zaterdag 29 december 2018

Boodschappen in de afgelopen week

In de afgelopen week bleef ik bijna 15 euro onder mijn budget. Dat komt vooral omdat ik niet veel kocht, weinig fruit, weinig groenten en ook verder niet zo heel veel.
minikooltjes (kaletttes)
Ik kocht nog wel kalettes, om eens te proberen. Ze waren afgeprijsd in verband met de tht-datum. Het zijn piepkleine kooltjes (kale is het Engelse woord voor boerenkool) en ze lijken op spruitjes, maar dan met los loof, alsof er aan een spruitje een plukje boerenkool zit. Rauw zien ze er prachtig uit, groen met paars. Helaas verdwijnt het paars als ze gaar zijn.
Wat vond ik er van?
Niet heel bijzonder, ik vind spruitjes lekkerder. Je betaalt 1,49 voor 2 ons. dat is dus €7,45 per kg. Dat vind ik te duur om nog een keer aan te schaffen.
 
22 - 29 dec. 2018

*=aanbieding, @=afgeprijsd WAAR PRIJS
Voeding
appels, 4 stuks*  AH 0,86
4 ciabatta afbakbroodjes* AH 0,76
2x brood* AH 2,09
roomboter, 2x 250 gr* AH 3,58
jam* AH 0,75
pindakaas* AH 1,34
kaas* AH 1,91
2 grote rode paprika's* AH 0,99
kalettes @ AH 0,98
mienestjes AH 0,85
pasta (fusilli) AH 0,79
Snacks
crackers AH 0,70
ijs AH 1,18
Dranken
sojadrink, 5x 1 liter AH 4,45
Kat 0,00
Verzorging 0,00
Kleinkinderen 0,00
TOTAAL 21,23



15 opmerkingen:

  1. maar je hebt het wel geprobeerd...hier zijn zulke dingen niet te koop, sinds een half jaar kunnen we nu ook stoplicht paprika kopen en het is nu het eerste jaar dat sla altijd te koop is. De laatste tijd ook ijsbergsla. Dat wij hier kwamen wonen[13 jaar terug] zei men "mensen eten geen sla in de winter", maar blijkbaar wordt er hier nu ook meer groente gegeten.Gr. Cisca Servie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In Nederland is het aanbod aan soorten groenten en fruit gigantisch en ook nog eens een keer goedkoop. Soms vergeet ik wel eens dat dat niet overal het geval is!
      Het is leuk dat jij de vergelijking met Servië maakt. Dan blijkt maar weer eens dat zelfs in Europa het aanbod soms veel kleiner is.

      Verwijderen
    2. 'Mensen eten geen sla in de winter'..omdat er geen sla groeit in de winter. Ik woon in een dorp in Griekenland en daar zie je nu kolen, bieten etc. in de tuin. In de grotere supermarkten wel geimporteerde groenten, icebergsla inderdaad, en paprika en tomaten. Maar over het algemeen eet men de groentes van het seizoen.

      Verwijderen
    3. @anoniem, hier wordt door de mensen heel er weinig groente gegeten men vindt vlees heel belangrijk en dan vooral vet en veel.tomaten zijn ook pas de laatste 2 jaar in de winter te koop. De overheid heeft de laatste paar jaar een campagne waarbij groente wordt aangeraden. Diabetes type 2 hebben heel veel mensen en men rekent diabetes pas vanaf 6.0 r. Cisca Servie

      Verwijderen
    4. Ik probeer alleen de groentes van het seizoen te eten. Dat betekent dat ik in de winter geen sla eet, tomaten(saus) inmaak, paprika’s in het hoogseizoen koop en invries evenals courgette, sperciebonen en bietjes etc. Iemand heeft eens berekend wat de kosten en het effect op het milieu van zelf inmaken en invriezen zijn t.o.v. van het kweken in verwarmde kassen en aanvoer uit Kenia, Spanje, Israel etc. Alleen dat is voor mij de moeite al waard! Uien en aardappelen bewaar ik en kan er bijna de hele winter mee doen.
      Tip: koop de groente in de zomer (tomaten, paprika’s etc.) eens bij de toko. Die kopen vaak de buitenbeentjes in en zijn zo goedkoop in het hoogseizoen, aparte vormen maar de smaak is prima!

