Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

dinsdag 18 december 2018

Nog steeds geen contract

Op 31 oktober ben ik gevraagd om weer te beginnen met werken tot het moment dat een nieuwe opvolger volledig inzetbaar was. Tot vandaag heb ik nog geen contract. Half november ben ik met mijn leidinggevende tot een overeenkomst gekomen hoe de arbeidsvoorwaarden er uit zouden moeten zien, maar het lijkt er op dat deze baas een verzoek tot een nieuw contract pas ongeveer 3 weken later bij P&O gedaan heeft. Het contract is daar nu volgens de contactpersoon in behandeling en ik kan het binnenkort thuis verwachten. Daarna moet het door mij getekende contract verwerkt worden.

Ik vind het heel vervelend dat er nog geen contract is. Ik kan niet protesteren tegen een contract dat er nog niet is. Ik kan niet zeggen: hé dit klopt niet, dit is niet wat we overeengekomen waren. Evenmin kan ik zeggen: ja, het klopt helemaal.
Daarnaast word ik niet betaald voor de volledige maand december. De salarisadministratie weet alleen dat ik t/m 5 december werkte, voor de rest is er niets geregistreerd, want er ligt geen contract.  De gegevens voor de betalingen voor de salarissen moeten ruim op tijd binnen zijn. Dat gaat dus voor mij niet lukken! Dat wordt een nabetaling in januari. Op zich is dat geen ramp. Ik krijg deze maand ook al deels AOW en een deel pensioen. Ik heb vooral moeite met het feit dat er een contract is toegezegd en dat het eindeloos duurt voordat er eindelijk is. Dat had anders gekund.

18 opmerkingen:

 1. Inderdaad heel vervelend, het zal wel goed komen financieel maar het is weinig respectvol tegenover jou.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat enorm onbeschoft naar jou toe aangezien jij ze zo uit de brand helpt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is moeilijk afscheid nemen van je werk dat jou dierbaar is. Je zou eens kunnen kijken hoe er met tijdelijke krachten wordt omgegaan. Gaat dat ook altijd zo moeilijk, dan heeft het niets te maken met je leidinggevende, maar met HR.
  Als je dat hebt uitgezocht voor de kerst, bekijk het dan nog eens. Intussen kun je met de kerst meer met afstand kijken naar de ontstane situatie en jouw werk en hoe je er tegenover staat.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het kost je duidelijk veel moeite om je werk los te laten.
  Dat is jammer want nu kun je je helemaal niet ontspannen voorbereiden op je pensioen.
  Je zou ook kunnen aangeven dat je niet meer komt werken voir je contract er is.
  Maar ik denk eigenlijk dat het bedrijf wel een potje kan breken met je.
  Dat is jammer want ik denk dat als je met pensoen bent je hier niet met een goed gevoel aan terug denkt.
  Zou goed zijn om hiet over te praten met je leidinggevende en ook een eindgesprek of eerder met je baas.
  Hoop dat je niet met teveel frustraties achterblijft,en dat je een mooie tijd krijgt na je pensioen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel respectloos natuurlijk, maar je bent met pensioen en moet loslaten,dat is niet eenvoudig daarom ging je akkoord met toch nog even invallen. Spreek je ongenoegen uit en verspil geen energie aan ergernissen. En als het je te hoog zit kun je natuurlijk ook zeggen dat je ermee stopt, jij hebt niets te verliezen het bedrijf wel. Laat los wat veel energie kost, het is het niet waard om daar bittere herinneringen aan te hebben. Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Jij hebt er voor nu niets meer aan, maar voor komende situaties: meteen na het gesprek waarin de afspraken zijn gemaakt, een gespreksverslag mailen met de overeengekomen punten en acties. Dan heb je iets waarop je je kan beroepen als er misverstanden zouden ontstaan, of wanneer je leidinggevende een miljoen wilt/onder de bus komt voordat hij/zij de afspraken heeft kunnen doorgeven aan HR.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb de overeengekomen afspraken in de mail staan. Daar kan ik me inderdaad op beroepen, als mijn nog aan te leveren contract niet in overeenstemming is met deze afspraken. Het contract lag ik daarnet niet op mijn deurmat.

