dinsdag 4 september 2018

Zorgen over pensioen

Naarmate het pensioen dichterbij komt, ga ik me meer zorgen maken.
Nee, niet over de financiële kant, doordat ik hypotheekvrij ben, zit dat wel goed naar mijn mening.

Op dit moment zie ik nogal tegen het stoppen met werken op. Dat heeft vooral te maken met gesprekken die ik afgelopen vrijdag had met oud-collega's, tijdens het etentje waar ik over schreef. Twee van hen zijn recent met pensioen gegaan en ze vinden het helemaal niets, geen waardering meer voor wat ze presteren, geen waardering voor alle kennis en vaardigheden, geen vaste structuur. Je hele leven zelf moeten inrichten en geen reden meer om uit bed te komen.
Beide alleenstaande  mannen wilden eigenlijk nog wel jaren doorwerken en nu is er niets meer.
De vacature voor mijn opvolger is nog niet vervuld, op een goed moment suggereerde iemand: solliciteer op je eigen baan!
En dan komt de vraag: wil ik dat of wil ik toch de vrijheid die ook wel degelijk op mij ligt te wachten? Die vrijheid lokt wel, maar ik weet ook van mijzelf dat ik al verschillende keren depressief ben geweest en dat structuur in mijn leven heel belangrijk is. En als ik niet oppas, dan ga ik 's avonds 's nachts tot 3 uur door en kom ik 's ochtends niet meer uit bed. Want waarom zou ik opstaan?
Er is niemand die op mij wacht! Ja behalve een paar vaste zwemmers die zich om 10 uur 's ochtends afvragen waarom ik niet kom zwemmen. Maar dat zwemmen is niet verplicht en werken was dat wel!
En is dat erg om pas om 3 uur naar bed te gaan? Er zijn zat mensen die dat doen. Niet in mijn woonbuurt, daar ben ik ook nu in het weekend nogal eens de laatste waar nog licht brandt.
Maar of dat nachtbraken op de lange termijn nu zo goed voor mij is?
Ik denk dat ik vanaf mijn pensioen moet zorgen voor veel vaste dingen en veel activiteiten, zodat ik mijzelf niet de kans geef om volledig uit mijn ritme te raken.
Het is een beetje jammer dat ik halverwege het herfstseizoen ga stoppen met werken. Cursussen overdag zijn vaak al in september begonnen en ik mis dus een groot deel. En dan zou ik moeten wachten tot februari/maart voordat ik met een leuke cursus kan starten.
Heb jij een leuke tip?

40 opmerkingen:

  1. Heb je mogelijkheden voor vrijwilligerswerk bekeken? Ik meen me overigens te herinneren dat je dat al deed of gedaan hebt?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, vrijwilligerswerk, dacht ik ook aan. Of je inschrijven bij een uitzendburo voor 65-plussres om af en toe te werken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik praat veel met mensen op mijn werk, ook met mensen die met pensioen zijn. Ik hoor vaak (niet altijd) dat mensen een periode nodig hebben om te wennen aan het pensioen. Soms ook helemaal niet, hoor.

    Als er een aanpassingsperiode is, dan duurt die meestal enige maanden, heel soms wat langer. Dus ik zou in het begin gewoon beseffen dat het ook wel even minder leuk kan zijn of kan lijken, en dat er misschien een tijdje is dat je er echt aan moet wennen.

    Uiteindelijk (hoor ik ook) worden de meeste mensen heel tevreden over hun nieuwe leven zonder werk. En vinden ze bezigheden die ze zinvol en leuk vinden. (Kan vanalles zijn).

    Ik weet dat er ook cursussen bestaan over "met pensioen gaan", juist om mensen inderdaad te helpen om deze overgang te maken. Heel misschien is zo'n cursus(dag) een optie voor jou?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi, heel herkenbaar, ook als je wel een partner hebt. Ik heb workshops gevolgd van POWER,veerkracht op leeftijd. Dat heeft me perspectief gegeven. Volgens mij is het ook in Groningen. http://powernederland.nl
    Kijk maar eens op hun website.
    Groet, Joke

