maandag 11 februari 2019

Koffie!

Al heel lang drink ik voornamelijk oploskoffie. Die gewoonte is ontstaan tijdens kampeerfietstochten door Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. En dan heb ik het over de vroege jaren 80. Ik maakte met mijn ex-man gigantische fietstochten en we fietsten gemiddeld dagelijks ruim 110 km per dag en soms wel 200 kilometer op een dag. Dat deden we in een rustig tempo, we deden over die gemiddeld 110 km gewoon de hele dag en we fietsten bijna iedere dag.
We hielden veel van koffie, maar bij een lichtgewicht kampeeruitrusting hoort geen koffiezetter, in onze ogen tenminste niet. We gebruikten oploskoffie. Aan het einde van de middag kochten we eten voor de warme maaltijd en wat brood en we kochten iedere dag een liter houdbare melk. Van die melk maakten we een smakelijk bakkie oploskoffie. We gebruikten half melk half water en we deden er een schep oploskoffie bij. Die oploskoffie kochten we in glazen potjes en de inhoud deden we in verband met het gewicht over in een stevige plastic zak. Later gebruikten we een plastic busje met een deksel, speciaal gekocht in een kampeerwinkel. Zowel 's avonds als bij het ontbijt dronken we een mok oploskoffie.  Deze mokken oploskoffie bevielen zo goed, dat we er ook buiten de fietsvakanties mee doorgingen en ik doe het nog steeds. Er gaan soms weken voorbij dat ik niets anders drink. Het is zelfs zo, dat ik echte koffie niet eens zo heel lekker vind vond.
Alleen als er gasten kwamen, zette ik koffie, maar nooit voor mijzelf. Ik vond echte koffie eerlijk gezegd ook vaak niet zo lekker, zo zeer was ik gewend aan mijn oplosbakkies.

Sinds begin september is dat een beetje veranderd. Op mijn werk zijn nieuwe koffieapparaten geplaatst. Die maken van echte koffiebonen lekkere koffie. Het produceren van een beker koffie duurt langer dan het maken van koffie van koffieconcentraat, maar ik vind het toch lekkerder.
Mijn smaak is daardoor veranderd. Daarom zet ik tegenwoordig regelmatig koffie voor mezelf en gebruik ik minder oploskoffie. Dat koffiebusje dat we destijds tijdens het kamperen gebruikten, gebruik ik nog steeds, dit vooral als ik oploskoffie heb uit de glazen potten die voor mij zo verschrikkelijk moeilijk te openen zijn (KLIK om meer te lezen over deze potten).

Het zetten van echte koffie komt ook, doordat ik nu meer tijd heb voor het maken van een kan koffie.
Ik heb recent al 3 pakken koffie gekocht, namelijk in de afgelopen week (week 6) en ook in week 4. Dat is heel lang geleden dat ik in korte tijd zo veel echte koffie kocht!

Wat denk jij, wat is zuiniger, oploskoffie of echte koffie? Ik koop beide van huismerk of A-merk en niet van het goedkoopste merk dat te koop is. 

15 opmerkingen:

