maandag 10 december 2018

Hoe kom je de dure decembermaand door?

December is een dure maand. Dat komt vooral door alle feesten: sinterklaas, kerst en ook nog oud en nieuw. Het kan niet op in deze drukke maand, maar je salaris is wel eindig!

Ik heb het geluk gehad dat ik een aantal jaren een dertiende maand ontving. Heel fijn, dat was bijvoorbeeld vorig jaar netto €1.459,- extra! Vanaf mijn pensioen is dat afgelopen, dan geen 13e maand meer. Tien jaar geleden had ik ook nog geen dertiende maand, die is langzaam opgebouwd en na een paar jaar hadden we allemaal zomaar een 13e maand. Een mooi extraatje om december door te komen!

Veel mensen krijgen geen 13e maand en moeten de dure decembermaand door zien te komen met het normale salaris, hoe doe je dat dan?

- Cadeaus - Ga al in de zomer of nog eerder op zoek naar leuke cadeaus voor je kinderen of andere familieleden of vrienden. Bedenk ook:  "less is more". Duur is niet altijd gelijk aan leuk en fijn om te hebben.

- Kerstmaaltijd - Laat je niet gek maken door alle reclames, je hoeft helemaal geen 10 gangendiner om een feestelijke kerst te hebben! Toen ik een kind was, was ik dik. Ik moest van de kinderarts op dieet. We aten ook in december nooit iets extra's. Altijd was er een eenvoudige gezonde maaltijd met weinig vet en weinig koolhydraten. Bij hoge uitzondering een toetje gezoet met zoetstoffen, bijvoorbeeld stoofpeertjes van de boom van mijn grootouders. Geen grote stukken vlees, geen bijzondere groentes en hooguit twee gangen. Wat het feestelijk maakte, waren het damasten tafelkleed, de kaarsen en het groen op tafel en niet een overvloedige maaltijd.

- Kerstversiering - Bewaar van vorig jaar, dan hoef je bijna niets te kopen. Wat je nodig hebt, kun je vaak bij de kringloop aanschaffen.

- Kerstkaarten - Koop na kerst afgeprijsde kaarten en verzend die een volgend jaar. Voor weinig kun je leuke kaarten op de kop tikken. Kijk ook eens bij de kringloop! Als je kaarten stuurt in je woonplaats, kijk dan of je ze op de fiets of wandelend kan bezorgen. Iedere kaart scheelt je 78 cent aan porto.

Heb jij nog meer tips?

12 opmerkingen:

  1. Ik heb al jaren een vast budget. Ook zet ik wat geld het hele jaar door elke maand apart. Zo is de decembermaand niet duurder dan een andere maand.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. In december lever ik het spaarboekje van de grote kruidenierswinkel in wanneer ik boodschappen die. Dat scheelt weer €52, waarvan er €3, in de loop van de tijd gratis gespaard is.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Als je wel kaarten per post wilt versturen, kun je de zegels van Sand gebruiken deze zijn 0,50 cent per stuk. Je moet wel je kaarten bij een Sand-depot inleveren, maar dat kan ook bij blokker en etos.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Niet echt een tip. Wees niet bang dat er iets te kort is met kerst. Maak zelf kerstversiering, kerstballen natuurlijk bewaren in een doos op zolder. Zijn er echt mensen die alles ieder jaar opnieuw kopen? Dat is toch niet leuk? Dan mis je het "Oh ja dat hadden we ook nog gevoel".

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dát vooral. Ik merk dat mijn (schoon)moeder nog uit de tijd komen van 'je moet elkaar niet aan zitten kijken, er moet genoeg zijn', waardoor er altijd eten is voor een weeshuis wat dan maar weer weggegooid wordt. Ik ga daar bijna altijd tegenin en kook zelf ook gewoon 'genoeg'. Zelden zal iemand met honger blijven zitten, maar al die overvloed is echt totaal onnodig. Met een oliebolletje op de achtergrond ben je die dagen sowieso al goed gevuld.

