maandag 26 november 2018

Zorgverzekering - overstappen of niet?

Alle tarieven voor volgend jaar zijn inmiddels bekend. Dus nu kun je aan het vergelijken slaan en desgewenst overstappen. Overstappen kan tot 31 januari, maar je moet wel voor 31 december opzeggen bij je oude zorgverzekering.
Hoe zeg je je oude zorgverzekering op? Dit gaat heel gemakkelijk online, maar kan ook per brief.
Je kunt nu al beginnen met vergelijken van alle aanbieders van zorgverzekeringen.
Wat wil je en wat wil je niet?

Het is altijd goed om aan het einde van het jaar een zorgvergelijker te raadplegen. Je kunt bijvoorbeeld de vergelijker van  ZorgWijzer.nl of de zorgwijzer van de Consumentenbond (ook voor niet-leden). Dan weet je precies welke verzekering voor jou het voordeligste is.
Koudwatervrees is niet nodig, want mocht je je bedenken, je hebt na digitale overstap recht op 14 dagen bedenktijd. Dus denk je na een paar dagen: toch geen goed idee, die overstap, dan kun je nog terug.
Mocht je altijd erg weinig zorgkosten hebben, dan zou je ook je eigen risico vrijwillig kunnen verhogen. Dan krijg je premiekorting.
Kijk voor je overstapt, of het ziekenhuis naar jouw keuze wel vergoed wordt door de zorgverzekering. Het komt namelijk regelmatig voor dat er met ziekenhuizen geen contract bestaat. Als je daar dan wel onder behandeling bent, dat moet je veel betalen, zowel voor consulten als voor een operatie of behandeling.

Wijziging pakketten: verwacht je dat je veel fysiotherapie nodig zult hebben of andere zaken die vanuit de aanvullende verzekering vergoed worden, dan is het goed om extra naar je aanvullende verzekering te kijken.

Eigen risico wordt weer 385 euro per jaar. Helaas voor mij en andere chronisch zieken: het eigen risico blijft hoog! Ik had zo gehoopt dat het eindelijk eens wat lager zou worden, maar dat blijkt niet zo te zijn.

7 opmerkingen:

  1. Als je enigszins gezond bent loont het het eigen risico naar 885 euro op te schroeven. Dat scheelt je 30 euro in de maand !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heb ik ook gedaan, kreeg van de IZA een goed advies, ook mijn tandartsverzekering een stapje lager gezet. Betaal nu in één jaar ongeveer 480 euro minder.

      Verwijderen
    2. Zo is dat. De gemiddelde NL'er is zwaar oververzekerd.

      Verwijderen
  2. Ik ben een paar jaar geleden overgestapt naar DSW, niet de goedkoopste maar wel de beste!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wij zijn al jaren DSW fan. Ik blijf mooi zitten, bij DSW zit nog iets van het ouderwetse solidariteitsprincipe in. Bovendien vind ik de directeur een prima mens! Met hart voor zijn zaak en iemand die opkomt voor goede gezondheidszorg en soms dingen aan de kaak stelt.
    Joke

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik vergeet er nog bij te vermelden dat er nooit problemen zijn met vergoedingen, dat ik altijd mijn eigen arts/ziekenhuis/tandarts etc kan uitzoeken en daarnaast zijn ze heel klantvriendelijk. Mijn ervaring.
    Joke

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.