vrijdag 15 februari 2019

Biefstuk gegeten!

Sinds kort zijn er vegetarische biefstukken op de markt, of eigenlijk veganistische.
De afgelopen week heb ik voor het eerst zulke biefstukken gekocht en klaargemaakt. Ze waren nu voor 83 cent per stuk te koop, nu in de aanbieding, normaal voor €3,69 per twee. Mijn oudste dochter had me al gezegd: je moet niet denken aan echte biefstuk, maar eerder aan een hamburger.
Ik heb 2 avonden een biefstukc bij mijn spruitjes en aardappels gegeten. Lekker hoor, zeker met wat zout en peper! Mijn dochter heeft gelijk, het smaakt anders dan echte biefstuk, maar het ziet er goed uit en het smaakt ook goed. Beter dan de veganistisch kaas, die kaas vind ik nog steeds helemaal niets en ik kan het niet laten om toch regelmatig nog wat echte kaas van koemelk te kopen en ook op te eten, ondanks mijn verder vrijwel veganistische voeding.
Zij is er dus niet aan te pas gekomen ;-)

47 opmerkingen:

 1. Ik vond ze ook wat naar hamburgers smaken. Niet mijn smaak dus. Fijn dat jij ze lekker vond. Er zijn nu veel vleesvervangers te koop. Ik vind er maar een paar lekker. Meestal maak ik mijn eigen producten. Falafel is hier favoriet. Maar ook eigengemaakte vegetarische steak en seitan zelf gemaakt vinden wij heerlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Waarom wordt het biefstuk genoemd. Dat slaat toch nergens op ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is mij nog steeds verbaasd als het om vegetariërs gaat. Je wilt geen vlees eten, maar gaat toch op zoek naar dingen die vernoemd zijn naar vlees. Ook de naam vegetarische slager vind ik maar vreemd. Die naam verwijst toch naar het woord slachten , een van de redenen waarom vegetariërs geen vlees willen eten. Dit is geen kritiek op vegetariërs maar vraag me gewoon af waarom er geen alternatieve benaming bedacht word. Ans

   Verwijderen
  2. Dat zelfde vraag ik me ook al tijden af, maar vermoed dat mensen dan een vergelijkend iets hebben, zelfde met de vega rookworsten, zelf het model is het zelfde..
   Ik ben trouwens zelf geen vega maar ben geen echte vlees eter, gewoon omdat ik het niet zo lekker vind.

   Verwijderen
  3. Helemaal mee eens. Ik woon in Griekenland er zijn hier genoeg vegetarische gerechten, maar die worden met de naam die past bij wat er in het gerecht zit genoemd. Dus kikkererwtenballetjes, of courgettekoekjes, inktvisballetjes, gevulde parikas/tomaten met of zonder gehakt, etc. Een griek wil weten wat hij eet, en ik geloof dat ik wat dat betreft aardig vergriekst ben. Bij een vegetarische rookworst ga je je toch afvragen wat je eet? Als daar dan bijv bonen en linzen inzitten dan ga je t toch n naam in die richting geven?

   Verwijderen
  4. IK denk vooral aan het dierenleed en vind het zeer spijtig dat veel mensen daar niet van wakker liggen.

   Verwijderen
 3. Waarom moet er nepvlees gemaakt worden? Er zijn toch niet bewerkte eiwitbronnen,die lekker smaken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat apart dat je een vegetarische biefstuk kunt eten! Ik denk dat het daarbij belangrijk is om los te laten dat het naar vlees hoort te smaken, en dat je het waardeert zoals het is. Zelf vind ik dat moeilijk. Bij vegetarische hamburgers bleef ik toch vergelijken met 'echte'..

