vrijdag 15 maart 2019

Toegang van anderen tot al jouw betaalgegevens via betaalwet PSD2, wat betekent dat?


PSD2 staat voor Payment Service Directive 2. Het is een nieuwe Europese wet op het gebied van betalen. PSD2 zorgt er voor dat andere partijen en bedrijven toegang mogen vragen tot jouw bankrekening en dus in al jouw betaalgegevens.
Kijk ook hier voor PSD2. 

Als jij dus zonder na te denken deze mogelijkheid aanvinkt,  dan zet jij de deur wijd open voor toegang tot jouw betaalgegevens. En die betaalgegevens zeggen heel veel over jou: waar krijg je je inkomen vandaan, ben je lid van een politieke partij, ben je lid van een vakbond, lid van een kerkgenootschap. Waar doe je je boodschappen en op welke plek pinde jij vandaag geld?
Er is een waarborg, je kunt je toestemming weer intrekken en dan moeten alle verkregen gegevens gewist worden.
Persoonlijk lijkt het me niet een goede zaak om me via een bedrijf aan te melden voor PSD2. Ik houd mijn financiële gegevens liever bij mijn bank en ik ben er niet voor dat anderen deze kunnen inzien.
De Nederlandsche Bank is vanaf 11 maart een publiekscampagne om voorlichting te geven over PSD2

11 opmerkingen:

  1. Ik heb geprobeerd er wat meer over te lezen. Omdat mijn zus waarschijnlijk met de bijstand te maken krijgt was ik benieuwd of je dan verplicht wordt die toestemming te geven zodat de gemeente je bankgegevens kan bekijken. Nu moet je wel bankafschrijften op papier geven.
    Maar ik kan dat niet vinden. Voor mezelf zou ik geen enkele reden kunnen bedanken waarom ik iemand die toestemmming wil geven.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het deed mij ook denken aan het aloude "girogluren", waarbij ik bankafschriften over de periode van de afgelopen 3 maanden moest tonen bij de bijstandsambtenaar van de sociale dienst.
      Volgens mij gaat het hier ook om commerciële bedrijven die het jou als consument "gemakkelijker" willen maken bij hen diensten af te nemen.

      Verwijderen
    2. Als je in de bijstand zit kan de gemeente sowieso je bankgegevens (in)zien!

      Verwijderen
    3. Waarschijnlijk niet, omdat de gemeente geen commerciële partij is. PSD2 is in het leven geroepen om de betaalmarkt open te gooien en zogeheten Fintechbedrijven toegang te geven tot de betaalgegevens. Uiteraard moeten we waakzaam zijn, want gemeenten zijn nogal eens creatief; in dit geval denk ik dan aan het uitbesteden van een taak van de sociale dienst aan een commercieel bedrijf, dat wel mag girogluren.

      Verwijderen
  2. Wat is de gedachte hierachter? Het lijkt mij ook niks. Maar zou het voordeel voor de consument zijn?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik vind het belachelijk en zal er nooit toestemming voor geven. Als mensen in de bijstand verplicht zouden worden hier toestemming voor te geven is dat een grote inbreuk op hun privacy!
    De gepersonaliseerd bonuskaarten van AH, Hema, Kruidvat zijn, naar mijn idee, ook erg maar dit slaat werkelijk alles!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Te zot voor woorden, gisteravond besteedde het programma "Uitgelicht" van Family 7 er aandacht aan. Het werd mij iets duidelijker en ik zal geen toestemming geven aan wie dan ook.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik vind het wel handig voor Afas Personal, dan hoef ik niet elke keer handmatig die gegevens over te hevelen. Ze krijgen die gegevens nu ook al van me, dus daar verandert niets in, behalve dat ik in plaats van meerdere keren toestemming geven nu eenmalig toestemming geef voor langere tijd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En dat je toestemming geeft om je gegevens door te verkopen aan bedrijven waar zij dan weer zaken mee doen.

      Verwijderen
  6. Ze lijken wel gek, wie gaat daar nou zelf toestemming voor geven. Via achterdeurtjes, weet men toch al heel veel over je.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik ben niet direct voor, maar als ik even diep nadenk, vraag ik me af "wat kan iemand met die gegevens voor kwaad doen"

    Ik doe boodschappen bij de AH, Hoogvliet, Lidl, betaal mijn rekeningen.
    Ah weet precies wat ik koop dankzij de bonus kaart, evenals Hoogvliet.

    We worden met zijn alle enorm bang gemaakt, maar waarom is mij totaal niet duidelijk.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.