      Verwijderen
    5. @Janne. Heel goed om groentes van het seizoen te eten. Dat belast het milieu het minst.
      Ik eet zelf weinig uit kassen en van ver. In de winter meest uien, preien, kolen, spruiten. Maar ook ingemaakte zomergroenten, zoals sperziebonen, tomaten uit blik of pak.

      Verwijderen
  2. Ja grappig zijn die dingen he, ik zag ze ook wel eens liggen bij de lidl. Ontplofte spruiten noem ik ze. Ik lust geen spruiten en ik heb ze dan ook niet gekocht. Maar ze zien er grappig uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Waarvoor en hoeveel gebruik jij de sojadrink? Ikzelf hou er niet van de smaak. Maar ook ivm de suikers en oestrogeen-achtige hormonen heb ik niet verder gezocht naar iets dat misschien wel smaakt. Ik dacht dat het zelfs afgeraden werd voor mensen met diabetes. Naast water, thee en koffie wil ik soms wel eens wat anders drinken. En melk zit ook weer boordevol met zaken die niet persee nodig zijn. en...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De sojadrink drink ik nooit puur, ik gebruik het in mijn koffie. Ik gebruik per grote mok van 400 ml ongeveer 150 ml sojadrink.
      In koemelk zitten ook suikers, niet minder dan in sojadrink. Ik heb er nog nooit van gehoord dat het afgeraden wordt om soja te drinken bij diabetes.

      Verwijderen
    2. Dankjewel voor je antwoord. Klinkt als een traktatie voor je. De sojadrink van een huismerk, die ik heb geproefd zat behoorlijk meer suiker in dan in melk (koolhydraten en suiker volgens de verpakking). Ik lees nu online dat er behoorlijke verschillen zijn in kwaliteit. Inderdaad de ene zit boordevol suiker en de andere niet.

      Verwijderen
    3. Ik heb het nog even opgezocht. Halfvolle (koe)melk bevat 4,5 gram suiker (lactose in dit geval) per 100 ml. De sojadrink die ik gebruik bevat 2,5 gram suiker per 100 ml. Er is ook ongezoete sojadrink te koop, daar zit 0 gram suiker per 100 ml in. Die vind ik niet zo lekker in mijn koffie.

      Verwijderen
    4. Ellen, wellicht is amandelmelk of havermelk een alternatief?
      Beide zijn er gezoet en ongezoet.

      Ik gebruik zelf al tijden diverse plantaardige dranken.
      Soms ook Soja, dat schuimt wel het beste over het algemeen voor in koffie. Maar daar vind ik de nasmaak het minste, en teveel soja schijnt ook niet super goed te zijn.

      Verwijderen
    5. Als ik soja opzoek op de site van het Voedingscentrum, vind ik geen opmerking over de schadelijkheid van te veel soja. Zou het nepnieuws zijn dat is rondgestrooid door carnivoren?
      Sojamelk met een suikergehalte van maximaal 6% staat in de schijf van vijf. De door mij gebruikte variant sojadrink bevat 2,5 % suiker.
      Havermelk en amandelmelk bevatten minder eiwitten en sojamelk bestaat ook in de ongezoete versie. Sojamelk bevat 3x zo veel eiwit als havermelk en ook meer calcium. Amandeldrank bevat nog minder eiwit dan havermelk.
      Ik gebruik sojamelk ook om mijn eiwit- en calciuminname te vergroten, niet alleen omdat het lekker is in mijn koffie.

      Verwijderen
    6. Op deze site van vegetariërs staat wel een waarschuwing voor mensen die schildklierproblemen hebben.

      schildklierproblemen: bij mensen met een normale schildklierfunctie is geen effect van soja gevonden, wel bij mensen met een verlaagde schildklierfunctie. Hierbij wordt voorzichtigheid geadviseerd wat betreft sojaconsumptie.
      Verderop: Wel is er de waarschuwing als je schildkliermedicijnen gebruikt, dan kun je beter het zekere voor het onzekere nemen en met je huisarts overleggen als je je sojaconsumptie verandert.
      https://www.vegetariers.nl/gezond/veelgestelde-vragen/is-soja-ongezond

      Ik doe zelf niet aan soja,vooral omdat het van zo ver weg komt, en de teeltwijze in die landen niet zo gereguleerd is als hier.

      Verwijderen
    7. Ik gebruik ongezoete sojamelk. Laatst per ongeluk weer een gezoete versie gekocht, die smaakt mij dan echt vies. Net als wanneer je al een tijdje thee of koffie zonder suiker drinkt en dan ineens de drank met suiker drinkt.

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.