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Een internetwinkeltje thuis beginnen. Evt. met zelfgemaakte producten...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Heb je de 'pensioen in zicht' training al gevolgd op je werk? Bij ons semi verplicht voor as-pensionado's en hun partners.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Herkenbaar. Ik ben niet met pensioen maar zit wel ongewenst thuis. Ik kan natuurlijk niet veel maar evengoed vlogen de muren in het begin op mij af.
    Wat mij helpt is een vaste structuur. Ik sta dus alle dagen op dezelfde tijd op en ga op een vaste tijd naar bed.
    Als ik jou was zou ik een lijst maken van dingen die je leuk vindt om te doen. Bijvoorbeeld een vaste middag naar de bioscoop. Of naar een museum. Dat soort dingen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat jammer dat mensen die niet met pensioen willen niet gewoon mogen doorwerken... Ik moest ook meteen aan vrijwilligerswerk denken. Bij het meeste vrijwilligerswerk wordt je ook gewoon ergens op een bepaald tijdstip verwacht. En er zijn mensen blij met wat je doet. Mijn ouders zijn al een tijdje met pensioen en die doen volop vrijwilligerswerk en genieten daar erg van.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hoewel ik mijn werk altijd erg leuk heb gevonden, heb ik van mijn pensionering nooit een minuut spijt gehad. Het voelt elke dag als vakantie. Ik pas een dagdeel op de kleinkinderen. Ik heb een dalurenabonnement voor de ns. Met gratis reisdagen. . Een museumjaarkaart? En verder bridge ik. Ik kan iedereen aanraden om te gaan bridgen. Je doet er zoveel sociale contacten op. Je blijft je hersenen trainen. Wanneer sporten op hoge leeftijd moeilijk is geworden, dan kun je nog steeds bridgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wat een intrigerende vraag! Ik denk dat een baan zeker geen voorwaarde is voor structuur, ritme en zingeving. Maar tegelijkertijd maakt het het wel makkelijker. Dus de vraag is: durf je in het diepe te springen? Van wat ik van jou lees ben jij zeker iemand die het aan kan. Al die ruimte. En in die ruimte liggen nieuwe mogelijkheden, nieuwe inzichten en wie weet wat nog meer voor moois. Ik zou het zonde vinden om dat te laten liggen ten faveure van de veiligheid van een baan.

    En wat betreft dat er niemand op je zit te wachten: ook dat heb je zelf in de hand. Als je als vrijwilliger aan de slag gaat bijvoorbeeld zitten ze zeker op je te wachten : )

    Anderzijds, als je veel plezier hebt in je baan...

    Ik ben benieuwd wat je gaat doen!

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Kijk eens bij Senia. Leesclubs en andere activiteiten. En volgens mij beginnen Hovo cursussen ook niet allemaal eind september. Het heeft mij ook zeker een jaar gekost om een nieuw ritme te vinden na mijn pensioen.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wat grappig dat iedereen (nou ja) veel geld wil verdienen om nooit meer hoeven te werken maar in werkelijkheid raakt men dus een beetje in paniek.
    Ik ben niet alleen maar we hebben nu 11 jaar pensioen en ik kan je verzekeren dat wij het de mooiste tijd van ons leven vinden. Terwijl we mooie banen hadden waar we ons ook goed bij voelden.
    Status van een baan is een holle gedachte. Waardering is mooi. De tijd die je nu krijgt om helemaal naar eigen inzicht in te vullen is onbetaalbaar.
    Je zult een aantal maanden van de sleur en wie weet, de werkdruk af moeten kicken. Neem daar de tijd voor. Gooi het niet meteen met van alles weer vol. Pak je naaimachine, ga wandelen en fietsen. Geniet van je kinderen en kleinkinderen. Denk na over wat je echt graag zou willen. Alles op z'n tijd. Nu ben je nog gezond maar de krachten zullen ook zachtjes afnemen. Dan doe je wat langer over je huis schoonhouden (om maar eens wat te noemen) zet een wekker om naar bed te gaan en om op te staan. Vrijheid is een groot goed maar blijkbaar toch moeilijk voor de meeste mensen om ermee om te gaan.
    Je hebt al een zwemabonnement, neem er een museumjaarkaart bij en ga zo een beetje zwerven door het land (bijvoorbeeld). Maak er wat van voordat je gezondheid je in de steek laat. Die dag komt gegarandeerd. Wees niet bang. Geniet ervan.�� (ikzelf ben een moestuintje begonnen; haal overal streekprodukten op de fiets; alle eten zonder pakjes en zakjes; zelf brood bakken en inmaken. Dat kost veel tijd die ik heb en waar mijn dochters mij om benijden.)groet Ien

