dinsdag 28 mei 2019

AOW - riant of armoe?

Mijn grootouders, twee geboren in 1899 en twee geboren in 1896, waren destijds dolblij met de AOW, ze zeiden altijd dat ze van Drees kregen. Willem Drees voerde namelijk voordat de AOW geïntroduceerd werd, een noodwet ouderdomsvoorziening in. Opvolger werd de AOW in 1957. Daar konden mijn grootouders al snel profijt van trekken. Heerlijk voor hen, anders hadden ze een armoedig bestaan moeten leiden.

Persoonlijk vind ik de AOW een geweldig deel van mijn pensioenvoorziening. Ik ontvang iedere maand €1.146,51 netto plus in de maand mei nog vakantiegeld, dat bruto €72,44 per maand is.
Fantastisch toch?
Alle Nederlanders die de AOW gerechtigde leeftijd hebben bereikt, hebben recht op AOW, ook bijvoorbeeld prinses Beatrix.
Als je alleenstaand bent, heb je recht op andere bedragen dan wanneer je een partner hebt of samenwoont met een broer of een zus. Als je samenwoont met een partner, ontvang je €787,45 plus €51,75 bruto vakantiegeld. Samen ontvang je dan dus €1574,90 plus €103,50 bruto vakantiegeld.

Diegenen die samenwonen of gehuwd zijn met een partner die nog geen AOW ontvangt hebben pech, die krijgen geen aanvulling tot €1574,90, maar ontvangen €787,14 maand. Er wordt verondersteld dat de partner die nog niet AOW gerechtigd is een eigen inkomen heeft.

Als je alleen AOW ontvangt, dan zit je met je inkomen ongeveer op het minimumloon. Dat is dus zeker niet riant, maar als je tijdens je leven geleerd hebt om van weinig rond te komen, dan is het prima te doen. Je hebt dan ook recht op huurtoeslag en zorgtoeslag en die toeslagen maken dat je inkomen best redelijk is, in mijn ogen tenminste.

De meeste Nederlanders hebben naast hun AOW een pensioen, niet altijd heel veel, maar sommigen hebben een mooi pensioen en kunnen er prima van rondkomen.

Hoe zit het in andere landen in Europa? Over het algemeen is het in andere landen een stuk slechter geregeld dan in Nederland. In Duitsland is het bijvoorbeeld echt armoede als je weinig arbeidsjaren hebt, want daar is een uitkering van de staat gekoppeld aan het aantal jaren dat je gewerkt hebt en is gebaseerd op het gemiddelde loon dat verdiend is. In Nederland bouwen inwoners die geen inkomen hebben, gratis AOW-pensioen op. Wie in Duitsland niet werkt, bouwt geen ouderdomspensioen (Altersrente) op. Er is wel een uitzondering, namelijk de zogenaamde Mutterrente. Dat is een premievrij pensioen, dat men ontvangt voor de periode waarin men kinderen opvoedt (maximaal 3 jaar).
AOW is gebaseerd op 50 jaar in Nederland wonen, dus vanaf mijn 16e heb ik rechten opgebouwd. Ik heb ongeveer 23,5 jaar gewerkt en ik zat 17 jaar in de bijstand waarbij ik ook AOW premie betaalde (als onderdeel van de sociale verzekeringen). Alleen in de tijd dat ik studeerde en naar de middelbare school ging betaalde ik niets. 

Ik vind dat we in Nederland niet slecht uit zijn met onze AOW, wat vind jij?

34 opmerkingen:

  1. Ik vind ook dat we het goed voor elkaar hebben in Nederland!
    Riant is het niet voor iedereen, maar met die armoede valt het wel wat mee, ook door de toeslagen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De huidige regeling is inderdaad mooi. Ik ben benieuwd naar hoe dat over 20 en 40 jaar is....

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Je bedrag klopt, sinds een paar weken geniet ik aow. Een eerste deelbetaling ontving ik al. Je bedrag klopt, ik keek het even na op berekenhet.nl
    Gelukkig heb ik geen vijftig jaar gewerkt, maar heb ik vijf vrije jaren gekend, waarvan drie met WW. Altijd gezorgd voor eigen inkomen.

