zondag 23 september 2018

Hij is dood

de pester van de dansles!
Hij maakte mijn danslessen tot een plek waar ik bij voorkeur direct zou zijn vertrokken, maar ik mocht van mijn ouders niet stoppen, want ze hadden er geld voor betaald en dat werd niet over de balk gegooid.

Hoe deed hij dat pesten?
Het dansen ging als volgt: de jongens kozen de meisjes. Die stoven massaal af op de mooiste en meest populaire meisjes van de groep. Natuurlijk konden ze niet allemaal met deze meisjes dansen, dus gingen de afvallers daarna naar het meisje van de 2e, 3e of volgende keus. Ik was laatste keus. Als er niemand anders over was, dan kwamen ze bij mij terecht.
Iedere keer als de pester met mij moest dansen, dan keek hij naar zijn vrienden op de manier van: kijk mij eens pech hebben, ik moet met háár dansen. Hij trapte met opzet op mijn tenen en deed absoluut niet zijn best. Die vrienden deden hetzelfde als ze met mij moesten dansen.
Soms mochten de meisjes de jongens kiezen. Ik was niet zo onnozel om een populaire jongen of mijn pester te kiezen. Dat kon naar mijn gevoel echt niet. In feite hadden alleen mooie meisjes rechten op de jongen van hun keuze. Ik koos altijd een onopvallend type, niet een populaire gozer.
Soms ging dat goed, maar ook dat ging niet altijd goed. Mij werd heel duidelijk gemaakt, soms op heel subtiele wijze, dat ik niet een meisje was waarmee jongens graag dansten, eigenlijk wilde niemand met mij dansen.
Naar mijn gevoel mocht ik er helemaal niet zijn. Ik was groot, fors, stijf en ook nog eens een keertje te dik. Daarnaast had ik fijn en vet (dus plat) haar, pukkels en tot overmaat van ramp ook nog een bril!!
Ik had minstens 10 cm kleiner moeten zijn, een tenger lijf moeten hebben en een hoofd met een mooie bos krullen.
Het was een grote fout van mij dat ik dat allemaal niet had.
Vaak wilde ik dood als ik van dansles weer naar huis fietste.

De pester was wat ouder dan de rest, was de aanvoerder van de club en maakte mij het leven behoorlijk zuur. Toevallig was hij de beste vriend van een neef van mij, dus ik kwam hem in de jaren daarna ook nog wel eens tegen, maar ook bij de uitvaartdienst van mijn oom en mijn tante, kort geleden. Dat was een verrassing, dat mijn neef zijn oude vrienden had uitgenodigd. Mijn oom en tante overleden kort na elkaar en de jongen (nu een man op leeftijd) was er steeds bij.
Op zich heel lief. Ik zat bij één van die uitvaarten naast hem aan een tafeltje en dronk koffie met hem en andere oude vrienden van mijn neef. Daar merkte ik hoe woedend ik in feite nog steeds op hem was. Ik heb niets gezegd, want ik vermoedde dat hij die gebeurtenissen van nu ruim een halve eeuw geleden al lang vergeten was. Bovendien,  het was op een uitvaart, dus dan heb je het over andere dingen. Ik ben toen facebookvriend met hem geworden. Hij meldde op dat facebook in april dat hij kanker had met veel uitzaaiingen.
Vorige week overleed hij.
En toen kwam die hele nare periode van toen weer boven en werd ik er weer heel boos en verdrietig van.
Ik voel mee met zijn vrouw en kinderen en ik vind triest voor hem dat hij zo jong is overleden.

Waarom schrijf ik er hier over? Vooral om jullie te laten weten wat het met mensen doet om gepest te worden.
Natuurlijk weet ik dat het niet alleen de pester was die "schuld" had. Het hele systeem van dat de jongens de meisjes mochten kiezen werkte dit in de hand. De populaire meisjes werden bevestigd in hun positie en de minst populaire kinderen zoals ik kregen sowieso iedere keer weer een bittere pil te slikken.

Om pesters niet de kans te geven lekker los te gaan op dit bericht, ga ik voor vandaag reacties goedkeuren voordat ze geplaatst worden. 

