woensdag 12 december 2018

Heerlijke pompoensoep!

Voor mij is pompoensoep echt een klassieker, al heel lang geleden, toen ik nog macrobiotisch at, genoot ik al van een overheerlijke pompoensoep. Toen zonder (rode)peper, aardappels, paprika en winterwortels, en ook zonder kruiden en specerijen, maar wel met veel uien en knoflook, peterselie en wat sojasaus .
Ik heb al weken twee kleine pompoenen liggen en die gaan morgenavond in de soep. Ik wil onderstaande hoeveelheden verdubbelen, dan heb ik genoeg voor de eters van vrijdagavond. Wat (afbak)broodjes er bij en smullen maar!

Pompoensoep - 4 personen

Benodigdheden voor de soep:

grote soeppan
staafmixer
1 pompoen
1 rode paprika
2 winterwortels
1 (gedroogde) Spaanse peper
3 grote uien
2 knoflooktenen
enkele bouillontabletten (kijk wat je lekker vindt, runderbouillon is wat krachtiger)
een flinke scheut olijfolie
3 grote aardappels, geschild en in blokjes
20 gram boter of margarine
peper uit de molen
zout
2 mespunten kerrie
2 mespunten gemalen komijn
1 eetlepel Provençaalse kruiden
1 dl (soja)melk

Boen de pompoen schoon, snijd deze doormidden en verwijder met een lepel de zaadlijsten en het draderige vruchtvlees. Maak de paprika schoon.
Schil de  aardappelen en de winterwortelen.
Snijd de pompoen, winterwortelen, aardappelen en de paprika in grove stukken.
Snipper de uien en snijd de knoflook in plakjes.
Verwijder de zaadlijst uit de Spaanse peper en snipper de peper (en nu vooral NIET in je ogen wrijven!) of verkruimel de gedroogde peper.
Verhit de boter en olijfolie tot het schuim van de boter is weggetrokken en de boter goudbruin is gekleurd.
Bak de uien en de knoflook tot ze goudbruin kleuren.
Voeg de Spaanse peper toe en verhit alles 1 minuut. Voeg nu alle gesneden groenten en aardappelen toe en roer dit goed om.
Voeg alle kruiden en specerijen toe en geniet van de geuren die vrijkomen.
Schep alles goed om, giet een kopje water bij de groenten en laat alles een half hoog vuur stoven. Schep het mengsel af en toe door en let op dat het niet droog kookt. Voeg zo nodig meer water toe.
Prik met een vork in de winterwortel en de pompoen om te zien hoe gaar de groenten zijn.
Zodra de pompoen en de winterwortel zacht zijn, giet je 1 à 1,5 liter water bij de groenten en breng je de soep aan de kook.
Laat de soep 5 minuten zacht koken.
Voeg naar smaak bouillontabletten toe.
Haal de pan van het vuur en pureer de soep met de staafmixer tot een egale gladde substantie.
Als de soep te dik is, voeg dan water toe tot de gewenste dikte is ontstaan.
Verwarm de soep nadat je water hebt toegevoegd.
Breng de soep op smaak door (desgewenst) zout en peper toe te voegen.
Als de soep op smaak is gebracht, giet je er de (soja)melk doorheen. Dit zorgt voor een zachte romige smaak. Verwarm de soep nog even.
In plaats van melk kun je ook slagroom of kookroom gebruiken.

5 opmerkingen:

  1. Veel pompoenen wachten op de soeppan. Meerdere soorten. Ik hou van chilipoeder en sambal oelek door de soep. Maakt het pittig.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze ga ik uitproberen, ik ben gek op pompoensoep!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik gebruik altijd pilli pilli pepertjes. Gedroogd te koop bij de toko. Ze zijn pittig, in een grote pan soep zijn twee of drie genoeg.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wij eten altijd een wat zoetige pompoensoep met o.a. sinaasappel en appel (ook recept op m'n blog) ;). Vinden de kids heeeeerlijk... Gecombineerd met zelfgebakken kaas-ui-vlechtbrood, oeiiii dat is echt smullen geblazen. Jouw soep klinkt ook lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. wat heerlijk ,weer een fijn recept van jou :-) dankje wel vgr esther dekker

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.