    Ik ben vooral blij met de lagere inkomstenbelasting, het scheelt ongeveer 500 euro per maand wat ik nu meer ontvang.
    Wat was ik gelukkig dat ik een overbruggingslijfrente had van mijn voor 2006 afgesloten koopsompolissen. Het leverde €306 per maand op.
    Zet dat bedrag af tegen het meerdere dat ik nu ontvang van abp.
    Alle bedragen die abp ooit beloofde, zij klopten net.

    De al ingehouden inkomstenbelasting op aow houdt geen rekening met andere inkomsten. Ik zal altijd jaarlijks moeten betalen.
    Alles bij elkaar is toch minder dan vroeger en daar heb ik 45 jaar voor gespaard. Die rottige ECB rente zal er voor zorgen dat het nooit meer wordt.
    Als ik de prijzen voor boodschappen nu vergelijk met boodschappen in 2005, dan zijn die gewoon drie keer zo hoog geworden.
    Dus wat ik nu krijg, is over tien jaar dankzij inflatie een stuk minder,

    Toch begrijp ik waarom gepensioneerden niet demonstreren. Want ik vond dat vroeger toen ik werkte raar. Met pensioen leid je een niet werkend bestaan. Je kunt je leven inrichten zoals jij wilt. Je kunt werken aan jouw beleving alle musea, bioscopen af rennen. Lekker koken, meer sociale contacten dan toen je werkte. Meer uren varen op de boot. Als je een camper of caravan hebt vaker en voordelig oo vakantie, kortom, zolang je gezond bent geniet je.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben zo iemand die geen zin heeft in demonstreren. Gewoon omdat ik de laatste jaren van mijn leven niet in sjagrijn wil doorbrengen. Maar nu ik zo weer door dit onderwerp met de situatie geconfronteerd wordt... Het is wel een andere oude dag dan voorgesteld. Geen ruimte voor bioscoop, voordelige vakantie, auto, wel sociale contacten , maar zonder een keer iemand te eten kunnen vragen en beperkt verjaardagen vieren, geen mc donalds met de kleinkinderen. Anders dan voorgesteld. Aow voor jongere partner afgeschaft. Man is van na 1950 dus nu geen aanvulling meer. Man regelmatig psychiatrische problemen gehad, waardoor ik beter niet kon gaan werken en alleen de kinderen (gelukkig allen goed terechtgekomen) opgevoed heb. Hij heeft een mini pensioentje kunnen opbouwen. Het pensioentje bestand uit deels gewoon pensioen en deels voorwaardelijk. Maar omdat hij in dienst was op het moment van pensionering is het voorwaardelijk pensioen vervallen. Omdat de uitkering op een bepaald moment zou gaan vervallen is mijn man eerder met pensioen gegaan.Waardoor klein pensioen extra verlaagd. En we tot zijn daadwerkelijke AOW leeftijd al heel krap gehad hebben. En nu met "halve" Aow, mini pensioentje, zorgtoeslag moeten leven. Aangevuld met de laatste spaarcentjes. Tot 2028! Dan krijgen we 2 aowtjes.

      Verwijderen
    2. Moet zijn: Omdat mijn man op moment van pensionering NIET in dienst meer was van de werkgever waar hij pensioen opbouwde. Daarom verviel het voorwaardelijk pensioen. En aanvulling tot bijstandsniveau kan alleen als we ons huis opeten, waardoor straks de hypotheek niet meer te dragen is. Maar ons motto is niet teveel over nadenken. En kijken naar de mensen die het minder hebben. Die zitten vnl in het buitenland.

      Verwijderen
    3. Ja, dat is een totaal andere situatie. Is er echt geen mogelijkheid vooor bijverdiensten?

      Verwijderen
    4. Eigenlijk niet. Vanwege de psychisch instabiele situatie.
      Altijd blijft de mogelijkheid huis te verkopen. En de overwaarde te gebruiken voor huren. Ook niet fijn in onze situatie om dat in gang te zetten.
      Zo heel somber is het dus ook niet. En de afgelopen crisis kost nu eenmaal offers. En soms komt dat dan hard aan als bepaalde omstandigheden ook niet meewerken.

