donderdag 16 mei 2019

Meer mensen dan ooit overgestapt naar een andere energieleverancier

Van de week in het nieuws: meer mensen dan ooit stapten in het afgelopen jaar (tussen april 2018 en april 2019) over naar een andere energieleverancier. Nu is dat bijna 1 op de 5 huishoudens.
Ik vind het relatief nog steeds weinig. Vier op de vijf consumenten stappen dus niet over.

Genoemde redenen om over te stappen:
kostenbesparing
overstap bonus
groene(re) stroom

Ik zelf stap in november dit jaar voor de 14e keer over naar een andere leverancier (soms kies ik ook dezelfde als een paar jaar geleden)  Dan weer een jaar hier en dan weer een jaar ergens anders. maar nèt welke leverancier het goedkoopste is in mijn situatie. Op dit moment ben ik bij Greenchoice en daar was ik al eerder.

Overstappen doe ik altijd met een vergelijkingssite, zodat de site voor mij kan berekenen wat de beste keus in mijn situatie is. 

Hoe vaak ben ik overgestapt?
Voordat ik kon overstappen en je regionaal gebonden was aan een vaste leverancier, was ik bij Essent.
Mijn 1e overstap was naar Cogas-centrica
de 2e overstap was naar Greenchoice
de 3e overstap was naar Main Energie
de 4e overstap was terug naar Greenchoice
de 5e overstap was terug naar Essent
de 6e overstap was naar Eneco
de 7e overstap was naar Energie Direct
de 8e overstap was terug naar Greenchoice
de 9e overstap was terug naar Essent
de 10e overstap was naar Oxxio
de 11e overstap  was naar Pure energie
de 12e overstap was naar  VandeBron
de 13e overstap was terug naar Greenchoice

Stap jij ieder jaar over?

23 opmerkingen:

 1. Dit jaar van Delta, na 3 jaar contract en 1 jaar geen goed alternatief gevonden, overgestapt naar Oxxio voor de bonus. De prijzen zelf maakten niet veel uit, dus alleen voor de bonus overgestapt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben ook nog nooit overgestapt. Ik ben altijd bang dat ik dan een tijdlang geen stroom en gas meer heb omdat er iets misgaat bij de overstap.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Overstappen is echt heel eenvoudig, er gebeurt niets engs, want de netwerkbeheerder blijft gewoon leveren. Tenzij je een wanbetaler bent en het energiebedrijf de netwerkbeheerder opdracht heeft gegeven tot afsluiting.
   Overstappen kan echt heel voordelig zijn!

   Verwijderen
  2. Het zijn alleen administratieve handelingen, je krijgt ook echt geen andere stroom, je betaalt alleen een andere prijs aan een andere energiemaatschappij die ook niet zelf energie maken.

   Verwijderen
 3. Weet het niet precies, maar ik zal zo'n 6 à 8 keer overgestapt zijn. Slechts 1 keer een minder goede ervaring toen ik al heel lang wachtte op de welkomstbonus van € 150 ofzo - en toen ik daarover belde met de klantenservice van Nuon, die mevrouw eerst zei dat ik het jaar niet volledig uitgediend had, vervolgens vroeg waar ik me druk om maakte en bovendien zei dat ze het maar belachelijk vond.
  Groet, Greetje54

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik stap niet heel vaak over, omdat ik denk dat het per saldo weinig uitmaakt. Als je onderhandelt met je eigen energieleverancier, krijg je soms ook korting bij het aangaan van een nieuw contract. Ik heb vorig jaar een 3 jaars contract afgesloten, omdat ik verwachtte dat de gasprijzen wel zouden gaan stijgen. Kies wel altijd voor groen. (Pure energie).

