dinsdag 16 oktober 2018

Fout bezuinigen op verlichting!

een fietser in het donker
Bezuinigen op verlichting in woonhuizen is een goede zaak, daar doe je niemand kwaad mee en breng je niemand in gevaar. Neem voor mijn part een 5 watt spaarlamp-peertje of ga helemaal in het donker zitten, maar ga niet zonder verlichting het verkeer in! Ik kom heel vaak fietsers en zelfs ook auto's tegen zonder licht, ook in spaarzaam verlichte straten en op donkere fietspaden.
Daarmee bezuinig je niet. Je hebt kans op verkeersboetes en ongelukken. Als je na een ongeval opgelapt moet worden in een ziekenhuis, kost dat de zorgverzekeraar en dus ons allemaal VEEL GELD. Ik zie ze vaak onverlichte verkeersdeelnemers pas op het allerlaatste moment. Die mensen hebben geen idee hoe slecht je zichtbaar bent in het donker. Ik krijg regelmatig een hartverzakking van schrik. Misschien ligt het aan mijn 50+ ogen, maar ik kan jullie verzekeren dat er nogal wat 50+ -ers op pad zijn voor 9.00 uur 's ochtends en na 16.00 uur 's miiddags. Die zien misschien allemaal iets minder.

Ik zou alle verkeersdeelnemers willen oproepen: zorg voor goede verlichting.
Dan heb ik minder kans op een hartverzakking ;-)

11 opmerkingen:

 1. Goede oproep! En vandaag je laatste werkdag?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh, je hebt zo enorm gelijk! Ik preek het ook voortdurend tegen de kinderen: zorg dat je fietslampen aan zijn. En ook als hardloper draag ik een speciaal licht (Kalenji runlight) om mezelf goed zichtbaar te maken. Het is zo belangrijk!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je hebt groot gelijk. En ik wil gelijk een oproep doen aan mensen die in het donker oo een rustige weg hun hond uitlaten: draag een reflecterend hesje, doe een knipperend lampje aan de halsband van de hond, wees zichtbaar in het donker.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Sinds ik in het buitengebied savonds van veraf goed zichtbare hardlopers met verkeershesje zag, draag ik die op de fiets savonds ook. Zo'n hesje kost drie euro ofzo, maar je bent meters eerder zichtbaar door de reflectie ervan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het is ook een manier om in de schulden te komen. Om geen reserve lampjes en batterijen in huis te hebben. Of te investeren in oplaadbare. Goedwerkenden zijn ook veel op straat te vinden. Bekeuring niet kunnen betalen. De aanmaningen ook niet. Zie het veel dat men daar laks in is.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben het helemaal met je eens . Verschrikkelijk die mensen zonder verlichting op hun fiets en ook ik schrik me vaak een hoedje . Ook vind ik dat de straatverlichting wel eens wat beter kan

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb met name moeite dat de overheid dit enerzijds zegt en anderzijds in de avond en nacht de verlichting op doorgaande wegen uit laat om zo een besparing te realiseren. Op snelwegen is het soms aardedonker, onbegrijpelijk vind ik dat...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Niet alleen jij hoor! Ook hier vaak een hartverzakking van (heel jonge) kinderen die onverlicht kriskras door het verkeer zoeven. Schrikken!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Daar heb je helemaal gelijk in, schrik me ook regelmatig helemaal de tandjes als er opeens een fietser zonder licht met donkere kleding op duikt in een bocht.. heb je geen verlichting op je fiets doe dan zo'n losse verlichting om je arm.. ze kosten geen klap bij de action maar voor hun en mijn veiligheid wel zo handig.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Toen mijn kinderen zelf auto gingen rijden, begrepen ze hoe 'onzichtbaar' fietsers en andere weggebruikers voor automobilisten zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Een reflecterend hesje vind ik eigenlijk ook een must. In Zweden op het platteland is het heel normaal om die te dragen. Ook op druilerige dagen. Je bent dan zo veel beter zichtbaar.

  BeantwoordenVerwijderen