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik denk heel simpel, als mensen nog steeds behoefte hebben aan het woord vlees ook al is het nep, ben je in mijn ogen nog geen echte vegetariër. Dat woord vlees dient men dan niet te gebruiken, weg met vegetarische kip biefstuk e.d., helaas kan ik geen woord bedenken hoe het dan genoemd moet worden, ik heb niet genoeg fantasie daarvoor. Maar ik eet dan ook rustig matig vlees, ik zie er niets verkeerds in, in Bijbelse tijden at men zeer matig vlees, Abraham bijv. als er bezoek kwam,verder als er feest was en met Pesach. Dat wij slecht met onze dieren omgaan is weer een heel ander punt, vanuit dat gezichtspunt kan ik het mij voorstellen alhoewel tegenwoordig hoeft vlees niet van dieren te komen die in slechte omstandigheden leven..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik hoef ook helemaal geen echte vegetariër of veganist te worden. Mijn streven is om alle dierlijke producten zo veel mogelijk te beperken. En eerlijk gezegd houd ik helemaal niet zo van peulvruchten. Kikkererwten en linzen gaan nog wel, maar van de meeste bonensoorten word ik niet blij!
   Ik houd nog steeds heel erg van vlees, bij de geur alleen al loopt mij het water in de mond.
   Volgens mij zijn de vleesvervangers uitgevonden voor mensen zoals ik. Dus koop ik ze!
   Natuurlijk eet ik ook wel kikkererwten, en sojaproducten zoals tofu en tempé, maar zo nu en dan vegetarische balletjes of een vegetarische schnitzel, mmmm heerlijk!

   Verwijderen
  2. Groot gelijk Zuinigaan.
   Eet wat jij lekker vindt.

   Verwijderen
  3. Ik zou er dan toch voor kiezen om af en toe echte biefstuk te eten, als je dat zo lekker vindt!

   Verwijderen
 7. Leuke (Dick Bruna) koe. Die biefstuk vind ik niet om te eten dus de 2E heb ik weggegooid want niemand wou het proeven, laat staan eten. Dat is wel het eerste produkt dat ik weggegooid heb in de afgelopen jaren dus voel me niet heel schuldig!
  De nep-kaas is inderdaad niet smakelijk dus ik eet nog steeds oude 30+ kaas.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoe kun je “ gemalen autobanden “ lekker vinden.
  Ik zie een mentaliteitswijziging bij jou optreden sinds enkele jaren.
  Onder invloed van dochters en aanhang, dat is duidelijk.
  Alles wat met een dier te maken heeft is taboe nu.
  Terwijl Zuinigaan zo van vlees hield. Jammer.

  Gerlinde

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een vreemde reactie..
   Mensen in hun waarde laten is wel zo prettig!

   Verwijderen
  2. Anoniem van 19.36 uur. Ook als je ouder bent kun je nog van alles leren: ‘n andere manier van eten b.v.

   Verwijderen
  3. Eten is ook een kwestie van persoonlijke smaak. Als ik vleesvervangers zou vinden smaken naar gemalen autobanden, dan zou ik het echt niet eten! Ik eet al sinds een kleine 25 jaar regelmatig vegetarische hamburgers, want met name jongste dochter hield absoluut niet van vlees en dan at de rest vaak vegetarisch met haar mee. Ik kan je vertellen dat de smaak altijd wel goed was en dat de afgelopen jaren de smaak van vegetarische vleesvervangers alleen nog maar verder verbeterd is.

   Indien er in het verleden vlees op het menu stond: biefstuk aten we nooit, wel gehaktballen, hamburgers, rundervinken, cordon bleu en dat soort dingen.

   Verwijderen
  4. Gerlinde doet het overigens voorkomen alsof ik een willoze speelbal ben in de handen van mijn (schoon)kinderen. Dat is niet het geval, ik maak mijn eigen keuzes en kies er voor alleen zo nu en dan wat vlees te eten, maar meestal niet.
   En vleesbeleg op brood at ik al jaren niet meer, dat heb ik alleen gegeten toen ik nog bij mij ouders woonde, en dat is al erg lang geleden! Een uitzondering is leverworst en paté. Dat at ik nog wel eens op brood of crackers.

   Verwijderen
  5. Ik eet geen vlees omdat ik het meeste echte vlees niet lekker vind smaken. Ja, ja, ik ben een rare.

   Het is heerlijk dat er nu veel vleesvervangers zijn! Lekker veel keuze. Maar ik heb dus laatst zelfs gehad dat ik sommige vleesvervangers teveel op vlees vind lijken. Daarmee zijn ze voor mij dan weer minder lekker!