      Verwijderen
  5. Ook hier pensioen en het word elk jaar minder omdat de prijzen stijgen.
    Hier komt ook de tandarts om de hoek kijken in december.
    Maar vooral maken wij veel zelf, kado's bv zelf kaarsen maken, met het kerst diner eten we stamppot.
    Heerlijk geen stress met wat zal ik eten en o het is zo duur.

    De kerst kaarten zijn de duurte niet we hebben er maar 8 die we versturen de rest brengen we of geven we af.

    En we doen samen met de kerst zegels.
    Als je je gek laat maken door de winkels ja dan kom je bedrogen uit die willen graag dat je veel koopt bij hun.
    Zelf maken is leuk en goedkoper en kijk eens bij de 2e hands winkels.

    De gezelligheid zit in ons zelf niet in al die poespas die de winkels laten geloven dat je kerst er zo moet uit zien.
    Onze kerst is warm en gezellig, en daar gaat het toch om!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik geef (en krijg) graag een mix van zelfgemaakte, tweedehands en praktische cadeautjes met Sint, dat is ontzettend leuk en niet duur. Het feest zit voor mij vooral in de aandacht, de gedichten en de tradities met alle feestdagen, dat hoeft niet enorm duur te zijn. We nemen dit jaar voor het eerst een kerstboom en die zal gevuld worden met tweedehandsjes uit de boom van mijn ouders, zelfgebakken kransjes en we zijn van plan om elk jaar een nieuw stuk bij de kringloop te kopen. Leuk om uit te zoeken!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik voel geen druk in december om anders te doen dan andere maanden.Ik geef elke maand ongeveer hetzelfde uit qua huishoudgeld (HG) is er wat van over bewaar ik het op mijn HG rekening en gebruik ik het indien nodig in andere maanden voor aanbiedingen,verjaardagen enz.
    Mijn tip: Doe je eigen ding zonder je wat aan te trekken van al dat commerciële gedoe of wat andere er van vinden!!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Mijn kosten zijn niet hoger in Dec. We vieren kerst met familie en iedereen kookt/maakt iets. Drank zijn we niet uitbundig in en we krijgen via werk man altijd wel 1 of 2 flessen wijn, die dan ook lekker opgemaakt worden. Oliebollen bakken we bij familie en zo is oudejaarsavond zonder vuurwerk ook geen heel grote happening. Kerstboom bestaat uit een mooie zelf gezochte tak met lichtjes en kerstspullen van heel lang terug. Wij zelf zorgen voor een fijne sfeer. Ook gratis!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. December is voor ons zowiezo een dure maand aangezien we onze dochter een vast bedrag per kleinkind geven om sinterklaascadeautjes te kopen. Met nieuwjaar krijgen de kleinkinderen en kinderen geld. We kopen als cadeau voor moeder en schoonouders een pakket producten die ze gewoon zijn om te verbruiken. Er zijn ook een heleboel verzekeringspremies die eind december op vervaldag komen en die dan ook moeten betaald worden.
    Kerst en nieuwjaar vieren we eigenlijk niet aangezien mijn partner die dagen allemaal moet werken. Mij stoort het niet dat ik die dagen alleen zit. Het zijn dagen net als alle andere, niets meer en niets minder....

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Bij ons valt het gelukkig wel mee. Het is ook een kwestie van keuzes maken heb ik het idee.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wij hebben dit jaar dubbel weten te bezuinigen op de kerstkaarten: we hebben ze zelf gemaakt (nog geen € 0,20 per kaart) en grotendeels zelf bezorgd of overhandigd als we de beoogde ontvanger toch al ergens tegenkwamen. Goedkoop kerstkaart jaartje dus.

    Verder houden wij de kosten binnen de perken door een combinatie van een cadeaubudget, en vrijwel alles zelf maken (lekkere broodjes, hapjes, toetjes, zoetigheid & koekjes, etc.). De kerstboom kopen we wel elk jaar nieuw, voor € 15.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.