      Verwijderen
  4. Zelf ben ik nog geen 50, als ik het zo lees hebben we een nette voorziening. Mijn moeder heeft als weduwe aow en een pensioen van ca 200 euro. Die redt het daar goed van.
    Voor mijn generatie is het een beetje de vraag hoe alles zich ontwikkeld. Ik heb tot nu aardig pensioen opgebouwd en we hebben een eigen huis. Op de rest heb je niet zon invloed. Ik houd er wel rekening mee dat de aow versobert.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Nee, ik vind dat ook mooie bedragen. Het zal geen vetpot zijn, maar zoals ik altijd tegen mijn kinderen zeg: 'Als je maar genoeg hebt voor een dak boven je hoofd en eten,' dan is het goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Er is nog een regeling. Als een partner pensioengerechtigd is en voor 1950 geboren dan krijgt de niet werkende jongere partner een aanvulling op de aow. Niet een gehele aanvulling maar wel bijna. Voor mij een enorme opluchting want ik heb door omstandigheden niet kunnen werken en ook nooit een uitkering gekregen. Zonder deze aanvulling van aow was het voor ons armoe geworden.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Mijn partner en ik kregen deze maand ieder bijna €1.350,= netto. Dat is AOW plus vakantie geld. Omdat we een eigen bedrijfje hadden, is het vakantiegeld en zijn de doorbetaalde vakanties altijd weer leuke verrassingen!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. "wat vind je ervan" nodigt de zeurpieten uit om te gaan klagen.
    Het ligt er maar aan of iemand leeft naar het geld wat er binnenkomt.Iemand die meer uitgeven gewend is zal het bedrag te weinig vinden. Mensen die altijd zuinig geleefd hebben of kunnen terugschakelen, hebben het goed.
    En de mens die los staat van de maatschappij zoals Elko Brinkman.... vind dat het wel minder kan met de sociale zekerheid(vanuit zijn luxe huis met boeket wat evenveel kost als een maand uitkering).

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Het is zeker een mooie regeling, ik hoop dat deze nog veel decennia intact zal blijven! Vooral voor mensen zonder goede oudedagsvoorziening is het een onmisbaar gegeven. Fijn om de cijfers zo op een rijtje te zien, bedankt.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik krijg over twee dagen AOW en ik ben er blij mee !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Aangezien het voor mij op 16 mei zo was, voel ik met je mee.

      Verwijderen
  11. Op basis van 50 jaar premie afdragen.. mag ik er op mijn 66e uit en mijn man op zijn 68e.
    Maar zoals het er nu uitziet gaat de AOW pas in ver na ons 70e als het dan nog bestaat.
    Onze pensioen uitkeringen zin de afgelopen jaren ook al steeds bijgesteld.. inmiddels de premie meer dan verdubbeld maar de maandelijkse uitkering gehalveerd.
    Gelukkig betalen we ons huis ruim voor ons 60e af en sparen we relatief veel. Misschien gaan we wel 10 jaar leven van de verkoop van het huis en het gespaarde geld..
    Ik zie mezelf geen 55 jaar lang 40 of meer uren in de week maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Het is een riant maandbedrag. Het hoogste in de wereld. We mogen blij zijn met het Nederlands pensioenstelsel. Zeker als vrouw ben je hier goed af. Gemiddeld genieten vrouwen 7 jaar langer van AOW. Mannen branden veel eerder op. Niet als negatieve kritiek bedoeld, maar gewoon een objectieve observatie.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. dit is voor mij de hoofdreden waarom ik in Servie ben gaan wonen. Mijn man is naar Nederland gekomen als gastarbeider, daarbij had hij de pech dat hij vrij vroeg in de WAO terecht is gekomen en daardoor geen pensioenopbouw had. Dat wat opgebouwd was hebben ze afgekocht. Ik ben van 1948 en heb eerst bij het rijk gewerkt, als je minder dan 7 jaren gewerkt had voor je huwelijk werd het pensioen afgekocht wat op dat moment voor ons mooi was om ons huis in te richten, Daarna een behoorlijke tijd part-time waar geen pensioen werd afgedragen. Al met al wist ik dat wij nooit aan een volledig AOW zouden komen . Hier wonen wij hypotheek vrij en ondanks onze lage AOW en een pensioen van 200 euro kunnen we nu rondkomen. Het is niet altijd makkelijk maar als ik kijk wat de locale bevolking hier krjgt als pensioen knijp ik mijn handen dicht. Gr. Cisca Servie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Cisca, heb je dat nagevraagd? Er is op een gegeven miment een coulanceregeling gekomen voor mensen (voornamelijk vrouwen) die lang deeltijd hebben gewerkt. Je moest daarvoor zelf de bewijzen aandragen, meen ik. Misschien is het de moeite waard om dat uit te zoeken en eens in de administratie te duiken.

