Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In 2007 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

zondag 9 juni 2019

Meer stroom en minder gas verbruikt!

Wat verbruikte ik in de afgelopen week?

Mijn gebruik in de afgelopen week (week 23):

GAS ->   0,3 m3.
In week 22 gebruikte ik 0,4 m3.

STROOM ->  14  kWh
In week 22 gebruikte ik 12 kWh.

Wat kost dat verbruik van deze week? 
Kosten van mijn verbruik deze week, uitgaande van 71 cent per m3 gas en 24 cent per kWh: €3,57
En zoals altijd: dit zijn alleen de verbruikskosten, de overige kosten, zoals vaste leveringskosten en netwerkbeheerkosten komen daar nog bij.

5 opmerkingen:

 1. elke keer als ik zo'n week-verbruik lees, denk ik 'dat zou ik ook eens moeten doen', maar ik doe het nooit. En dat terwijl inzicht in waar geld naartoe gaat begint bij het inzichtelijk maken van waar het heen gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Stel een vast moment in om het verbruik te noteren. Ik doe dat al jaren, ongeveer vanaf 1993. Vroeger alleen in de winter, om vooral het gasverbruik te monitoren, tegenwoordig het hele jaar door.

   Verwijderen
 2. Ik doe het ook elke week, ik vul het nu al jaren online in bij Energiemanageronline. Zij sturen als je wilt ook een herinneringsmail. Kost niks, helpt enorm om je verbruik te monitoren.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tegenwoordig heb je slimme meters die dat bijhouden, best makkelijk. kw/h zijn wel erg laag. In een 'normaal' huishouden is het eerder 14 kw/h per dag, dan per week. Wat dat betreft petje af.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb ook al weer een tijdje een slimme meter. Toch vind ik het wel handig om de meterstanden zelf bij te houden in een excelsheet.
   Ik snap niets van een verbruik van 14 kWh per dag! Hoe doe je dat?

   Verwijderen