   Verwijderen
 7. Beste Zuinigaan,

  Ik zou direct stoppen met deze baan. Ze behandelen je respectloos. Hier kan geen smoes tegenop.

  groet an

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Anoniem 09.31 heeft gelijk. Verder denk ik dat het wel goed komt. Het is laksigheid+ grote organisatie. Het beste is toch je je er over heen te zetten, anders ga je alsnog met een rotgevoel weg.
  Belastingtechnisch is het best gunstig dat je salaris pas in 2019 komt
  Fijne feestdagen en vakantie toegewenst,
  Jannie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is belastingtechnisch inderdaad niet onvoordelig, dus ik wacht gewoon af. Ik heb er ook wel vertrouwen in dat het goed komt. Het inwerken van de nieuwe opvolger gaat in ieder geval in een zeer prettige sfeer en dat maakt dat ik met genoegen werk.

   Verwijderen
 9. Bij veel overheidsinstellingen gaan dit soort dingen traag. Bij mij bij universiteit altijd jaarlijkse verlenging, heb daar ook wel eens tussen verlengingen in zonder contract gewerkt. Uiteindelijk kwam het altijd wel goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Op zich zijn alle mails en dergelijke voldoende bewijs voor de afspraken. Dus de betaling zul je altijd krijgen. Anders zou ik het even in de mail zetten naar je leidinggevende met het verzoek dit te bevestigen. geld loop je dus niet mis. Maar netjes is het niet. Als je het over 3 weken nog niet hebt, zou ik het gesprek met je leidinggevende aangaan en de afspraken in de mail zwar top wit willen of desnoods thuis blijven en zeggen dat je weer komt als je contract er is. En inderdaad, de HR molens malen traag.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Laat dat werk los, Zuinigaan. Het is hun probleem dat de opvolging slecht is geregeld niet het jouwe. Ze zouden in hun handjes moeten klappen dat jij hen uit de brand helpt en je daarvoor met respect moeten behandelen. Maar jij laat het toe dat ze je zo behandelen. Het kerkhof ligt vol onmisbare mensen. Ga lekker genieten van je pensioen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb al wel duidelijk aangegeven dat 31 januari a.s. echt mijn allerlaatste werkdag is. Ik kom daarna niet weer terug en ga lekker van mijn rust genieten. Eerst vanaf komende vrijdag 2,5 week vakantie en dan alleen januari nog. Ik neem volgende maand nog een paar vrije dagen op, gewoon omdat de nieuwe mij al vrij veel werk uit handen kan nemen en ik voldoende verlofdagen heb. Ik zal dan in totaal na vandaag nog ongeveer 10 à 11 werkdagen aanwezig zijn. Valt mee toch?

   Verwijderen
  2. Kijk, dan is er een goede ontwikkeling. Contract op de deurmat. Het juiste contract mag ik hopen en dan nog 12 dagen en goodbye.

   Verwijderen
 12. Vervelend voor je. Morgen Geel Hesje aan naar je werk. Stuur alsnog zelf die mail met de punten die je bevestigd wil hebben. Voor Kerstmis 2018. En anders is het klaar. Je hebt niets te verliezen immers?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Vraagje: ben je wel verzekerd op je werk? Want als je geen contract hebt, val je ook niet onder de verzekering. Lijkt me toch een dingetje om even te checken voordat je gaat genieten van je 2,5 week kerstvakantie

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Dat ongewisse en het langslepende is zo vervelend in deze situaties. Je laat je van je goeie kant zien, bent bereidwillig en als de formele kant dan zo afgeraffeld wordt is niet leuk. Het zal uiteindelijk wel weer loslopen.

  BeantwoordenVerwijderen