Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

maandag 3 december 2018

Het feest van de goedheiligman in vroeger tijden

Vandaag wil ik schrijven over het Sinterklaasfeest in de jaren 80 en begin 90 en ook nog een beetje over mijn kindertijd.
Eigenlijk is het helemaal nog niet zo lang geleden dat we geen beschikking hadden over internet. Nu zijn er nogal wat mensen die alles kopen via internet, maar dat was toen nog niet mogelijk. Je moest alles zelf in echte winkels kopen.
Voor sommigen van jullie is dat maar moeilijk voor te stellen, maar ik liep voordat het 5 december was de benen onder mijn lijf vandaan om leuke en toch betaalbare cadeaus aan te schaffen. Daar begon ik al vroeg mee, in oktober en november, op koopavonden, want de speciale koopavonden begin december waren ongelooflijk druk, dan kon je in de Herestraat, dé winkelstraat in Groningen, over de koppen lopen! Die drukte was niet heel handig in winkels, want ik moest heel lang bij de kassa op mijn beurt wachten!
We hadden niet veel te besteden, daarom was spreiding van de inkopen ook heel handig.
Amsterdam: Hoekhuis Sinterclaes, Dam 2A, een Sint zonder Zwarte Piet.

Eigenlijk is het nu een heel ander feest geworden, je krijgt het meeste thuis aangeleverd of je haalt je cadeaus bij een afhaalpunt. Dat is toch iets heel anders dan eindeloos door winkelstraten lopen en te twijfelen tussen het een bij die winkel of toch maar het andere in een andere winkel.

Wat ik mij uit mijn jeugd herinner van winkels, was dat winkeliers een speciale Sinterklaas-etalage maakten. Soms met bewegende figuren en natuurlijk de prachtigste cadeaus. Bijvoorbeeld bij de V&D in Leeuwarden. Ik kon er als kind eindeloos naar kijken!

Koop jij je decembercadeaus nog in een echte winkel?

17 opmerkingen:

 1. Sinds vorig jaar doen wij niet meer aan sinterklaas, maar tot die tijd ging ik ook nog op stap om pakjes te kopen. Dat vond ik toch leuker dan alles online bestellen. Meestal maakten we er gewoon een dagje van.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vroeger werd dan snel op 6 december de Sinterklaasetalage omgetoverd in eentje voor kerst.Elk feest op zijn beurt en niet zoals nu door elkaar heen lopend.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik herinner me een Sinterklaas in een etalage, die met zijn wijsvinger tegen het raam tikte! Daar kon ik als kind heel lang naar staan kijken.
  Toen onze kinderen klein waren kocht ik ook ver van te voren in. Later trokken we lootjes, surprises en gedichten en kochten we elk jaar een familie spel.
  Nu komt Sinterklaas niet meer langs 😉😉

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik houd van een mix van praktische en tweedehands cadeautjes, dus voor die laatste ga ik zeker nog de stad in. Ik vind het ook fijn om op tijd te beginnen met verzamelen, soms vind ik door het jaar heen al de leukste dingen. Moet ik me alleen altijd inhouden om het niet eerder te verklappen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier in de randstad verdrijft het Suikerfeest de Sint.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je moet niet overdrijven, maar ongeveer 74% van de inwoners hier in Rotterdam Zuid is van allochtone afkomst. In de andere steden is dat minder hoor.

   Verwijderen
  2. De trol kijkt niet weg...

   Verwijderen
  3. Tja, de trol constateert alleen een feit zonder waardeoordeel uit te spreken.

   Verwijderen
  4. Maar de vraag was 'Koop jij je decembercadeaus nog in een echte winkel' ?
   Dat heeft niets met het suikerfeest te maken !!

   Verwijderen
  5. Ik denk dat er ruimte is voor alle feesten in Nederland. Sinterklaas, Kerst, Suikerfeest, Chanouka etc. Gun elkaar die feesten !

   Verwijderen
  6. Dat zijn mijn woorden , Anoniem...heeeeel fijn dat je het zo met me eens bent !

   Verwijderen
 6. Sint ziet dat de trol weer zit te zeiken
  wat wil je er toch mee bereiken
  mensen hier op stang te jagen
  alleen omdat jij medelanders niet kan verdragen
  Piet heeft een goed idee
  je mag in de zak, naar Spanje mee

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, graag naar de Costa Brava met behoud van pensioen en AOW !

   Verwijderen
 7. Sinterklaas vier ik al lang niet meer. Jammer maar zo is het. Als kind en ook later, vierden wij als gezin elk jaar Sinterklaas. Toen wij kinderen wat ouder waren trokken we lootjes en maakten we ook gedichten. Mijn moeder was erg goed in Sinterklaasdichtsels. De cadeautjes kwamen natuurlijk uit de winkel, online bestellen bestond niet. Van mij mogen de winkels wel wat uitgebreider versierd worden met Sinterklaas maar dan wel met roetveeg of anders gekleurde Pieten . Ik heb echt hele goede herinneringen aan het vieren van Sinterklaas.
  Ik denk dat er ruimte is voor alle feesten in Nederland. Sinterklaas, Kerst, Suikerfeest, Chanouka etc. Gun elkaar die feesten !
  Feestcadeaus koop ik zowel online als in een winkel.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Jazeker! Maar ook wel online. Mijn ouders vertelden, dat vroeger de kinderen vanaf een jaar of 8 geen kado's meer kregen, want daar was geen geld voor. Dus als je "groot"was kreeg je niks meer. De kleine kinderen kregen allemaal 1 pakje. Bijvoorbeeld een sjaal of een paar wanten. Heel praktische geschenken dus.
  Wij doen voor een kleine bedrag en ik maak zelf voor iedereen nog iets erbij, omdat ik dat zo leuk vind. Surprises heb ik er nooit doorgekregen hier. Niemand houdt namelijk van knutselen behalve ikzelf.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. We kopen geen decembercadeaus, dus niet in winkels en niet online ;). Lekker voordelig :)... Overigens ga ik nu (hoogzwanger) wel voor gemak hoor en kocht bijv. de co-sleeper online incl. thuisbezorging. Tsja, dat gesjouw kan ik toch niet meer, dus dan maar zo. Ook had ik laatst een verjaardag waar iemand iets exclusiefs wilde. In de verste verte niet lokaal te krijgen. Winkel die het verkocht was een uur rijden. Hmm, toch maar online dan...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. De dingen waarvan ik weet waar ik ze kan vinden koop ik in de winkel. De dingen waar ik echt voor zou moeten gaan zoeken, bijvoorbeeld heel specifieke pannenlappen, die bestel ik dan. Geen zin om 20 winkels af te gaan om te zoek te gaan naar zoiets

  BeantwoordenVerwijderen