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Lieve Zuinigaan, snap dat je het een beetje eng vindt zeker na dat etentje maar a dat zijn twee alleenstaande mannen. Jij heb je kinderen en kleinkinderen je hobby's zwemmen ect. Je staat volop in het leven. En ik sluit me ook aan bij wat Ien zei": Ga erop uit reis door Nederland en geniet dat je dit kan en mag doen! Je bent nu gezond dus geniet ervan en onderneem! Helaas ben ik zelf behoorlijk aan huis gekluisterd (48 jaar met chronische ziektes)dus geniet van je vrijheid wil ik je zo graag meegeven. Maar wat je ook gaat doen geniet ervan! Wens je veel kracht en wijsheid toe. Mina

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik kan me dat wel voorstellen. Als ik het te rustig heb komt er veel minder uit mn handen, dan als ik heel druk ben, dan ben ik veel energieker. Zelf met behoorlijk gebroken nachten van de baby en de combi met werk.

    Ik zou in ieder geval nu al werken aan het vasthouden van die structuur. Plan dat zwemmen op een vast moment, zodat je er gewoon uit moet, spreid desnoods je huishouden over vaste momenten in de week, neem een hond (kom je lekker veel buiten, kun je op cursus, sociaal leven krijgt een extra boost) Ik roep maar wat hoor. Maar ik snap je. Goed dat je daar nu al over nadenkt.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ien heeft het helemaal mooi geschreven, helemaal mee eens. Neem de tijd en een keer een pyamadag hoort daar ook bij.
    de struktuur komt wel en ik heb het al eens eerder gezegd: straks weet je niet meer waar je de tijd vandaan moet halen om nog te werken.
    Is er een verweg bestemming die je graag wil bezoeken? doe het nu kan het.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ik heb me altijd verbaasd over de verhalen van gepensioneerden.
    Wat mij helpt zijn hobby’s. Verplichtingen, zoals jij, oppassen op kleindochters. Ik werk me nu drie slagen in de rondte. Het is gewoon te veel. Tijdje terug toen ik twee jaar troep heb opgeruimd en de jaarrekening ook nog van twee jaar terug moest corrigeren. Ik raakte wat over mijn toeren.
    De vorige jaarrekeningen werden fout en wel goedgekeurd. Toen kwam ik aan de bak, en ik zag en benoemde het. Vervolgens ging de beerput open. Alles opgelost en verzonden aan de leden.

    Nu is de administratie op orde.

