maandag 18 maart 2019

We mogen weer stemmen, hoe leuk is dat?

Komende woensdag zijn er verkiezingen voor de provinciale staten en voor de waterschappen.
Ik zou niet weten hoe ik het stemmen zonder stemwijzer zou moeten doen. De beide verkiezingen staan veel verder van mij af dan de verkiezingen voor de 2e kamer of de gemeenteraad.
Want waar maakt een partij zich hier in Groningen hard voor? Welke partij heeft plannen waar ik het mee eens ben? Door middel van de stemwijzer krijg je meestal één of 2 partijen die het beste overeenkomen met wat jij zou willen.
Het is wat mij betreft ook fantastisch handig dat er een stemwijzer is voor Waterschap Noorderzijlvest, want ik had werkelijk geen idee waar ik op zou moeten stemmen. Dat heb ik nu een stuk duidelijker en dat is fijn!

Toen ik mijn stempassen ontving, had ik al bijna de stempas voor het waterschap weggegooid, ik haalde die van de provinciale staten uit de enveloppe en zag eerst niet dat er nóg een stempas in zat. Oeps, dat ging nog maar net goed! In mijn ogen zijn de statenverkiezingen belangrijker dan het waterschap. Dat is vooral omdat ik eigenlijk niet goed weet wat de taken zijn van diegenen die verkozen worden. Dat is mij lang niet helder. Veel minder dan de provinciale staten, bovendien kiezen die laatsten ook nog weer de leden van de 1e kamer van het parlement. En daarmee hebben de provinciale staten in de diverse provincies heel wat invloed.
Ik heb vanaf mijn 21e jaar (dat was toen het moment dat je meerderjarig werd en mocht stemmen) bij alle verkiezingen gestemd en ik heb er nog nooit ééntje overgeslagen en ik ben er van overtuigd dat iedere stem telt.

Vandaar mijn advies: ga woensdag vooral stemmen!

En mocht je overal op tegen zijn, dan gooi je je stempas lekker in de kliko op het stembureau! Volgens Jasper van Kuijk in de Volkskrant gooien we allemaal onze stem letterlijk in de vuilnisbak en moet het gebruik van de kliko bij verkiezingen zijn bedacht door iemand met een enorme haat tegen de democratie!
Toen ik nog op het stembureau werkte, ben ik  van alles tegengekomen:
Alle hokjes rood (ongeldige stem)
Meerdere hokjes rood en een handgeschreven scheldkanonnade bij de kandidaten (ongeldig)
Helemaal niets ingevuld (blanco stem)
Er waren mensen die zich flink uitgeleefd hadden!
Hoe dan ook, als je komt, dan is dat goed voor de opkomstpercentages!

Stem-kliko

9 opmerkingen:

 1. De kreet #stemzeweg is vooral bedoeld om een totaal andere eerste kamer te krijgen. Immers vanuit de provinciale staten verkiezingen wordt de eerste kamer gekozen.
  Heb jij nog zin in cadeautjes van Rutte aan het bedrijfsleven van de multinationals? In de eerste kamer worden wetten bekrachtigd die bedacht zijn i de eerste kamer.
  #stemseweg.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is zo jammer dat het bij politiek altijd op de man/vrouw gespeeld wordt.Het is partijpolitiek verwoordt door een man of vrouw en hij of zij is de slechts boodschapper.
   Ik hoop zo dat mensen bewust kiezen om standpunten niet om wie zich het beste kan verkopen. Ik zou graag in een kieswijzer terugvinden wat de partijen hebben waargemaakt in de afgelopen periode ipv nu te moeten kiezen uit wat in mijn ogen loze kreten zijn.. verkiezingsbeloftes welke zijn waargemaakt? Dat zou mij veel meer helpen. En iets heel anders wanneer er mensen zijn die bewust op een vrouw willen stemmen Ik las de volgende tip stem niet automatisch op de eerste vrouw maar neem nr 2 of 3 dan komen echt neer vrouwen in de politiek. Maar kwaliteiten blijven voor mij belangrijker dan sekse dus ik stem dit jaar voor t eerst weer eens op een man van wie ik dr indruk heb dat hij integer is en geen ego-tripper .

   Verwijderen
  2. Ik ben van mening dat je een volksvertegenwoordiger keihard mag afbranden als er aanleiding toe is. Sommige personen vertrekken vanzelf (als het geld komt met rente terug....), maar anderen blijven plakken op het pluche, gaan mij tegen wil en dank vergelijken met een vaasje, en beloven gouden bergen. Daar ben ik dus helemaal klaar mee! Zie het als een tussentijdse toets, en zeker gezien de peilingen heeft dit kabinet op dit moment nog geen 40% van de kiezers achter zich staan. Dat geeft te denken omdat beloftes dus niet zijn nagekomen. Ik stem ze weg, en hopelijk velen met mij! Mijn stemadvies: PVV! Waarom? de enige partij die ik nog niet heb kunnen betrappen op het niet nakomen van beloftes, en onderhand is duidelijk dat de PVV niet alleen maar anti moslim is, maar wel degelijk inbreng op gefundeerde wijze geeft, kijk naar de debatten oa op gezondheidszorg.

   Verwijderen
  3. Sorry, maar ik ga zeker nóóit stemmen op een partij zonder leden, dat vind ik uitermate ondemocratisch!

   Verwijderen
 2. Hoe aan informatie te komen zonder de stemwijzer ? Dat is niet zo moeilijk hoor. Lees de regionale krant en luister naar de regionale radiozender.Jaren geleden waren er ook verkiezingsbijeenkomsten van de partijen. Zo werd je geinformeerd en maakte je een keuze. Met een paar klikken van de muis 'weet' je nu welke partij het beste bij jouw opvattingen past. Veel mensen stemmen trouwens altijd op dezelfde partij.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Van de provinciepolitiek weet ik weinig. Dus kies ik maar indirect voor de eerste kamer

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mijn dochter en ik gaan altijd stemmen. Wij vinden niet dat je mag klagen over wat er fout gaat in de politiek als je niet gaat stemmen. Heeft het zin om te gaan stemmen? Niet zo heel veel want zelfs de partijen die beloven iets te gaan doen tegen het bestaande beleid moeten wel een compromis sluiten om mee te kunnen blijven doen. Maar we gaan toch. Wij kunnen kiezen, wij mogen kiezen een voorrecht wat niet overal in de wereld vanzelfsprekend is.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ga stemmen op een oud-leerling, hoe leuk is dat :)...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ga zeker stemmen. Niet omdat het moet, maar omdat het kan!

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.