dinsdag 11 december 2018

Controle aan de deur!

In de afgelopen week kwam er iemand aan de deur. Ik dacht eerst dat het de postbode was met een pakje voor de buren. Ik had zelf niets in bestelling, dus voor mij kon het niet zijn.
Maar het was niet iemand met een pakje, het was de gemeentelijke controleur van de hondenbelasting. Op mijn huidige adres had ik het nog niet eerder meegemaakt. Op zich niet verwonderlijk, want ze komen vast en zeker onder kantooruren en dan was ben ik meestal niet thuis.
Het was woensdagochtend en meestal zwem ik dan. Deze keer niet, ik was wat aan het kwakkelen en ik had de avond er voor 38.1 en op maandagavond 38.6. Ik voelde me redelijk fit, maar het leek me beter om thuis te blijven en niet een frisse duik te nemen. Figuurlijk dan, want ik duik nooit, ik daal het trapje van het zwembad af 😄
Dus was ik thuis toen de controleur aanbelde.

Hoeveel kost dat tegenwoordig aan belastingen, het hebben van een hond? Het is volgens mij per gemeente verschillend, hier in Groningen heb ik de volgende bedragen gevonden:

De eerste hond kost € 121,80.
De tweede kost € 180,60
Heb je drie honden of meer dan betaal je voor de 3e € 243,60.
Mijn buren hebben twee kleintjes. Dat kost hun dus €302,40. En dan heb je verder nog niets, geen voer, geen dierenarts, helemaal niets.
Ik had er nog nooit bij stilgestaan dat het hebben van een hond zo veel belasting kost!

24 opmerkingen:

  1. Toevallig had ik ook een honden inspecteur een maand geleden langs de deur en vroeg als ik een hond had. Die hebben wij niet. In onze gemeente moet je ook hondenbelasting betalen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij zijn net verhuist en mijn man wil graag een hond. Ik was de hele hondenbelasting vergeten en heb het snel opgezocht. Bij ons in de gemeente (midden Drenthe) hoef je gelukkig niets te betalen. In onze oude gemeente was het 70 euro. Op deze site kun je alle tarieven vinden: www.hondenbelasting.net

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Sociale minima klagen vaak dat ze te weinig geld hebben. Maar in die gezinnen zie je vaak wel veel huisdieren, vaak meerdere honden met bijbehorende hoge belasting. En meestal wordt er ook flink gerookt. Moeite met prioriteiten stellen. Geen verwijt, gewoon een observatie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Misschien hebben ze kwijtschelding voor de hondenbelasting. In mijn gemeente alleen voor de eerste hond.

      Verwijderen
    2. Ja ieder geval is uniek. Niet alles over 1 kam scheren anoniem 08:51. Deze mensen hebben vaak een groot hart en zijn bereid voor hun hondje niet meer op vakantie te gaan bijv.

      Verwijderen
    3. Toch blijf ik het onverantwoord vinden om zonder een buffer van een duizend of vijf een huis dier te hebben. Er kan altijd een ongeluk gebeuren of het dier erg ziek worden. Ook een dier heeft recht op fysiotherapie of een osteopaat. of goede medicijnen. Ik zie vaak dat dieren onnodig moeten lijden om dat medicijnen te veel geld kosten . Erg hoor om het in te laten slapen om dat er geen geld is voor goede zorg .

      Verwijderen
    4. Yessss!Honden en sigaretten alleen nog maar voor mensen met een modaal of hoger inkomen!Dat zal ze leren, die paupers!

      Verwijderen
    5. En de Edelherten dan ? 1/3 gaat naar de poelier

      Verwijderen
    6. Serieus...? Fysiotherapie of een osteopaat ?

      Verwijderen
  4. Misschien hebben deze mensen wel een groter hart dan jij.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wij betalen inderdaad ook hondenbelasting voor onze Trixie. Maar ik heb nog nooit controle gehad.

    nicole@huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Nooit begrepen waar die hondenbelasting goed voor is. Zeker als je bedenkt dat je een boete krijgt als je de hondenpoep niet opruimt. Toen wij 20 jaar geleden een hond namen was de afspraak binnen ons gezin al dat we de hondenpoep zouden opruimen. Toen ik de gemeente na 15 jaar trouw hondenbelasting te hebben betaald inlichtte over de dood van onze hond wilden ze dat we dat zouden bewijzen. Dat vond ik behoorlijk harteloos en dat heb ik ze ook gezegd. Nu had ik het wel kunnen bewijzen met een rekening voor euthanasie voor de hond maar ik baalde gewoon van die houding. Dat wantrouwen van gemeente/overheid naar de burgers. Tuurlijk zijn er mensen die niet te vertrouwen zijn, maar een ruime meerderheid is nog steeds heel braaf.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Volgens mij kennen ze dat in het Noorden niet... Ik heb nog nooit hondenbelasting hoeven te betalen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ipie, Zuinigaan woont in Groningen, dat is echt het Noorden. Riet

      Verwijderen
    2. Als je heel erg buitenaf woont dan hoef je geen hondenbelasting te betalen, wij in ieder geval niet. Maar we hebben dan ook een erg groot erf en weilanden eromheen waar de hond zijn gang kan gaan. We lopen dus niet met het dier langs de straat.
      Gerda

      Verwijderen
  8. HAHAHA zuinig aan moet maareven modereren......

    BeantwoordenVerwijderen
  9. In mijn gemeente betaal je binnen de bebouwde kom een kleine 40 euro per hond. Buiten de bebouwde kom is het gratis. Zelf ben ik allergisch, dus we hebben geen huisdieren...

    BeantwoordenVerwijderen
  10. In gemeente Westland hoeft geen hondenbelasting betaald te worden

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hier wel, in Gelderland. Vorige woonplaats, ook in Gelderland niet. Heb 2 honden en dat scheelde een smak geld. Maar ik betaal het zonder morren, hoor.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hier ook een hond, en in onze gemeente hoeft ook geen hondenbelasting betaald te worden. Ik heb trouwens nooit begrepen waarom er wel voor een hond en niet voor een kat of ander huisdier belasting betaald hoeft te worden
    Femkr

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.