23 opmerkingen:

  1. Ik kwam mijn belangrijkste pester een keer tegen toen hij met z'n 3-jarige zoontje ergens wat zat te drinken. Jengelend kind, je zag 'm balen van z'n situatie. Dat was toch wel een heel klein beetje amusant. Verder hoef ik 'm nooit meer te zien.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vind dit echt knap van je, dat je hier zo eerlijk over durft te zijn. Vroeger heb ik ook wel eens iemand gepest, omdat Bijvank Chinese afkomst was. Het was dat de lerares mij hier op attendeerde dat ik erg vervelende grappen (want zo volde het voor mij) aan het maken die mensen echt pijn deden. Een aantal jaren later heb ik nogmaals m’n excuses aan die jongen aangeboden en gevraagd hoe het nu met hem ging. Gelukkig heeft het bij hem niet zo’n impact gehad als bij jou, maar ik heb me er lang schuldig over gevoeld.

    Sterkte met deze dag. Hoop dat je het nu af kunt sluiten?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat goed, een lerares die ingrijpt, en wat goed van jou, dat je het je aantrok!!!

      Verwijderen
  3. Wat een naar verhaal, Zuinigaan... Zoiets blijft je hele leven dus op de achtergrond een rol spelen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Gelukkig is er nu meer aandacht voor pesten... vroeger was dat niet zo. Je dacht dat het aan jou lag, je schaamde je en durfde er niet over te praten.
    Ik was juist korter dan gemiddeld en had krullen & bril. Pesters vinden altijd wel iemand om te pesten..

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat erg die ervaring. Ik ben ook gepest vroeger en ik heb er psychisch lang last van gehad. Nu gelukkig niet meer.
    Mijn ervaring met dansles was juist het tegenovergestelde. Tot mijn verbazing werd ik altijd als een van de eersten gekozen. Ik was niet echt populair toen op school, gewoon een beetje ‘anders’. Een beetje stads tussen de Friezen en een plattelander toen ik nog in de Randstad woonde.
    Ik heb mijn man voor het eerst gezien op dansles en we kregen toen niks met elkaar, maar heb hem later gevraagd waarom ik zo vaak gevraagd werd bij dansles. Hij vertelde dat dat kwam door mijn spontaniteit, vrolijkheid. Ja, dat werd ik dus vanzelf op dansles.
    Verwarrend Zuinigaan. Laat het achter je, je bent helemaal prima zoals je bent!
    Liefs, VeggieMo

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb er gelukkig ook geen last meer van. Ik voel me zelfbewust en de moeite waard. Maar ik merkte dat de dood van deze pester mij niet onberoerd liet.

      Verwijderen
  6. Ik ben in de lagere en middelbare school vaak gepest.Ik was een mager, lelijk en verlegen kind dat liefst overal op de achtergrond bleef en liefst niet gezien werd. Ik probeerde me op school te laten opmerken op een positieve manier door heel hard te studeren, goede schoolresultaten te halen maar werd dan door klasgenoten verweten dat ik een studiehoofd was.Die ervaringen hebben me getekend en ik ben nog steeds enorm onzeker over mijn doen en laten, mijn kunnen. Ik voel me best als ik alleen ben of met mensen die ik echt kan vertrouwen. Ik had op school wel één of twee vriendinnetjes maar dat waren ook meisjes die uit de groep lagen. Reden ? Ik weet het nog altijd niet.... Zelfs in de jeugdbeweging waar ik in contact kwam met een totaal andere groep mensen, hoorde ik er niet echt bij en werd ook gepest.
    Ik durf nu wel meer mijn mening zeggen of vroeger, ben niet meer zo verlegen of vroeger maar toch zit in mijn achterhoofd nog altijd de vraag : "wat denken ze van mij, welke commentaar leveren ze achter mijn rug op mij ?".
    Mager en lelijk ben ik nog steeds en met verouderen verbetert dat er niet op. Ik kreeg ooit een hele kwetsende opmerking die me altijd zal bijblijven. Ik was pas bevallen van ons eerste kindje en was op wandel met de kinderwagen. Als kersverse moeder was ik trots op mijn kindje (dat gelukkig niet op mij leek). Ik kwam een jong koppel tegen die naar de kinderwagen toe kwam om te kijken naar mijn dochtertje. Ze keken in de kinderwagen en zeiden dat het toch schatje was, zo'n mooi kindje (en dat was effectief zo). Toen vroegen ze heel serieus of dat mijn kindje was. Toen ik trots van ja zei, kreeg ik als antwoord dat "dat" niet mogelijk was dat ik zo'n schoon kindje gekregen had en dat mijn dochtertje wellicht een wisselkind was. Al gierend van het lachen, liepen ze weg en ik bleef gekwetst achter. Ik was toen 24 jaar en ik herinner het me nog alsof het gisteren was.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Mijn zusje mocht op dansles toen ze 13 werd, ik was toen 14 en vroeg aan mijn moeder of ik ook mocht. Nee zei ze.. jij bent zo lelijk met jou wil niemand dansen.
    Ik heb gelukkig altijd gedacht, dat bepaal jij niet of anderen mij lelijk vinden.
    later ben ik met mijn man naar dansles gegaan en er waren ook best anderen die met mij wilden dansen.

