Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In 2007 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

zondag 9 juni 2019

Dood gemaakt en in de grond gestopt

In Zuidoost Azië heerst Afrikaanse varkenspest. Het is een dierziekte waar geen medicijn voor is. Het enige dat voorkomt dat gezonde dieren ook ziek worden, is alle zieke dieren te vermoorden en op te ruimen. Het is een soort ebola, maar dan voor varkens. Geen honderden, geen duizenden, maar miljoenen  dieren moeten worden geruimd! In China alleen al gaat het om 200 miljoen varkens.   
Het is de grootste uitbraak ooit.
Al die dieren worden vermoord omdat mensen zo nodig vlees moeten eten.  Ik vind het hartverscheurend! Denk je eens in, al die miljoenen dieren!
Een schattig biggetje
Komt de Afrikaanse varkenspest ook naar Nederland?
Misschien wel.
De NOS: "Sinds 2014 is de ziekte ook Europa binnengedrongen. In Oost-Europa, Roemenië bijvoorbeeld, maar ook in België is de ziekte in wilde varkens aanwezig."

Nou weet  ik wel dat die dieren, als ze niet ziek waren, anders ook geslacht zouden worden en dan opgegeten zouden worden.
Maar het blijft in mijn ogen een vreselijk verschijnsel, al die dode dieren!

16 opmerkingen:

 1. Vreselijk! We moeten echt minder of geen vlees meer eten!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is verschrikkelijk maar voor wie..........voor de dieren zal het niks uitmaken of je nu uit voorzorg of om je vlees vermoord wordt!
  Wij kunnen het niet aanzien maar wij zijn tevens de schuldigen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Spreek voor jezelf Janne, in mijn omgeving eet bijna niemand vlees.

   Verwijderen
  2. Ik eet al tientallen jaren geen dode dieren en al jaren bijna geen dierlijke produkten maar de mensheid is wel degelijk schuldig!

   Verwijderen
 3. Erg he. :( Gelukkig zijn er veel Aziatische landen waar niet of nauwelijks varkens wordt gegeten, anders waren het er nog veel méér die dit te wachten stond.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prima als je geen vlees meer wilt eten, maar er zijn nog meer dingen die wij als mens doen waardoor dieren lijden. Denk aan milieuvervuiling , nieuwe wegen aanleggen, uitbreiding van steden, onze tuinen dichtgooien met tegels. Allemaal dingen die er aan bijdragen dat leefgebieden van dieren verdwijnen waardoor diersoorten uitsterven. En dat is dan geen probleem. Als we maar allemaal vegetarier worden of zijn dan zijn dieren gered? Waarom staan we allemaal op onze achterste benen als het over slachtvee gaat, maar maken we ons schijnbaar minder druk over andere dieren? Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat ze in China varkens levend begraven is omdat er weinig tot geen regelgeving is. In Nederland en Europa zou dit ondenkbaar zijn. Er zijn geen regels voor het houden van varkens(en andere dieren) en gebruik van antibiotica, dáár zijn stallen die ongezond zijn voor dieren, bv de varkensflats. Een kwart van de varkens wordt in China gehouden. Boeren die anders willen hebben gebrek aan kennis, kunnen bv niet het internet op om collegaboeren te raadplegen. Gelukkig reizen er regelmatig boeren van hier naar daar om kennis te delen zodat men toch kan innoveren ten behoeve van dierenwelzijn. Ook Rendac(die dode dieren vernietigd) geeft kennis door.Helaas is dat nog niet algemeen en bereikbaar voor elke boer of in regelgeving gewaarborgd.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Beetje vreemde link dat de varkens een zeer besmettelijk virus hebben en daarom worden afgemaakt en dat dat ‘onze’ schuld is omdat we vlees eten.

  Vooropgesteld dat het een idioot land is met achterhaalde en vaak barbaarse regelgeving die geen enkele norm hanteren voor diervriendelijkheid of veiligheid.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Toch vind ik wel dat het de schuld is van de carnivoren dat er zo veel dieren dood moeten. Die dieren kunnen er niets aan doen!
   Het is zeker niet de eerste keer dat er op grote schaal dieren doodgemaakt worden. Denk aan BSE, aan mond-en-klauwzeer, miltvuur, Q-koorts en waarschijnlijk nog veel meer! Als mensen niet op grote schaal dieren in hokken stoppen, scheelt dat heel veel dierenleed!

   Verwijderen
  2. Als geen mens vlees at, hoefde er ook geen enkel dier in de veehouderij afgemaakt te worden. Deze dieren worden gehouden, omdat mensen vlees willen eten en melk en eieren willen consumeren. Dus indirect hebben vleeseters schuld. Aan de andere kant is een vleeseter niet verantwoordelijk voor de behandeling van dieren door anderen. Dat dieren wreed worden behandeld, bv in slachthuizen en bij vervoer, kun
   je niet de vleeseter aanrekenen. Ze zijn geen daders. Geartsje

   Verwijderen
  3. Geartsje, de vleeseter is wél de opdrachtgever...

   Verwijderen
 7. Het blijft een moeilijk iets, natuurlijk is dit verschrikkelijk, laat ik dit voorop stellen. Maar als de mens geen vlees zou eten, zouden deze dieren nauwelijks nog voorkomen in aantallen. Weinig mensen houden een varken voor de gezelligheid. Ze kunnen niet vrij gelaten worden in de natuur. En inderdaad, wat Ans ook schrijft, daar sluit ik me helemaal bij aan. Er zitten veel kanten aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat zou het mooi zijn,als mensen,die van vlees houden,dat beperkt eten en door hun keuze afdwingen,dat de dieren een goed leven en dood hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Als we met z'n allen wat minder (of geen, maar zover ben ik nog niet) vlees zouden eten, zouden er niet zoveel dieren worden gefokt en zouden er ook niet zo veel dieren wereldwijd verhandeld en getransporteerd hoeven worden. Dat zou al heel erg schelen in de verspreiding van ziekten, dunkt me.

  Ik koop mijn vlees meestal bij de biologische slager om de hoek. Het vlees dat hij verkoopt komt van een biologische veehouderij uit de buurt. Dat is allemaal te controleren.
  (Ik realiseer me echter ook dat niet iedereen zo'n slager in de buurt heeft én dat het financieel niet voor iedereen haalbaar is om dit vlees te kopen.)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het is zelfs nog erger. In Belgie is de ziekte gekomen door rijke lui die "wilde" zwijnen uit oostbloklanden importeren voor hun leuke jachtpartijtjes (dit is illegaal uiteraard, maar met geld koop je alles...). Door de paniek van het jagen vluchten de dieren alle kanten uit, wat ontsnapt besmet andere zwijnen en zo komt de ziekte...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ja, ik als vleeseter ben medeschuldig aan dieren die afgemaakt worden in slachthuizen en dus aan dierenleed. Pffff maar mensen die maar blijven consumeren, groter huizen, meer wegen willen, lekker met het vliegtuig op vakantie willen enz allemaal dingen die ik niet doe of wil. maar vegetarier zijn , zijn niet schuldig aan dierenleed????? Sorry hoor maar erg kort door de bocht

  BeantwoordenVerwijderen