 1. Of oploskoffie of echte koffie zuiniger is, geen idee. Waarschijnlijk oploskoffie.
  Ik hou erg van goede koffie en bezuinig daar ook nooit op. Die zet ik met een stenen filter op een beker. Elke beker is vers. Koop meestal mijn favoriete merk en denk er over een koffiemolen aan te schaffen. Dan maal je de bonen vers en is de koffie nog lekkerder. Niet erg zuinig, maar voor lekkere koffie en goed brood betaal ik graag iets meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Verse koffie, tijd nemen om iets te maken. Koffie koop ik heel bewust bij een koffiewinkel en fairtrade en biologisch. Omdat koffie voor mij een luxe artikel is en blijft. En de mensen die dit voor mij telen verdienen een goede leefwereld en een juiste beloning voor hun werk. De vraag die je stelde is een eyeopener, ik kan mijzelf nog meer verwennen door de koffiemolen weer te gaan gebruiken, Weer echte bonen kopen en het koffiezetritueel van vroeger weer in ere herstellen, de geur van gemalen bonen doet mij aan mijn oma denken en de zomervakantie. De koffiemolen aan de muur en dan die geur wanneer je het bakje van het apparaat af haalde!!!
  Maar ik weet het ik heb makkelijk praten, ik kan het veroorloven, Maar ook ik maak wel rekensommetjes en heel bewuste keuzes. En trakteer mijzelf dus op koffie waar ik mij echt lekker bij voel. Oploskoffie heb ik vervangen door gewone cacao. Alles zo puur mogelijk en zo min mogelijk bewerkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bij sommige dingen vind ik lekker belangrijker dan zuinig. Brood(bak ik zelf, dat is wel zuiniger) en koffie zijn twee van die dingen. Bezuinigen doe ik dan maar op andere dingen.Ik giet koffie op, doe ik al jaren, en heb ook nog een koffiemolen aan de muur.
  Tijdens kamperen gaat er echte koffie mee, met een klein filter dat op mijn mok past. Gelukkig past het in de rugtas, dankzij slaapmat en slaapzak die tegenwoordig niet groter zijn dan een pak melk en nog geen kilo wegen.De koffie zelf gaat mee in een plastic potje.Een oud Zaanse mayonaise potje, "afval" dus, maar net zo goed als de speciale dure plastic potjes die je bij de kampeerwinkel koopt.Met een minibrander(Trangia) zet ik ook koffie als ik een dagje wandel. Ik vind het fijner ergens langs de route in de natuur een kopje koffie te drinken dan in een restaurant(druk,duur en vaak geen lekkere koffie)Op die manier bezuinig ik toch nog op koffie.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik denk dat oploskoffie goedkoper is. Maar wij vinden dat echt niet lekker. Onze koffie is echt luxe: filterkoffie, met de hand gezet. Ik heb nooit een apparaat gehad en hoef dat ook niet. Nergens drinken wij lekkerder koffie dan thuis :-). Ik gebruik afwisselend snelfilterkoffie of koffiebonen. De bonen maal ik met mijn antieke wandkoffiemolentje. Op zondagmorgen drinken we espresso van versgemalen bonenkoffie uit een perculator. Ook alles met de hand dus. We drinken ons gewone bakkie koffie met verse boerenmelk (rauwe melk dus) met een schuimkraag (uit een melkopschuimer op m´n gasfornuis en dus ook geen electrisch apparaat!).
  Koffiebonen zijn regelmatig in de aanbieding bij de Lidl. Tijdens de XXL-weken heb je vaak pakken van 1200 gram voor 5,99.
  De snelfilterkoffie is bij ons niet van een bepaald merk. Morgen is de Perla koffie 1 plus 1 gratis (2 keer 500 gram voor maar 4,75). Dan sla ik in :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In mijn eenpersoonshuishouden vind ik die pakken van 500 gram niet heel handig.
   Ik heb ook heel lang met de hand koffie gezet, totdat ik van mijn schoonouders een koffiezetapparaat kreeg. Gewoon met filterkoffie met een kan op een warmhoudplaatje. Die koffie deed ik altijd na het zetten in een thermoskan, want van een warmhoudplaatje wordt de koffie er niet lekkerder op.
   Tegenwoordig heb ik een apparaat met thermoskan. Bevalt prima, ik moest gewoon weer aan de smaak van echte koffie wennen, na lang vrijwel geen echte koffie gedronken te hebben (alleen zo nu en dan in horecagelegenheden).

   Verwijderen
 5. Ik ben hier in huis de enige koffie drinker.
  Hier een senseo ben er super blij mee

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het gaat erom wat je lekker vind, ik heb ook een tijd lang oploskoffie gemaakt maar nu zet ik altijd koffie en doe het dan in een thermoskan, ik drink niet graag kort achter elkaar 2 of 3 mokken koffie en kan het zo meer uitsmeren over de hele ochtend en lunch. Ik doe 14 dagen met een 1/2 pond koffie. Maar er zijn 4 ochtenden dat ik niet thuis ben.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Drink ook niet veel koffie. En zet graag met vers gemalen bonen. Heerlijke espresso met een perculator is niet duur maar toch erg lekker.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik neem aan dat oploskoffie goedkoper is, maar het lijkt me belangrijker wat je lekker vindt. Ik zou liever minder vaak een heel lekkere kop koffie nemen, dan regelmatig genoegen nemen met oploskoffie wat je eigenlijk niet heel lekker vindt.

