te zitten (ja, ik reken nu expres ook een kwartier extra om te overdrijven ;)

      Verwijderen
  21. Ik hou van de zomertijd in de zomer en wintertijd in de winter. Van mij mag het blijven zoals het is. Nergens last van, net als ik ook geen last had tijdens onze vakantie naar Engeland waarbij de klok ook verzet moest worden. Of als ik ga vliegen naar een andere tijdzone. Als inderdaad tweederde van de mensen er zo'n last van zou hebben zou er toch ook veel minder gereisd worden?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Precies zoals ik erover denk!
      Vroeger had er niemand last van en nu de laatste jaren iedereen!?
      En inderdaad als ze op vakantie gaan hoor je er niemand over!

      Verwijderen
  22. Het maakt mij helemaal niets uit eerlijk gezegd, ja het is altijd even aanpassen als de tijd weer verandert (vooral voor de katten ;) ) maar ach dat overleven we wel weer. Altijd wintertijd vind ik ook prima.

    Ik las in een vakblad wel een artikeltje van 2 psychiaters die verwachten dat mensen met (winter)depressies het moeilijker krijgen als we voor altijd zomertijd zouden kiezen omdat het dan 's winters nóg een uur later licht wordt en de ochtenden voor mensen met depressies sowieso vaak het zwaarst zijn. Als dat inderdaad klopt mag dat best wat zwaarder meewegen van mij.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Interessante discussie. Veel reacties. Ik heb weleens gelezen dat het aantal ongevallen in de ochtendspits in september en oktober is toegenomen omdat de klok sinds een aantal jaren niet rond half september maar pas eind oktober wordt verzet naar de wintertijd. Om die reden zou ik niet pleiten voor altijd zomertijd. Denk eens aan al die middelbare scholieren die 's ochtends in het donker moeten fietsrn.

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Ik begrijp de discussie over dat uurtje persoonlijk niet zo goed. Gaat iedereen elke dag op dezelfde tijd naar bed dan? Je bent toch ook niet van slag als je een uurtje later naar bed gaat of een uurtje langer blijft liggen? Ook met kleine kinderen nooit last van gehad.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.