dinsdag 22 januari 2019

Geen gaatjes!

Op 28 december jl. schreef ene Maria het volgende als reactie op mijn blog over mijn gezwollen been:

"Beste zuinigaan, hoezit het met uw gebit? U schrijft hier nooit over.
Waarschijnlijk heeft u allang een kunstgebit.
"

Ik heb er destijds niet op gereageerd, maar ik dacht: "Ik kan wel weer eens over de tandarts schrijven".  Ik had toen al een afspraak voor 21 januari.
Gisteren was het 21 januari en was ik bij mijn tandarts. Hij vertelde mij dat ik nooit een kunstgebit hoef, want daarvoor is mijn gebit veel te goed en te sterk. Ik heb geen kronen, ik heb geen bruggen, ik heb alleen een aantal gevulde tanden en kiezen. Ongeveer de helft van mijn gebit is nog gaaf.

Wel had ik gisteren wat tandsteen en twee oude amalgaam vullingen die vervangen moesten worden. Een vulling is al vervangen en ééntje moet nog, over drie weken, als ik met pensioen ben.
Die vulling die gisteren vervangen is, was gebroken, maar zat nog wel muurvast in de kies. Ik had er overigens helemaal geen pijnklachten van. Omdat er een breuk was, is er een beetje cariës onder de vulling ontstaan. De kies is goed gerepareerd en nu heb ik weer een mooie kies die nog weer jaren mee kan.

Ik ben heel blij met mijn gebit. Voor mijn leeftijd heb ik een uitzonderlijk goed gebit. Het is heerlijk om zonder problemen te kunnen bijten en kauwen!

17 opmerkingen:

 1. Je hebt dan inderdaad een mooi gebit op jouw leeftijd. Ik ben 3 jaar ouder en heb al wel veel kronen. Gevolg van de slechte tandarts in mijn jeugd en al op 1 jarige leeftijd een paar kronen die 10 jaar geleden vervangen zijn. Dat was een fijne tandarts, zijn opvolger verprutste mijn voortanden door ze "mooier" te willen maken en er een cosmetisch laagje op te zetten dat al snel weer afbrokkelde. Destijds werd dat no allemaal door ziekenfonds vergoed.
  Ik heb dus ook kronen op voortanden. Verder probeer ik het goed te verzorgen, naar mondhygieniste te gaan. Maar door veranderde speekselkwaliteit is dat lastig ik heb ook zo vaak last van droge mond.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Droge slijmvliezen/mond kun je verbeteren door het slikken van Omega 7 dit zit in Duindoornbes. Eigen merk of Membrassin
   Ik ga 3 keer per jaar naar de mondzorg afdeling van de Universiteit van Nijmegen dan word je behandeld door een student in het laatste jaar, met altijd eindcontrole door docent. Kosten maximaal €140 per jaar en daar valt ook de tandartscontrole onder.

   Verwijderen
  2. Speekseltekort bestaat als bijwerking van medicijnen bv antidepressiva of chemokuur en kan gaatjes veroorzaken, speeksel voorkomt gaatjes.Als je het zelf niet meer genoeg aanmaakt is er Biotene gel tandpasta en kauwgom.Bespreek het ook met je mondhygiënist en/of tandarts.

   Verwijderen
  3. Dank je wel voor de tip, ik ga naar de Duindoornbes kijken.

   Verwijderen
  4. Uitdroging van de slijmvliezen komt door de verandering in de hormonen na de overgang. Droge ogen, mond, vagina en huid zijn daar een teken van.
   Als je in het keelgebied bestraald bent kan het ook ontstaan en ja door medicijnen.
   Bij Rijnstate kliniek Arnhem adviseren ze nu ook voor de bestraling OMega 7. Ook mensen met contactlens problemen krijgen dit advies (nu soms) gel en kauwgom, oogdruppels en glijmiddel werkten maar tijdelijk zolang je kauwt en een periode na het poetsen net als glijmiddel bij het vrijen. Omega 7 vetzuur slikken maakt de slijmvliezen vanbinnen weer vochtiger.

   Verwijderen
 2. Ik heb veel vullingen die allemaal heel vroeger gezet zijn toen ik nog kind was. Ik heb het idee dat er toen vullingen gezet werden die eigenlijk niet nodig waren, want eenmaal volwassen is er nooit meer een vulling gezet. Toeval? Ik denk het niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat is zeker fijn om te hebben, tanden zonder problemen! De mijne zijn gelukkig ook gezond, even afkloppen.

  nicole@huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gefeliciteerd met zo’n goed gebit. Mijn gebit is een dure hobby, met aan kunstwerken geen gebrek. Tijdens de overgang veel wortelkanaalbehandelingen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wortelkanaalbehandelingen heb ik alleen als twintiger gehad. Na een zenuwontsteking.

   Verwijderen
  2. Na een wortelkanaalbehandeling wordt de kies minder sterk, omdat hij dood is. Je zou daarom verwachten dat je ook een aantal kronen zou hebben op die kiezen. Bijzonder fijn voor je dat dat nooit nodig is geweest!

   Verwijderen
  3. De wortelkanaalbehandelingen waren niet aan kiezen, maar aan tanden. De oorzaak was volgens de tandarts een klap of stoot tegen de tand. Die tanden zijn inderdaad al heel lang dood, maar ze zijn nog steeds goed, alleen een beetje verkleurd.

   Verwijderen
 5. Wat mooi .Dan is al dat kauwen in je macrobiotische tijd toch ergens goed voor geweest ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Gaatjes krijgen vooral kinderen en als volwassene bijna niet meer.
  Volwassenen hebben weer sneller tandvlees problemen is me verteld en ik denk dat dit wel klopt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heeft u nooit last van bloedend tandvlees? En hoe zit het met flossen en rageren? Dit is nl minstens zo belangrijk als 2 maa lper dag 2 minuten poetsen.

  Buurvrouw van Maria.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee hoor! Dat gaat prima! Ik ben regelmatig met flosdraad en tandenstokers in de weer.

   Verwijderen
 8. Die Maria heeft nogal last van vooroordelen. Als je AOW -er bent heb je niet automatisch een kunstgebit!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heerlijk hoor als je zo'n goed gebit hebt :)! Hier ook tot nu toe, maarja de helft jonger dan jij, dus wie weet wat me nog te wachten staat ;)...

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.