dinsdag 12 februari 2019

Eindnota energieleverancier is binnen- bijna 400 euro terug!

Mooi binnen de beloofde termijn ontving ik gisteren mijn eindnota van Vandebron.
Wat ik moest betalen was alles inclusief €431,94 en ik had in totaal betaald €830, -
Dat was bijna de helft te veel, want ik krijg €398,06 terug!
In plaats van 12 maandtermijnen van 65 euro en 1 maandtermijn van 50 euro (ze hebben 13 termijnen berekend), had ik met 12 maandtermijnen van 36 euro kunnen volstaan.
Mijn eerste termijnvoorstel, toen het contract in september 2017 tot stand kwam,  was 67 euro per maand. Dat heb ik destijds verlaagd naar 50 euro, maar snel daarna toch verhoogd naar 65 euro, omdat ik verwachtte door mijn pensioen vanaf half oktober meer gas en stroom te gaan gebruiken. Uiteindelijk ging ik pas per 1 februari met pensioen en was het maandvoorschot echt te hoog.
Hoe hoog zal mijn verbruik in het komende verbruiksjaar zijn?

De nieuwe energieleverancier Greenchoice stelde voorschotten van 66 euro per maand voor, maar ik heb in de afgelopen week dit voorschot toch maar wat naar beneden bijgesteld en gezet op 61 euro per maand. Dat is omdat ik mij niet kan voorstellen dat mijn verbruikskosten zullen stijgen van 36 naar 66 euro per maand. Dat lijkt me wat veel, ondanks hoger verbruik en meer belasting op energie.
Mocht ik toch op een veel hoger verbruik uitkomen, dan betaal ik bij.
Het zijn maar voorschotten.
Eigenlijk verwacht ik over een jaar nog steeds een klein beetje terug te krijgen.

11 opmerkingen:

 1. Fijn dat je zoveel terug krijgt, maar ik kom liever na een jaar op 0 uit.
  De energiemarkt lijkt er alles aan te doen om mensen zoveel mogelijk aan termijnbedragen af te troggelen om het daarna na een jaar weer terug te betalen.

  Het termijnbedrag dat energieleveranciers bij mij voorstellen klopt echt nooit.
  Standaard zet een energieleverancier dit termijnbedrag bijna 2x zo hoog in.
  Als je vraagt waarom ze dit doen, geven ze aan dat ze kijken naar het verleden.
  Het termijnbedrag in het verleden is echter altijd veel lager geweest.

  Mijns inziens verhogen energieleveranciers de termijnbedragen bewust om zo rente te kunnen trekken, en mensen blij te maken met geld terug te geven.
  In werkelijkheid is het een sigaar uit eigen doos.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voorstel van Greenchoice is gebaseerd op een stroomverbruik van 1080 kWh per jaar, terwijl ik afgelopen verbruiksjaar 580 kWh verbruikt heb. Ook de schatting van het gasverbruik op basis van verbruik in het verleden is te hoog ingeschat, maar dat scheelt niet zo veel, maar ongeveer 100 m3.

   Verwijderen
 2. Wauw, wat krijg je lekker veel terug zeg. Dat is toch mooi meegenomen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zuinigaan krijgt haar eigen geld, dat ze renteloos uitgeleend had, terug!

   Verwijderen
  2. Zo is het! Het was en is mijn geld en ik ga niet wéér zo veel geld uitlenen aan een energieleverancier!

   Verwijderen
  3. Een tijdje terug is er een energieleverancier failliet gegaan. Er waren mensen waarbij het bedrag dat ze terug kregen al bekend was maar zij krijgen het dus niet. Achteraan in de rij! Heel erg zuur! Ik houd de gegevens altijd bij en eens in de drie maanden kijk ik of het nog klopt.

   Verwijderen
 3. Onze leverancier wilde een verdubbeling invoeren... gaat niet gebeuren! normaal krijgen wij ook altijd terug ga er van uit dat we dan volgend jaar niets terug krijgen.
  Sta er altijd van versteld hoe weinig jij verbruikt.. ik lees dat dat incl alles is maar is dat ook inclusief transport en vastrecht kosten? - want dat is bij ons best wel hoog.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jazeker! Het is inclusief netbeheerkosten - €392,93, belasting € 236,26 en opslag duurzame energie € 27,58.
   Door de overstappremie (€200) en de Vermindering energiebelasting (€372,49) bleven de verbruikskosten beperkt.

   Verwijderen
 4. Ik heb er nooit bij stil gestaan dat een energiemaatschappij ook failliet kan gaan (noem mij maar dom). Maar sinds ik weet dat dit gebeurt is en je als klant achteraan in de rij staat met je vordering zorg ik ervoor dat wij op nul uitkomen. Ik moet er niet aan denken dat ik mijn voorschot niet terug krijg door een faillissement en mijn gevoel zegt dat er misschien nog wel meer bedrijven onderuit kunnen gaan omdat er zo gestunt word met prijzen. Ik zet zelf wel een bedrag weg voor evt nabetaling liever zo dan dat ik niet terug krijg omdat ervan een kale kip niet te plukken valt.
  Eva

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vroeger kon dat ook niet. Ziekenhuizen konden ook niet failliet. De PTT (post) ook niet. Nu wel, gevolg van de privatisering. Sinds de privatisering werden zorg,post en energie duurder, steeds duurder. Want er moet winst gemaakt worden,naar de beurs zelfs...en soms is er verlies, en faillissement.

   Verwijderen
 5. Geld terugkrijgen is altijd fijner dan bijbetalen vind ik. Maar wij hebben de verhoging nu ook teruggezet hoor. We kregen jaarlijks enkele honderden euro's terug en toch werd ivm de verhoogde energieprijzen nu 15 euro per maand erbij gezet. Dat hebben we teruggedraaid :).

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.