    Op de lagere school werd ik vreselijk gepest door een mooi blond meisje die een hele rits vriendinnen had en die pesten dus vrolijk mee.
    Ik werk in een winkel en daar maken we klantenkaarten aan.. een nieuwe klant wilde dat wel en ik noteerde haar gegevens. Het was dat mooie meisje van vroeger, net als ik nu 59.. en ik dacht alleen maar.. wat ben jij oud geworden.. het leven zal haar niet meegezeten hebben. Er was geen blik van herkenning en ik had geen enkele behoefte er over te beginnen. Want dat gepest heeft heus invloed gehad, maar het heeft niet mijn leven negatief bepaald. Misschien wel dat ik super assertief geworden ben, recht op de man af reageer en niks meer pik in die zin als iets onrecht is of niet oke dan laat ik het niet gebeuren. Bieke

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat heb je dat mooi verwoord en wat het pesten met je doet krijgt gelukkig steeds meer aandacht. Ikzelf heb er nooit last van gehad, hoewel ik met bril en te dik ook ben uitgescholden. Maar feit is en blijft dat pesten moet worden uitgebannen. Groetjes El

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik ben vroeger ook veel gepest, waarschijnlijk omdat ik zo ingetogen was en niet van me afbeet. Ik kwam later op een hogere school mijn kwelgeest weer tegen. Ze was een teruggetrokken en stil meisje geworden die niet meer opviel en zeker geen andere mensen meer tot pesten aanzette. Ik was zo verbaasd! Gelukkig was ze zo geworden want ze zat weer bij mij in de klas maar liet me gelukkig met rust. Ondanks dat ik ouder was, was ik zeker niet veel zekerder van mezelf. Dat is pas veel later gekomen. Maar als ik aan de pesttijd denk draait mijn maag zich ook nog wel eens om. Meer dan 40 jaar geleden, kun je nagaan. Dus ik snap je woede wel al dient het je nu niet meer. Maar oud zeer kan nog erg in de weg zitten.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ook ik werd vroeger gepest. Ik was een stil kind en ik hoorde er nooit echt bij. Ook later in het middelbaar werd ik gepest door een paar jongens. Ik was nog steeds erg stil en ook erg mager met weinig boezem. Pas later besef je dat die pesters helemaal niet goed in hun vel zaten en dat ze mij als makkelijk slachtoffer gebruikten om zelf niet uitgesloten te worden. Met mij is het helemaal goedgekomen en ik heb geen woede ofzo in mij zitten. Toen ik 1 van mijn ergste pesters enkele jaren geleden tegenkwam ben ik op hem afgestapt en ben ik een gesprek met hem begonnen. Het gesprek ging niet over dat pesten (dat was misschien nét een brug te ver), maar over ons leven nu en hoe we veranderd waren. Ik geloof dat hij ook wel tussen neusen lippen zn excuses voor vroeger heeft aangeboden. Ik heb een heel fijn gevoel overgehouden aan dat gesprek en naar mijn gevoel was dat het sluitstuk van die nare periode.
    Dat gesprek leerde me dat ik enorm sterk ben geworden en dat ik mn verleden niet mijn huidige leven laat bepalen. Ik ben nog steeds soms onzeker over mezelf maar dat laat ik mn leven niet meer bepalen. Intussen ben ik ook gewoon super trots op mezelf en wie ik geworden ben!
    En die vroegere pester? Die is een facebook vriend geworden en hij helpt me af en toe uit de nood tegenwoordig: hij is een erg bekwame en betrouwbare vakman geworden :-) (en wellicht door zn gedrag van vroeger doet hij nu extra zn best voor mij) ;-)
    Nina