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ieder jaar. Ik bekijk dan zowel de prijs met als zonder bonus per maand, want in sommige gevallen betaal je een relatief hoog bedrag per maand en krijg je dat geld aan het eind van het jaar terug als bonus. Dat is niet de bedoeling. Maar het loont over het algemeen nog altijd over te stappen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij gaan ook weer overstappen. Via cooponlinesparen.nl zou ik 47,50 euro coop tegoed kunnen krijgen. Alleen 1 probleempje. Via coopomline moet ik dan doorlinken naar energiedirect. Ha ha. Deze link werkt gewoon al weken niet. En cooponline verwijst naar de energiemaatschappij en zij terug naar cooponlinesparen. Ik weet niet of er mensen zijn die daadwerkelijk coop tegoed hebben gekregen? Ik nog niks van alle via hun site gekochte waren. Alle dingen blijven al een half jaar in 'behandeling.'
  Blij maken met een dooie mus noemen we zoiets.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Laatst overgestapt naar Energyflex, deze is failliet gegaan: weg was de bonus, weg met de teruggave van de maandtermijn. Die had ik altijd wat hoger staan, zodat ik jaarlijks wat terug kreeg. Ik denk wel drie keer na voordat ik weer overstap. Energyflex was aanbevolen door de consumentenbond overigens.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In feite had je verlies niets met de overstap te maken. Je had gewoon pech dat de nieuwe leverancier failliet ging. Dat kan ook gebeuren bij een leverancier waar je al jaren bij zit. Het is wel de reden dat ik liever een te laag voorschot betaal dan een te hoge.

   Verwijderen
 8. Sinds dit jaar doe ik ook mee aan het circus. Eigenlijk ben ik er op tegen, want de kosten van die hele rompslomp komen bij de "brave" klant die zonder bonus jaar na jaar blijft zitten.

  De enige manier om dat kwartje bij de energieboeren te laten vallen, is door massaal allemaal over te gaan stappen steeds. Komen ze vanzelf wel met een bonus voor de zittenblijvers straks....

  Jaren geleden ben ik naar Greenchoice overgestapt, en daarvoor kreeg milieudefensie dan een kleine bijdrage. Was overigens zeer tevreden met Greenchoice, verademing die simpele jaaropgave in tegenstelling tot de 3-5 kantjes van Nuon met allerhande cijfers en letters.

  In januari overgestapt naar Vandebron. Sluit niet uit dat ik volgend jaar weer terug ga naar Greenchoice. We zullen zien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hebben dit jaar een 'bonus' gekregen als zittenblijver bij de NUON. We werden gebeld met het aanbod dat als we nog een jaartje bleven, we een cadeau mochten uitkiezen. Hebben we gedaan en we kregen een prachtige XL airfryer, waar we bijna dagelijks gebruik van maken.

   Verwijderen
 9. Meer door minder16 mei 2019 om 20:17

  Elk jaar overstappen is echt een fluitje van een cent met nauwelijks kans op problemen. Ook je teruglevering van de zonnepanelen wordt probleemloos meegenomen.Ik stap over vanaf het eerste moment waardoor als ik mijn bonus van elk jaar optel dat al is opgelopen tot ver boven de 3000 euro met een hoogste bonus van 385 euro. Bonus voor dit jaar is vastgesteld op 270 euro.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik stap sinds een jaar of 6 over via de Consumentenbond. Ik weet wel dat zij ook betaald krijgen van de energieleveranciers om mee te doen, maar ik weet dan wel dat ik veilig overstap. En dat is me ook wat waard. Ik controleer wel altijd via de website van het energiebedrijf zelf of ik de beste aanbieding krijg.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik stap ook elk jaar over. Hier in Duitsland zijn de bonussen voor nieuwe klanten vrij hoog, ik had het idee dat die in Nederland niet meer zo heel spectaculair waren (zo'n 5 jaar geleden).

  Volgens mij stappen duitsers ook niet veel over. De mensen die ik ken zijn heel trouw en blijven bij wat ze kennen. Maar het scheelt ons echt heel veel.

  De zonnepanelen worden bij ons viade netbeheerder afgerekend, dus die hebben daar niks mee te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Eén keer overgestapt, naar het lokale energiebedrijf waar ik ook mijn zonnepanelen bij heb. Niet op mijn dak maar op het dak van het buurthuis. Lokaal, dat vind ik ook fijn, korte lijntjes,makkelijk en persoonlijk contact. Groene energie en al jaren de beste. Trots op!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Stel je voor dat iedereen elk jaar overstapt, het zou een chaos worden. Ik ben dit jaar voor de tweede keer overgestapt. De eerste keer was het een halve overstap. We hadden gas bij Essent en stroom bij Nuon. Dus beide bij Nuon ondergebracht. Nu naar Greenchoice overgestapt. Geartsje

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wij hebben het vorig jaar blijkbaar voor drie jaar vastgelegd, wisten we allebei niet meer, oeps. Daarna gaan we weer kijken, maar soeieso alleen bij de echt groene opties. We kregen in elk geval weer een flink bedrag terug, aangezien we nauwelijks hoeven te stoken.

  BeantwoordenVerwijderen