    De moestuin, het drankje dat ik drink met vrienden, de aquarobics met vrienden, de boot. Maak je niet te sappel. Het verschil tussen bijstand en pensioen zit hem in geld. Nu heb ik wel geld om de dingen te doen, die ik moet doen.
    Filmpjes kijken is soms wat lastig, kk heb er soms geen tijd voor. Maar ik zorg wel dat ik mijn abonnement er uit haal.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ik zou een tijdje de blog lezen van Bertiebo, zij schrijft dagelijks over haar avonturen na een werkzaam leven in het onderwijs. Ook mijn buurvrouw is met pensioen en heeft een vrij druk leven,[nu het nog kan] met museumbezoek, ouderensoos [organiseert heel veel excursies] zoals Zaanse schans met de boot. naar IISG,ronvaart door de grachten men mag zelf komen met suggestie en als je lid wordt zijn er geen kosten of bij sommigen wat hoger, ook werkt ze in de buurttuin en helpt af en toe met bibliotheekboeken brengen naar ouderen en andere klusjes voor ze. Dan heeft ze nog haar familie en vrienden dus kortom de dagen zijn te kort voor mijn buurvrouw. Ik drink één keer in de twee weken iets met haar en praten dan over politiek meestal. Als je niet wil dat je 's avonds door gaat, zorg dan dat je 's morgens een afspraak hebt of een strenge afspraak met jezelf.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ik sluit me helemaal aan bij Ien, die heeft het uitstekend verwoord. Het is misschien jammer dat je in het najaar met pensioen gaat, omdat het somberder weer dan vaak een negatieve invloed heeft op de stemming van mensen. Maar je bent je daar nu al heel erg van bewust, en je weet wat depressie is, dus je kunt er volop aan werken om die te voorkomen. Juist omdat je geen verplichtingen meer hebt, kun je al je energie daarin steken. Langzaamaan je tijden van naar bed en opstaan aanpassen, in de winter wat later op (het blijft lang donker) en dan in het voorjaar steeds wat vroeger, dat gaat vast goed werken.
    Waar ik me zo over verbaas is dat mensen waardering missen. Serieus? Dan heb je naar mijn idee werk wat je niet leuk vindt maar blijft doen omdat het je een schouderklopje oplevert. Als je met plezier werkt geeft dat je toch al voldoening genoeg, daar heb je dan toch geen waardering van anderen voor nodig? Mijn werk bestaat voor een groot deel uit problemen/klachten van klanten oplossen, en als dat lukt is dat voor mij een kick, daar hoeft die klant me dan echt niet voor te bedanken om me er goed over te voelen.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Meld je aan bij Vluchtelingenwerk Nederland! Dit is hard nodig op alle plaatsen in ons land waar vluchtelingen zijn komen wonen. Je kunt actief worden als contactpersoon of als taalcoach in een voor hen vreemde, nieuwe wereld!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Lijkt me verstandiger dat vluchtelingen in hun eigen regio worden opgenomen. Nederland wordt overspoeld met AZCs en jongemannen in de leeftijd van 18-25 op zoek naar economisch gewin. De gratis Mieles en uitkeringen zijn niet aan te slepen. Beter bekommeren om eigen bewoners die de voedselbank moeten bezoeken. Mvg Toon

      Verwijderen
    2. Maar het voelt gewoon heel goed om Gutmensch te zijn Toon !

      Verwijderen
    3. Ik ben die gelukzoekers nog niet tegengekomen, wel jonge mannen die vluchten vanwege een misdadig regime, doden of gedood worden. En dan heb ik het nog niet eens over oorlogsvluchtelingen. Ik ben ook voor opvang in de regio, maar dat gebeurt al heel veel! Kampen zitten overvol! Het klinkt zo misgunnend om te zeggen: bekommer je om de eigen bewoners. We zijn allemaal gelijk. Denk nou niet dat deze mensen in weelde leven. Ik maak van nabij mee hoe ze de eindjes aan elkaar moeten knopen. En zodra ze kunnen : aan het werk! Wees empathisch, mensen en heb je naaste lief!

      Verwijderen
    4. Maar het zijn altijd jonge mannen..

      Verwijderen
    5. Inderdaad , en die gaan hier flink uit hun dak ... want hier kan en mag alles......

      Verwijderen
    6. Die mannen zijn in de kracht van hun leven en horen hun eigen land op te bouwen. Daar is een gebrek aan alles; werk aan de winkel!

      Verwijderen
  20. Hallo. Ik ben verbaasd over die opmerkingen van je collega's. Wij hebben een hele goede werksfeer, en ik heb al vele collega's met pensioen zien gaan: niemand, echt niemand heeft er ooit spijt van gehad!Iedereen had binnen korte tijd zijn/haar draai in het "nieuwe leven" gevonden. Ik zal ook blij zijn als ik er ooit uit kan. Veel sterkte met het maken van je keuze.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Ik ken de verhalen van mensen die denken dat ze zich na hun pensioen gaan vervelen, maar ik ken ook veel mensen die al een tijdje met (vevroegt) pensioen zijn gegaan en tijd te kort komen!
    Dus maak je niet druk en geniet ervan!

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Wij, partner en ik, zijn tegelijk met werken gestopt en genieten elke dag. Dat deden we trouwens ook wel toen we nog werkten maar nu zonder (te-)veel verplichtingen. We doen veel samen (musea bezoeken, bioscoop bezoek, reizen, fietsen, zolder en schuren opruimen, het huishouden doen etc.) maar ook apart van elkaar (partner zwemt en volgt schilderlessen) en ik wandel veel en ga met vriendinnen naar theater en uit eten. We hebben nu tijd voor de dingen waar we 45 jaar maar mondjesmaat aan toe zijn gekomen. Je zult er vast van genieten!