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wat een vreselijk verhaal en een rot tijd voor je .Ik ga geen lang verhaal vertellen over mezelf maar ben gepest tot mijn 17e en dat heeft flinke sporen nagelaten .De laatste 10/15 jaar ben ik gelukkig veel minder onzeker geworden en dat werd tijd ook .Ik hoop dat je het nu achter je kunt laten al heeft zijn dood wel weer wat losgemaakt bij je .

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik was een stil, verlegen, mager, klein meisje en ben op school ook vaak gepest zowel op de basisschool als op de middelbare. Een pester is mij heel erg bijgebleven, zozeer dat ik nu ruim 45 jaar later haar naam nog steeds weet. Waarschijnlijk is zij mij al lang vergeten en zich niet bewust van de impact die het pesten op mij had. Die impact was zo groot dat ik mij tot nog maar een paar jaar geleden ontzettend onzeker heb gevoeld niet in de laatste plaats omdat ik trouwde met een man die mijn onzekerheid nog vergrootte. Inmiddels al weer 20 jaar geleden gescheiden en toen duurde het nog vele jaren tot ik eindelijk wat zelfvertrouwen kreeg, onder meer door bepaalde mensen in mijn omgeving die me het gevoel geven dat ik er mag zijn. Maar helemaal blakend van zelfvertrouwen ben ik nog steeds niet, bij elke uitdaging of ontmoeting met nieuwe mensen is er dat kleine meisje dat zich nog steeds afvraagt of zijn zich mag laten gelden. Ans

