Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In 2007 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

zaterdag 15 juni 2019

Boodschappen in de afgelopen week

De grote klapper deze week waren de potten notenpasta die ik kocht, samen voor €14,40. De pasta gebruik ik als broodbeleg en ook door de kwark. Dat is in plaats van het door het Voedingscentrum geadviseerde handje noten. De notenpasta's bestaan voor 100% uit noten, zonder verdere toevoegingen. Het is als broodbeleg misschien wat vet, maar wel heel gezond, mits met mate gebruikt.

Ik heb geprobeerd koolhydraatarm in te kopen. De banaan was bedoeld voor mijn kleinzoon, maar ik heb hem door omstandigheden zelf opgegeten,  de sinaasappels waren wel voor eigen gebruik en met de rijst doe ik heel lang.
Die koolhydraatarme broodjes leveren eigenlijk niet zo veel minder koolhydraten op. Ik eet nu 2 boterhammen per dag, die zijn ongeveer 33 gram. De broodjes zijn 60 gram per stuk. Het eten van de broodjes levert  alleen minder koolhydraten op als ik 1/2 broodje per maaltijd eet en dat is misschien toch wat weinig.


8  - 15 juni '19


*=aanbieding, @=afgeprijsd WAAR PRIJS
Voeding    
1 banaan AH 0,33
2 sinaasappels (638 gr) AH 1,07
aardbeien, 500 gr* AH 1,89
koolhydraatarme volkoren broodjes* AH 1,09
gemengde notenpasta, 100% noot natuurv winkel 7,70
hazelnootpasta, 100% noot natuurv winkel 6,70
cherrytomaten, 400 gr* AH 1,99
radijs, bos* AH 0,69
bosui AH 0,89
komkommer AH 0,79
ijsbergsla, 1 grote krop* AH 0,69
rode paprika* AH 0,69
gerookte haring, 279 gr *  AH 2,20
eieren, 10 stuks @ AH 1,90
zilvervliesrijst, 1 kg (11 cent per portie van 75 gr) AH 1,43
sambal badjak, 2 potten* AH 2,26
vegan mayonaise 31% vet*, 3 potten AH 2,66
Snacks/ hapjes   0,00
Dranken   0,00
TOTAAL VOEDING EN DRINKEN  
34,95
Diversen    
zegels AH 1,80
2 petunia's @ AH 1,00
TOTAAL DIVERSEN   2,80
TOTAAL   37,75

8 opmerkingen:

 1. Ik lunch met koolhydraatarme crackers, met lekker veel beleg. Of een salade. Het khd-arme brood is hier enkel voor feestdagen.In de boeken van Yvonne Lemmers staan handige tips voor recepten en maaltijden.Het mooie is dat je één maaltijd per dag wel koolhydraten eet en de andere twee maaltijden en tussendoortjes khd-arm houdt.

  Notenpasta ben ik ook gek op, maar ik maak het zelf. Ongebrande noten kopen, even in de oven, en dan in de keukenmachine, je ziet vanzelf wanneer het goed is, dan wordt het mooi smeuiig. Goedkoper én lekkerder dan uit de winkel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het kha brood je lekkerder als je het eerst roostert. Soms is het wat kleffig vind ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Met wat ei en roomkaas kun je makkelijk zeer koolhydraatarme broodjes maken in de oven. Kost bijna niets.

  Ik maak ook zelf koolhydraatarme crackers in de oven. Beiden blijven een paar dagen goed.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat recept ken ik ook, was oorspronkelijk van Dr Atkins en heette Revolutiebrooodje. Nu kom je het onder de naam Oepsie en wolkenbroodje tegen. Twee maal gemaakt maar kan er toch echt niets broodachtigs aaan ontdekken, een luchtig sponzig frommeltje vind ik het.
   Gelukkig zijn er anderen die het echt waarderen als vervanging. Maar ik heb het opgegeven vervangingen te maken, liever niet dan namaak

   Verwijderen
  2. Ik mix er zelf kaas en uienpoeder doorheen, dan wordt het best lekker. Zeker wanneer het rijkelijk belegd is.

   De zadencrackers vind ik het lekkerst.

   Verwijderen
 4. Ik eet ook koolhydraatarm, keto/lchf om precies te zijn. Het bevalt mij prima. Ik at als ontbijt muesli en als lunch zelfgebakken brood, en had het idee dat ik dat niet zou kunnen missen. Maar ik mis het totaal niet, en ik voel me lichamelijk zoveel beter. Misschien dat ik in de toekomst brood ga bakken van kha meel, om aad en toe eens eeb snee te pakken. 3.60 per kg kost het niet, dat is te overzien.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij kopen ons koolhydraat arme brood bij de Lidl. Is een stuk goedkoper en wij vinden hem ook veel lekkerder dan die bij de appie of jumbo. Zit 5.7 (dacht ik) per sneetje in.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. O trouwens, je kunt dat niet vergelijken dat de boterhammen 33 gram wegen en de broodjes 60. De kha broodjes van ah zijjn 11 koolhydraten. Een volkoren boterham rond 33 koolhydraten.

  BeantwoordenVerwijderen