   Dus ik denk dat het voor de meerderheid, die geen of minder vlees eet omdat dat nou eenmaal beter is, fijn is dat er meer goede opties komen. Ik hou het zelf bij de iets minder lijkende versies :-)

   Verwijderen
  6. Het is een complot nou snap ik het!

   Verwijderen
 9. Ik eet ook heel weinig vlees en vind de meeste vleesvervangers niet lekker en ook niet zo gezond, toevallig vind ik de vegetarische biefstuk redelijk goed van smaak en ook heel knap gemaakt.
  Liefst maak ik zelf iets, maar zo af en toe voor het gemak kies iets uit het vegetarisch vak uit de winkel.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Maar Zuinigaan, als jij vlees zo lekker vind dat het water in je mond loopt als je het ruikt, dan eet je toch gewoon zo af en toe een biefstukje ! Van de biologische slager. Daar hoef je geen slecht geweten van te krijgen. Ik doe dat ook. Weinig dierlijke produkten, af en toe een stukje vlees. Geen vleesvervangers. Wel tofu, kikkererwten en linzen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geen slecht geweten van te krijgen? Er moet een koe voor gedood worden. Een koe die kerngezond is en 20 had kunnen worden. Een koe met een drang om te leven en een sociaal netwerk van vriendinnen. Er bestaat trouwens niet zoiets als een biologisch slachthuis, alle dieren komen in hetzelfde slachthuis terecht, biologisch of niet. Daar is het slachten een haastklus die regelmatig verkeerd gaat.
   https://moniqueschoutenblog.wordpress.com/2016/09/28/eindstation-het-slachthuis/

   Verwijderen
  2. Een koe met een sociaal netwerk! Daar ken ik er wel wat van.
   (Sorry voor de associatie).
   Marijke

   Verwijderen
  3. Moeten we dan nu ook leeuwen in elkaar slaan die het durven om een klein hertje aan te vallen. Die had ook volwassen kunnen worden. En kon dat niet wat diervriendelijker? Manmanman.

   Verwijderen
  4. Die leeuwen en andere roofdieren kun je geen peulvruchten, noten en andere planten voeren. Dat verdragen ze niet.
   Bij een evenwichtig ecosysteem kiest het roofdier de zwakke en oude dieren als prooi. Die laten zich namelijk veel gemakkelijker vangen dan sterke en fitte dieren.

   Verwijderen
  5. Ook jonge dieren worden gevangen door roofdieren als ze de kans krijgen. Laatst nog gezien in die mooie natuurfilm over de Veluwe. Een vos ving een klein everzwijntje. Het is niet anders. Maar, @anoniem 05:17, dat leren kinderen niet op de kinderboerderij en het komt ook nooit voor in de schattige prentenboekjes.

   Verwijderen
 11. Ja, Zuinigaan, helemaal met Loudi eens! Al zul je jezelf niet dagelijks op een lekker stukje biologisch vlees trakteren maar bijv. net als vroeger 1x per week. Houd je ook van sudderlapjes? Volgens mij kunnen die niet nagemaakt worden, ha,ha!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Soms snap ik het niet meer.
  Vanwege het milieu, je weet wel, de CO2 uitstoot en zo, is het heel erg goed om minder of geen vlees meer te eten en flink met zuivel te minderen.
  Ik verkeer in de overtuiging dat ik goed bezig ben door weinig vlees/vis en vogels te eten.
  Ik schreef een stukje over dat ik vleesvervangers best lekker vind en ik word weer teruggestuurd naar de sudderlapjes en de biefstukken omdat lezers de vleesvervangers niet lekker vinden.
  Ik schreef helemaal niet over vieze vleesvervangers!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Het carnisme zit er diep in zie ik! Wat een propaganda voor vlees eten hierboven! Zelfs Zuinigaan heeft het slechts over CO2-uistoot. Dieren zijn wezens met gevoel en de wil om te leven. Ik zelf heb mijn kinderen, toen ze er oud genoeg voor waren, de varkens en koeien en kippen van de kinderboerderij aangewezen en ze gevraagd of ze wilden dat ik ze dood zou maken om eten van te maken. Huilen dat ze deden! En volgens mij zou ieder kind dat doen. Maar die kinderlijke intuïtie, die empathie, wordt met elke hap vlees de nek omgedraaid en we voeden onze kinderen allemaal op tot kleine psychopaatjes. Lekker de film 'babe' kijken, boekjes, puzzels, knuffels en van alles met lieve diertjes en ondertussen wennen en verslaafd maken aan hun lijken. Alle kinderen (die ik ken in ieder geval) zijn hartstochtelijk verliefd op dieren en zonder dat ze het zelf door hebben leren ze hun lievelingen te eten en daarbij hun geweten uit te schakelen.
  Dat gelul over CO2 en gezondheid komt me de keel uit... de moord op 1,5 miljoen dieren per dag in Nederland alleen al, dat is waar het om draait. En dat is verschrikkelijk, óók als je er 'slechts één keer per week' aan meedoet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb het niet over dierenleed omdat ik het idee heb dat het de meeste mensen geen snars interesseert wat er met dieren gebeurt. Mensen geloven dat de dieren een goed leven hebben gehad en dat het prima is om ze daarna op te eten.
   Ik geloof niet meer dat de dieren een goed leven hebben gehad en ik vind de manier waarop deze dieren geslacht worden vreselijk. Dat geldt net zo goed voor biologisch gevoede dieren.
   Omdat het behoud van de planeet zo in de aandacht staat, denk aan de scholierenstakingen, noem ik de CO2 uitstoot. Ik hoop dat carnivoren daar wel gevoelig voor zijn.