      Verwijderen
    2. Siebrie, bedankt voor je aandacht. Ik weet zeker dat ik alles krijg waar ik recht op heb. Zoals ik al aangaf wat wij krijgen daar kan ik van rondkomen maar er moeten niet meer van die grappen komen zoals dit jaar het afschaffen van de heffingskorting, ik vindt het een dicrimenerende maatregel.Cisca Servie

      Verwijderen
  14. Het is prima geregeld in ons land en dan nog hoor je ouderen zeuren..ik heb alleen maar een aow-tje hoor! Alles is relatief natuurlijk want hoe heb je voordien geleefd.Maar iedereen moet daar gewoon van kunnen rondkomen, vind ik, al zal dat voor sommige mensen wennen zijn om een stap terug te (moeten) doen.
    Wel hoop ik ook, dat het zo blijft.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Natuurlijk moet je blij zijn dat je 'zomaar' geld van de staat krijgt. In veel andere landen is het veel slechter geregeld. Toch kan ik nauwelijks rondkomen van mijn AOW (geen pensioen). Ik ben elke dag met geld bezig en aan het piekeren hoe ik de maand moet rondkomen. Dat maakt het leven er niet leuker op. Maar goed, misschien heb ik wel te veel wensen waardoor het voor mij toch vooral karig is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Johanna, je krijgt toch huur- en zorgtoeslag en als alleenstaande met alleen AOW kun je ook gedeeltelijk vrijstelling krijgen van bepaalde lasten.

      Verwijderen
    2. Het verschilt nogal per persoon of je er genoeg aan hebt. Wij leven nu inclusief extra aflossing op de hypotheek, en een studielening van 2100 euro in de maand. Toen we nog huurden vijf jaar worden konden we toe met 1600 euro..
      Als we straks geen maandelijkse huur/hypotheek meer hebben en de studielening is klaar is 1300 euro genoeg. Als de prijzen gelijk blijven.

      Maar wij lezen geen krant, kijken geen tv, gebruiken weinig water, stroom en gas. Doen erg lang met kleding, klussen zelf.
      Onze hobbies zijn goedkoop en we hebben jaren onder het bestaansminimum geleefd dus een fles appelsap is al luxe.

      Mijn ouders kunnen niet rondkomen van minder dan 3500 euro in de maand.. duur vlees, alcohol, nachtjes weg, uit eten, golf, tennis, maandelijks kleding kopen, kranten, tijdschriften, betaalzenders, drie grote auto's, stroom en water en gas vliegen erdoor. En ze zien niet in waar het goedkoper kan..
      Sommige mensen kunnen niet zonder koffie, anderen niet zonder auto, weer anderen hebben veel medische kosten, een hele hoge huur, kopen veel zorg in, hebben nog schilden en leningen.. dan is het geen vetpot, zelfs zorgelijk weinig..
      Petra

      Verwijderen
  16. Ik vind de AOW niet riant, maar hoort de AOW ook niet te zijn. Het is een basisvoorziening, zodat bejaarden niet omkomen van de honger of op hun 80ste nog moeten werken. Tijdens mijn reizen heb ik genoeg ouderen gezien die nog zwaar werk deden. Maar ook kleine kinderen. De wereld is keihard buiten de softe Nederlandse bubbel en we mogen dankbaar zijn met een vangnet als hier.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ik vind het een mooie aanvulling.
    Zelf krijg ik bijna geen pensioen (in mijn branche kwam pas in 1997 een pensioenregeling en ik werkte parttime (tot 5 jaar geleden)) en man bouwt sinds 10 jaar geen pensioen meer op omdat hij toen een eigenbedrijf gestart is (hij is nu 57).
    We lossen nu zoveel mogelijk extra af op de hypotheek zodat straks de maandelijkse lasten straks zo laag mogelijk zijn.
    Groet, Ikkelien

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ik verbaasde me over hoe hoog het bedrag is. Ik heb een 32-uur contract, en verdien daarmee maar net iets meer dan het AOW-bedrag.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik, vrouw van bijna 70, krijg netto zo’n 765 euro in de maand evenals mijn partner.
      Bedoel je dat jij 32 uur werkt voor iets meer dan 765 of iets meer dan 1530 euro?