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wat knap dat je in staat was om je pester in de ogen te kijken en er zelfs contact mee kon hebben via Facebook.
    Bedankt dat je het onder de aandacht brengt. Deze blog heeft bij mij ook heel veel losgemaakt.
    Ik ben ook gepest. Op de lagere school en op de middelbare school. Hoewel het 40 jaar geleden is gebeurd voel ik mij nog steeds heel erg onzeker, ook op het werk. Op het werk ben ik een paar jaar geleden gepest door leidinggevenden. Toen kreeg ik een burn-out omdat ik mij niet wilde laten kennen en door ploeterde. Gesprekken met personeelszaken had een averechts effect. Vertrouwenspersonen waren er niet. Gelukkig zijn de pestkoppen van mijn werk via een reorganisatie eruit gegaan en ik zit er nog wel.
    Ik hoorde dat er een reünie was van mijn vroegere scholen. Ik ben er niet naar toe geweest. Bang om geconfronteerd te worden met de pesters en dat het pesten dan weer helemaal opnieuw begint.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Bedankt voor je verhaal. Helaas is het herkenbaar. Het is ruim dertig jaar geleden dat ik gepest werd op de basisschool. Vorig jaar was er een reünie van de klas (die van de school een jaar eerder had ik bewust overgeslagen.) Ik wilde/durfde niet te gaan, maar heb me laten overhalen. Daar ben ik op een gegeven moment de confrontatie aangegaan met mijn pester. Ik was zó bang dat ze alles zou ontkennen, maar dat deed ze gelukkig niet. Wel was ze zich er niet zo van bewust geweest hoe het voor mij was en wat voor impact het op mij gehad heeft. Ze schrok er wel van en heeft haar excuses aangeboden. Later heeft ze via via aangeboden om nog verder te praten als ik dat wilde, maar daar heb ik geen behoefte aan. Ik wil het graag achter me laten en merk dat ik het nu meer los kan laten.
    Toch kan ik soms intens verdrietig zijn om het kind wie ik was en wat ik meemaakte.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Goed dat je dit verhaal verspreid. Jammer om te lezen dat er meer van zulke ervaringen zijn. Ik heb deze ervaring helaas ook. Op de middelbare school ben ik in het eerste en laatste jaar gepest. In het eerste jaar werd dit versterkt door mijn mentor die mij recht tegenover de pesters zette en ik moest uitleggen hoe ik leerde om hen er van te laten leren (ik haalde goede cijfers .zij niet). Daarna heb ik 3 leuke jaren gehad. Helaas begonnen "vriendinnen" later mij ook te pesten. Ik herinner mij dat ik menig pauze stil in de wc heb doorgebracht om maar "onzichtbaar" te zijn. Iets wat lastig werd doordat er opeens licht sensoren geplaatst werden als energiebesparende maatregel. Daar 30 minuten in het donker zitten voelde veilig. Maar wel een soort straf.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. wat ben je toch een krachtvrouw, heb het al vaker gedacht, maar nu schrijf ik je!
    dit is een verhaal waar menig mens van beiden soorten zich heel goed in herkennen, wat goed dat je dit nu hebt geschreven, is ook al een stuk verwerking en inderdaad geef lucht aan je boosheid en verdriet, laat het toe en je zal zien dat je het verwerkt en het zijn plek gaat geven!
    warme knuffel, stella.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. het pesten is niet over, er lijkt nu aandacht voor te zijn, maar er zijn nog steeds scholieren die van school moeten, soms zelfs de keuze van de schoolleiding, omdat men er niets mee wil doen.
    Vroeger ben ik zelf gepest, nu onze dochter, mijn pester is verongelukt- zegt men- en de schoolleiding is zelf van school gestuurd.
    Dat voelt een klein beetje als genoegdoening, maar je hebt zelf een fikse kras opgelopen, die je niet snel kwijt raakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Zuinigaan en iedereen die hier moedig zijn/haar verhaal heeft verteld: jullie zijn helden en ik wens jullie allemaal heel veel sterkte met de verwerking.

    Voor mezelf heb ik op mijn 12/13 een enorm inzicht gekregen. Een meisje waar ik doodsbang voor was (zij trok mijn haarspelden hardhandig uit als ik op weg was naar school, ik liep straten om om haar te ontwijken) kwam ik weer tegen. Zij liep met een hondje en daar ben ik dol op. Hondje kwam kwispelend op mij af. We hadden een leuk gesprek over het hondje, ze was heel aardig. En ik zag haar ineens écht: beetje dik, hele dikke jampotbrillenglazen... zij heeft gewoon haar eigen angst/frustratie afgereageerd, was waarschijnlijk zelf slachtoffer (geweest).

    Toen ik dat besefte, deden scheldwoorden me ineens veel minder. Ik dacht aan haar, aan aan het feit dat de schelder waarschijnlijk zelf onder iets gebukt gaat (hoeft niet uiterlijk te zijn, misschien thuissituatie).

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Wat een mooi en moedig stukje! Pas een paar jaar geleden vond ik ineens een berichtje op mijn antwoordapparaat van een van de pesters op de lagere school; dat voelde ineens weer heel onveilig. Mijn jongste zusje had hen zonder overleg mijn telefoonnummer gegeven, en ik werd uitgenodigd voor een reünie. Of ik maar even wilde bellen als ik NIET kwam. Ik heb niets van me laten horen, daar had ik helemaal geen behoefte aan. En ik vermijd nog steeds de plek waar ik een "pester" op volwassen leeftijd (mijn voormalig leidinggevende) kan tegenkomen, en ik kijk af en toe of hij nog niet dood is. Ik heb er moeite mee dat hij (waarschijnlijk) gewoon maar doorgaat, terwijl ik nog steeds heel voorzichtig ben met mijn zichtbaarheid, op internet bijv., en de opmerkingen die hij en een collega maakten in mijn lijf zijn gaan zitten.....

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Ik vind het heel moedig van je dat je je groter hebt gehouden dan de pester. Heel erg knap!

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.