  Maar, wie ben ik, ik ben een theedrinker en lust helemaal geen koffie :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Als een pondspak te groot is kan een deel van de koffie prima de vriezer is. Het is dan gevriesdroogd en je haalt het als 'losse korrels' weer uit de vriezer. Makkelijk te gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik denk ook dat op zich oploskoffie goedkoper is, maar ik heb het nooit bewust vergeleken. Ik lust namelijk, zoals veel mensen, echt geen oploskoffie (hoewel ik die van jou nog wel zou willen proberen denk ik), dus ik zou het toch niet kopen ;-) Wat je lekkerder vindt is belangrijker, en dat heeft waarschijnlijk ook te maken met wat je gewend bent.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik denk dat mijn oploskoffie duurder is, maar gebruik ik niet zo veel. Ik lustte het vroeger nooit, totdat ik de café organico van Simon Levelt ontdekte. Die is heerlijk, en gebruik ik af en toe als ik toch nog een beker koffie wil, maar niet meer een pot koffie wil zetten.

  Verder zetten wij altijd koffie (opschenken met de hand) direct in een thermosfles. Er komt zo weinig zuurstof bij, ik vind dit veel lekkerder dan van een koffiezetapparaat. Machines vind ik ook niet lekker, kosten veel geld en nemen veel ruimte in beslag. Dus wij blijven lekker opschenken.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik weet niet wat duurder is, uiteindelijk. Ik drink in de ochtend mijn oploskoffie precies zoals jij: half melk, half water en dan oploskoffie er in. de goedkoopste vind ik het aller aller lekkerst! Verder drinken we Perla, waar ik in de avond een halve beker van mee-drink. Man drinkt dan twee bekers. In een koffieapparaatje gezet en dan overgieten in de thermosfles. Verder drink ik thee en warme chocomelk (1/3 chocomelk, 1/3 melk, 1/3 water... zo vind ik 'm 't lekkerst)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ben het wel met iedereen eens, dat als het geld er is, dat smaak belangrijker is dan de prijs.

  Ik had een Dolce Gusto, maar toen ik bijna 1,5 jaar terug ging verhuizen en dichterbij vrienden ging wonen was dat niet meer te doen, als in dat de cups er doorheen vlogen. Tevens maakte is toen zelf vaak de fout Latte daaruit te drinken, als lactose intolerant niet zo handig.

  Heb uiteindelijk in November 2017 een automatische bonenmachine gekocht.
  Heerlijk. Ik gebruik de goude DE bonen hierin. Nou ben ik er inmiddels wel achter dat de combinatie bonen en machine ook nog verschil kan maken (m'n zus gebruikt dezelfde bonen maar heeft een andere machine, en toch is hij minder lekker)

  En zelfs nu ik al 13 weken zelf geen koffie op heb ivm een maag infectie ben ik nog steeds erg blij dat ik hem aangeschaft heb. Ik kan m'n vrienden en familie voorzien van een lekker bakkie, en mezelf straks ook weer :-)

  Heerlijke cappuccino met plantaardige opgeschuimde melk :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Oploskoffie is trouwens iets dat je ook steeds te drinken krijgt in België. Bij veel mensen. Dat leerde ik toen ik nog getrouwd was en dicht bij de grens woonde.

  Ik heb zelf een bonenapparaat en vind dat heerlijk, maar dat ligt aan de bonen, niet aan het apparaat zelf meen ik. Dat maalt dan een hoeveelheid bonen per kopje. Bij verjaardagen merk ik dat het niet lastiger is dan een grote pot. En zo vaak zijn we per jaar met z'n drietjes niet jarig :) dus die extra kosten neem ik op de koop toe.
  Het apparaat was het eerste luxe artikel dat ik me maanden na de pittige scheiding en verhuizing kon veroorloven. Ik ben er nog steeds blij mee als ik 's ochtends een kopje koffie maak!

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden geweigerd. Over niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.