      Verwijderen
    2. Ik bedoel de E 1146,51 die een alleenstaande krijgt (ik heb zelf geen partner meer, net als Aaf).

      Verwijderen
    3. Ik weet niet in welke sector jij werkt maar ik vind €1146,51 een laag salaris voor 32 uur werk!

      Verwijderen
    4. detailhandel, en in de CAO van onze branche is vastgelegd dat ons uurloon maar net ietsje hoger is dan het mimimumloon.

      Verwijderen
    5. Dan zou de vakbond toch moeten zorgen voor een betere CAO. Ik neem aan dat je lid bent van een vakbond en zou dat toch eens aankaarten. Een vriendin werkt, met een Ecabo-opleiding, bij gemeente, kantoorwerk. Werkt ook 32 uur en verdient bijna 600 euro meer dan jij verdient!

      Verwijderen
  19. Ik ben blij met de AOW immers dat wordt na mijn pensionering de basis. Nu nog werkzaam maar dit gaat steeds moeizamer, door de AOW kan ik eerder stoppen met werken. Ik ga een deel van mijn eigen pensioen naar voren halen. Dan heb ik gewerkt van mijn 15e tot mijn 62ste, lang zat en ook meer dan versleten. Dan kan ik alles in mijn tempo doen........ Jammer vind ik dat ik een aantal jaren geen pensioen opgebouwd heb eerst tot mijn 25ste en later ook nog eens 7 jaar, eerste keer was het een solidariteitsfonds waar ik aan betaalde maar zelf niets van krijg, de tweede keer omdat ik via uitzendbureau's werkte. Ik kan gelukkig heel spaarzaam leven een huis wat bijna is afbetaald, energie die ik voor een groot deel zelf opwek, veel dingen die ik zelf maak. In wezen ga ik nu al uit van het inkomen als ik stop met werken. De rest die spaar ik voor slechtere tijden.......

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Niet rond kunnen komen van een AOW-of bijstandsuitkering klinkt op zich te vaag.
    Daar horen redenen bij, er zijn ook veel mensen die het wel redden.
    Het zou goed zijn beide kanten eens openlijk op tafel te brengen, daar valt veel van te leren.
    Uiteraard is het soms overmacht, er zijn omstandigheden waardoor er een tekort is.
    Toch is een bijstandsuitkering, inclusief alle toeslagen en kwijtscheldingen, anno 2020 op zich voldoende om van te leven.
    Evenals een AOW-uitkering, dit is bijna 200 euro hoger dan bijstand en al slokt de mindering van kwijtscheldingen hiervan een flink gedeelte op: er blijft al met al toch zeker de helft van over en die 100 euro komt er elke maand opnieuw bij!
    Er zijn mensen die heel lang in armoede hebben geleefd toen de regelingen
    die er momenteel zijn, vooral voor mensen met kinderen, nog niet bestonden, dat zijn over het algemeen degenen die hebben geleerd van niets iets te maken en dan is een AOW-uitkering riant.
    Er zijn ook mensen die gewend zijn aan allerlei toeslagen en zichzelf moeilijk iets kunnen ontzeggen.
    Die denken dat ze het moeilijk hebben, maar kunnen de tering niet naar de nering zetten.
    De een kan niet leven zonder nieuwe kleding, etc., een ander is heel blij met een aanschaf uit een kringloopwinkel.
    Als je veel boeken leest over WO11, met verhalen over concentratiekampen, dan leer je weer hoe bijzonder fatsoenlijk voedsel is, een warme gekregen jas...een bed zonder stro waar vele luizen in wemelen...er is teveel om op te noemen en vaak wordt het niet eens gezien, maar is de aandacht alleen gericht op wat er niet is.
    We mogen heel dankbaar zijn!

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, racistische, onaardige, of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.