   Verwijderen
  2. Groot gelijk, dit moet meer gezegd worden.

   Verwijderen
  3. Met de CO2 uitstoot komen we op een heikel punt. CO2 hebben de planten nodig maar waar is de balans en dan komen we bij het vliegverkeer en nog een heleboel dingen meer. Daar kunnen de geleerden al niet uitkomen en wij zouden er nog ruzie over kunnen krijgen. In mei ga ik naar Noorwegen naar mijn kleindochter per KLM maar ik ga dan wel per trein naar Schiphol, of dat helpt? Ik weet het werkelijk niet. 'K koop weinig nieuwe dingen, kleding koop ik zoveel mogelijk verantwoord, ( hoop ik tenminste) gooi weinig bij het afval maar ben wel carnivoor. En zo kun je bij iedereen wel wat vinden wat jezelf anders zou doen, maar iedereen probeert op zijn eigen manier bewust te leven .

   Verwijderen
  4. Mensen die geen vlees eten doen absoluut iets voor het milieu en tegen dierenleed, maar ik als flexetarier doe dat ook , ik eet minder vlees en doordat ik niet vlieg, zuinig ben met spullen, voornamelijk 2e hands koop. Niet alleen de vleesindustrie zorgt voor dierenleed, want wat te denken van alle dieren die met uitsterven bedreigt worden door het verpesten van het klimaat? Dieren die omkomen op wegen omdat wij overal snelwegen aanleggen? Dieren die geen natuurlijke habitatmeer hebben omdat wij alles volbouwen? Prima dat je als vegetarier commentaar levert op vleeseters, maar doe niet net alsof jij een heilig boontje bent en alsof vleeseters in hun eentje dieren mishandelen door vlees te eten en en passant ook nog even het klimaat verpesten. Laten we niet met vingertjes wijzen en veroordelen , maar ieder op eigen manier een bijdrage leveren aan een gezonde planeet een rekening houden met alle dieren. Ans

   Verwijderen
  5. Ik weet niet waarom ik een heilig boontje ben als ik het beestje bij de naam noem? Ik zie het niet als vingertjes wijzen en oordelen, maar als gewoon zeggen waar het op staat. Nergens in mijn reactie zeg ik dat ik geen gebruik maak van snelwegen, geen spullen koop etc. Ik maak me ook schuldig aan het vernietigen van het klimaat en werk mee aan het uitsterven van diersoorten. Dat verandert niets aan het feit dat er elke dag 1,5 miljoen weerloze dieren vermoord worden in dit land. Expres vermoord, niet als bij-effect van iets anders, maar vermoord puur en alleen voor het plezier.
   En het ergste van alles is dat er hier mensen iemand die daar liever zo weinig mogelijk aan meedoet willen aanzetten tot het betalen voor regelrechte moord.