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Je kan ook af en toe betaald werk doen. Voor werkgevers zijn 65+ ers goedkoop, nauwelijks lastenafdrag. En maar heel kort doorbetalen bij ziekte. Er zijn aparte uitzendbureaus voor 65+ jobs en jobjes. Maar misschien ook binnen je eigen hogeschool. Denk aan surveilleren bij tentamens e.d. Of in de hele drukke weken even bijspringen. Je kunt eens vragen bij personeelszaken.

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Lijkt me dat je vooral moet kijken naar je netwerk na je pensioen. Heb je veel kennissen, vrienden en/of vriendinnen waarmee je iets kan ondernemen. En jezelf de tijd gunnen om te wennen aan de nieuwe situatie.

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Misschien helpt het om alvast je agenda te vullen. Laat de mensen om je heen weten dat je misschien hulp nodig hebt de eerste maanden je aan te passen aan het missen van structuur. Plan koffieafspraken, en er zijn ook heel veel digitale cursussen die je op welk willekeurig moment (ook gratis) kunt starten. De open universiteit heeft bijvoorbeeld een aantal gratis modules. Maar als je er op googled vind je er veel. En als je dan iemand in je omgeving vindt die het leuk vind dat samen te doen...kun je daar een vaste dag voor plannen.

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Een collega van mij is via een uitzendbureau toch regelmatig een aantal maanden per jaar teruggekomen (2 dagen p.w. ofzo) op haar oude functie. Todat ze helemaal klaar was om haar pensioen zelf invulling te geven..min of meer stapsgewijs afgebouwd tot ze er ze helemaal open voor stond.

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Ga bij de Volksuniversiteit iets doen wat je aanspreekt , en/of ga op naailes! Leuke hobby! Ine

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Ik denk dat je het allemaal maar op je af moet laten komen, het komt zoals het komt. Je kunt je nu al wel "druk" maken naar aanleiding van je gesprekken met die collega's, maar misschien kom jij juist wel tijd tekort! Geniet van je laatste maanden werken, en neem het er gewoon lekker van tijdens je pensioen, heb je hard voor gewerkt. En wat is er mis met tot 3 uur 's nachts bezig zijn om vervolgens om 11 uur het bed uit te rollen? Mijn buurvrouwtje doet niet heel anders hoor, ze staat om half 10 op onder het mom; wat moet ik er eerder doen? En ze vult haar dagen met dingen waar zij blij van wordt...en ja ook spelletjes op de computer.... Ga genieten...

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Goh, wat goed dat je dit schrijft! Ik zou héél graag eerder met pensioen gaan (over een aantal jaren) maar realiseer me ook maar al te goed dat ik met mijn depressies moet oppassen voor "het zwarte gat". Aansluitend bij andere reageerders: cursus pensioen in zicht volgen, je oriënteren op wat je nou echt leuk en zinvol zou vinden om te doen - en daar echt een paar maanden de tijd voor nemen!...

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Een van onze kinderen is in november geboren, dus ik ging in oktober met verlof. Omdat ik veel thuis was ervaarde ik de herfst en de winter heel anders. Omdat ik overdag ook thuis was ging ik dan naar buiten en dat het dan wat eerder donker is maakt minder uit omdat je niet de hele dag opgesloten hebt gezeten op een kantoor. Er zijn genoeg droge momenten om lekker naar buiten te gaan.
    Ik hoop dat je dezelfde ervaring hebt en makkelijker de herfst en winter doorkomt juist omdat je overdag kunt genieten van het licht.

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Volgens mij zijn er 2 elementen in dit verhaal:
    1. Wat doe ik in mijn tijd? Hoe deel ik dit in zodat het mij goed bevalt? Wat is nog de reden van mijn bestaan? en
    2. Hoe zit het met mijn contacten? Wie geeft mij aandacht/waardering? Wie wacht er op mij?

    Succes met het vinden van een nieuwe balans!

    BeantwoordenVerwijderen
  32. Zuinigaan je zou een uitstekende praktische budgetcoach kunnen zijn voor mensen die niet uitkomen met hun inkomsten of zelfs in de schuldsanering zitten !!!

    BeantwoordenVerwijderen
  33. Je bent nooit oud genoeg om te leren. Wellicht iets van een instrument leren of vrijwilligerswerk gaan doen.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.