   P.S. Ik ben echt heel benieuwd, waar in mijn originele reactie lees je dat ik doe alsof ik een heilig boontje ben? Of was het puur interpretatie?

   Verwijderen
  6. Ik sprak in het algemeen en niet tegen een persoon in het bijzonder. En als je per ongeluk moord maar niet expres dan is het minder slecht? Dingen zoals vliegen en aanleggen van snelwegen enz zijn ook grotendeels voor ons plezier. Het gaat mij erom dat we ons allemaal schuldig maken aan dierenleed of dat nu expres is of als bij effect en ik vind het een niet slechter dan het ander. Ans

   Verwijderen
  7. Anoniem 22.02 en waar lees jij dat ik het specifiek tegen jou heb? Ik heb het over mensen in het algemeen. Ik heb jou niet genoemd, en zou dat ook niet kunnen want je hebt geen naam in je reactie. En bovendien als je geen heilig boontje bent hoef je je ook niet aangesproken te voelen. Ans

   Verwijderen
  8. Waarom heb je het er dan over als hier niemand zich zo gedraagt?

   Verwijderen
  9. Bekijk deze documentaire eens en kijk of je dat standpunt kunt behouden:
   https://www.youtube.com/watch?v=LQRAfJyEsko

   Verwijderen
  10. Omdat ik net zoveel recht heb om mijn mening te uiten als ieder ander en ik hoef me niet te verantwoorden tegenover iemand die het niet met mij eens is. Ik probeer niemand over te halen om mijn standpunt aan te nemen of op te dringen. En dit is het laatste wat ik erover te zeggen heb. Ans

   Verwijderen
  11. Documentaire gezien maar ik kom ook bij slachtveebedrijven en ik herken het niet. Er wordt gesteld dat dit in de meeste bedrijven gebeurt, maar dat klopt niet, het zijn wel de uitzonderingen. Zou niet moeten maar toch.
   Ben je zelf als eens een aantal weken bij een slachtveebedrijf geweest? Heb je met eigen ogen gezien hoe het gaat of ga je alleen uit van 1 documentaire?

   Verwijderen
  12. Ik heb werk verzet voor Animal Rights ja. Kijk maar eens rond op de site. Het gaat vaak genoeg flink mis. https://www.animalrights.nl/
   En zelfs als alles 100% 'goed' gaat, is het alsnog niet moreel verantwoord om een levend en voelend wezen 75-90% van zijn leven af te pakken dat hij ook nog eens moet slijten in suboptimale omstandigheden.
   En ik probeer wel mensen over te halen om mijn standpunt aan te nemen. Dat ben ik de dieren verplicht. Als men elkaars standpunten over slavenhandel, kinderarbeid, homoseksualiteit en vrouwenrechten gerespecteerd had en men niet geprobeerd had de ander te overtuigen, leefden we nu in een (in mijn ogen) behoorlijk nare wereld.

   Verwijderen
 14. Guttegut, wat een frustratie in de reacties. Wat is dat toch met die hokjesgeest. Zuinigaan is minder vlees gaan eten en uiteindelijk steeds minder dierlijke producten. Maar waarom moet het dan veroordeeld worden als ze ipv veganistisch een keer iets vegetarisch neemt, of - god verhoedde - iets dierlijks. OMG!!! Stel je voor!!!

  Volgens mij zou de wereld er vooral van opknappen als we met z'n allen ons best doen om ons steentje bij te dragen. Er is in mijn ogen niks mis mee om vlees te eten van een geslacht dier. Circle of life. Dat we wat aan die slachtmethode kunnen doen: absoluut. Maar da's een andere discussie.

  Laat mensen op hun eigen manier hun best doen en hou eens op met dat eeuwige vingerwijzen naar hen die het in jouw ogen net iets minder goed doen dan jij.

  Fijn overigens dat jij - zuinigaan - het 'nepvlees' lekker vond, volgens mij is dat waar het om draait. Eten wat goed voor je is en ook nog lekker. Dat wil toch iedereen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gek Suzanne, ik lees vooral dat mensen Zuinigaan juist het vlees eten aan willen praten. Bijzonder.

   Verwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.